Μανώλη μας από τι καταλαβα ο κύριος Βασίλης μιλάει για το εσωτερικό φιλέτο και όχι το εξωτερικό (δεν τα έχω καλα με το διάβασμα) και καταλαβα ότι όσο λιγότερο φιλέτο εσωτερικά (ζάντα) τόσο λιγότερη διάρκεια, σωστά;
(edit: διόρθωσα κάτι περί μάζας και όγκου)Ναι για το εσωτερικό μιλάει (kerfing η lining, το εξωτερικό διακοσμητικό λέγεται binding). Το θέμα που αναλύει είναι το βάρος στην περίμετρο. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, μεγαλύτερο βάρος = διάρκεια (sustain) λόγω αντανακλάσεων. Το βάρος (και όχι η μάζα που έγραψα πριν) δεν είναι απαραίτητα ανάλογο με τον όγκο, εσωτερικό φιλέτο από λεύκα π.χ. σου στηρίζει το καπάκι αλλά στο κάνει "σφουγγάρι". Το εξωτερικό φιλέτο (binding) - πάλι όπως το καταλαβαίνω εγώ - είναι διακοσμητικό, το οποίο βέβαια έχει προκύψει από την πραγματική ανάγκη προστασίας της "γωνίας".
Όσο για τα kerfing, εγώ μόνο σε ένα όργανο έχω βάλει, κι αυτά από κάτι "ελαφρύ" (φλαμούρι αν θυμάμαι καλά), πριν διαβάσω το παραπάνω.
Μία φορά ακόμα αποπειράθηκα να φτιάξω (από καρυδιά) και βαρέθηκα τη ζωή μου στο πρώτο (μισό) φιλέτο. άσε που δεν μου γύριζε σωστά γιατί δεν ήταν ολόϊδιες οι χαρακιές. Ο Στέλιος αν δεν κάνω λάθος τα φτιάχνει ένα - ένα.
Ίσως αν το "αυτοματοποιήσει" κάποιος να είναι καλύτερα, βγαίνουν και οι χαρακιές ίδιες. Έχει πολλές κατασκευές στο ιντερνετ
https://www.youtube.com/watch?v=zmPk9j8qV6ohttps://www.youtube.com/watch?v=oN3bGW5667oΌσο για την τοποθέτηση αν τελικά βάλεις kerfing, με δεδομένη την ανάλυση του vasvasilis συμφωνώ με τον Στέλιο, νομίζω ότι η "πλήρης" πλευρά θα πρέπει να μπει προς το σκάφος. Υπάρχει πάντως και άλλη εναλλακτική: συζητώντας με έναν κατασκευαστή, μου είπε ότι το βάζει ανάλογα με την καμπύλη (οι χαρακιές "προς τα έξω" στα bouts και "προς τα μέσα" στην μέση), η αλήθεια είναι ότι έτσι προσαρμόζεται πιο εύκολα.
Εμένα δεν μου ταίριαξε αυτή η μέθοδος και προτιμώ το "κλασσικό" συνεχές εσωτερικό φιλέτο (lining αντί για kerfing), το οποίο φτιάχνω γυρίζοντας ολόκληρα φιλέτα με το ίδιο ξύλο του σκάφους (ή βαρύτερο, στην δεύτερη κιθάρα που είναι από κυπαρίσσι έβαλα καρυδιά). Τα δικά μου διακοσμητικά φιλέτα μ' αρέσουν στενά και είναι περίπου 3 χλστ., οπότε φτάνει μια χαρά ένα φιλετάκι - φύρα από τα πλαϊνά (2+2), και αν έχω ανασφάλειες βάζω κι ένα ακόμα στο καπάκι. Στις πλάτες δεν έβαλα binding μέχρι στιγμής, οπότε με ένα φιλετάκι είναι οκ.