Φιλε Λαμπρο ( ελπιζω να μου επιτρεπετε ο ενικος - οι ησελθωντες στα ~ιντα ειμαστε ολοι παλιοσειρουλες και ουχι ψαρακες ! ) , γι αλλη μια φορα εκφραζω τον θαυμασμο μου !!... çok güzel !!!... Και τι να πει κανεις για την ως τωρα παρουσιαση !!!...
Ειχα μαι σκεψη στο επομενο μπαγλαμαδακι μου να δοκιμασω αντι για κλειδια στριφταρια . Αν θες ( εστω σε π.μ. για να μην καταχρομεθα τον χορο της εκθεσης ) , στειλε κανα δυο λογια για το τι υλικο ειναι καταληλο κι αν υπαρχει καποιο "κρισημο" μυστικο ...
Φίλοι letasos , Nikos , ’Ιωσήφ , Στέλιο , σᾶς εὐχαριστῶ !!!!!!
Φίλε letasos , ἀλήθεια , ἔχεις περάσει τά -ῆντα ; Μπράβο!!! 'Από το γράψιμό σου καταλάβαινα πώς εἶσαι 20 τό πολύ 25 χρονῶν !!! Ἅμα εἶναι νέα ἡ καρδιά τοῦ ἀνθρώπου......
Ὅσο γιά τά στριφτάρια πού λές , δέν ὑπάρχει μυστικό . Ἀρκεῖ νά εῖναι ἀπό πολύ σκληρό ξύλο , καλύτερα ἰσόβενο , γιατί ἄν δέν εἶναι καί ἔχει διακοπεῖ ἡ φορά τῶν βενῶν , μέ τήν περιστροφή μπορεῖ νά ζοριστοῦν καί νά σπάσουν . Τό χρῶμα τους ἐξαρτᾶται ἀπό τό ὑπόλοιπο ὄργανο καί τήν αἰσθητική τοῦ κατασκευαστοῦ . Σάν πιό κατάλληλα ξύλα , νομίζω εἶναι : ὁ ἔβενος , ἡ δρῦς ( βαλανιδιά ) , τό πουρνάρι , ἡ γκοριτσά ( ἀγριαχλαδιά ) , ἡ ἀμυγδαλιά , ἡ ὀξυά καί ὅτι ἄλλο πολύ σκληρό . Τά ἡμίσκληρα ( καρυδιά , σφενδάμι , μουριά , μαονοειδῆ , κερασιά κ.α. ) , δέν θά τά πρότεινα .
Ἀπομένει νά μάθη κανείς νά δουλεύη τόν τόρνο ( πού πρέπει πρῶτα ν' ἀγοράση , ἄν δέν ἔχει ) . Αὐτό ἐγώ τό ἔμαθα μόνος μου , εἶναι πολύ εὔκολο . Καί τό τρόχισμα τῶν σκαρπέλων εἶναι ἐπίσης εὐκολο . Τό τορνάκι τῶν φωτογραφιῶν εἶναι τῆς Dremel .
Ἕνας ἄλλος τρόπος γιά τήν κατασκευή , πολύ ἁπλῶν ὅμως ξυλίνων κλειδιῶν , ( μόνο μέ σφήνα καί χερούλι ) , εἶναι νά κόψουμε - ρασπάρουμε χονδροειδῶς τά κλειδιά δίνοντας περίπου τό κωνικό σχῆμα πού θέλουμε , καί μετά νά βάλουμε τή ( μισοφτιαγμένη ) σφήνα μέσα σ' ἕνα διπλωμένο χοντρό γυαλόχαρτο , καί πιάνοντας τό χερούλι , νά τό περιστρέψουμε πολλές φορές ( πολύς ἱδρῶτας ) γιά νά τό φθάσουμε ἐκεῖ πού θέλουμε , μέ ἀβέβαιο ἀποτέλεσμα .
Ἐλπίζω νά μπορέσω νά ἀνεβάσω κάποια στιγμή βίντεο , πῶς τορνίρω . Ἄν κάποιος μπορεῖ νά με βοηθήσει στό ἀνέβασμα , ἄς στείλει π.μ. γιατί δέν ξέρω ν' ἀνεβάζω .
Ἐπίσης ἄν κάποιος θέλει , μπορῶ νά τοῦ κατασκευάσω τέτοια κλειδιά - δῶρο , καί νά τοῦ τά στείλω . Βέβαια , ἡ μάθηση ἀξίζει ὅσο τίποτε .