Αποστολέας Θέμα: Πρώτο καλούπι  (Αναγνώστηκε 8688 φορές)

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
Πρώτο καλούπι
« στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 08:22:47 μμ »
Αυτή είναι η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω ένα καλούπι...
Είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές, όμως κάτι δε μου κολλάει στο ματι..
Πώς το βλέπετε; Να το ξεκινήσω, να το διορθώσω ή να φτιάξω άλλο από την αρχή;

[ Invalid Attachment ]
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Πρώτο καλούπι
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 09:32:28 μμ »
Τούτη η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική ... Θα ήθελα να πω πολλά, αλλά περιορίζομαι σε εκείνο που νομίζω ότι "πονάει"

Η καμπυλότητα που έχει το καλούπι στο ανώτατο ύψος είναι πολύ έντονη και με συγχωρείς, απότομη. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ-πολύ δύσκολο να λυγίσεις τις ντούγιες στην περιοχή που έχεις έτσι διαμορφωμένη την καμπύλη στο max ύψος.

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 10:40:52 πμ »
Δημήτρη καλημέρα
Δυο συμβουλές:

1) να βάλεις τάκο μπροστά και να το διαμορφώσεις όλο μαζί
2) να καθορίσεις το όριο των “κανονικών” με τις μεγάλες πλαϊνές ντούγες (παράντουγα ? πλαϊνάρια? δεν ξέρω πως λέγονται, αλλά καταλαβαίνεις)

Με τον τάκο θα βλέπεις το σχήμα ολοκληρωμένο και θα βοηθήσει στις αποφάσεις σου. Εγώ π.χ. (νομίζω ότι) βλέπω ότι αν κάνεις το “τυπικό” σχήμα  η κατά μήκος τομή πρέπει να αρχίσει να καμπυλώνει νωρίτερα απ' ότι είναι διαμορφωμένη τώρα και ενδεχομένως να μεγαλώσει ο τάκος προς το ηχείο, να "κοντύνεις" δηλαδή το καλούπι. Αν κάνεις “σταγόνα” πρέπει να αυξήσεις το μήκος του τάκου, ενδεχομένως να σε επηρεάζει στις καμπύλες του περιγράμματος της όψης, πρέπει να το δεις εγκαίρως.

Δυο γραμμές για τα πλαϊνά θα σε βοηθήσουν αφενός να διαμορφώσεις συμμετρικά την καμπύλη προς την “κορυφή” και αφετέρου να “σβήσεις” το καλούπι προς το καπάκι σε απόλυτα ευθείες τομές (αλλιώς πιθανόν να μην "κλείνει" το σκάφος εκεί που θες και να υπάρχουν κενά με το περίγραμμα του καπακιού)

[ Invalid Attachment ]

δες κι αυτό το θέμα, το καλουπάκι που σχεδίασε ο georgei σε CAD, ανεξάρτητα από το σχήμα του σκάφους (λαουτοειδές, κάστανο ή σταγόνα) η λογική είναι ότι οι ντούγες κάπου σταματάνε κι από εκεί και κάτω (προς το περίγραμμα του καπακιού) πρέπει να έχεις απαραιτήτως μονή καμπυλότητα και όχι διπλή, πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσεις ότι οι τελευταίες φαρδιές ντούγες θα γυρίσουν σε μία μόνο κατεύθυνση. Αν γίνει με διπλή καμπυλότητα εκεί (σαν “σαμπρέλα” ή “donut” επί το Ευρωπαϊκότερον) δεν θα κλείσει το σκάφος ομαλά, γιατί οι ντούγες είναι φαρδιές και βέβαια δεν μπορούν να πάρουν διπλή καμπύλη (και κατά το μήκος τους και εγκάρσια)

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1822.0

Τώρα, για την παρατήρηση του Ιωσήφ, συμφωνώ αλλά εν μέρει: όλα γίνονται, αλλά σε πρώτο σκάφος η έντονη καμπύλη ενδεχομένως να είναι δύσκολη. Όχι τόσο στο λύγισμα αλλά στην συναρμογή των ντουγών στις "ακμές" του καλουπιού (3η-4η ή 4η-5η ντούγα μετά την ντουγομάνα) και στην τήρηση της σύγκλισης, ειδικά όσο πλησιάζει το σχήμα στο "κάστανο".

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 10:56:03 πμ »
και κάτι ακόμα: οι τρεις -πέντε πρώτες ντούγες (ντουγομάνα + μια - δυο ή και τρεις από κάθε πλευρά) μπαίνουν εύκολα. Όταν αρχίσει να γυρνάει το σκάφος προς το καπάκι (το ξαναλέω, η επανάληψη δεν πειράζει: και όσο το σχήμα του καλουπιού πλησιάζει το "κάστανο") η κατάσταση δυσκολεύει. Για να μην παιδεύεσαι, κόψε μερικές φαρδύτερες ντούγες (π.χ. αν έχεις υπολογίσει γενικά 2 εκ. φάρδος, κράτα μερικές 3 ή 3,5 εκ.) ώστε να μπορείς να πλανίσεις πολύ πράμα αν χρειαστεί.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 10:59:30 πμ »
τώρα που τα ξαναβλέπω, έπρεπε να ρωτήσω αν έχεις σκοπό να βάλεις πλαϊνές ντούγες ή να το κάνεις με όλες ίδιες (σαν ούτι). Στη δεύτερη περίπτωση, φλυάρησα αδίκως, θα κλείσει.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 11:30:41 πμ »
Καλημερίζω κι ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!
Ιωσήφ το σκέφτηκα κι εγώ αυτό αλλά σαν παντελώς άσχετος με καλούπια και δούγες είπα να πάρω γνώμες για να μην κάνω τριπλό κόπο και καταλήξω με σπασμένα νεύρα (ή/και καλούπια..).
Μάνο οι απαντήσεις σoυ έλυσαν τους αρχικούς μου προβληματισμούς, γέννησαν όμως νέους.. Να κάνω σταγόνα ή όχι; Να το πάω με πλαϊνάρια ή με ντούγες; Έχω μια αίσθηση οτι ακόμα κι αν κλείσει τελικά το σκάφος θα είναι στραβό-ασύμμετρο.. Μπαίνω εργαστήριο, ακολουθώ οδηγίες και βλέπουμε...
Υπόχρεος!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 05:45:43 μμ »
Μάνο οι απαντήσεις σoυ έλυσαν τους αρχικούς μου προβληματισμούς, γέννησαν όμως νέους.. Να κάνω σταγόνα ή όχι; Να το πάω με πλαϊνάρια ή με ντούγες; Έχω μια αίσθηση οτι ακόμα κι αν κλείσει τελικά το σκάφος θα είναι στραβό-ασύμμετρο.. Μπαίνω εργαστήριο, ακολουθώ οδηγίες και βλέπουμε...

Δημήτρη ! ...  ήρεμα ... και "σπεύδε βραδέως" . Μην ξεκινάς στην πράξη έτσι αμφιταλαντευόμενος. ( Γνωρίζω κάποιον Ιωσήφ που δεν μπορούσα να τον συμμαζέψω ) 

Μελέτησε ξανά προσεκτικά ότι σου έγραψε ο Μάνος κι αν θέλεις φτιάξε μόνο το μπροστινό τάκο και πειραματίσου , με "ντούγιες" από χαρτόνι ... Ισως τα χαρτονάκια να βοηθήσουν να "δεις" να προβλέψεις και να κρίνεις καλύτερα
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 23, 2015, 01:00:02 πμ »
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
1)ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥΣΤΗ ΒΑΣΗ (ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ)
2)ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ
ΚΑΙ 3)ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ Η ΜΕΤΑΛΙΚΟ    Π    ΣΥΜΕΤΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙΣΟΥΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΕΤΡΙΚΑ.
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΑΝ ΘΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 23, 2015, 07:11:56 πμ »
βρε μητσαρα, τι σε προβληματιζει.......
και να κανεις λαθος, βλεπω αφθονο υλικο για αντικατασταση του χαλασμενου... (4η φωτο-κατω αριστερα)  :-*
(αυτα ειναι προμηθειες για τον χειμωνα ή για οργανα;)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 23, 2015, 11:56:32 πμ »
Χα χα χα σωστός Στέλιο! Για όργανα είναι, περιμένουν την ώρα τους! Από κουτσουπιά που είχε γίνει θερίο!
Παύλο ευχαριστώ, ακριβώς αυτό προσπαθώ τώρα.. Να φτιάξω κάτι όσο πιο απλό γίνεται για τον έλεγχο της συμμετρίας..
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 23, 2015, 12:09:05 μμ από guru(Δημήτρης Αγγελακοπουλος) »

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 30, 2015, 04:15:57 μμ »
ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ;
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 30, 2015, 11:34:52 μμ »
Προσπαθώντας να ακολουθήσω τις οδηγίες, έκανα μερικές τροποποιήσεις στο καλούπι.. "Μπήκα" κάπως στο νόημα αλλά βλέπω πως έχει δουλειά ακόμη..
Δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό δρόμο, εδώ δύο φωτογραφίες πριν και μετά.

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 30, 2015, 11:50:14 μμ από guru(Δημήτρης Αγγελακοπουλος) »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 31, 2015, 11:59:51 πμ »
ΕΙΧΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΤΟ .........ΣΤΑΓΟΝΙΑΣΕΣ!!!!!!
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 31, 2015, 03:52:19 μμ »
ΕΙΧΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΤΟ .........ΣΤΑΓΟΝΙΑΣΕΣ!!!!!!
Χαχαχα κακές επιρροές Κώστα! Η ρασπα πήγε μόνη της!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 01, 2016, 11:23:33 πμ »
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΣΑΡΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: