Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμάς καρύδα κλ. 47 εκ.  (Αναγνώστηκε 9170 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Μπαγλαμάς καρύδα κλ. 47 εκ.
« στις: Οκτωβρίου 23, 2015, 03:10:05 μμ »
το "καρυδόνι" :  είπαμε ο νονός είναι ο Στέλιος και υποσχέθηκε λαμπάδα

Σκάφος καρύδα, καπάκι έλατος, μπράτσο φλαμούρι – μαόνι (x2).
Βασίζεται όπως είναι φανερό στο αντίστοιχο όργανο που φαίνεται σ' αυτό το βίντεο, από το 3: 40 και μετά
https://www.youtube.com/watch?v=i_qUw1mg8x8

Το όργανο φυσικά ούτε που το έχω δει, πολύ περισσότερο να το μετρήσω. Τις διαστάσεις τις υπολόγισα προσεγγιστικά από το βίντεο συγκρίνοντας με μέσα μεγέθη (βραχίονα κτλ.) και από μια φωτογραφία, υποθέτοντας ότι τα μπουζούκια που κρέμονται δίπλα είναι κλίμακας 67-68 εκ.

αυτό δεν χρειάζεται να το βάλω, αλλά μ' αρέσουν τα xploded σχέδια  {celebrate018}

από την κατασκευή

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Απ: Μπαγλαμάς καρύδα κλ. 47 εκ.
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 23, 2015, 03:29:20 μμ »
Ήθελα να δω τι σημαίνουν αυτές οι “ενδιάμεσες” κλίμακες για τις τάσεις, για το παίξμο και την αίσθηση καθαυτή και διάφορα πρακτικά προβλήματα (διαθέσιμες στο εμπόριο διατομές χορδών, μεγέθη κτλ).
Για τους υπολογισμούς χρησιμοποίησα τις μηχανές σε αυτά τα site

http://mastering.gr/xml/stringxxiii.html
http://wahiduddin.net/calc/calc_guitar_string.htm

αργότερα και αφού το όργανο είχε ουσιαστικά τελειώσει, ανακάλυψα στο rembetiko.gr αυτό το  εξαιρετικό ποστ http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=28329 το οποίο πραγματεύεται ακριβώς το ίδιο θέμα και μάλιστα βιβλιογραφικά αναφέρονται και τα δύο παραπάνω λινκ.

Eιδικότερα σχετικά με την τάση όπου αποδίδουν καλύτερα οι χορδές (σύμφωνα με την αναφορά στο προηγούμενο  link από 40 έως 60% του ορίου θραύσης, προσωπικά πιστεύω ότι το 60% μπορεί να ανέβει αρκετά, τουλάχιστον μέχρι 70, ίσως και 75 ή ακόμα και 80%, αλλά είπαμε η εμπειρία είναι ελάχιστη)

στο βίντεο δυο σετ χορδών με άλλο κούρδισμα:

Ρε  (0.013) Λα (0.018) Ρε Μουργκάνα (0.30)
Σολ (0.011) Ρε (0.014) Σολ Μουργκάνα (0.22), οι “τυπικές” χορδές τρίχορδου.

https://www.youtube.com/watch?v=3esp90YLzIY

Δεν ξέρω πως τ' ακούτε εσείς, εμένα αυτό το οργανάκι μου άνοιξε ορίζοντες: αρχικά απογοητεύτηκα κάπως από το πρώτο κούρδισμα (Ρε Λα Ρε με αυτές τις τερατώδεις διατομές, που παρ΄όλα αυτά είναι σε σχετικά χαμηλή τάση). Το λάθος μου ήταν ότι με αυτό το κούρδισμα σε αυτήν την συχνότητα περίμενα να ακούσω κάτι σαν μπουζούκι ή τζουρά. Παίζοντας όμως περισσότερο κατάλαβα πολύ καλύτερα (το προφανές μάλλον, αλλά είπαμε άλλα περίμενα) - ότι έχει δικό του χαρακτήρα και σαν “νέο” όργανο περιμένει να προσαρμοστεί ο παίκτης πάνω του και όχι αυτό στον παίκτη.
Τελικά προτίμησα το Σολ Ρε Σολ (παίρνει κι άλλα προφανώς) αλλά μόνο επειδή δεν είχα χρόνο να ψάξω το “περίεργο” Ρε Λα Ρε.

Και μερικές φωτογραφίες ακόμα

[ Invalid Attachment ]

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 23, 2015, 04:16:03 μμ »
μπραβο ρε Μάνο.
πολύ ωραίο.προσεγμένο όπως όλα και ιδιέταιρο με ωραίο ήχο.
μου αρέσει και το καπάκι.
με τον τάκο έβρισες πολύ;; :D

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 23, 2015, 04:22:33 μμ »
ευχαριστώ Κώστα.
Με τον τάκο, ναι είχα θέμα. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, η κούραση ή η βαρεμάρα.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 24, 2015, 03:11:59 πμ »
Μπράβο Μάνο,ωραίο το καρυδόνι,κηλαηδάι.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 24, 2015, 09:30:41 μμ »
Δεν ξέρω πως τ' ακούτε εσείς,

Τελικά προτίμησα το Σολ Ρε Σολ

κατ αρχην μανο πολλα συγχαρητηρια για την αισθητικα αρτια κατασκευη, (ηχητικα οπως ξερεις δεν μπορω να πω)

σαν νονος ομως εχω να πω και γω μια κουβεντα στο βαφτιστηρι!:
ψυχοακουστικες μελετες εχουν δειξει οτι, οταν εκτελεσθει ενα κομματι σε 2 τονους, το ευρυ κοινο (αν θυμαμαι καλα πανω απο το 90%) προτιμαει τον υψηλοτερο...
οποτε και εμενα μου αρεσε η δευτερη εκτελεση
(βρε λες να πετυχε η θεραπεια και να ξυπνησω το πρωι λυτος;)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 24, 2015, 09:40:46 μμ »
Όπως πάντα Μάνο άψογα και άζηλευτά τα όργανά σου!

Thanos Zarouchliotis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 25, 2015, 03:55:24 μμ »
Ω ρε βραχναδα!!! καταπληκτικος οπως παντα ..

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Μπαγλαμάς καρύδα κλ. 47 εκ
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 25, 2015, 09:45:59 μμ »
Μάνο άψογως όπως πάντα τι να πουμε για την κατασκευή πραγματικά εσυ "γράφεις" την δική σου πορεία, ξεχωριστός, λιτός, άψογως στις λεπτομέρειες, τώρα βλεπωντας το οργανάκι το αποτέλεσμα του ήχου με παραπέμπει κατι ανάμεσα σε τζουρά και σε μπαγλαμά, παίζοντας το σε χαμηλή οκταβα με παει σε τζουρα και σε χαμηλή ακούω αυτή την γλυκά που βγάζει ο μπαγλαμάς, μου αρέσει ειναι πραγματικά αξιόλογος ο ήχος, και σαν λίγο ανάποδος που ειμαι να σου πω μου άρεσε σε ρε λα ρε κουρδισμα έβγαζε κάτι βάρη και ασήκωτο, πάντως την pu την δουλεύεις αβέρτα βλέπω, και κάτι τελευταίο αν και νομίζω οτι πρέπει να το αναφέρω αλλού, προ ημερών ήμουν σε ένα δάσκαλο οργανοποιιας (στο κεπεμ νομίζω κύριο Φώτη τον λένε τον άνθρωπο) μας είπε λοιπόν πως οι τάκος καλό θα ήταν να γίνετε σε σάντουιτς με κόντρα πλακέ, γιατι σε περιπτώσει που πάθει κάποιο σκίσιμο ειναι πολύ δύσκολη η επέμβαση στο σημείο, αυτο με απασχόλησε πολύ και τελικά κατέληξα στα εξής,
1ον: Λόγο πολλών στρωσεων ξύλου έχουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα άρα μεγαλητερη δύναμη σε φορτία, που σε εκεινο το σημείο έχουμε μεγάλες τάσεις
2ον: Μεγάλη αντοχή λόγο ελαστικότητας σε σύστολες διαστολες
3ον: Σε περίπτωση που μπει πολύ σφιχτά το μόρσο έχει μεγαλύτερη αντοχή σε περίπτωση ανοίγματος του τάκου
4ον: Σε μονοκόματους τάκους έχουμε σύστολη και διαστολή σε ενα ξυλο άρα αυτο ειναι επικίνδυνο στο να φυράνει η τρύπα ενώ το κόντρα πλακέ δεν εχει τέτοιες τάσεις.
Μάνο και πάλι μπράβο σου και συγνωμη αν ήμουν λίγο παραπάνω εκτός θέματος στην ανάρτηση σου
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 05, 2015, 07:19:53 μμ »
Μάνο συγχαρητήρια ! Η κατασκευαστική αρτιότητα του οργάνου είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η αισθητική του (όσο κι αν είναι κάτι υποκειμενικό) εμένα τουλάχιστον με αντιπροσωπεύει απόλυτα . Επειδή έχω σχεδόν 4 χρόνια απουσίας από εδώ μέσα ... παραθέτω ένα "ανορθόδοξο" μπαγλαμαδάκι από τον Θανάση Βαλαβάνη που έχει περίπου την ίδια λογική κατασκευής https://www.youtube.com/watch?v=UbZSifvByc4
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 05, 2015, 11:50:53 μμ »
Μανώλη το ειχα δει στο φεισμπουκ πρωτα και τωρα το βλέπω κ εδω πιο αναλυτικά, ωραίο ωραίο μ αρεσει, που θα βρουμε ομως λίγο μεγαλύτερη καρυδα ρε παιδιά; Μανωλη το ενα ματι της καρύδας να του ριξεις μια με το τρυπάνη κάνεις και γιουφ ;D

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 10, 2015, 11:45:42 μμ »
ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ  ΜΑΝΟ ΚΑΙ Σ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΕΙΑ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 02, 2017, 09:40:45 πμ »
νονός είναι ο Στέλιος και υποσχέθηκε λαμπάδα

πασχα ερχεται...
μη ξεχασουμε το βαπτιστηρι...
  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 02, 2017, 09:58:34 πμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 02, 2017, 12:46:34 μμ »
Μανο πολυ ομορφο το καρυδονι.
Γενικα οι κατασκευες σου ειναι αρτιες και μελετημενες πολυ.
Σν ηχο προτιμω το πρωτο κουρδισμα στο βιντεο. Μου βγαζει ηχο πιο ""αβιαστο"". Επειδη εχω φτιαξει και εγω σε περιεργες κλιμακες τζουρομπαγλαμα, πιστευω πως στο παιξιμο παιζει μεγαλο ρολο η ταση των χορδων. Οσο πιο μαλακες χαλαρες ειναι αλλαζει ο τροπος παιξιματος και πρεπει να αλλαξεις και εσυ την τεχνικη σου. Δεν ενδεικνυται για γρηγορα παιξιματα αλλα για ντουζενια.
Μπραβο σου που το ψαχνεις τοσο με τις χορδες απλα σκεφτομαι οτι στο παρελθον ειχανε αραγε τοσο μεγαλη ποικιλια σε παχη τυπους ή απλα βαζανε οτι βρισκανε (ιδιες σε ολα τα οργανα??). Παντως ακομα και λαθη να κανανε οι παλιοι αυτους τους ηχους μαθαμε και με αυτους κρινουμε σα βαση.

Στελιο αν νομιζεις οτι με μια λαμπαδιτσα θα τη βγαλεις καθαρη εισαι γελασμενος. Και παπουτσια και σοκολατενιο αυγο και χαρτζιλικι πρεπει. ;D

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 03, 2017, 09:53:38 πμ »
βρε που το θυμηθήκατε αυτό

Στελιο αν νομιζεις οτι με μια λαμπαδιτσα θα τη βγαλεις καθαρη εισαι γελασμενος. Και παπουτσια και σοκολατενιο αυγο και χαρτζιλικι πρεπει. ;D

.... έτοιμος!!!

Στέλιο, απάνω του! (το χαρτζιλίκι το αφήνω στην διακριτική σου ευχέρεια)

[ Invalid Attachment ]

...
Σαν ηχο προτιμω το πρωτο κουρδισμα στο βιντεο. Μου βγαζει ηχο πιο ""αβιαστο"". Επειδη εχω φτιαξει και εγω σε περιεργες κλιμακες τζουρομπαγλαμα, πιστευω πως στο παιξιμο παιζει μεγαλο ρολο η ταση των χορδων. Οσο πιο μαλακες χαλαρες ειναι αλλαζει ο τροπος παιξιματος και πρεπει να αλλαξεις και εσυ την τεχνικη σου. Δεν ενδεικνυται για γρηγορα παιξιματα αλλα για ντουζενια.

Δίκιο έχεις σε όλα. Όπως γράφω παραπάνω, δεν είχα χρόνο να το ψάξω παραπάνω και έτσι άφησα το δεύτερο σετ. Θέλω κάποτε να ασχοληθώ σοβαρά με ντουζένια, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν περισσεύει χρόνος.

.... στο παρελθον ειχανε αραγε τοσο μεγαλη ποικιλια σε παχη τυπους ή απλα βαζανε οτι βρισκανε (ιδιες σε ολα τα οργανα??). Παντως ακομα και λαθη να κανανε οι παλιοι αυτους τους ηχους μαθαμε και με αυτους κρινουμε σα βαση.

Πιστεύω ότι βάζανε ό,τι είχανε και προσάρμοζαν τα κουρδίσματα ανάλογα (και με αυτό). Πάντως σε σχετική συζήτηση στο rembetiko (έψαξα λίγο αλλά δεν την βρήκα, ο Σταύρος Κ. νομίζω το λέει) κάποιος έχει αναφέρει ότι οι χορδές που είχαν τότε (σε καρούλια) μάλλον ήταν καλύτερης ποιότητας (ή τουλάχιστον δεν έσπαγαν όπως θα περίμενε κανείς με τις σημερινές.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 03, 2017, 10:15:45 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Tags: