Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48270 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής
« Απάντηση #180 στις: Αυγούστου 08, 2015, 07:20:52 μμ »
Πολυ καλυτερα φιλε υπαρχουν πολλα μπουζουκια που κατασκευαζονται με 14 χιλιοστα καβαλαρη...προσωπικα δεν μου αρεσουν καθως μου φαινονται δυσκολα στην πενια...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #181 στις: Αυγούστου 09, 2015, 11:03:55 μμ »
αφου χαμήλωσε τόσο και δεν έχεις πρόβλημα, βγάλε τις χορδές ρίξε ενα καλό τρίψημο κάντο γυαλί, τρίψε και το καπάκι να φύγει η πυρογραφία και πέρνα το σχέδιο με ακρυλικό μαυρο κόκκινο, πετα βερνίκια και εισαι και ο πρωτος.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #182 στις: Αυγούστου 10, 2015, 10:48:13 πμ »
καλημέρα παιδια.
Λοιπόν ο ηχος δέν είναι καθολου ικανοποιητικός..δέν μου κάνει για μπουζουκι ποιο πολυ προς κιθάρα παίζει..πολυ φοβάμαι οτι αν κατσω να μάθω με αυτο το μπουζούκι θα ξενερώσω στα μισά και θα το παρατήσω το άθλημα...ειδικά τα 2 πάνω ζευγάρια κάνουν σάν τεντομένα κορδόνια..ο ηχος δέν είναι σκαστός και ειναι πολυ περίεργος..
Εκανα ενα πείραμα εχθές στην τρύπα.εβαζα μονοτική ταινια σιγά σιγα και την εκλεινα παίζοντας ενδιάμεσα.τελικα έυτασα στο σημείο να την κλείσω τελείος με μονοτικη και στον ηχο δέν ειδα και καμία διαφορα να σας πώ την αλήθεια...
Αν και κατασκευαστικα είναι κομπλέ δεν τρίζει δεν τασταρειείναι ίσιο σταθερο κτλ...
Τι να το κάνω?αν λεπτύνω το καπάκι θα δώ διαφορά?τωρα έχει πάχος 3 χιλιοστά

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #183 στις: Αυγούστου 10, 2015, 11:20:07 πμ »
Ανεβασε ηχο να καταλαβουμε τι εννοεις, επίσης γιατί σκας; μπορεις να κανεις αρκετα πραγματα για να αλλάξεις τον ηχο του,  μπορεις να αφαιρεσεις ξυλο απ τον καβαλαρη να τον κανεις πιο ελαφρύ, να τριψεις το καπάκι ομοιομορφα ή επιλεκτικά σε διαφορα σημεία, αποφασησε τι ηχο θες να βγαζει κ θα σου πουν τα παιδιά αν γίνετε κ πως.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #184 στις: Αυγούστου 10, 2015, 11:52:16 πμ »
θα ανεβάσω ήχο το απόγευμα.
Απλα σκευτομαι οτι με κλειστή την τρύπα με μονοτική ταινια δέν είδα καμια διαφορά απότι κανονικα αυτο μήπος μάς λέει κάτι?άν σε ένα κανονικο μπουζουκι κλείσουμε την τρυπα με μονοτικη δέν θα αλλάξει συμπεριφορά ο ήχος???
έχω την εντύπωση οτι το καπάκι δέν πάλετε καθόλου με λίγα λόγια...είναι απλά ένα κουτί ξύλινο με χορδές..
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 10, 2015, 12:07:17 μμ από mastoras007 »

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #185 στις: Αυγούστου 10, 2015, 12:30:34 μμ »
επήσης έχω διαβάσει οτι κάποιο ρόλο παίζει και η παλαίωση του ξυλου στο να βγεί καλύτερος ήχος και με το φτοχώ μυαλό μου λέω οτι αυτο ισχύει στο οτι το ξυλο με τα χρόνια πέρνει την μορφή που έχει χωρίς να ασκείτε κάποιοα δύναμη πάνω του πχ το καπάκι διάβασα οτι πρέπει να κάτσει πάνω στο σκάφος χωρίς να ασκείτε πάνω του κάποιοα δύναμη, να κάτσει και να εφαρμόσει σε όλη την επιφάνεια της πατούρας.πρακτικά όμος όλο και κάπου θα πατιέται περισότερο..αυτο με τα χρόνια παίρνει τη μορφή που είναι αν πχ βγάλω εγώ το καπάκι μου τώρα πιστευω θα ξε-τεντωθεί ελάχιστα και θα πάρει άλη μορφή ενώ άν το βγάλω σε 4 χρόνια δέν θα ξε-τεντοθεί καθόλου θα έχει εχει τη μορφή του σκαφους που ηταν κολλημενο για αλα αυτα τα χρόνια.
Το 2ο μπουζουκι που έχω σπίτι (το παλιο,του θείου της κοπέλας μου) βλέπω οτι αν πιέσω με το ΄δαχτυλο μου το καπάκι του στο σημειο πίσο απο τον καβαλάρη θα πάρει λιγο προς τα μέσα έχει μια ελλάστικότητα..το δικό μου δέν πρόκειτε να πάρει καθόλου είναι σκληρό και στιβαρρό σάν μπετο..
Μήπος το παραπίεσα όταν το έβαλα?να περιμένω μέχρι το 2018 να δώ πώς θα παίζει?αχαχαχαχα εγώ δέν μπορούσα να περιμένω 1-2 μέρες παραπάνω....αχαχαχαα

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #186 στις: Αυγούστου 10, 2015, 01:21:04 μμ »
Τρίψε το καπάκι, αν συνεχήσει να ειναι μπετο τριψε τα καμάρια, παιξε κ με τον καβαλάρη εχει πολλα μυστικά ο καβαλάρης, με προσοχη και ρεγουλο ομως μην παθεις καμια νιλα.

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #187 στις: Αυγούστου 10, 2015, 05:30:11 μμ »
καλημέρα παιδια.
Λοιπόν ο ηχος δέν είναι καθολου ικανοποιητικός..δέν μου κάνει για μπουζουκι ποιο πολυ προς κιθάρα παίζει..

Ρε συ τι περιμενεις αφου 4χορδο=κιθαρα οχι μπουζουκι!  ;D (πλακα κανω μην πλακωσετε οι τετραχορδοι)

Τι να το κάνω?αν λεπτύνω το καπάκι θα δώ διαφορά?τωρα έχει πάχος 3 χιλιοστά

Το μετρησες το καπακι οτι ειναι 3χιλ ή βασιζεσαι στα λεγομενα του προμηθευτη; Εγω παντως μετραω ολα τα καπακια και το δευτερο ηρθε 3,4 χιλ. Δεν κακολογω τον ανθρωπο αλλα σου λεει στο περιπου ποσο θα σου ερθει , μπορει κανενα να ξεφυγει και να ερθει ποιο χοντρο ή ποιο λεπτο απο τα λεγομενα.

έχω την εντύπωση οτι το καπάκι δέν πάλετε καθόλου με λίγα λόγια...είναι απλά ένα κουτί ξύλινο με χορδές..

Τρίψε το καπάκι, αν συνεχήσει να ειναι μπετο τριψε τα καμάρια, παιξε κ με τον καβαλάρη εχει πολλα μυστικά ο καβαλάρης, με προσοχη και ρεγουλο ομως μην παθεις καμια νιλα.

Οπως λεει ο φιλος και εγω σου το εγραψα και σε αλλο μυνημα τριψε το καπακι κατα την αποψη μου ειναι πολυ τα 3 χιλ.Και αν και το καπακι ειναι και σκληρο χρειαζεται να κατεβεις στα 2.6 μπορει και περισσοτερο.Τριψε ο,τι μπορεις απο εξω και μετα συνεχισε στην εσωτερικη πλευρα απο τα καμαρια και πισω.Στο πειραματικο αυτο μπουζουκι που σου λεω με το πανακριβο καπακι των 3 ευρω ετριψα καπακι (δεν χρειαστηκε να κανω τα καμαρια) και εβαλα λεπτοτερο καβαλαρη και το οργανο μετα ηταν καλυτερο. Βεβαια αφου το αφησα και κανα 3μηνο στην ακρη (γιατι απογοητευθηκα) οταν το ξαναεπιασα στα χερια μου ειχε φτιαξει περισσοτερο ο ηχος ,θελει λοιπον τον χρονο του το οργανο μην το κατακρινεις απο τωρα.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #188 στις: Αυγούστου 10, 2015, 06:02:52 μμ »
κοιτα με παχυμετρο δέν το μέτρησα να ειναι πάνω απο 3 χιλιοστα ειναι πολυ πιθανο μπορεί να είναι και 3,5..με το μέτρο το μετρησα στα γρήγορα .
Απλά δέν είχα δώσει τόσο σημασία γιατί σκεφτικά σιγα τι 2 τι 3 τι 3,5 χιλιοστα ειναι αυτα μικρες οι διαφορές..θα το τρίψω όσο πάει σήμερα..δυστιχος μόνο απο έξω θα το κάνω απο μέσα πολύ δυσκολα θα φάει τριψιμο καλό..θα φυγουν οι πυρογραφίες δέν με απασχολεί..θα μικρήνω και το καβαλάρη και βλέπουμε..
κανονικα πώς πρέπει να είναι?στα δικά σας μπουζούκια το καπάκι άν το πιεσετε με το χάχτυλο πώς το καταλαβαίνετε?υπάρχει κάποια ελλαστικότητα?

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #189 στις: Αυγούστου 10, 2015, 06:39:27 μμ »
Ρε συ Γιάννη κάθε δέκατο μετράει.Τρίψε όσο μπορείς να κατέβεις

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #190 στις: Αυγούστου 10, 2015, 06:50:48 μμ »
κοιτα με παχυμετρο δέν το μέτρησα να ειναι πάνω απο 3 χιλιοστα ειναι πολυ πιθανο μπορεί να είναι και 3,5..με το μέτρο το μετρησα στα γρήγορα .
Απλά δέν είχα δώσει τόσο σημασία γιατί σκεφτικά σιγα τι 2 τι 3 τι 3,5 χιλιοστα ειναι αυτα μικρες οι διαφορές..
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D {celebrate010} {celebrate010} {celebrate010} {celebrate010} {celebrate010} {celebrate010} {celebrate014} {celebrate014} {celebrate014} {celebrate014} {celebrate014} {celebrate014}
Εγω και ο Ζοζέφ.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #191 στις: Αυγούστου 10, 2015, 07:26:49 μμ »
Απλά δέν είχα δώσει τόσο σημασία γιατί σκεφτικά σιγα τι 2 τι 3 τι 3,5 χιλιοστα ειναι αυτα μικρες οι διαφορές..
James μου αρέσεις γιατι πραγματικά σκεφτεσαι σαν μάστορας, εδώ όμως υπαρχή μια μικρή λεπτομερεια και ειναι όλη η μαγεία της οργανοποιίας το κάθε τι θέλει την λεπτομέρεια και την προσοχή που απαιτητέ, άλλο οργανοποιία άλλο ξυλουργική άλλο επιπλοποιία, μπορή μεν αυτά τα τρία να δουλεύουν με το ίδιο υλικό το ξύλο, μπορή να έχουν σχεδόν όλες της τεχνικές ίδιες αλλα το κάθε ένα στο τέλος θέλει τον δικό του τρόπο για να μπορέσει να ειναι σε χρίση, και όμως αυτό το ένα χιλιοστό θα κάνει την διαφορά, πειραματίσου με τον καβαλάρη φτιαξε έναν λίγο καλύτερο και πιο μεγάλο σε μήκος, δες καβαλάρηδες πως ειναι πάνω σε άλλα όργανα και δεν πειράζει προσπάθησε να φτιάξεις ένα παρόμοιο και θα δεις όλα θα αλλάξουν ακούγοντας το όργανο
Πάντα φιλικά

...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #192 στις: Αυγούστου 10, 2015, 08:05:36 μμ »
Απλά δέν είχα δώσει τόσο σημασία γιατί σκεφτικά σιγα τι 2 τι 3 τι 3,5 χιλιοστα ειναι αυτα μικρες οι διαφορές..θα το τρίψω όσο πάει σήμερα..δυστιχος μόνο απο έξω θα το κάνω απο μέσα πολύ δυσκολα θα φάει τριψιμο καλό..θα φυγουν οι πυρογραφίες δέν με απασχολεί..θα μικρήνω και το καβαλάρη και βλέπουμε..
κανονικα πώς πρέπει να είναι?στα δικά σας μπουζούκια το καπάκι άν το πιεσετε με το χάχτυλο πώς το καταλαβαίνετε?υπάρχει κάποια ελλαστικότητα?
Γιατι δυσκολα ρε συ αφου θα βγαλεις τις χορδες το χερι μπαινει απο την τρυπα  ανετα.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #193 στις: Αυγούστου 11, 2015, 10:38:53 πμ »
Καλημέραααααααα   {music007} {music007} {music007}
Εχθες ετριψα το καπάκι και η αλήθεια είναι οτι είδα μια βελτιωση στον ηχο αλλα εχω την εντυπωση οτι θέλει κιάλο τριψιμο το κατεβασα περιπου 2,5-2,8
με μια αναζητηση είδα οτι το καπάκι πρέπει να βγάζει τη νοτα φα οταν το χτυπάμε και ειπα να βάλω το κουρδιστίρι μου να δω τι γινετε με το δικο μου καπακι και το αποτελεσμα με εξεπληξε...οσο ετριβα το καπάκι μου ανεβαινε και η νοτα που εβγαζε!το ετριψα μεχρι να βγαλει τη νοτα φα..και μολισ την εβγαλε σταματησα..
ελαστικότητα απέκτησε αλλα ο ήχος βελτιοθηκε οπος είπα αλλα δέν είναι αυτο που θέλω ακόμα...τον καβαλάρη τον ελάφρινα και τον εφτιαξα καλύτερα.
αυτο το βιντεο είναι πρίν το τρίψω. https://youtu.be/SwkUHZOk07s
και αυτό μετά https://youtu.be/jC86F8FcuI4
Μετα όμος που το κουρδισα σταματισε να βγάζει τη φα.δέν θυμαμαι ποια έβαλε
σήμερα θα το λεπτύνω κιάλο...δηλαδή ισχύει οτι όσο λεπτυτερο τόσο κακλύτερος ήχος αλλα και μεγαλύτερος κυνδυνος να κάτσει το καπάκι??
με τον καβαλάη πώς να παίξω?ποιο μεγάλος τι θα μου δώσει?πιο μικρός αντιθετα?
μου εσπασε και η φα η λεπτη χορδη..πφφφ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #194 στις: Αυγούστου 11, 2015, 10:40:14 πμ »

[/quote]
Γιατι δυσκολα ρε συ αφου θα βγαλεις τις χορδες το χερι μπαινει απο την τρυπα  ανετα.
[/quote]
θα το τρίψω και απο μέσα αλλα ειναι μανίκι...

Tags: