Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48305 φορές)

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής
« Απάντηση #150 στις: Αυγούστου 05, 2015, 08:48:03 μμ »

Ααντε να τελειώνει να δουμε τι θα βγεί...θα κάνει καλο ηχο η θα είναι σαν κονσερβοκουτι...
θα παιξει καλα και δυνατα το μονο που θα κανεις ειναι να ειναι τριχορδο για να αντεξει και βρες η μαθε να καρφωσεις τα ταστα
Εγω και ο Ζοζέφ.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #151 στις: Αυγούστου 06, 2015, 10:48:27 πμ »
καλημέρα παιδια.
πέρασα τάστα εχθες μπηκαν καλά και σφινοτά δέν έκανα κάτι άλο γιατί γυρισα σπίτι 10 το βράδυ είχα δουλειες...
το απόγευμα θα περάσω τα κλειδια και θα φτιαξω καβαλάρη, η κατασκευη ειναι για 4 χορδο πως να το κάνω 3 χορδο?απλα να του βάλω 3 χορδες?
Αντε και το κανω 3χορδο τι χαρακιες να του κάνω και τι χορδές να του βάλω?εχω πάρει σετ για 4 χορδο

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #152 στις: Αυγούστου 06, 2015, 12:03:04 μμ »
Φιλε ΜASTORA 007 καλημερα παρακολουθω με ευλαβεια τα ποσταρισματα σου καθως και των φιλων θεωρω οτι εχεις παρει αρκετη βοηθεια και απαντησεις ,το να ψαχνεις ολες τις απαντησεις σε μικρο χρονικο διαστημα και ειδικα το τελευταιο ερωτημα σου μαλλον θα μπερδευτεις περισσοτερο απο οτι εισαι .
Ειδικα τωρα που εισαι στο ξεκινημα προσπαθησε να εστιασεις στον αρχικο σου στοχο τετραχορδο γιατι θα καταληξεις με ενα τιποτα στα χερια και εχεις επενδυσει και χρηματα
φιλικα

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #153 στις: Αυγούστου 06, 2015, 12:32:20 μμ »
εχεις δίκιο φίλε κώστα.
4 χορδο θα γίνει.
εχω κάνει αρκετά λαθάκια επάνω στο μπουζουκι και το παλεύω να βγάλω ένα όργανο σωστό.Το καλό της ιστορίας είναι οτι αν το κάνω απο την αρχή τώρα θα ξέρω που και τι να προσέξω.
Πριν λίγο πετάχτηκα σπίτι και εκανα μια δωκιμή.
Εβαλα πάνω στην κατασκευη προχειρα τα κλειδια,ενα κόκκαλο που ειχα κοψει απο εχθες στο κατάλληλο ύψος (8 χιλιοστα η ταστιερα μου ειναι 7) και 'εκοψα ένα ξυλακι δωκιμαστικα για να τσεκάρω το υψος του καβαλάρη..πέρασα μια χοντρη χορδη παλια απο την κιθαρα που ειχα για να δωκιμάσω την περασα και την τεντωσα
Ο καβαλάρης μου βγαίνει περίπου 17 χιλιοστα...τι ξενερα ειναι αυτη...με αποσταση χορδης απο το 12ο ταστο 2 χιλιοστα..κατι δεν εκανα σωστα..
τι να κάνω?σκευτομαι να ξυλώσω ταστιερα να φάω μάνικο και να ξαναβάλω καινουρια ταστιέρα.μου τα λέγατε και δεν σας ακουγα..εκτος και αν το κουρδίσω όπος είναι με 17 χιλιοστα καβαλάρη..τι να κάνω?
βιαστηκα δεν επρεπε να βάλω ταστιερα

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #154 στις: Αυγούστου 06, 2015, 01:16:46 μμ »
james προχώρα όπως είσαι τώρα μην αρχίζεις ξηλώματα κτλπ για να σου δώσω να καταλάβεις προ ημερών είδα όργανο με 25 mm καβαλάρη και έπαιζε μια χαρά τι να κάνουμε τα λάθη και οι αστοχίες στο προγραμμα ειναι, μην το πειράξεις γνώμη μου γιατι ίσως βγει μεγαλύτερη ζημιά, και σου ξαναλέω ξέρω έναν τύπο ο οποίος βιάστηκε τα έκανε μάνταρα και έκοψε ο ανάρμοστος το μάνικο του οργάνου στην κορδέλα
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #155 στις: Αυγούστου 06, 2015, 01:32:54 μμ »
καταρχάς ευχαριστώ πολύ ξανα και ξανά για την βοηθεια που μου προσέφερετε και πανω απ'ολα για την εμψυχωση που εχω δεχτει παρ'ολα τα λάθη που έχω κάνει μέχρι τώρα.
Ελπίζω το βράδυ να προλάβω και να περάσω χορδές να το δωκιμάσω επιτελους να δω τι ηχο θα βγάλει.
Θα του βάλω το καβαλάρη 17χιλιοστά και βλέπουμε.
θα του βάλω 14 εκατοστά καβαλάρη για να πατάει καλά σε μεγάλο μέρος του καπακιου.
Μάλωσα και με το κορίτσι εχθες γιατι καθυστερει πολυ τι θέμα και το σπίτι έχει γίνει χάλια,οτι σχολάω απο την δουλεια και ασχολουμε με το μπουζουκι και οχι μαζι της κτλ κτλ κτλ κτλ και ξενέρωσα ακόμα περισότερο..
Δέν μασάμε όμος πάμε δυνατα με 17 χιλιοστα καβαλάρη και ο θεός βοηθός!!!!!!!!!!!!

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #156 στις: Αυγούστου 06, 2015, 02:33:50 μμ »
Συμφωνω με τον φιλο προχωρα οπως εισαι αλλωστε στην πορεια οταν θα παρουν τα ξυλα θα κατεβει και λιγο ο καβαλαρης. Αρματωσε και δοκιμασε το. Καβαλαρη εχεις αγορασει ετοιμο ήτον εφτιαξες μονος σου; Στην θεση σου παντως εγω δεν θα εβαζα λεπτο καβαλαρη λογω των δυναμεων που θα πιεζουν το καπακι. Θα ξεκινουσα με εναν χοντροτερο και θα ετριβα οσο χρειαζεται σιγα σιγα με δοκιμες. Οσο για το χαραγμα εχει ανεβασει στον συσωληνα(youtube) ο Δημητρης Ανδρεου ψαξτο λιγο λεει για την διαμορφωση και του εμπρος και του πισω καβαλαρη. Ισομοιρασε τις αποστασεις των χορδων εμπρος και πισω και χαραξε. Εγω επιδη δεν εχω αγορασει λιμα για την δουλει αυτη το κανω αυτο με μια τριγωνικη μικρη λιμα δεν κανει για αυτη την δουλεια αλλα μεχρι να αγορασω κανω δουλεια.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #157 στις: Αυγούστου 06, 2015, 04:19:12 μμ »
Κανονησε να σε χωρισει η γυναικα για το τετραχορδο, βγαλτην καμια βολτα ρε μαστορα, καβαλαρη κανεις κ αυριο, λοιπον πριν χαραξης τα κοκαλα κεντραρε τον καβαλαρη στο καπακι κ βαλε μια κλοστη ή μια πετονια και δες που σε παιρνει να χαραξης,για τις ακρες μιλαμε παντα, μην χαραξης στα τυφλα και σου βγαινουν οι ακριανες χορδες εξω απ την ταστιερα, εγω κανω χαρακια με ξυραφι μετα το περναω ισα ισα με πριονακι φιγουρας λεπτο κ τελος βαζω χορδη μεσα στο χαραγμα και τριβω μεχρι να παρει τη φορμα κ να μπει η μιση μεσα,καλη επιτυχία.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #158 στις: Αυγούστου 06, 2015, 05:00:23 μμ »
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2530.msg44743.msg#44743

Διαβασε το μηνυμα του ανδρεου και κανε το ιδιο. Το οτι εχεις 17 χιλιοστα καβαλαρη μπορει να επιβαρυνει το καπακι. Αν κανεις το κολπο αυτο θα ζοριζεται λιγοτερο....
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #159 στις: Αυγούστου 06, 2015, 05:17:52 μμ »
καβαλάρη δέν πήρα έτοιμο πήρα εβενο για να φτιάξω..
Μάλιστα πριν λίγο τον ψιλοολοκλήρωσα.του έκανα πάχος  8 χιλιοστα υψος 13,5 4 χιλιοστα κοκκαλο συνολο 17,5 θα κατέβει όταν τον τριψω με γιαλοχαρτο στο καπάκι για να πάρει το σχήμα του καπακιου και μηκος κάτι λιγοτερο απο 14 εκατοστα.με το καιρο θα τον προσαρμόσο στης αναγκες του μουζουκιου ξεκινησα με μεγαλες διαστασεις για να μπορώ να αφαιρω σιγα σιγα υλικο ανάλογα τι χρεάζομαι.
Πολυ καλές οι πληροφορίες για το χάραγμα..
οριστε φώτο απο εχθές.
Α μια παρατήρηση τα τάστα για να μπουν καλά και ίσια επρεπε να τα βάζω αρχικα απο τη 1 πλευρα και με τη ματσόλα να τα χρυπάω σταδιακά απο την μία μερια στην άλη και να βυθήζετε μέσα το τάστο απο την μια μερια τησ σκισμης στην άλλη..στην αρχη που τα έβαζα κατευθείαν πάνω σε ολη τη σχησμή και τα κοανούσα τα περιισότερα δέν μπαίναν καλά έμενε κενό στη μέση!απλα πληροφοριακά για να υπάρχει!
οριστε φώτο...(ο καβαλάρης δέν είναι τελειομένος θα του κάνω και 2 υμικυκλια εκει που τελειώνει το κοκκαλο.αριστερα και δεξια)
το κοριτσι δεν χρειάζετε βόλτα θα την πάω διακοπες μετα το 15αυγουστο 13 μετρουλες παρακαλω...μεχρι τοτε εχει μπουζουκι αχαχαχα

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #160 στις: Αυγούστου 06, 2015, 05:22:07 μμ »
Το ξυλαρακι με τη λιμα που εχω επάνω το χρησιμοποιηση για να λιμαρω τα ταστα,οποσ ειναι το γυρισα τουμπα πανω στα ταστα και ετρυψα της άκρες.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #161 στις: Αυγούστου 06, 2015, 05:44:29 μμ »
ξεθαψα και αυτο το θέμα το οποίο θα πάρω σάν οδηγο στο χάραγμα.http://www.luthier.gr/index.php?topic=539.0
το βιντεο το βρήκα αλλα δέν λεει πληροφορίες για το που πρεπει να χαράξουμε.
κάπος έστι θα το κάνω.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 06, 2015, 05:58:36 μμ από mastoras007 »

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #162 στις: Αυγούστου 06, 2015, 06:01:58 μμ »
Μάστορα βγάλε το κορίτσι μια βόλτα για φαγητό κάπου όμορφα...πήγαινε το έναν περίπατο και μετά γύρνα σπίτι και καν' της και ενα μασαζάκι στα πόδια και μετά ότι προκύψει...έτσι κι αλλιώς νόμιμο είναι...ασε τους καβαλάρηδες και τις ιστορίες για μετά τις διακοπές...σκέψου θα αφήσεις ένα όργανο κλεισμένο μέσα σε ένα σπίτι που θα έχει μόνο ζέστη με όλο κλειστά γύρω γύρω με 2 πόντους καβαλάρη...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #163 στις: Αυγούστου 06, 2015, 06:09:52 μμ »
Καλό μου φαινεται. Αλλα επιμενω....
Δυο ποντοι καβαλαρης και τετραχορδο. Με μια φα που τραβαει παρα πολυ.  Το καπακι δεν το βλεπω να αντεχει πανω απο δυο μερες. Βοηθησε το με τον τροπο που εγραψε ο ανδρεου... σηκωσε τη χορδιερα.

Μετα τα ωραια που λεει ο μεταλλικα ολα αυτα... ::)
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #164 στις: Αυγούστου 06, 2015, 06:27:40 μμ »
θα βάλω τη χορδιέρα ποιο ψιλα!εχει λογική θα ασκειτε λιγότερη κάθετη πίεση στο καβαλάρη!
Σιγα μην το αφήσω κουρδισμένο,θα το χώσω και στην θηκη της κλασικής μέσα στην αποθηκη που δεν εχει πολύ ζεστη και θα ειναι κομπλέ.

Tags: