Αποστολέας Θέμα: Αποστάσεις χορδών  (Αναγνώστηκε 3641 φορές)

Jessie

• Jr. Member
  • **
Αποστάσεις χορδών
« στις: Φεβρουαρίου 11, 2012, 03:17:23 μμ »
Γεια σας και πάλι φίλοι μου!!!!!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά!!!!!! :) :) :)
Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια πρέπει να είναι η απόσταση μεταξύ χορδών α)του ίδιου ζεύγους(όταν έχουμε διπλές χορδές)
β)μεταξύ των ζευγών γ)πόσο απέχουν οι χορδές από τα ακριανά της ταστιέρας στο κόκαλο(μικρό καβαλάρη);
Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να υπολογίζουμε τις αποστάσεις των χορδών είτε διπλών είτε μονών;
Thank you :) :) :) :)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Αποστάσεις χορδών
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 13, 2012, 11:35:40 μμ »
Τζέσσυ,
θα ξεκινήσω από αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το σταθερό.

Μέτρησα κάποια μπουζούκια και οι αποστάσεις μεταξύ των χορδών του ίδιου ζεύγους συνήθως είναι 3 χιλ. με μια απόκλιση περίπου ±5%.

Η απόσταση τώρα μεταξύ των ζευγών είναι ανάλογες με το πλάτος της ταστιέρας. Και αυτό το πλάτος εξαρτάται από το αν το μπουζούκι είναι τρίχορδο ή τετράχορδο. Σε ένα τρίχορδο τα ζεύγη απέχουν περισσότερο απ' το τετράχορδο.

Επίσης το πλάτος της ταστιέρας νομίζω ότι εξαρτάται (σε ένα καλό όργανο που έχει γίνει κατά παραγγελία ή έχει επιλεγεί) από το μήκος της παλάμης και το πάχος των δαχτύλων του παίκτη.

Έτσι λοιπόν αν αφήσουμε εκατέρωθεν της ταστιέρας 3 χιλ. "αέρα", το υπόλοιπο πλάτος το μοιράζουμε αναλόγως με τα ζεύγη χορδών του μπουζουκιού μας.

Υ.Γ. Φιλενάδα, κάτι μου λέει ότι σε μερικές μέρες θα δούμε όργανο απ' τα χεράκια σου.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Αποστάσεις χορδών
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 07, 2012, 11:05:27 πμ »
Ποιες ειναι οι αποστασεις των χορδων στο μπαγλαμα;

Χ Ο Ρ Δ Ε Σ
  1-2   3-4    5-6

1)Αποσταση μεταξυ 1-2
2)Αποσταση μεταξυ 2-3

Κατα προσεγγιση πειτε μου,σιγουρα εξαρταται απο τις διαστασεις του καθε οργανου....απλα ξεχασα να παρω μαζι μου το μπαγλαμα που εχω για να μετρησω....και μεσημερακι λεω να χαραξω επιτελους τους καβαλαραιους!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Tags: