Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48269 φορές)

Metallikas

• Hero Member
Απ: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής
« Απάντηση #120 στις: Αυγούστου 03, 2015, 05:49:20 μμ »
αδερφέ να τρίβεις και να ξανατρίβεις...με λίμα θα φας τις άκρες σίγουρα και με πλάνη χειρός θα σου βουτήξει πουθενά αν δεν έχεις εμπειρία...ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #121 στις: Αυγούστου 03, 2015, 09:51:54 μμ »
ετσι οπως λενε τα παιδιά θα κάνεις, δεν διευκρίνησα πριν οταν ελεγα να πλανήσεις, γιατι το πλάνησμα που ξερω εγω είναι τουμπα σε μαρμαρο με γυαλόχαρτο και τρίψημο χωρις ελεος, εχω στάξει εγω νερό στο να τρίβω και να ξανατρίβω, ασε ασε.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #122 στις: Αυγούστου 04, 2015, 09:55:27 πμ »
καλημέρα παιδια!!
Αποστολη κλήση μανικου  εξετελεσθη!
Ευτιαξα 2 οδηγους οπος φαινοτε στη 1η φωτο και τους εσφιξα πανω στο μανικο.αυτοι οι οδηγοι μπηκαν και σφιξανε πανω στο μανικο.
Λιγο πλάνη πολυ γιαλόχαρτο με παααρα πολυ τρίψιμο ηρθε τελικα!
Φαγωθηκε ολοισια περιπου 2,5 - 3 χιλιοστα.
το υψος καβαλάρη τώρα έχει πέσει στα 12 χιλιοστα+ την αποσταση των χορδων απο την ταστιερα 15 χιλιοστα περιπου.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #123 στις: Αυγούστου 04, 2015, 10:02:03 πμ »
Τωρα αντιμετοπιζω το εξής πρόβλημα..
δέν μπορώ να βρώ λαμάκι 0,5χιλιοστα για να χαράξω τα τάστα εχω καποια μικρά πριονολαμακια αλλα είναι παραπάνω απο 0,5 και το ταστο μπαίνει αλλα όχι σφινοτο μέσα.
καμμια ιδέα για το που θα βρώ?πήγα σε 2-3 που πουλανε εργαλεια-χρωματα υδραυλικα και τετοια ηδη αλλα τιποτα.
Αν το κάνω με τη λαμίτσα που έχω και τα κολλήσω με κολλα?ειναι απαρέτητο να μπαίνουν σφινοτά μέσα?

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #124 στις: Αυγούστου 04, 2015, 01:07:46 μμ »
Φίλε μου καλημέρα.
1ον: Το καπάκι σου πιστευω πως ειναι χοντρό βλέποντας τη φωτογραφίες, με αποτέλεσμα άμα το τρίψεις θα χάσεις την πυρογραφία
2ον: Το κενό που έχεις στην θέση του καβαλάρη ειναι μεγάλο, άρα έχεις πολύ κλήση στο μάνικο
3ον: Τα τάστα σου πρεπει να μπουν λίγο ''σφηνωτά'' και ο λόγοι ειναι πολλοί
4ον: Ή ταστιέρα λόγο της μεγάλης κλίσης που έχεις δώση σηκώνετε πολύ από το καπάκι με αποτέλεσμα εσύ όταν την σφίξεις αυτή θα στραβώσει και θα μείνει έτσι στραβά κολλημένη σε εκείνο το σημείο, συν το γεγονός με τα τάστα θα πάει ακόμα πιο κάτω οπότε θα είναι πολύ στραβό εκεί πέρα το σημείο της ταστιέρας
5ον: Την κόλληση το καπακιού με το σκάφους την έχεις προσέξει; γιατι από της φωτογραφίες διακρίνω κάποια κενά εκεί θέλουμε όσο το δυνατόν καλή επαφή των δυο μερών της κατασκευής μας.
6ον: Το καπάκι σου έχει βρομίσει τόσο που άμα το τρίψεις για να καθαρίσει θα καταστρέψεις τη πυρογραφία
Αυτά πάντα με φιλική διάθεση
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #125 στις: Αυγούστου 04, 2015, 01:26:34 μμ »
1. το καπάκι είναι 3 χιλιοστα.
2 ποσο πρεπει να ειναι το κενο?? αφου ειπαμε θελουμε κληση διαβαζω διαβαζω και ολο διαφορετικα πραγματα ακουω απο την μια διαβαζω αυτη η αποσταση πρεπει να ειναι τοσο,μετα ξαναδιαβαζω αλος λέει άλο τοσο..εχω 1,2 αποσταση για τον καβαλάρη. διαβασα οτι μπορουμε να βαλουμε μέχρι και 17 εσυ τωρα μου λες 12 ειναι πολυ. θελουμε η δεν θελουμε κληση στο μανικο?
3 θα ψαξω και θα βρώ η θα φτιάξω το κατάλληλο εργαλειο για τα ταστα.
4 τι ενωεις οταν την σφιξω?η ταστιερα εχει ηδη κολληθει ειναι πανο στο μπουζουκι. στο σημειο με το καπακι που εχω το κενο 1,5 χιλιοστο εχω βαλει καπλαμαδακια απο κάτω και ειναι κολλημένα.
5 κενά δεν υπάρχουν το καπάκι πατάει καλά σε όλη την επιφάνεισ σε κάποιοα σημεία πατάει στην πατούρα αλλα όχι τόσο καλα στο σκάφος και φενεται σαν να εχει κενο αλλα δέν έχει πατάει στην πατουρα.
6 δεν με απασχολουν οι φιγουρες,της ξαναπερνάω στην χειροτερη.αν και εχω κολλήσει ζελοτειπ σε καποιοα σημεια πχ στα κοκκινα τριανταφυλα για να μην λερώσουν.

Οπότε ερωτω. 1,2 εκατοστό είναι πολύ υψος για καβαλάρη? ποσο πρεπει να πάει?εχω χοντρο καπάκι δέν εχει φόβο να σπάσει ακόμα 1-1,5 χιλιοστο μπορώ να το κατεβάσω με της πατουρες που εχω φτιαξει ειναι ευκολο.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #126 στις: Αυγούστου 04, 2015, 01:50:58 μμ »
2 ποσο πρεπει να ειναι το κενο?? αφου ειπαμε θελουμε κληση διαβαζω διαβαζω και ολο διαφορετικα πραγματα ακουω απο την μια διαβαζω αυτη η αποσταση πρεπει να ειναι τοσο,μετα ξαναδιαβαζω αλος λέει άλο τοσο..εχω 1,2 αποσταση για τον καβαλάρη. διαβασα οτι μπορουμε να βαλουμε μέχρι και 17 εσυ τωρα μου λες 12 ειναι πολυ. θελουμε η δεν θελουμε κληση στο μανικο?

Κοίταξε τώρα είσαι 12mm.Και 1mm το τάστο σου πας στα 13mm.Αν στο 12ο τάστο εχεις απόσταση από το τάστο 2mm,αυτό στον καβαλάρη θα φτάσει 4mm άρα πάς στα 17mm

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #127 στις: Αυγούστου 04, 2015, 02:03:54 μμ »
κατάλαβα..
θα το φάω ακόμα 1-2 χιλιοστά..πεθανα στο τριψιμο εχθες... αντε πάλι σήμερα..
Αλλα γιατι τόσο μεγάλη διαφορα στο 12ο 2 και στον καβαλάρη 4?οι χορδές θα εχουν κληση τοσο μεγάλη?αν ειναι στο 12ο 2 χιλιοστα και στον καβαλάρη 4 χιλιοστα τοτε στο 1ο ταστο θα είναι 0 χιλιοστα αν δεν κάνω λάθος..εκτος αν μπερδευομαι
μπορεις να μου το εξηγησεις?
ευτιαξα ενα σχεδιο για να καταλαβεις πώς το σκευτομαι
παιδια σόρυ για της ερωτησεις μου μπορεί να ειναι χαζές αλλα είναι ζοτικές για μενα..

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #128 στις: Αυγούστου 04, 2015, 02:28:19 μμ »
Ακριβώς...
Από το πρώτο τάστο η χορδή πρέπει να περνάει ξυστά και να αυξάνει όσο πλησιάζει στον καβαλάρη.Το δωδέκατο τάστο είναι σημείο αναφοράς για το ύψος των χορδών και κατα πόσο το όργανο θα είναι "μαλακό" "ή "σκληρό".Τα 2mm που είπα βέβαιο είναι λίγο γενικό γιατί δεν ασχολούμαι με μπουζούκια και δεν είμαι σίγουρος για την απόσταση που δίνουν τα παιδιά.Πάντως από μια αναζήτηση που έκανα ο Κος Σπουρδαλάκης λέει πως το ύψος του καβαλάρη είναι από 9-14mm και τα 14mm σε ειδικές περιπτώσεις.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #129 στις: Αυγούστου 04, 2015, 02:30:35 μμ »
καλα το σχεδιασες.  δεν θα ειναι βεβαια 0 στο κοκκαλακι, θα ειναι ομως λιγοτερο απο χιλιοστο, αρα και κατι λιγοτερο απο 4 χιλιοστα στον καβαλαρη.  Ολα αυτα ομως εχουν να κανουν με την νοητη προεκταση της ταστιερας.  Αυτη η ευθεια ειναι ηδη σε καποιο υψος απο το καπακι στην περιοχη του καβαλαρη.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #130 στις: Αυγούστου 04, 2015, 02:47:58 μμ »
εγώ τα υπολόγιζα σάν να είναι οι χορδές παράλληλες με τη ταστιέρα..ετσι βγαινει  νοημα..
θέλω ακόμα 2 χιλιοστα κάτω τουλάχιστον στο κάτω σειμείο της ταστιερας να πάει ο καβαλάρης γυρο στα 9 χιλιοστα και μετά να υπολογίσω +1 για τα τάστα+4 περίπου στον καβαλάρη οπότε να ερθει περιπου στα 13-14 ο καβαλάρης.
πφφφ πάμε παλι τρίψιμο το απόγευμα...εε ρε θα με σκίσει η δικιά μου εχω κάνει το σπίτι και το μπαλκονι τινγκα στο ροκανιδι και το ξυσμα..ειναι και μαυρο της ταστιερας και δεν κρύβεται....

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #131 στις: Αυγούστου 04, 2015, 02:56:54 μμ »
αγοραζω την εβενοσκονη!!!!   {celebrate018}  {music018}  {music020}

μαζεψε την . θα τη χρειαστεις στο μελλον για στοκαρίσματα σε φιγουρες...

Υπολογισε και λιγο πισω που θα παει το μανικο με τα ταστα... Θα σου μεινει καθολου ταστιερα; Μην εχεις αλλα προβληματα μετα...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #132 στις: Αυγούστου 04, 2015, 03:02:38 μμ »
θα δειξει...αχαχαα
πιστευω να μεινει στο κάτο μέρος 3-3,5 χιλιοστα

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #133 στις: Αυγούστου 04, 2015, 04:00:53 μμ »
εε ρε θα με σκίσει η δικιά μου εχω κάνει το σπίτι και το μπαλκονι τινγκα στο ροκανιδι και το ξυσμα..ειναι και μαυρο της ταστιερας και δεν κρύβεται....
Χαχαχαχα ψόφησα στο γέλιο.... μην μασάς έτσι κάνουν όλες, ειναι από μόνες τους copy paste
αγοραζω την εβενοσκονη!!!!   {celebrate018}  {music018}  {music020}

μαζεψε την . θα τη χρειαστεις στο μελλον για στοκαρίσματα σε φιγουρες...

Γιώργη χαχαχαχαχα πέθανα επίσης
Τώρα σοβαρά κανε ότι σου λένε οι προλαλήσαντες και όλα θα πάνε καλά, πάντως σε θαυμάζω γιατι αμέσως προσπαθείς να βρεις και την λύση, είσαι φοβερός, και λίγο παραπάνω βιαστικός, αλλα δεν πειράζει, δεν μασάς με τίποτα.... βάρτου 
παιδια σόρυ για της ερωτησεις μου μπορεί να ειναι χαζές αλλα είναι ζοτικές για μενα..
james γι' αυτό είμαστε εδώ πέρα να βοηθάμε ο ένας τον άλλον δεν έχει νόημα να μην σου απαντήσω γιατι και εμένα ολα τα παιδιά που βλέπεις με βοήθησαν, και μεταξύ μας βλέποντας δικά μου λάθοι ή δικά σου διορθωνόμαστε όλοι
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #134 στις: Αυγούστου 04, 2015, 04:50:47 μμ »
καταρχήν μπραβο για την πατεντα που εκανες για να πλανήσεις, κατα δευτερον συγχαρητηρια για το τρίψημο στον εβενο, τωρα για τα ταστα, θες πριονακι για ταστο 0,5 έχει και ακριβα και φθηνα, εγω εχω παρει ενα μετριο σε ποιότητα, το ταστο θες οπωσδηποτε να μπει σφηνοτό και όχι με κόλλες κτλπ, αν θες ψαξε μεσα στο φορουμ και θα δεις τους λόγους που πρεπει να μπει έτσι, κοιτα μηπως εχει αυτος ο φιλος σου ο μαραγκός καποιο πριονι χωρις τσαπράζι μην τυχον και τεριάζει στο ταστο σου για να κανεις την δουλεια σου γι αυτη τη φορά, αν σκοπεύεις να κανεις και άλλα οργανα να πάρεις ένα ταστοπριονο καλό να το έχεις. επίσης το καπάκι σου θέλει τρίψημο να κατεύει λιγακι, να μην ειναι χοντρό, αντε καλή συνέχεια μια χαρά τα πας.

Tags: