Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48219 φορές)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Η απόσταση χορδιέρας-καβαλάρη είναι περίπου 14 πόντοι

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
φαίνεται σαν να είναι στη μεση του καπακιου.  ::) ποσο μηκος εχει το καπακι;
περιεργο....
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
το σημαδακι που έχω πάνω στο καπάκι λιγο ποιο κάτω απο το τελευταιο καμάρι μήν το βλέπεις ο καβαλάρης θα μπει περιπου 1-1,5 εκατοστό κάτω απο αυτο το σιμάδι ηταν λάθος μου εκεινο το σημαδι.
νουμερα δέν έχω τώρα..ξεχασα να μετρήσω...  8)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Εκτός από πολύ κοντά φαίνονται και πολύ χοντρά τα καμάρια σου.Τι πάχος έχουν;

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
1,2 cm είναι περίπου το πάχος τους.Μηπος γι'άυτο φαίνοτε τόσο κοντα μεταξύ τους?επηδη είναι χοντρά?
Με αγχωσατε τώρα..
ολα αυτα ως προς τι θα επηρεάσουν το όργανο?μπορώ με τη χρήση ξυστρας σιγα σιγα να τα λεπτυνω αφαιρόντας υλικο

john 2004

• Hero Member
μπορεις με την χρηση σκαρπελου, σιγα σιγα να αφαιρεσεις τα καμαρια και να τα ξανακανεις απο την αρχη σωστα.  Μην βιαζεσαι Γιαννη, δες ξανα τις διαστασεις και τουλαχιστον ως προς το παχος θα πρεπει να ειναι ετοιμα απο την αρχη, και βεβαια σε σωστη θεση.  Το καπακι θελουμε να παλεται μεν να μην βουλιαξει και να αντεξει δε, με την βοηθεια των καμαριων. Καπου υπαρχει η χρυση τομη αυτων των δυο, αλλα αυτη τη στιγμη εισαι πολυ μακρυα.  Δεν υπαρχει ακριβες νουμερο, αλλα εδω ειναι λαθος.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Φίλε Γιάννη καλησπέρα πιστευω πως 14 πόντοι ειναι πολλοί, συνήθως στους 13 πόντους από την κλίμακα πρέπει να είναι ο καβαλάρης, τα καμάρια σου πιστευω ειναι χοντρά στα 6 με 8 χιλιοστά είσαι καλα και ύψος περιπου στα 13 χιλιοστά με 15, όπως επίσης και κοντά μεταξύ του συνήθως 2 πόντοι με 2,5 "καθαρό" ανάμεσα τους, αναλογικά πάλι θα υπολογίζεις  για την θέση της τρύπας, την θέση του καβαλάρη, ότι ειναι στο 1/3 περίπου του μήκους του σκάφους η τρύπα, και στα 2/3 περίπου ο καβαλάρης, όπως επίσης και τα καμάρια ειναι περίπου τοποθετημένα με το ίδιο σκεπτικό μεταξύ τρύπας και καβαλάρη, αυτά τα σημαδεύεις και κρίνεις μόνος σου, και όσο πιο κοντά στον καβαλάρη το τελευταίο καμάρι σε αυτόν, τόσο "πριμάρι" (αν δεν κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι πιο γνώστες)το όργανο, που και αυτό πάλι σχετικό ειναι, γενικά πρέπει να κρίνεις με ένα αρχικό "μπούσουλα" και μετά με το ένστικτο και την εμπειρία, και πιστευω πως συνέχεια θα πειραματίζεσαι, και πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι, και γνώμη μου να κρατάς σημειώσεις, για το κάθε όργανό όπως και ηχητικό ντοκουμέντο για να ξέρεις που βαδίζεις σε κάθε νέα κατασκευή
Αυτά ελπίζω να βοήθησα κάπου   
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
παιδια έκανα μετρήσεις ξανα τώρα και ειδα οτι όντος έκανα λαθος μετρησεις...απο τον ενθουσιασμο και τη βιασηνη τα εκανα μανταρα..
τα 2 καμάρια ειχαν αποσταση μεταξυ τους λιγοτερο απο 1cm η αποσταση του καβαλάρη απο την χορδιέρα ήταν 16+...εβγαλα το πίσο καβαλάρη πλανιαρα καινουριο λεπτο και ποιο κοντο καθαρισα όσο μπορουσα (αυτη η titebond δέν υπάρχει πραγματικα...πολυ δυνατή κόλληση..)
Τωρα τα πράγματα έχουν ώς εξής υψος καμαριών 1,2-1,4 cm ,τα πλάνιαρα λίγο και τα εφερα...πάχος 0,8-1cm (τοσο ηταν εξαρχής απλα στο σιτε που τα παρηγειλα εγραφε 1,2-1,4)
Η τρυπα έχει αδιαστάσεις 10x7cm αλλα θα την λιμάρω λιγάκι να ερθει στα ίσια οποτε θα μεγαλώσουν λιιγο
Αυτα εδώ είναι τα νουμερα που έχω τώρα..
Φωτογραφία όταν στεγνώσει η κόλλα..

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 30, 2015, 03:56:16 μμ από mastoras007 »

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
οπα λάθος φώτο ανέβασα...αυτην εδώ ήθελα να ανεβάσω...
Μήκος όλου του καπακιου 38cm..

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
με αυτο που έκανα τώρα στην ουσια μετακίνησα το καβαλάρη ποιο χαμηλα απ'οτι πριν οποτε η ταστιέρα μου θα ερθει χαμηλα σε σχέση με το μανικα οποτε θα κατεβάσω το μάνικα όσο χρειαζετε για να ερθουν στα ισια τους ολα..
εγώ έκανα μετρησεις με βαση το μάνικα που ειχα αλλα τελικα ο μανικας μου είναι μεγάλος.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Γιαννη και τα λάθη μεσα στο πρόγραμμα είναι, απ τον ενθουσιασμό πας τρένο ομως, κατεβασε ρυθμούς ρωτα και κάνε για να μην ξηλώνεις και παιδεύεσαι, καλή συνέχεια, μια χαρά το πας, 2 μηνες είπα εγώ; σε καμια 20αρια μερες θα παίζεις μου φαίνετε οπως πας.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
πολές λές!!αλλα μετα μην ξεχνάμε πρέπει να μάθω να παίζω κιόλας...αχαχαχαχ
ε αφου τα πήρα σχεδόν όλα ετοιμα...
ευχαριστώ πολυ για την βοηθεια ολα τα παιδια!!!

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
να ρώτησω τώρα για τη συνεχεια..
ο μανικας θα κολλησει με κόλλα αν έχει κάποιοα κενα φανταζομαι η κόλλα θα τα καλυψει σωστα?κενά ενωω οτι ο μανικας δεν μπαινει μέσα στο μορσο σφινοτος εχει κάποιοα μικροκενα η κόλλα ειναι αρκετη να τα καλήψει?να σφινώσω μέσα καπλαμάδες?να το φάω λιγάκι ακόμα ωστε να μπουν μέσα φιλέτα καπλαμα και να σφίξει?επίσης το καπάκι θα κολλήσει με κολλα κι αυτο η θέλει ψαρόκολα?
Αα και κάτι τελευταιο..τα ταστα σφινόνουν μεσα στης υποδοχές που έχει η θέλουν κολλα και αυτα?αυτα που πήρα είναι λαθος έχουν πάχως 0,55mm ενό οι τρύπες της ταστιέρας μου είναι 0,5mm να φάω λιγάκι τη ταστιέρα με πριονόλαμα και να βάλω αυτα απου έχω με κόλλα η να πάω να πάρω άλλα κατάλληλα και να σφινόσουν στης έτοιμες σχιμέσ?

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Καταρχήν θα κοιτάξεις το σερνικό να εφάπτεται πολύ καλά στο θυλικό, οσο το δυνατόν καλύτερα, μετα μπορείς να διορθώσεις με καπλαμαδάκια αν έχεις κάποια κενά αλλά το σημαντικό είναι να μην σου κολλήσει στραβά, δηλαδή θα πρέπει να κάνεις αρκετες δοκιμές πριν βαλεις κόλλα και να βλέπεις αν εχεις έναν κεντρικό άξονα, βαλε τουλάχιστον 3 σημάδια και δες αν κεντράρει μανίκι και σκάφος πριν βαλεις κόλλα το τονίζω, σε αυτή τη φαση να ελέγξεις και το ύψος του καβαλάρη αν εχεις δώσει κλίση στο μανίκι, έχεις ρίγα ή αλφάδι ή κανα μεταλλικό χάρακα; Το καπάκι το κολλάνε με ψαρόκολλα συνήθως και ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση μαλακίας ξεκολλάει εύκολα με θερμότητα, αλλιώς μια χαρά κάνει και η titebont που εχεις πάρει, για τα τάστα που ρωτάς θα πρέπει να κοιτάξεις να μπουν σφηνοτά και δεν βαζουν κόλλα καθόλου, κανε μια δοκιμή στο τελευταίο τάστο αυτό που είναι πιο κοντά στην τρύπα δηλαδή και δες αν μπαίνει σφηνοτά ή χαλαρά ή αν δεν μπαίνει και καθόλου, αν δεν μπαίνει καθόλου θες 0,5 αν μπαίνει πολύ χαλαρά θες 0,6 αν μπαίνει σφηνοτά και δεν θελει πολύ ζόρι για να μπει τότε αυτό που έχεις κάνει μια χαρα.( μην πειραξεις τις σχισμές στην ταστιέρα)

john 2004

• Hero Member

ο μανικας θα κολλησει με κόλλα αν έχει κάποιοα κενα φανταζομαι η κόλλα θα τα καλυψει σωστα?  λαθος

κενά ενωω οτι ο μανικας δεν μπαινει μέσα στο μορσο σφινοτος εχει κάποιοα μικροκενα η κόλλα ειναι αρκετη να τα καλήψει? οχι

να σφινώσω μέσα καπλαμάδες? νααααιιιιιιιιιιι

Tags: