Αποστολέας Θέμα: Πελάγωσα με την κατασκευή 4χορδου μπουζουκιού..αξίζει να πάρω έτοιμο κιτ?  (Αναγνώστηκε 13665 φορές)

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Με πρόλαβες στη στροφή καλή συνέχεια

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας

που θα μπεί ο καβαλάρης και απο εκεί να μετρήσω 2,5 εκατοστά προς τη χορδιέρα και να κολήσω τη μία καμάρα μετά να μετρήσω 3 εκατοστά προς τη ταστιέρα και εκει να κολλήσω την άλη καμάρα.

αυτο είναι λαθος. Και τα δυο καμαρια μπαινουν προς την μερια της τρυπας. Μετα τον καβαλαρη δεν υπαρχει καμαρι. Τουλαχιστον εκει εχουν καταληξει ολοι. Μαλλον δεν καταλαβες γιατι δε νομιζω να σου ειπε κατι τοσο "λαθος"

Τα καμαρια απο τη μερια που κολλουνται δεν ειναι ευθεια. Οποτε κανουν κληση στο καπακι. Το καπακι μετα θα πρεπει να το ταιριαξεις στο σκαφος. Θελει και το σκαφος διαμορφωση δηλαδη (το γιατι εχουν κληση: για να αντεχει μαλλον περισσοτερο στην πιεση των χορδων στο σημειο του καβαλαρη)

ο καβαλαρης είναι πιο κατω στη φωτογραφία απο τα δυο καμαρια...

για τις γαζες δε γνωρίζω...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Φίλε mastoras007
θα πω την άποψη μου χωρίς φόβο και πάθος. Κατά την άποψη μου: πρώτον δεν αναφέριες αν παίζεις καιρό μπουζούκι ή αν τώρα ξεκινάς.Και αυτό έχει να κάνει με το πόσο ''καλό'' ήχο περιμένεις από την κατασκευή του. Δεύτερο θεωρώ ότι στα πρώτα βήματα όσο καλό χέρι και να έχεις και όσο προσεκτικός και να είσαι θα κάνεις κάποια λάθη ,οπότε θεωρώ αρκετά τ αχρήματα (215 ευρώ) που θέλεις να διαθεσεις σε ξύλα. τρίτον δεν αναφέριες αν έχεις όρεξη να συνεχίσεις με την οργανοποιία οπότε η αγορά καποιων εργαλείων θα έπιανε τόπο και μελλοντικά ( λες ότι κάποια εργαλεια θα τα ήθελες και γαι τη συλλογή σου).τέταρτον μη απογοητεύεσαι και με τα τόσα εργαλεία που και καλά χρειάζεσαι λες ότι έχεις καλό χέρι. πέμπτον κάποια ξύλα είναι πιο φθηνά άν πάρεις ένα καδρονάκι παρά ένα κομμάτι (άν θυμάμαι καλά είχα πάρει ένα καδρονάκι 13 εκ χ 5εκ  χ 3 μέτρα ; 25 ευρώ; είμαι εκτός και δεν θυμάμαι ακριβώς. Επίσης παίζει και φίλος μαραγκός; διάβασα που κάποια κομμάτια μπορεί να σου τα κόψει - πλανίσει.Έκτον είναι καλό που έχεις αποφασίσει αρχικά ότι δεν σε ενδιαφέρει τόσο η εμφάνιση - διακόσμηση του μπουζουκιού.
Τώρα τι έχω να προτείνω για να μην είμαστε μόνο στην κριτική. Αρχικά θέλει χρόνο και ψαξιμο - διάβασμα στο φόρουμ ( το προείπε φίλος). Έπειτα καλούπι (υπάρχουν τα σχέδια εδώ) (ξύλο αγόρασα πριν από λίγο καιρό ένα έλατο πάχος 1,8 εκ 12- 15 εκ πλάτος 3 μέτρα μήκος  γύρω στα 7-8 ευρώ. Συσκευή λυγίσματος μια σωλήνα φ 100 με τρία πόδια και ένα φλόγιστρό ή καμινέτο (κόστος σωλήνα υπήρχε -μάλλον έχεις φλόγιστρο αγόρασα 15 ευρώ). Εργαλεία: μια πλάκα μάρμαρο επίπεδο 60 χ 30  και γυαλόχαρτο  για ευθυγράμιση κομματιών μπράτσου -δούγες κλπ. 1 - 2 σκαρπέλα , 1 πλάνη χειρός , 1 πριόνι , 10 σφικτήρες ( 1 ευρώ ο ένας σε κινέζικο) μανταλάκια σφικτήρες ( κινέζικο)Πρίονι για τάστα (απο Lidl 7 ευρώ ,υπομονή μέχρι να ξαναβγεί) κοπίδι, γυαλόχαρτα , μέγγενη, κόλλα , τρυπάνι  κλπ. Ξυλεία φλαμούρι, καρυδιά , παλίσανδρος για ταστιέρα καβαλάρη (πιο φθηνός) μπορεί να σου τα βγάλει ο φίλος μαραγκός στο κατάλληλο πάχος (αν αγοράσεις μαδερια (γύρω στο 25 ευρώ) το καθένα θα σου μείνουν τα ξύλα για άλλες κατασκευές) καπάκι ερυθρελάτη από μαγαζί. Άρα αγοράζεις χορδιέρα τάστα κόλλα κλειδιά

Για τα  υπόλοιπα είμαστε εδώ
παίζω κιθάρα.
τα χρήματα για τα ξυλα να ειναι πάρα πολά μου είπε και φίλος ξυλοκόπος αλλα κσέψου θα πάρω έτοιμο σκάφος ετοιμη ταστιέρα χαραγμένη έτοιμο μάνικι μαζι με κλειδιέρα στην ουσια ενα μπουζουκι σε κομμάτια πέρνω.
Ειμουν μηχανικος τώρα κάνω άλη δουλεια και το μηχανιλήκη το έχω σάν χομπι φτιάχνω μηχανακια αλα μάζεύω εργαλεία και τα κάνω συλογή ποτε δεν ξέρεις τι μπορεί να χρειαστει άν θέλω να κάνω 1 δουλεια και μου λείπει ένα εργαλείο το αγοράζω κατευθείαν και το έχω/
Απαιτησεις για τον ηχο δέν μπορώ να πώ οτι έχω τρελες αλλα θέλω να βγάζει ηχο..
αν το φτιάξω και βγεί καλό και ψηθώ μετα θα φτιάξω κιάλο σίγουρα..
Θα αρχισω απο αυριο να ανεβάζω φοτογραφίες

tseros

• Sr. Member
και εγώ ξεκίνησα με πολύ λίγα εργαλεία και τα  πρώτα όργανα μου δεν λένε πολλά από εμφάνιση αλλά με ικανοποίησε το γεγονός ότι πέτυχα να τα ολοκληρώσω. Πάντως έχει άλλη αίσθηση  να τα κάνεις όλα από την αρχή. Όσον αφορά το εσωτερικό προσωπικά κόλησα χαρτί ταπετσαρίας σε όλο το εσωτερικό με ξυλόκολλα (!) και χαρτί ταπετσαρίας μόνο στην ένωση των δουγών πάλι με ξυλόκολλα (προτιμώ το δεύτερο και δεν λέω αν είναι σωστό ή όχι όλα τα παραπάνω).

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Ωραία..εγώ θα κολλήσω γάζα με ξυλόκολα1-2 στρώσεις παράλληλα με της δούγιες.
Για το καπάκι οκ τοκατάλαβα..
 θα φτιάξω ένα καινούρι θέμα άυριο να το πηγαίνουμε βήμα βήμα με φοτογραφίες γιατί ίσος χρειαστώ κιάλες διευκρινήσεις πάνω σε λεπτομέριες που τώρα δέν μπορώ να ξέρω.
Ευχαριστώ πολύ για της απαντήσεις σας!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
καταρχάς καλως ήρθες.
Νομίζω ότι πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των φίλων και να διαθέσεις χρόνο για διάβασμα.
Υπάρχουν όλα μέσα στο forum, αλλά πρέπει να τα διαβάσεις μόνος σου και να τα επεξεργαστείς για να τα αφομοιώσεις, θέλει χρόνο και δεν γίνεται με ερωτήσεις - απαντήσεις. Απλά υπάρχει ο "χρόνος ωρίμανσης", όπως για κάθε τι.

Για ορισμένα θέματα που θίχτηκαν:
η ένωση σκάφους - μπράτσου θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό όλων για την γεωμετρία του οργάνου (όχι απαραίτητα τον ήχο).
Διάβασε αυτά

http://www.luthier.gr/index.php?topic=43.msg360#msg360
http://www.luthier.gr/index.php?topic=630.msg8984#msg8984

για τα καμάρια, συμπτωματικά σήμερα έστειλα ένα mail σ΄ένα φίλο όπου γράφω αυτά (δικά μου συμπεράσματα):

- το καμάρι του τάκου δεν έχει κλίση, είναι ίσιο (ο "πάτος" του) γιατί το καπάκι εκεί (από την τρύπα και πάνω, προς την ταστιέρα) πρέπει να είναι επίσης ίσιο για να "υποδεχτεί' την ταστιέρα
- τα άλλα δύο καμάρια έχουν την ίδια καμπυλότητα, το καπάκι δεν είναι τμήμα σφαίρας (αλλά κυλίνδρου).

Υπάρχει ένα θέμα με το "πάντρεμα" διαφορετικής γεωμετρίας στο καπάκι: πρέπει ένα "απολύτως επίπεδο" κομμάτι (από την τρύπα και πάνω) να "παντρευτεί" με ένα τμήμα κυλίνδρου (από την τρύπα και κάτω). Αυτή η "παραμόρφωση" συμβαίνει ακριβώς στην περιοχή της τρύπας και εντείνεται μάλιστα (ορατή με το μάτι) γιατί αφαιρείς υλικό από το καπάκι, αδυνατίζοντάς το σ' εκείνο ακριβώς το σημείο. Οπότε μη σε ανησυχεί τυχόν παραμόρφωση που θα προκύψει.
Εγώ για να περιορίσω την παραμόρφωση αυτή κολλάω πρώτα το καμάρι της τρύπας, το αφήνω 24 ώρες να τραβήξει καλά - και την επόμενη μέρα κολλάω τα δύο καμπύλα. Επίσης για τον ίδιο λόγο (αν το σχέδιο της τρύπας το επιτρέπει) ανοίγω την τρύπα μετά την κόλληση το καπακιού - εφ' όσον γίνεται, δεν γίνεται σε όλα τα σχέδια τρύπας. Εσύ προφανώς έχοντας ανοίξει την τρύπα αυτό θα το δοκιμάσεις την επόμενη φορά, δεν είναι "προαπαιτούμενο", γίνεται "και έτσι" και "αλλιώς".
Τέλος πάντων, αφού κάνεις όλα αυτά το επόμενο βήμα είναι να διαμοφώσεις το χείλος του σκάφους να υποδεχτεί το καπάκι με τα κολλημένα καμάρια. Κάνε "πρόβα" στην τοποθέτηση του καπακιού στερεώνοντάς το όσο μπορείς καλύτερα (πιο πιστά στην τελική θέση) με χαρτοταινία κυρίως στην ταστιέρα και την χορδιέρα. Λογικά τα καμάρια (που θα έχεις αφήσει μακρύτερα) και η καμπύλη του καπακιού θα εμποδίζουν την καλή επαφή, κάνε την όσο μπορείς πιο καλή με τα μάτια πάντα στον άξονα (ταστιέρα - χορδιέρα). Δες από το πλάϊ πόσο και που αφήνει κενά. Αν έχεις ήδη δώσει κλίση στην ένωση με το μάνικο, λογικά θα πρέπει να κάνεις μια καμπύλη (να "φας" αρχικά με τη ράσπα) τα πλαϊνά - περίπου από την μέση της τρύπας (±0) - ενδιάμεσα να κατέβεις περίπου -3 χλστ.. (όσο "βέλος" έχεις δώσει στα καμάρια) - μέχρι να ξαναμηδενίσεις (±0) στην χορδιέρα. Ίσως στη χορδιέρα χρειαστεί και λίγο παραπάνω "φάγωμα" για να παντρέψεις σωστά τις κλίσεις ή ανάλογα με το σχέδιο που έχεις υπόψη.
Μετά ξανακάνεις "πρόβες", κι αφού έχεις πετύχει τις καμπύλες σημαδεύεις τις θέσεις των καμαριών εξωτερικά στα πλαϊνα - και ανοίγεις εσωτερικά "φωλιές" με το dremel και τις φτιάχνεις κάθετες με κοπίδι και σκαρπέλο (έτσι κάνω εγώ).
Προσοχή και υπομονή, θέλει αρκετές "πρόβες" να τα κάνεις όλα. Υπομονή.

Μην ξεχνάς κάθε τόσο να ελέγχεις από μακριά με το μάτι. Πολλές φορές η δουλειά σε "τραβάει" στη λεπτομέρεια και χάνεις την γενικότερη εικόνα. Κατά τη γνώμη μου "το μάτι" είναι ο καλύτερος μπούσουλας, όχι ο χάρακας (και ο λόγος που πρέπει να "εκπαιδεύεις" το μάτι σου συνέχεια). Ό,τι "περνάει" απ' το μάτι, είναι κατα κανόνα σωστό. Κατά τη γνώμη μου πάντα.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
μελέτησα τα θέματα και γενικά μελετάω ακόμη απλά για κάποιοα πράγματα δέν υπάρχουν κάποιοα στανταρ ολα παιζουν ανάλογα τη κατασκευη και τον ηχο που θέλουμε.
οποτε για κάθε μπουζουκι μπορεί ολα να εναι διαφορετικα...
Μου γενιούντε παρα πολες απορίες κάποιοες τις λύνω με το διάβασμα σε κάποιες δέν βγάζω άκρη ο καθέ ένας λέει διαφορετικο πράμα..
πχ διαστασεις καβαλάρη..διάβασα διάφορες αποψεις σκόρπιες δεν είδα κάπου νούμερα,για το υψος το κατάλαβα πος θα το βρώ,.. αλλα το μήκος?κάποιος είπε οσο ποιο μακρύς καβαλάρης ποιο μπάσος ήχος και οσο κοντός πρίμος.
Θα δώσω μια μικρή κληση στο μάνικα.
Πληροφορίες για την τρύπα δέν έχω βρει..που πρέπει να γίνει?διαστάσεις?
Ολα αυτα υπολογίζονται με βάση την κλήμακα και παίζουν οοολα αυτα μεταξύ τους ωστε να βγεί το τελικο αποτέλεσμα?
Εγω μέχρι στιγμης εχω καταλάβει οτι ξεκινάμε με την κλήμακα..βλέπουμε που θα μπεί ο καβαλάρης μετράμε και βάζουμε τα 2 καμπιλομένα καμάρια σε συκεκριμένες αποστασεις πχ εμένα θα μπουν 2,5 εκατοστα απο τον καβαλάρη προς τη μερια της τρυπας και μετά 3,5 εκατοστα θα μπει και η άλη καμάρα..μετά μετράμε 1 εκατοστο και εκει ξεκινάει η μία πλευρα της τρύπας..τι διαστασεις δέν ξέρω... εκει που τελειώνει η τρυπα μετά απο 1 εκατοστό βάζουμε την ίσια καμάρα..
η τρύποα τι διαστάσεις πρέπει να γίνει?
Οτι ρωτάω εχω ψάξει πρώτα και επηδή δέν βρήκα απάντηση ρωτάω εδώ..δεν ρωτάω πρίν ψαξω

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Κι ακομα που εισαι! Ειπαμε τουλαχιστον 3 μηνες θα σου παρει.. Με ερωτησεις απαντησεις δεν γινεται θα καθησεις θα διαβασεις θα καταληξεις μεχρι εκει που μπορεις να καταλαβεις και μετα θα αρχισεις.. Αλλα τα χρηματα για τα ξυλα ειναι παρα πολλα. Σιγουρα θα κανεις λαθη στανταρ.. Τωρα απο εκει και περα οτι λαθος γινεται πανω στα κομματια του κιτ που πηρες να ξερεις οτι στις ποιο πολλες περιπτωσεις δεν εχει επιστροφη.. Θελει ξηλωμα και μετα αγορα ξανα του εξαρτηματος που χαλασες και παλι πειραματισμο να το  πετυχεις.. Καλυτερα ηταν οι δοκιμες να γινοταν σε ξυλα της πλακας ουτως ωστε να καταληξεις καπου με το καιρο σε 3,5,6 μηνες οσο σου παρει τελικα και να τα εφαρμοσεις πανω στα κομματια που θα χρυσοπληρωσεις.. Γιατι τωρα ετσι πας στα τυφλα.. Ρωτας ο καθενας σου λεει κατι αλλα για τον καθενα ισχυει η τεχνικη και εμπειρια που εχει καταληξει στο καιρο που ασχολειται για να πετυχει ενα οργανο.. Στα τυφλα ετσι ειναι ακατορθωτο σχεδον γιατι ο καθενας εχει την δικη του οπως ειπα γνωμη.. Ετσι θα πελαγωσεις αρκετα και ειναι κριμα να κανεις λαθη στα ξυλα αυτα που πληρωνεις... Σκεψου πως μπορεις να πειραματιστεις γιατι απαξ και αρχιζεις πριονιζεις κολλας κλπ μετα το καθε λαθος κοστιζει αρκετα σε χρηματα...
Αντε να περασει η μερα....

Metallikas

• Hero Member
Αδερφέ αφού έχεις φίλο να σου πλανίσει πάρει ένα ταβλάκι φλαμούρι και ένα ταβλάκι καρυδιά (τυχαία παραδείγματα) και βγάλε δούγες, τάκους, μανίκι και καράολο και ξεκίνα το όργανο...και αν όλα πάνε καλά πέρνεις και καπάκι και κλειδιά και τα σχετικά και τελειώνεις... Έτσι θα μπορέσεις να πάρεις και κάποια εργαλεία ενδιάμεσα...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Διάβασε το forum (μην το κανεις σαν και έμενα!!! ενάμιση χρόνο) μετά κάτσε σιγά σιγά και θα σου προτείνω πρώτα φτηνά υλικά για να μάθεις και μετά πάρε και πανάκριβα δεν πειράζει απλά να ξέρεις να μην τα χαραμίσεις από την πρώτη φορά, και μια πρόταση που έλεγε παλαιότερα ο Βαγγέλης Αδρωνής υπομονή και επιμονή  :) :) :)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Η παραγελία έχει γίνει..τα υλικά τα παρήγειλα σχεδόν όλα...
Αυριο θα τα έχω..
κάποια πράγματα ειναι πολυ στον αέρα η υπάρχουν πολες γνώμες συγκρουόμενες και δέν ξέρω ποια να ακολουθήσω.
μέσα στο σκάφος αρκεί να βάλω μόνο 1 στρώση γάζα?
πως να υπολογίσω που θα γίνει η τρυπα και πόσο μεγάλη θα γίνει?
ο καβαλάρης τι μήκος πρέπει να έχει?
ολα αυτά τα έχω διαβάσει αλλα πάλι οι γνώμες είναι πολές και οι απόψεις συγκρουόμενες...αρκεί μόνο βερνίκι για λούστρο η θέλει και εμποτισμού?
το μάνικα απο πίσο μπορώ να τον περάσω μόνο βερνίκι και όχι μπογιά?
μπορώ να κάνω σχέδια με πυρογράφο πάνω στο κουτι?
πφφφ θα έχει πολυ δουλεια άυριο..αλλα μεγαλύτερη  σημασία έχει το ταξίδι..αλλα και ο προορισμός..
το κάθε μουζουκι είναι διαφορετικο δέν υπάρχει κάτι στάνταρ να πούμε τόσο θα είναι αυτο τόσο εκείνο κτλ κτλ οπότε εγώ αυριο-μεθάυριο που θα ξέρω διαστασεις θα της ανεβάσω σε φώτο και όσοι πιστοι βοηθάτε!!!

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
mastoras εσυ μας λες εδω για πραγματα τα οποια ειναι της πλακας το θεμα δεν ειναι  με τι θα κολλησεις τις γαζες και αν θα κανεις πυρογραφια η θα βαψεις το μανικι... Το θεμα ειναι κατασκευαστικο.. Το λοιπον αμα εχεις πελαγωσει μ αυτα που ειναι στο τελος φαντασου τι θα γινει με το σκελετο.. Με τα χαιρετησματα λιγο δυσκολο λοιπον..
Αντε να περασει η μερα....

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Βασίλη όταν ξεκινάγαμε όλοι το ίδιο πελαγωμένοι είμασταν, μην το τρομάζεις το παιδί.
Καλως ήρθες και από εμένα mastora.
Και εγώ θα σου έλεγα να ξεκινήσεις όχι με το κιτ αλλά να μπεις πιο βαθιά στο κομμάτι της κατασκευής.Όλοι τα καταφέραμε, θα τα καταφέρεις και εσύ.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το έτοιμο σκάφος για το πρώτο όργανο,αλλά καπάκι,μανίκι,ταστιέρα και όλα τα σχετικά μπορείς να τα προχωρήσεις και μόνος σου εύκολα με λίγη προσοχή και να νιώσεις μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τελειώσεις.
Και όπως είχε πει και ένα μέλος εδώ και να χαλάσεις κανένα κομμάτι, ξύλο θα χάσεις όχι την ψυχή σου.
Για τις απορίες σου όπως λες και εσύ διάβασες και οι γνώμες είναι αντικρουόμενες,γιατί δεν υπάρχει κάποια πεπατημένη να ακολουθήσεις.
Το μανίκι και γενικά όλο το όργανο μπορείς να το κάνεις με λούστρο,με εμποτισμού,να το βάψεις μαυρο,κόκκινο,κίτρινο ή και να το περάσεις μόνο ένα λαδάκι.
Πυρογραφία εννοείται πως μπορείς να κάνεις και στο καπάκι και στο σκάφος και στο μανίκι και όπου θες.
Ξεκίνα βήμα βήμα και κάθε φορά που φτάνεις σε ένα πρόβλημα εδώ είμαστε να απαντάμε...

tseros

• Sr. Member
Φίλε μαστορα
απαντώ σε κάποια πράγματα που σε προβληματίζουν όπως τα έχω διαβάσει ή τα αντιλαμβάνομαι: Πρωτον το μπουζούκι είναι λαΙκό όργανο και δεν υπάρχουν κάποια απολύτως στάνταρ μεγέθη όσον αφορά τις διαστάσεις του (αυτό είναι το ωραίο κατ εμέ). Υπάρχουν κάποια στάνταρ μόνο όσον αφορά κάποια σημεία κατασκευής του και αυτά δεν είναι πάντα απόλυτα (παίζουν και μυστικά φίλτρα  οργανοποιών και περιέργοι μαθηματικοί τύποι και εμπειρία και αλλα (και αυτό είναι ωραίο να μπλέκει λίγο η επιστήμη λίγο ο μύθος αλλά σαν ερασιτέχνη οργανοποιό θα σε ταλαιπωρήσει). Κάποιε γενικές αρχές: το καπάκι χωρίζεται σε τρία περίπου ίσα μέρη κατα μήκος, στο κέντρο του πρώτου 1/3 μπαίνει η τρύπα και στα 2/3 ο καβαλάρης. Το μέγεθος της τρύπας διαμορφώνει μπάσο ή πρίμο ήχο (δεν το θυμαμαι ακριβώς μεγάλη μπάσο, μικρή πρίμο; ψαξε το στο φόρουμ υπάρχει). Καμάρια μαίνουν 3, πρώτο πριν την τρύπα προς τον τάκο,δεύτερο -τρίτο μετά την τρύπα και πριν τον καβαλάρη (ύψος ,πάχος καβαλάρη διαστάσεις καμαριών υπάρχουν γι αυτά διάφορες απόψεις στο φόρουμ) . Κλίμακα  μπουζουκιού υπάρχεί ο παράγων χορδή που σε περιορίζει για μέγιστο μήκος και η ''σκληρότητα'' στο παίξιμο. Βερνίκια εδώ γίνεται ο χαμός από επιλογές. Μεγέθη μπράτσου υπάρχουν κάποια στάνταρ για ακαμψία αλλά και προσωπίκες για το πως σου ''κάθεται''. Τώρα ας πούμε ότι κάνω ένα μπουζούκι με χ ξύλα  με χ διαστάσεις  κλπ και βγάζει τον χ ήχο (για εμένα που δεν έχω και το τρομερό μουσικό αυτί) αν με ικανοποιήσει δεν είανι πετυχημένη φόρμουλα; άρα θα επιμένω εκεί και σε αυτά πάνω κάτω. Συμπέρασμα κατ ' εμέ η επιμονή, η υπομονή επιβάλονται η εμπειρία, το γούστο , οι γνώσεις έρχονται με την  ενασχόληση , είναι υποκειμενικό το αποτέλεσμα αφού ήμαστε ερασιτέχνες και κάνουμε το κέφι μας. Ξεκίνα σιγά σιγά και θα καταλήξεις  μόνος σου σε τρόπο δουλειάς και σε κάποια δικά σου συμπεράσματα. Εγώ τουλάχιστον όταν έλυνα μια απορία μου γεννιούνταν και μου γεννιούνται ακόμα δύο. Πάντως θέλει πολύ διάβασμα το φόρουμ . Πίστεψε με υπάρχουν πολλές πληροφορίες εδώ μέσα που πολλές φορές δεν είναι σωστά ταξινομημένες π.χ. θυμήθηκα τώρα μια επισκευή μπουζουκιού παό Ζαρκάδα ( στο επισκευές ή εργαστήρια) που για μένα ήταν αληθινό σεμινάριο (φωτογραφίες ,παρουσίαση, τρόπος δουλειάς κλπ στην συγκεκριμένη παρουσίαση μου έλυσαν πολλές απορίες). Επίσης η παρουσίαση οργάνων των φίλων με διαστάσεις , ξύλα, ήχο, κλπ προφέρουν πολλές πληροφορίες. Δεν αναφέρομαι στις θεμετικές ενότητες μόνο όπου ''ξεκάθαρα'' έμπειροι συμφορίτες προσφέρουν απλόχερα γνώσεις (π.χ. κόλες ,ξυλεία κ.λπ.) Ψάξε από την αρχή αν μπορείς στο φόρουμ και κράτα τις πληροφορίες σε αρχείο (αντιγραφή επικόληση σε word, κάτι που δυστυχώς δεν έκαν εγώ)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
ευχαριστώ για την απάντηση.Εχω ρίξει αρκετο διάβασμα λόγο δουλειας είμαι πολλές ώρες στον υπολογιστή οποτε εχθές μελετουσα όλη μέρα.Εχω αρκετες απορίες ακόμα αλλα όλα με τη σειρά τους.
Λοιπόν τα πράγματα ηρθαν σήμερα το πρώι στη δουλεια.
Επηδη ακόμα ειμαι στη δουλεια και θα φυγω το απογευμα και δεν κρατιέμαι να ξεκινήσω εχω εδώ τον πυρογράφο (πυρογράφο να τον κάνει ο θεος..κολιτίρι για καλάι ειναι που αλλάζω κάτι πυκνωτες απο πλακετες όποτε καίγοντε) και είπα να κάνω μια δοκιμή να δώ πός γράφει στο ξύλο εκτύπωσα ένα τρινατάφυλο το πέρασα στο ξύλο με χρήση καρμπον και μετά το πέρασα 2-3 χέρια με το ''πυρογράφο'' και ηδού το αποτέλεσμα...θα μου πείτε τώρα εδω ΄δεν ξέρεις τα βασικά και κάνεισ σχέδια αλλα τι να κάνω..ψιλοβαριέμαι και στη δουλεια..
Για αρχή πιστευω καό είναι,και το σχέδιο μου άρεσε.

Tags: