Φίλε μαστορα
απαντώ σε κάποια πράγματα που σε προβληματίζουν όπως τα έχω διαβάσει ή τα αντιλαμβάνομαι: Πρωτον το μπουζούκι είναι λαΙκό όργανο και δεν υπάρχουν κάποια απολύτως στάνταρ μεγέθη όσον αφορά τις διαστάσεις του (αυτό είναι το ωραίο κατ εμέ). Υπάρχουν κάποια στάνταρ μόνο όσον αφορά κάποια σημεία κατασκευής του και αυτά δεν είναι πάντα απόλυτα (παίζουν και μυστικά φίλτρα οργανοποιών και περιέργοι μαθηματικοί τύποι και εμπειρία και αλλα (και αυτό είναι ωραίο να μπλέκει λίγο η επιστήμη λίγο ο μύθος αλλά σαν ερασιτέχνη οργανοποιό θα σε ταλαιπωρήσει). Κάποιε γενικές αρχές: το καπάκι χωρίζεται σε τρία περίπου ίσα μέρη κατα μήκος, στο κέντρο του πρώτου 1/3 μπαίνει η τρύπα και στα 2/3 ο καβαλάρης. Το μέγεθος της τρύπας διαμορφώνει μπάσο ή πρίμο ήχο (δεν το θυμαμαι ακριβώς μεγάλη μπάσο, μικρή πρίμο; ψαξε το στο φόρουμ υπάρχει). Καμάρια μαίνουν 3, πρώτο πριν την τρύπα προς τον τάκο,δεύτερο -τρίτο μετά την τρύπα και πριν τον καβαλάρη (ύψος ,πάχος καβαλάρη διαστάσεις καμαριών υπάρχουν γι αυτά διάφορες απόψεις στο φόρουμ) . Κλίμακα μπουζουκιού υπάρχεί ο παράγων χορδή που σε περιορίζει για μέγιστο μήκος και η ''σκληρότητα'' στο παίξιμο. Βερνίκια εδώ γίνεται ο χαμός από επιλογές. Μεγέθη μπράτσου υπάρχουν κάποια στάνταρ για ακαμψία αλλά και προσωπίκες για το πως σου ''κάθεται''. Τώρα ας πούμε ότι κάνω ένα μπουζούκι με χ ξύλα με χ διαστάσεις κλπ και βγάζει τον χ ήχο (για εμένα που δεν έχω και το τρομερό μουσικό αυτί) αν με ικανοποιήσει δεν είανι πετυχημένη φόρμουλα; άρα θα επιμένω εκεί και σε αυτά πάνω κάτω. Συμπέρασμα κατ ' εμέ η επιμονή, η υπομονή επιβάλονται η εμπειρία, το γούστο , οι γνώσεις έρχονται με την ενασχόληση , είναι υποκειμενικό το αποτέλεσμα αφού ήμαστε ερασιτέχνες και κάνουμε το κέφι μας. Ξεκίνα σιγά σιγά και θα καταλήξεις μόνος σου σε τρόπο δουλειάς και σε κάποια δικά σου συμπεράσματα. Εγώ τουλάχιστον όταν έλυνα μια απορία μου γεννιούνταν και μου γεννιούνται ακόμα δύο. Πάντως θέλει πολύ διάβασμα το φόρουμ . Πίστεψε με υπάρχουν πολλές πληροφορίες εδώ μέσα που πολλές φορές δεν είναι σωστά ταξινομημένες π.χ. θυμήθηκα τώρα μια επισκευή μπουζουκιού παό Ζαρκάδα ( στο επισκευές ή εργαστήρια) που για μένα ήταν αληθινό σεμινάριο (φωτογραφίες ,παρουσίαση, τρόπος δουλειάς κλπ στην συγκεκριμένη παρουσίαση μου έλυσαν πολλές απορίες). Επίσης η παρουσίαση οργάνων των φίλων με διαστάσεις , ξύλα, ήχο, κλπ προφέρουν πολλές πληροφορίες. Δεν αναφέρομαι στις θεμετικές ενότητες μόνο όπου ''ξεκάθαρα'' έμπειροι συμφορίτες προσφέρουν απλόχερα γνώσεις (π.χ. κόλες ,ξυλεία κ.λπ.) Ψάξε από την αρχή αν μπορείς στο φόρουμ και κράτα τις πληροφορίες σε αρχείο (αντιγραφή επικόληση σε word, κάτι που δυστυχώς δεν έκαν εγώ)