Αποστολέας Θέμα: Σχέδια Πολίτικης Λύρας  (Αναγνώστηκε 21947 φορές)

panoschr

• Jr. Member
  • **
Σχέδια Πολίτικης Λύρας
« στις: Απριλίου 08, 2015, 06:43:03 μμ »
Καλησπέρα,
είμαι καινούργιος και θα είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθώ με κατασκευή οργάνου.
έχω κάποια σχέδια πολίτικης λύρας αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλά. (Θα τα συνάψω από κάτω).
Επίσης θα ήθελα να μου πείτε, άμα αυτά τα σχέδια τα βάλω στο autocad και τραβήξω μια γραμμή 41cm που είναι το συνολικό μήκος της πολίτικης λύρας και μετά το εκτυπώσω 1:1 θα είναι το κανονικό μέγεθος; (η εκτύπωση θα γίνει σε φωτοτυπάδικο)

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
Απ: Σχέδια Πολίτικης Λύρας
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 09, 2015, 02:28:35 μμ »
το pdf που ανεβασες ειναι οσο ενα Α3 χαρτι δηλαδη 30χ42 εκ. και απ οτι βλεπω το σχεδιο ειναι τσιμα τσιμα στο χαρτι, οποτε δεν χρειαζεται να κανεις τιποτα παραπανω απ το να το εκτυπωσεις σε Α3.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 09, 2015, 03:01:58 μμ »
Καλησπερα. Το αρχειο lyra model το ειχα φτιαξει εγω στο autocad για να βοηθησω ενα φιλο απο εδω μεσα που ειχε ενα σκιτσο που ειχε ζωγραφισμενες και τις διαστασεις. Ειχα κανει αντιγραφη απο τη φωτογραφια. Δεν εχω ιδεα αν ειναι οι διαστασεις που φτιαχνεται μια λυρα. Οποτε προσοχη γιατι μπορει να υπαρχει λαθος.

Παντως αν το τυπωσεις το pdf επιλεγοντας να μην αλλαξει το μεγεθος (none αν θυμαμαι καλα στις επιλογες εκτυπωσης) θα βγει οπως το ηθελε ο φιλος.
Για το αν ειναι σωστο περιμενε απαντηση απο καποιον αλλο

Πρεπει να ειχα ανεβασει και το αρχειο autocad. Αν δε το βρεις και το θες μπορω να στο στειλω
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 09, 2015, 05:53:01 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας,

Κάτι ακόμα. Για τον καβαλάρη έχουμε κάποιο σχέδιο για να φτιάξω έναν ή καλύτερα να πάρω έναν έτοιμο; Και αν είναι να πάρω, μπορώ εύκολα να βρω; Ξέρετε;  ::) ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 09, 2015, 06:04:11 μμ από panoschr »

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Κυπαρίσσι
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 10, 2015, 02:20:57 μμ »
Οι διαστάσεις είναι σωστές για μια τυπική πολίτικη με απόκλιση + - 1 cm. Τι εννοώ .. Μια τυπική πολίτικη έχει συνήθως συνολικό μήκος 40 ή 41 cm και μέγιστο φάρδος 14,5 - 15,5 cm. Επίσης , μια συμβουλή , μήν φύγεις πάνω απο 5 cm στο πάχος γιατί θα πάρει μεγάλη καμπύλη. Επίσης τα σχέδια απο το site είναι λίγο στραβά , με μικρές σχεδιαστικές αποκλίσεις. Καλλίτερα πάρε το σχέδιο του georgalasg και φέρ'το στις διαστάσεις (αν δεν είναι ήδη). Σχέδιο για τον καβαλάρη κάπου βόσκει , θα το ψάξω και θα στο στείλω.
Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης ; “Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω“.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 10, 2015, 02:35:24 μμ »
Εδώ είσαι ! Μπορείς να τον ελαφρύνεις όσο θέλεις απο κάτω , κάνε πειραματισμούς και χάλασε καλό ξύλο , μην το λυπάσαι !  ;D
(Αγαπημένο ITU  :-*)
Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης ; “Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω“.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 10, 2015, 04:27:17 μμ »
Χίλια ευχαριστώ!! ;D
Ως αναφορά τον καβαλάρη, στην φωτογραφία δεξιά είναι ο καβαλάρης και στην αριστερή μεριά; Υπάρχει ξυλάκι το οποίο κρατάει τον καβαλάρη και πηγαίνει μέχρι τον πάτο της λύρας; Γιατί έχω δει φωτογραφίες που φαίνεται ένα τέτοιο ξυλάκι και άλλες φωτογραφίες δεν έχουν. Θα συνάψω 2.
Ευχαριστώ και πάλι παντως.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 11, 2015, 09:10:11 πμ »
Πάνο το ξυλάκι που λες ονομάζεται ψυχή του οργάνου και μεταδίδει τις δονήσεις από τον καβαλάρη στο αντηχείο σου.Κυλινδρικο κομμάτι 5-6 mm και σιγά σιγά θα το φέρεις σε μήκος το.σο ωστέ να ακουμπάει κάτω και να παραμένει στην θέση του χωρίς να πιέζει και τον καβαλάρη.

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 11, 2015, 12:16:16 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, αλλά μερικές πολίτικες γιατί δεν το έχουν; Στις περισσότερες φωτογραφίες που βλέπω δεν υπάρχει αυτό το κυλινδρικό κομμάτι. :o

alexandros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 11, 2015, 12:39:27 μμ »
μόνο από την αριστερή πλευρά μπαίνει  όπως την κρατάει ο δεξιοχέρης λυράρης και υπάρχει πάντα, αλλιώς δεν βγάζει ήχο η λύρα.ίσως κάποιες φωτογραφίες που βλέπεις να είναι μουσειακές και να μην υπάρχει η ψυχή.

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 11, 2015, 01:12:30 μμ »
Έχουν δίκιο τα παιδιά , η ψυχή είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε τοξωτό έγχορδο με ξύλινο καπάκι, βέβαια υπάρχει και ένα άλλο είδος ψυχής στις παλαιές λύρες της Πόλης που είναι "φωλιαστή" στον καβαλάρη.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 11, 2015, 09:37:17 μμ »
1ον) Η κυλινδρική ψυχη κολλάει πάνω στον καβαλάρη ή απλα ακουμπάει;
2ο) Η ψυχη που κουμπώνει στον καβαλάρη πως ακριβώς; την κολλάμε; ???

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 11, 2015, 09:59:52 μμ »
Επισης διάβασα οτι του πόρους του ξύλου καλο ειναι να τους κλεινουμε με σκόνη ελαφρόπετρας. Την σκόνη αυτή την βάζω μαζί με κόλα;
Αλλα αμα το ξύλο δεν ειναι σκασμενο και ειναι καλα γυαλοχαρταρισμενο, νομιζω πως δεν υπαρχει λογος :)
Ακομα τα κλειδιά αντι να τα φτιάξω μπορώ να τα πάρω απο μαγαζί; Ειναι τα ίδια κλειδιά της κρητικής λύρας με της πολίτικης;

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 11, 2015, 11:10:14 μμ »
Επισης διάβασα οτι του πόρους του ξύλου καλο ειναι να τους κλεινουμε με σκόνη ελαφρόπετρας. Την σκόνη αυτή την βάζω μαζί με κόλα;
Αλλα αμα το ξύλο δεν ειναι σκασμενο και ειναι καλα γυαλοχαρταρισμενο, νομιζω πως δεν υπαρχει λογος :)
Ακομα τα κλειδιά αντι να τα φτιάξω μπορώ να τα πάρω απο μαγαζί; Ειναι τα ίδια κλειδιά της κρητικής λύρας με της πολίτικης;

νομίζω οτι αυτο με τους πόρους του ξύλου αφορά σε λουστράρισμα με γομαλάκα...
Γενικά έχεις μια τάση στην αγορά...προσπάθησε ότι μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου...προσπαθησε όμως πρώτα κι αν δεν αγόρασε μαζί σου

panoschr

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 12, 2015, 11:33:58 πμ »
Αυτο για την αγορα το ρωταω γιατι την λύρα οταν θα την φτιαχνω δεν θα εχω προσβαση στο ιντερνετ, οποτε δεν θα ξερω αν πχ τα κλειδια της κρητικης ειναι ιδια με τα κλειδια της πολιτικης σε περιπτωση που κανω κλειδια πολιτικης που δεν ειναι καταλληλα. Γιαυτο ρωταω  ;)

Tags: