...Λόφω της υφής του μου ήρθε στο μυαλό να το χρησιμοποιήσω αντί για κόκκαλο στον καβαλάρη. Νομλίζω ότι θα δουλέψει καλά και είναι πιο ωραίο σε εμφάνιση από κόκκαλο. Έχει κανείς σας ανάλογη εμπειρία από όστρακο. Το έχετε χρησιμοποιήσει για κάκκαλο βαλάρη; Ξέρετε αν και το άμπαλον π.χ. έχει παρόμοιες ιδιότητες;
Δεν έχω και μεγάλη εμπειρία, πάντως από όστρακο είχα φτιάξει την ροζέτα στον πρώτο μπαγλαμά. Ένα (καλλιγραφικό) "Δ"
http://www.luthier.gr/index.php?action=dlattach;topic=1190.0;attach=8234;imageόπως περιγράφεις, με πριονάκι (σέγα χειρός με πριόνι 0,35) και λίμες. Είχα βγάλει τα κομμάτια από κανονικό (ολόκληρο) κέλυφος. Λέω "κομμάτια" γιατί στο πριόνισμα μου είχαν μείνει στα χέρια έξι μέχρι να αντέξει κάποιο - το έβδομο. Το κέλυφος βέβαια ήταν λεπτότερο από αυτό που περιγράφεις - 1 χλστ. με το ζόρι στο παχύτερο σημείο, χώρια ότι έπρεπε να βγάλω ένα περίπου επίπεδο κομμάτι από την γενικά καμπυλωτή "φυσική" επιφάνεια.
Θυμάμαι επίσης ότι εκτός των "κάθετων" σπασιμάτων, κατά την διαδικασία του πριονίσματος "ξεφλούδιζε" - έφευγαν κομμάτια "παράλληλα" της επιφάνειας, σαν να σπάει σχιστόλιθος.
Τελικά μου έμεινε η εντύπωση ότι σαν υλικό είναι κάπως "ασταθές" κι ότι το κόκκαλο συμπεριφέρεται καλύτερα σε αντίστοιχα πάχη, δηλαδή ότι φυτεμένο σε φιγούρα δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά δεχόμενο πιέσεις από τις χορδές - ίσως και να έχει.
Έχοντας αυτά υπόψη, εγώ δεν θα το έβαζα σε καβαλάρη, αλλά όπως είπα ενδεχομένως σε μεγαλύτερα πάχη να είναι αλλιώς.
Αν εσένα σου φάνηκε αρκετά σταθερό δεν βλέπω γιατί να μην κάνεις τουλάχιστον μια δοκιμή.