κάτι που θυμήθηκα τώρα, κοιτάζοντας το καπάκι:
κάποτε είδα ένα βίντεο στο YouTube με μια κυρία (υπάλληλος στο stew mac θαρρώ ήταν - ή σε κάποιο αντίτοιχο μαγαζί) που επισκεύαζε μια παλιά parlor κιθάρα.
Όπως πολλά παλιά όργανα, είχε περιοχές πιο σκούρες στο καπάκι, που σύμφωνα με την κυρία δημιουργούνται από φυσική διαδικασία - οξείδωση από την έκθεση στον αέρα και το φώς, αν θυμάμαι καλά.
Τις περιοχές του καπακιού που είχαν σκουρύνει περισσότερο από άλλες, τις περνούσε με οξαλικό οξύ με μπατονέτα και "άνοιγε" το χρώμα.
Πριν λίγο καιρό ρώτησα σε φαρμακείο, μπορούσε να μου φέρει αλλά ήταν ακριβούτσικο και δεν το πήρα - ένα μπουκαλάκι 100ml είχε 17 ευρώ κι εγώ το ήθελα για πειράματα, δεν επισκευάζω τίποτα τέτοιο.
Κυκλοφορεί ή σε υγρό ή σε κρυστάλλους που διαλύονται σε νερό. Είναι σχετικά ασφαλές (μάσκα γάντια απαραίτητα αλλά μόνο την ώρα που δουλεύεις).
Αν σε ενδιαφέρει (guru) ψάξε το στο ιντερνετ, "oxalic acid" θα βρεις πολλές εφαρμογές για ξύλο (οι Αμερικάνοι το χρησιμοποιούν γενικά για καθαριστικό πχ. ξύλινων πατωμάτων) - εγώ πρώτη φορά το άκουγα και είπα να το γράψω.
Ίσως έχω και link αποθηκευμένο στο γραφείο, αύριο θα το δω.