Αποστολέας Θέμα: κιθαρονι?  (Αναγνώστηκε 44218 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: κιθαρονι?
« Απάντηση #90 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 11:49:10 πμ »
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΘΑΡΟΝΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΖΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΗΜΑ.
ΚΙ ΑΝ ΘΕΣ ΒΛΕΠΩ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥ ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΟΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΚΟΥΡΜΠΑ -ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΙΘΑΡΟΝΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ..........ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ. ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΓΡΑΨΑ....ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.
ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΕΙΠΑ.....ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ GUROU ( ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ) ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕΙΣ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #91 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 12:14:25 μμ »
Ενδιαφέρουσα επισκευή, καθώς και οι πληροφορίες  που προκύπτουν εξ αυτής.
Σημείωση:
Επειδή έιμαι απο Πάτρα και αν κατάλαβα καλά και ο ιδιοκτήτης της κιθάρας, απο πληροφορίες που εχω μαζέψει απο παλιούς ρεμπέτες και κιθαρίστες εδω υπήρχαν 3 κατασκευαστές λαικών οργάνων στην πόλη μας. Ο ένας εξ αυτών αναφέρεται και στην φωτογραφία. Πρόκειται για τον Ανδρέα Καλαπόδη με μαγαζί στην οδο γεροκωστοπούλου με έτος ιδρύσεως 1911.  Υπάρχει και ένα σχετικο βίντεο ανεβασμένο στο youtube με επισκευή. (https://www.youtube.com/watch?v=b3qlEUByUOo&list=PL0127D7E40FA59A8F) ΠΙθανόν το όργανο να είναι δικία του κατασκευή.
Θα συμφωνήσω με τον Κώστα. Δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες.
Αντίθετα υπήρχαν ομοιότητες ειδικά στο σχήμα του καβαλάρη με το δικό μου και γι αυτό το έψαξα. Το μαγαζί του Ανδρέα Καλαπόδη ξεκίνησε το 1911 απο τον Δημ. Καλαπόδη (Δημήτριο?). Και διαφημιζόταν ως βραβευμένος στην έκθεση Θεσσαλονίκης για τις κιθάρες του. Αναφέρεται στον εμποροβιομηχανικό οδηγό Ελλάδος του 1935. Ο Ανδρέας Καλαπόδης είναι μάλλον γιος του και συνέχισε την δουλειά. Ο Χρήστος Ζώτος ο λαουτιέρης έφτιαξε σε αυτόν την πρώτη του λαουτοκιθάρα και είπε οτι εκείνη την εποχή ήταν ονομαστός στην περιοχή.
https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/13974/5/Papastaurou_Pe2010.pdf
Άλλα στοιχεία γι αυτόν δεν βρήκα.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 07, 2014, 05:47:19 μμ από yiannis »

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #92 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 12:20:28 μμ »
Μόλις είδα το βίντεο και έχεις δίκιο.
Εγώ το μόνο οργανοποιειο που πρόλαβα στην Πάτρα ήταν στην Ερμού ψηλά και έχει κλείσει κάμποσα χρόνια τώρα.. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε ιστορικά στοιχεία από το φίλο που όπως φαίνεται έχει γνώση του θέματος...
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 03:30:35 μμ »
Ενδιαφέρουσα επισκευή, καθώς και οι πληροφορίες  που προκύπτουν εξ αυτής.
Σημείωση:
Επειδή έιμαι απο Πάτρα και αν κατάλαβα καλά και ο ιδιοκτήτης της κιθάρας, απο πληροφορίες που εχω μαζέψει απο παλιούς ρεμπέτες και κιθαρίστες εδω υπήρχαν 3 κατασκευαστές λαικών οργάνων στην πόλη μας. Ο ένας εξ αυτών αναφέρεται και στην φωτογραφία. Πρόκειται για τον Ανδρέα Καλαπόδη με μαγαζί στην οδο γεροκωστοπούλου με έτος ιδρύσεως 1911.  Υπάρχει και ένα σχετικο βίντεο ανεβασμένο στο youtube με επισκευή. (https://www.youtube.com/watch?v=b3qlEUByUOo&list=PL0127D7E40FA59A8F) ΠΙθανόν το όργανο να είναι δικία του κατασκευή.
Θα συμφωνήσω με τον Κώστα. Δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες.
Αντίθετα υπήρχαν ομοιότητες ειδικά στο σχήμα του καβαλάρη με το δικό μου και γι αυτό το έψαξα. Το μαγαζί του Ανδρέα Καλαπόδη ξεκίνησε το 1911 απο τον Δημ. Καλαπόδη (Δημήτριο?). Και διαφημιζόταν ως βραβευμένος στην έκθεση Θεσσαλονίκης για τις κιθάρες του. Αναφέρεται στον εμποροβιομηχανικό οδηγό Ελλάδος του 1935. Ο Ανδρέας Καλαπόδης είναι μάλλον γιος του και συνέχισε την δουλειά. Ο Χρήστος Ζώτος ο λαουτιέρης έφτιαξε σε αυτόν την πρώτη του λαουτοκιθάρα και είπε οτι εκείνη την εποχή ήταν ονομαστός στην περιοχή.
https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/...rou_Pe2010.pdf
Άλλα στοιχεία γι αυτόν δεν βρήκα.

ΛΟΥΚΑ ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

oblivion83

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
« Απάντηση #94 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 04:30:50 μμ »
Να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Το κιθαρόνι αυτο που είναι στο βίντεο έχει επισκευαστεί στο πρόσφατο περασμένο διάστημα και δεν είναι δικό μου ούτε αυτό ούτε η επισκευή. Τα όσα παρέθεσα παραπάνω θεώρησα οτι θα έχουν κάποιο ενδιαφέρον και τρόφη για έρευνα και σκεψη (γιατί αυτος για μένα έιναι και ο σκοπός του να γίνεις μέλος σε ένα τέτοιο forum.) Δεν λέω οτι το κιθαρόνι είναι του καλαπόδη λεω πιθανον  και οτί απαντώ το κάνω για να μην παρεξηγηθω!!! Πάντως και κιθάρες του απαρτιάν να δεις το 50 με παλαιότερες δεν εχουν και πολυ μεγάλη σχέση. Εμένα πάντως με κάλυψε ο ζαρκαδας με το οτι το κιθαρόνι είναι Γερμανικό, καθώς αυτός που το επισκευάζει είναι και  αυτος που έχει την απόλυτη επαφη με το όργνανο και τις τεχνικές της κατασκευής.
Η προσπάθεια μετράει

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #95 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 06:44:19 μμ »
ΛΟΥΚΑ ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
[/quote]

Απ΄ότι φαίνεται το σάιτ έχει πέσει για συντήρηση ή για κάποιο άλλο λόγο. Ίσως να δουλέψει αργότερα. Για την ακρίβεια είναι μια πτυχιακή εργασία του Παπασταύρου Σταύρου με θέμα τον λαουτιέρη Χρήστο Ζώτο. Σε αυτήν στην σελίδα 19 γίνεται αναφορά στον οργανοποιό με την αγορά της πρώτης λαουτοκιθάρας του Ζώτου απο αυτόν. Στην ίδια σελίδα στο τέλος υπάρχει η υποσημείωση 8 που ο Ζώτος αναφέρει ότι ο οργανοποιός αυτός είχε βραβευτεί στην έκθεση Θεσσαλονίκης για τις λαουτοκιθάρες του.

1980gms

• Newbie
  • *
« Απάντηση #96 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 09:50:09 μμ »
Καλησπέρα
συγνώμη για την παρέμβαση. Εϊδα το θέμα και αν και δεν έχω διαβασει όλες τις απαντήσεις (οπότε αυτό που θα πω μπορεί να έχει ήδη ειπωθεί.....) θα έλεγα με σχετική βεβαιότητα ότι το κιθαρόνι αυτό (ιδιαίτερα αν η πλάτη του είναι μασίφ ξύλο και όχι κόντρα πλακέ), είναι κατασκευής Ιωάννη Γομπάκη. Τόσο το καλούπι όσο και άλλα στοιχεία πάνω του, το κάνουν να μοιάζει πολύ με δουλειά του Γομπάκη. Αν η πλάτη είναι κόντρα πλακέ θα έλεγα και πάλι ότι είναι Γομπάκης  αλλά με αλλαγμένη πλάτη......

1980gms

• Newbie
  • *
« Απάντηση #97 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 09:55:54 μμ »
αυτή είναι μια τέτοια κιθάρα και νομίζω ότι μοιάζει αρκετά....ο καβαλάρης δεν είναι ο γνήσιος ούτε και η πάστα στο καπάκι.......

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #98 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 10:12:47 μμ »
Νομίζω ότι αυτό μοιάζει αρκετά. Ειδικά η ροζετα...
Θα μας πει ο Κώστας..

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Δεκεμβρίου 07, 2014, 10:30:19 μμ »
ΝΑΙ Η ΡΟΖΕΤΑ ΚΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΥΚΛΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ...........
ΑΝ ΦΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑΣΤΙΕΡΑ 4,50 ΧΙΛΙΟΣΤΑ..................
ΤΟΣΗ ΗΤΑΝ Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΣΤΟ ΚΙΘΑΡΟΝΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #100 στις: Δεκεμβρίου 08, 2014, 12:21:32 πμ »
Κώστα το σαιτ επανήλθε και το λινκ ειναι:
https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/13974/5/Papastaurou_Pe2010.pdf
Στην σελίδα 18 στο πρωτότυπο ή 19 στο PDF.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #101 στις: Δεκεμβρίου 10, 2014, 05:30:07 μμ »
ΕΛΕΙΨΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΙ.................
ΞΕΒΑΜΑ ΠΛΑΤΗΣ, ΨΙΛΟΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ( ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ) ΤΡΙΨΙΜΟ, ΚΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΙΛΙΑ....ΑΠΟ ΠΟΥΠΙΝΓΚΑ!!!!!

mixalhs1987

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: καμια
« Απάντηση #102 στις: Δεκεμβρίου 10, 2014, 06:13:50 μμ »
Γεια σου ρε Κωστα χειρουργε, ειληκρινα πολυ θα ηθελα να ερθω με μια σκηνη εξω απο το μαγαζι σου να παρακολουθισω κανενα ιδιαιτερο!! ;D ;D ;D

babis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #103 στις: Δεκεμβρίου 10, 2014, 06:44:14 μμ »
Χαιρετώ την παρέα,
θα ήθελα να συμφωνήσω ότι η κιθάρα από την πρώτη στιγμή μου θύμιζε σε σιλουέτα κι εμένα κάποιες του Γομπάκη

Δείτε άλλη μια
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152865454458136&set=pb.575133135.-2207520000.1418229388.&type=3&theater

κι άλλη
http://laikotragoydi.blogspot.gr/2009/12/blog-post_30.html

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #104 στις: Δεκεμβρίου 11, 2014, 11:21:48 πμ »
Καλημέρα. Κώστα κέντησες με την καβίλια!
Δείτε κι αυτό: http://www.tar.gr/content/content/files/Ena_trihmero_gia_tin_laiki_kithara-Moustakas-Tar.pdf
Είναι πολύ ενδιαφέρον και στο τέλος έχει φωτογραφίες με λαϊκές κιθάρες Ελλήνων οργανοποιών από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Πιο πολύ με του Γομπάκη μοιάζει το κιθαρόνι όντως.. Αν και ο ειδικός λέει οτι μάλλον είναι γερμανικό. Δεν ξέρω τελικά πόση σημασία έχει η προέλευση του οργάνου αυτού αν και λόγω παλαιότητας θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε τον δημιουργό του...

Tags: