Με τις κόντρες εχω θεμα:
Βαζοντας κοντρα στην κλασικη που εφτιαξα προσφατα το μανικο απο κεδρο δεν πηρε την επιθυμητή κλίςη προς τα πάνω και τωρα οι χορδες πρεπει να ειναι καπως ψηλα για να μην τρίζει, έτσι στην επόμενη δεν σκοπεύω να βαλω καμμία κόντρα
Παρακαλώ τη γνώμη σας!
Φίλε Νάσο η γνώμη μου σχετικά μ' αυτο που αναφέρεις και χωρίς να έχω δει την κιθάρα απο κοντα είναι οτι πιθανόν η κλίση που έδωσες στο μάνικο να ήθελε 1 μοίρα παραπάνω ,δηλαδή δεν νομίζω οτι η κόντρα κάνει τη ''ζημιά''
Μια τεχνική (άς την ονομάσουμε έτσι) που εφαρμόζω για να αποφεύγω αυτο που περιγράφεις είναι η εξής:
Ρυθμίζω τη γωνία του μάνικου ως προς το σκάφος έτσι ώστε η ευθεία της ταστιέρας να συναντάει τη βάση του κόκκαλου στον καβαλάρη.
Αν αυτη η ευθεία είναι έστω και 1 χιλιοστο πιο ψηλά τοτε αρχίζουν τα τριξίματα και θελει μετα να βαλεις ψηλά τις χορδές.
πολύ πιθανο βέβαια ειναι το τρίξιμο να οφείλεται και σε χαμηλό πάνω κόκκαλο.
Η τεχνική αυτή δίνει 100% πετυχημένο αποτέλεσμα αλλα απαιτεί να μπαίνει το μάνικο ολοκληρωμένο σε έτοιμο τελειωμένο σκάφος, 'οπως γινεται στις ακουστικές κιθάρες ,αρκετοί θεωρούν ανορθόδοξη αυτή την τεχνική ή πολύ δύσκολη , είναι όμως σίγουρη.
Εδω και χρόνια έτσι τις φτίάχνω τις κιθάρες και τη συνήθισα.
Για να επιστρέψω στο θέμα σου - Τα παρακάτω είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και δεν σημαίνει οτι πρέπει να τις αποδεχτεί κανείς .
ο κέδρος Ονδούρας ίσως να είναι το μοναδικό ξύλο που ενδείκνυται για μάνικο κλασικής και δεν χρειάζεται κόντρα
οι μεγάλοι- επώνυμοι κατασκευαστές βάζουν κόντρα στο μάνικο (και μάλλον δεν τη βάζουν για ομορφιά)
Οι κόντρες απομακρύνουν την πιθανότητα ''στρέψης'' του μάνικου που λόγω μεγάλου πλάτους ειναι πιο πιθανό στην κιθάρα απ ότι σε άλλα όργανα
Εχω μια κιθάρα αγορασμένη το 1982, όχι φτηνή αλλα του εμπορίου, πολύ γνωστής Ισπανικής φίρμας ,δεν έχει κοντρα στο μάνικο, για 20 και πλέον χρόνια το μανικο ήταν ''αεροδρόμιο'' αλλα την τελευταία δεκαετία 'αρχισε να παίρνει μπροστά.........θελω να πώ οτι οι τάσεις των χορδών
παλεύουν με τα ξύλα για πολλά χρόνια και στο τέλος νικούν , αν όμως το σώμα του μάνικου είναι πραγματικά ακλόνητο το παίρνουν κάποια στιγμή απόφαση

Η φτιάχνουμε λοιπόν ενα μάνικο ''γκουμούτσα ''

με ακαζού και βγαίνει η κιθάρα 4,5 κιλά ή φτιάχνουμε ενα λεπτό -λειτουργικό μάνικο με κόντρες και στέκεται εκει για μιά ζωή
Καλό το θέμα που άνοιξες Νάσο , σηκώνει πολλή συζήτηση και κυρίως πολύ ψάξιμο στην πράξη
να είσαι καλά