Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 36927 φορές)

Metallikas

• Hero Member
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 12, 2014, 07:16:14 μμ »
να ξέρεις όταν δεν μιλάει κανείς τα πας καλα...πάχος πήγαινε στα 4 με 5 χιλιοστά...αλλά όσο πιο ομοιόμορφο μπορείς...

νομίζω όμως οτι η τρύπα που σκοπεύεις να κάνεις στο καπάκι είναι μεγάλη...πριν την ανοίξεις να μας πεις μια διάσταση γιατί οι φωτο ξεγελούν πολλές φορές......

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 12, 2014, 07:40:24 μμ »
Φίλε  metallika είναι 5cm διαμετρος

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 12, 2014, 08:47:55 μμ »
Δέν άντεξα άλλο ρε παιδιά.Έπα να ξεκινήσω αύριο,να μαζέψω και καμία συμβουλή, αλλά μου χαμογελούσε με αυτά τα όμορφα νερά του και δεν αντιστάθηκα.Λάθος η σωστό,θα φανεί...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 12, 2014, 11:36:33 μμ »
να κάνεις την τρύπα στο ηχείο 2,5 με 3 cm...κατά την δική μου γνώμη...άλλοι θα συμφωνήσουν...άλλοι θα διαφωνήσουν...άλλοι μπορεί να διαφωνήσουν πολύ...άλλοι μπορεί να μου κάνουν πρόταση γάμου  :-X

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 13, 2014, 09:09:21 πμ »
.....σκέφτομαι να ξεκινήσω με ένα σκαφτό μονοκόμματο μπαγλαμαδάκι(Bonsai) που μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι είναι δουλειά του Θύμιου....

....Αυτά λοιπόν είναι τα ξύλα.οι διαστάσεις τους είναι 12cm x 7,5cm x 60cm.Είναι καστανιά με ωραία νερά ....

καλημέρα κι από μένα ...Θύμιος   ;D. - πλάκα κάνω, Μάνος λέγομαι.
Μιας και ανέφερες το bonsai - αν κι απ΄ό,τι βλέπω φτιάχνεις μεγαλύτερο - έχε υπόψη ότι μπορείς να "βγάλεις" δύο bonsai από το κομμάτι που σου απέμεινε, αν σε ενδιαφέρει. Δες το σχεδιάκι εδώ

[ Invalid Attachment ]

Σχετικά με το μέγεθος της οπής, καθένας έχει τον τρόπο του.
Ένας "μπούσουλας" είναι ο νόμος του helmholtz, σύφωνα με τον οποίο η επιφάνεια της οπής ρυθμιζει την επιθυμητή συχνότητα αντήχησης ανάλογα με τον όγκο του ηχείου.
Αν σε ενδιαφέρει, δες εδώ, στο κάτω μέρος της σελίδας (Helmholtz resonances and guitars) που μιλάει για κιθάρες αλλά μπορείς να το γενικεύσεις.
http://www.phys.unsw.edu.au/jw/Helmholtz.html
Θέλει καποιες πράξεις και είναι λίγο σπαστικό, αλλά είναι μια αρχή.

Καλή συνέχεια.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 13, 2014, 03:03:10 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Μάνο.Όταν έρθει η ώρα του καπακιού θα το δώ σίγουρα.Εχθές το βράδυ πέρασε ένας πελάτης από το μαγαζί που φτιάχνει όργανα και πάνω στην κουβέντα την ώρα που σκάλιζα μου είπε να μην συνεχήσω και να κόψω πρώτα τα γύρω γύρω και μετά να σκαλίσω αναλόγος.Ο λόγος που μου είπε ήταν ότι μετά θα υπήρχε ο κύνδηνος να μου σπάσει και εκτός αυτό είναι ποιό εύκολο να καταλάβεις το πάχος αφου καθαρήσεις πρώτα από έξω.Το βρήκα λογικό και το έκανα πρίν λεπτίνω και άλλο τα τοιχώματα.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 13, 2014, 06:53:05 μμ »
Μου αρέσει πάρα πολύ η εξέλιξη του μπαγλαμά και θα ήμουνα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αλλά όπως πάντα υπάρχει πάντα ένα αλλά.Στην πρώτη φωτογραφία το αποτέλεσμα.Στις επόμενες,το αλλά και να ξέρετε ότι δεν κουνάω ρούπι από εδώ αν δεν το συζητήσουμε γιατί αγχώθηκα.Και να φανταστήτε έλεγα σε 2-3 μέρες θα τον ακούσω να μου μιλάει.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 13, 2014, 06:55:24 μμ »
Και εδώ το αλλά.Ο ρόζος νομίζω ότι θέλει να φύγει από το οργανάκι.Να συνεχίσω η να ρίξω μια κοψιά και να τον κάνω ρακέτα;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 13, 2014, 07:17:12 μμ »
Τί λέτε για λίγη κόλα στη σχιχμή και μετά ξανά τρίψημο έξω και συνέχεια σκάλισμα εσωτερικά;

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 13, 2014, 09:39:50 μμ »
Οι περισσότεροι φτιάχνουν πρώτα απ' έξω και μετά μέσα...είναι πιο σωστό (αν και εγώ δεν το κάνω για διάφορους λόγους)...

Γνώμη μου είναι να μην βάλεις ακόμα κόλλα...το εαρινό μέρος μερικών από τους αυξητικούς δακτύλιους του ξύλου σου είναι λίγο πιο σκούρο...θεωρείται σφάλμα του ξύλου αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουρια αν θα φύγει ή αν και πως θα επηρεάσει την σταθερότητα της κατασκευής...άστο να σε πάει μόνο του...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 14, 2014, 02:13:41 πμ »
εγώ αυτό θα έκανα (κόλλα στη σχισμή) αλλά δεν έχω την εμπειρία του metallika (ούτε καταλαβαίνω τι λέει ακριβώς, ομολογώ, περί "εαρινού... " το μόνο "εαρινό" που ξέρω είναι η ισημερία )

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 14, 2014, 08:04:16 πμ »
mato προς Θεού δεν είπα ότι είναι λάθος...απλά δεν ξέρω αν είναι μια επιφανειακή ραγάδα ή μια πιο βαθιά και είπα να μην παιδεύεται ο άνθρωπος τσάμπα...

(ούτε καταλαβαίνω τι λέει ακριβώς, ομολογώ, περί "εαρινού... " το μόνο "εαρινό" που ξέρω είναι η ισημερία )

όπως κοιτάμε το σόκορο του ξύλου έχει τόξα τόξα σαν να είναι από ομόκεντρους κύκλους....ο κάθε τέτοιος κύκλος αντιπροσωπεύει και ένα χρόνο ανάπτυξης...και ένας χρόνος χωρίζεται σε εαρινή και χειμερινή περίοδο...πολλές φορές οι διαφορές καιρικές συνθήκες μεταξύ των εποχών αλλάζουν και το χρώμα του ξύλου...νομίζω μα το εξήγησα καλά...όχι βέβαια ότι είναι και καμία απαραίτητη γνώση  ;)

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 14, 2014, 09:51:22 πμ »
Μου άρεσε που για το μόνο που ήμουν σίγουρος ήταν το ξύλο.Αλλά είπαμε,ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι κρύβει μέσα ένας ζωντανός οργανισμός.Metallika το άνοιγμα του ρόζου και το συσυγκεκριμένο φιλέτο είναι αρκετα χοντρο  από ότι το είδα και το τέσταρα(προσπάθησα να το σηκώσω)δεν κουνιέται προς το παρόν.Κρατάει γερά.Τέλος πάντων ,εγώ εξακολουθώ να είμαι χαρούμενος με το μέχρι τώρα αποτέλεσμα.Από εχθές έσκαψα και άλλο και το έχω κατεβάσει περίπου στα 7mm γύρο γύρο.στον πάτο τώρα θα το αφήσω 1cm λόγο του ότι ό΄πως είπα θέλω να κάνω ένα μικρό σκάλισμα εξωτερικά,αλλά και λόγο του ρόζου.Καλύτερα να μην λεπτύνω άλλο εκεί.Σήμερα θα ασχοληθώ με το καραόλο γιατί θέλω να περιμένω μήπως έχουμε και τίποτα άλλες γνώμες.Άλλωστε έμεινε μόνο το ψιλό γυαλοχάρτισμα.

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 14, 2014, 10:00:59 πμ »
Δημήτρη καλημέρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ στο πρώτο μπαγλαμαδάκι που φτιάχνω. Επέλεξα τη λύση της κόλλας και εσωτερικά ενίσχυσα με λεπτές φλούδες από φλαμούρι. Σε καμιά περίπτωση βέβαια μη θεωρήσεις τα παραπάνω ως συμβουλές, διότι και εγώ είμαι αρχάριος.......πάντως το μπαγλαμαδάκι σου φαίνεται πολύ όμορφο...καλή συνέχεια.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #44 στις: Αυγούστου 14, 2014, 10:14:01 πμ »
Ευχαριστώ ρε mitsos71.Τουλάχιστον θα πορευτούμε μαζί σε αυτό το πρόβλημα και θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα.Αφού λοιπόν εσεί έβαλες κόλα,πράγμα που μάλλον και εγώ εκεί θα κατέληγα, δεν θα βάλω τελικά θα ακούσω τον mettalika και θα προσπαθήσω να λεπτύνω και λίγο ακόμα.Ότι γίνει.Άλλωστε εγώ έχω και το υπόλοιπο κομμάτι για να ξεκινήσω τον δεύτερο αν αυτός μας αφήσει χρόνους.