Αποστολέας Θέμα: γίνεται διόρθωση κόλλησης (κόντρες) σε μπράτσο?  (Αναγνώστηκε 5380 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Έχω μια ερώτηση για το αν είναι δυνατή η διόρθωση αστοχίας σε κόλληση των τμημάτων του μπράτσου (σε μπουζούκι):

Πριν από μέρες κόλλησα (με titebond) τα μέρη (ανιγκρέ με κόντρες παλίσανδρο και κελεμπέκι). Κολλάω με σφιγκτήρες πάνω στον πάγκο, συνήθως πιάνοντας στον σιδερένιο σκελετό, σ΄αυτήν την περίπτωση όμως δεν θυμάμαι που "'έπιασα".
Άφησα τα κομμάτια σφιγμένα δυο τρεις μέρες, μετά τα έλυσα για άλλες τρεις. Προχτες πήγα να φτιάξω το αρσενικό μόρσο και διαπίστωσα ότι υπήρχε έντονη καμπύλωση (1-1,5 χλστ. βέλος στα 50 εκ., θα έβγαζε μάτι αν διαμορφωνόταν η εγκάρσια καμπύλη).

Δεν είμαι σίγουρος για ποιον λόγο συνέβη, όπως είπα δεν θυμάμαι αν "έπιασα" στον σκελετό. Μπορεί να έπιασα στο MDF, μπορεί να είχαν τάσεις τα ξύλα (το ανιγκρέ είναι 8 ετών, τις κόντρες τις πήρα την προηγούμενη) αλλά μάλλον κάτι λάθος έκανα εγώ.

Μετά από ώριμη σκέψη   :-[ , έβαλα το μπράτσο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 45 λεπτά να μαλακώσουν οι κόλλες.
Κατόπιν (δεν το σέρβιρα με πατάτες, αντιθέτως) ... το ξανάπιασα σε μεταλλικό σωλήνα, αρχικά με αποστάτες στις άκρες και μετά όπως βλέπετε στην φωτό.

Η καμπύλη διορθώθηκε, δυο μέρες δεν έχει μεταβληθεί, το ερώτημα είναι αν θα αντέξει και στο μέλλον (τρίχορδο, κλίμακα 68, τάσεις κατά getit περίπου 50 κιλά.)

τι λέτε ?

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 21, 2014, 01:18:04 μμ από mato »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: γίνεται διόρθωση κόλλησης (κόντρες) σε μπράτσο?
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 21, 2014, 03:57:33 μμ »
ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΡΑΣΕ ΨΗΣΕ ΦΟΜΑΜΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ......................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 21, 2014, 05:43:32 μμ »
Να πω και εγω την γνωμη μου, αλλα χωρις να ειμαι ο "ειδικος"
τωρα με την θερμοκρασια μανο, εχω την εντυπωση οτι εκανες την κολλα "ασταθης", την "αδυνατισες" (βρε λες να μπω και εγω σε φουρνο;)

εχω ακουσει αλλα και εχω δει να ξεκολλανε ταστιερα απο μανικι, μουσκεμα με νερο και μετα με επαγγελματικο πιστολι θερμου αερα, ωστε η κολλα να "χαλασει-αδυνατισει" και να ξεκολλησει...
αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να φτιαξεις ενα αλλο μπρατσο για να εισαι σιγουρος, και αυτο αφησε το στην ακρη να δεις την συμπεριφορα του, ή ακομη καλλιτερα σφιξε το καπου στην μια του ακρη και στην αλλη βαλε του ενα βαρος να κρεμεται της ταξης των 60-65 κιλων για κανα διμηνο-τριμηνο... (νομιζω ειχες φτιαξει και κατι παλαιοτερα που μετραγες την δυναμη...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 21, 2014, 05:51:11 μμ »
και κατι αλλο, ρωτω εγκυκλοπαιδικα:
ειναι ετσι,

ή ετσι (σαν σκευρωμα-αντισκευρωμα;)
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 21, 2014, 05:53:38 μμ »
οπως στην πρώτη περίπτωση, ΟΧΙ σαν σαν σκεύρωμα - αντισκεύρωμα.
σωστός ο έλεγχος, θα το βάλω στο δυναμόμετρο...
πάντως η θέρμανση / ψύξη την ψαρόκολα τουλάχιστον θεωρητικά δεν την χαλάει - δεν ξέρω με την titebond τι γίνεται.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 21, 2014, 05:59:11 μμ »
μανο μου για την ταϊτμποντ λεω αδυνατιζει (σιγουρα)
αντιθετα, για την ψαροκολλα δεν ξερω εγω!
:)
εκτος ισως απο δυο...

Axilleass

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 7 (και συνεχίζουμε ! :) )
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 21, 2014, 06:29:05 μμ »
Στο πρωτο σκάφος που δοκίμασα να φτιάξω (ειχε κάκιστο τέλος..: :)  ) έκανα διάφορα κολλήματα -ξεκολήματα προσπαθώντας να διορθώσω τα λάθη που έβλεπα. Ξεκολούσα με πιστόλι θερμού αέρος, και καθότι ειδα το τι παθαινει η ψαρόκολα αλλά ΚΑΙ η titebond με την θερμοκρασία δεν θα εμπιστευόμουνα με τπτ ξαναξεσταμενη κόλλα.
ΑΛΛΑ το ερώτημα ειναι το εξής... Αν μπορεις να ξεκολήσεις (το βρέξιμο αποκλείεται, αρα μένει η θερμοκρασία) χωρις να "καψεις" το ξύλο, γιατι δεν ξεκολάς και ΑΝ μπορείς να τριψεις -στα ισια- λίγο τα ξύλα να καθαρίσουν τα οποια υπολοίματα απο τις κολλές , και να ξανακολήσεις απο την αρχη. Αν ολα πανε καλα με την διαδικασία δεν θα έχεις πιστευω κανένα πρόβλημα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 21, 2014, 09:19:39 μμ »
Πέτα το και σου στέλνω άλλο...  :-X

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 21, 2014, 09:30:42 μμ »
μανο μου για την ταϊτμποντ λεω αδυνατιζει (σιγουρα)
αντιθετα, για την ψαροκολλα δεν ξερω εγω!

εντάξει, τώρα συνεννοηθήκαμε! Για την titebond δεν ήξερα.

Πέτα το και σου στέλνω άλλο...  :-X

ήδη κόλλησα το επόμενο...  (αυτή τη φορά πήρα τα μέτρα μου όμως)  8)

... γιατι δεν ξεκολάς και ΑΝ μπορείς να τριψεις -στα ισια- λίγο τα ξύλα να καθαρίσουν τα οποια υπολοίματα απο τις κολλές , και να ξανακολήσεις απο την αρχη. Αν ολα πανε καλα με την διαδικασία δεν θα έχεις πιστευω κανένα πρόβλημα.

κάτσε να δροσίσει λίγο... θέρμανση και τρίψιμο (για ξύλα μιλάω, έ?)... είναι χειμωνιάτικες δουλειές

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 21, 2014, 09:47:36 μμ »
κάτσε να δροσίσει λίγο... θέρμανση και τρίψιμο (για ξύλα μιλάω, έ?)... είναι χειμωνιάτικες δουλειές

Εχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο πλεον...μου αρέσει αυτή η παντελής έλλειψη σοβαροφάνειας...δεν την έχει ανάγκη κανείς πραγματικά...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 22, 2014, 07:21:15 πμ »

ναι, γιατι το κρυο θελει θελει δυο, αντε το πολυ τριο (παντα για ξυλα μιλαμε, ε;)...
κατσε και μια του μπουλακου:

:-[
εκτος ισως απο δυο...

Axilleass

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 7 (και συνεχίζουμε ! :) )
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 22, 2014, 10:31:09 πμ »

Σωστό κι αυτό... Οπότε περίμενε κανα 6αμηνο και θα μπορεσεις να συνεχίσεις το όργανο...!   :D

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 22, 2014, 09:58:17 μμ »
Γιατί τρελαινόσαστε, και δεν φτιάχνεις Μάνο ένα άλλο??? γιατι να παιδεύεσαι, και αυτό κάπου θα το χρησιμοποιήσεις, εμένα αυτό που μου κάνει εντυπώσει, γραφείς για anigre που είναι δύσκολο να βρεις σε masif, και απ'όσον ξέρω ειναι και βαρύ, πράγμα που δεν κάνει για μάνικο επίσεις είναι και πολύ "στρυφνό" στα νερά του και δεν έχει καλές ιδιότητες, μήπως έχεις βάλει abura, πάντως Μάνο θα ήθελα πολύ να μας κρατάς γι'αυτό το ξύλο ενήμερους.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 23, 2014, 08:04:34 πμ »
Γιατί τρελαινόσαστε, και δεν φτιάχνεις Μάνο ένα άλλο??? γιατι να παιδεύεσαι, και αυτό κάπου θα το χρησιμοποιήσεις....

Κωνσταντίνε αν προσέξεις παραπάνω γράφω ότι ήδη έχω φτιάξει άλλο.... και χτες κόλλησα και τρίτο

Παράθεση από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος
εμένα αυτό που μου κάνει εντυπώσει, γραφείς για anigre που είναι δύσκολο να βρεις σε masif, και απ'όσον ξέρω ειναι και βαρύ, πράγμα που δεν κάνει για μάνικο επίσεις είναι και πολύ "στρυφνό" στα νερά του και δεν έχει καλές ιδιότητες, μήπως έχεις βάλει abura, πάντως Μάνο θα ήθελα πολύ να μας κρατάς γι'αυτό το ξύλο ενήμερους.

είχα ένα καλού μεγέθους (για 2-3 μάνικα και καράβολες) κομμάτι στο υπόγειο εδώ και 8-9 χρόνια, δεν θυμάμαι πως βρέθηκε εκεί. Το "αναγνώρισαν" ως ανιγκρέ ένας τοπικός ξυλέμπορος αλλά και ο κ. Γιώργος από τον Σοφιανό (απ' όπου πήρα τις κόντρες) και με σύμφωνη γνώμη δική του αλλά και του Αλεξανδρή το χρησιμοποίησα για μάνικο στο πρώτο μπουζούκι http://www.luthier.gr/index.php?topic=1840.0

Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει στρεβλώσεις, βεβαια είναι σχετικά νέο το όργανο.

Τώρα από "στρυφνάδα" εγώ τουλάχιστον δεν κατάλαβα (δεν έχω κορδέλα ή πλάνη), με ράσπα και γιαλόχαρτο δούλεψα τα "ετοιμα" κομμάτια (αφού κόπηκαν και πλανίστηκαν) και δεν θυμάμαι να βρήκα καμμιά ιδιαίτερη δυσκολία - ούτε στρεβλώσεις στα νερά.
Τώρα αυτό το δεύτερο μάνικο θα το αφήσω στην άκρη για κάποιο διάστημα, αν δω στρεβλώσεις θα ενημερώσω.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 23, 2014, 09:10:02 μμ »
Μανώλη μας σχώρνα με που λεν και στο χωριό μου, δεν διάβασα όλο το θέμα, για την "στρυφνάδα"  που σου λέω εννοώ τα πετσικαρίσματα, τώρα αφού το έβαλες και στην τριχορδάρα σου και τα αποτελέσματα ήταν άριστα, τότε πάω πάσο προχώρα με υπομονή και θα δείξει ο καιρός
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Tags: