ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια, φέρτε μου τα πάμπερς
περιμένω και ό,τι αρνητικό έχετε, οι φίλοι λένε τα ελαττώματα...
@ john όπως λέει ο Πίκινος, τελικά για μαγνήτη έγινε (άλλο είχα σκοπό να κάνω, αλλά μου έσπασε ο έβενος στο τελευταίο τάστο και τον κατέβασα από κει και κάτω για την χρήση αυτή)
@ sakkalis
είχα σκοπό να το κάνω από Δευτέρα, αλλά μιας και ήρθε στην κουβέντα πρόλαβα κι έκανα ένα σχεδιάκι σχετικά με αυτό:
...... Μια παρατήρηση μόνο. Η πεναριά έχει ως σκοποό εκτός από την διακόσμηση του καπακιού και την προστασία του από τα χτυπήματα της πένας. Για τον λόγο αυτό μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο αν το κάτω μέρος του σχεδίου πήγαινε λίγο πιο πάνω μεγαλώνοντας ούτως ώστε να είναι στο ύψος της κάτω χορδής για να προστατέυει από τα χτυπήματα.
στην εικόνα παρακάτω φαίνεται αριστερά το μπουζούκι μου (κατασκευή του Αλεξανδρή αλλά κι αυτό δικό μου σχέδιο 1991 ή 1993 δεν θυμάμαι καλά) και δεξιά το δικό μου.
Με κόκκινο έχω σημειώσει τις περιοχές της πεναριάς που έχουν φθαρεί από το δάχτυλά μου στο παλιό μπουζούκι. Αυτό ακριβώς μετέφερα στο νέο καπάκι για να βρω ένα κατάλληλο σχήμα που να καλύπτει τις περιοχές αυτές. Φαίνεται εξαρχής ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά μου άρεσε πολύ το απλό σχέδιο και είπα να το κάνω έτσι αρχικά και μετά να δω πως μπορεί να εξελιχθεί (στο επόμενο).
Από το μέχρι τώρα παίξιμο, μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει ψηλά στην περιοχή της ταστιέρας (όταν παίζω συγχορδίες με "τρέμολο" όπως στο βίντεο) - παρά στην περιοχή κάτω από τις χορδές. Φαίνεται και στις φωτογραφίες, το βερνίκι στον μαύρο καπλαμά άσπρισε ενώ στον παλίσανδρο δεν έχει φθαρεί σχεδόν καθόλου.
αυτή ήταν η μία κατεύθυνση στον σχεδιασμό, η άλλη προέκυψε από αυτό που φαίνεται παρακάτω: είναι μια σελίδα από την μεταπτ. εργασία του Λ. Χαρτοφύλακα εδώ
http://www.ionio.gr/~floros/thesis/MSc%20Thesis%20Chartofylakas.pdf όπου φαίνονται οι δεσμοί και οι κοιλίες ταλάντωσης του καπακιού τρίχορδου μπουζουκιού με διαγράμματα Chlandi που έκανε ο κ. Ν. Φρονιμόπουλος (ανάθεμα κι αν κατάλαβα, πρέπει να διαβάσω Φυσική πρώτα - πολύ).
Τέλος πάντων, προσπάθησα η πεναριά να εμποδίζει όσο λιγότερο γίνεται τις ταλαντώσεις και να είναι πάνω σε δεσμούς.
Αν προσέξετε υπάρχει μια περιχοή δεσμών κοινή σε όλες σχεδόν τις συχνότητες, την "έκατσα" εκεί πάνω.
Στο σχεδιάκι παρακάτω με κόκκινο χρώμα φαίνεται περίπου η θέση της.
[ Invalid Attachment ]
όσο απλό φαίνεται το σχέδιο, τόσο "περίεργο" ήταν να βγει με αυτές τις δεσμεύσεις. Για αυτό μ΄αρέσει όμως.