Αποστολέας Θέμα: “Μπαγλαμάς …bonsai”…κατασκευή κι επισκευή...  (Αναγνώστηκε 47691 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: “Μπαγλαμάς …bonsai”…κατασκευή κι επισκευή...
« Απάντηση #135 στις: Ιανουαρίου 05, 2018, 10:04:12 πμ »
.... Μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο που να περιέχει και το μανίκι και την ταστιέρα?
.... πως μπορώ να υπολογίσω το σωστό πλάτος της ταστιέρας?
.... Επίσης πόσο στοιχίζει κατά μέσο όρο μια τέτοια κατασκευή?

σχέδια από την ενότητα "σχέδια, pdf, οδηγοί κατασκευών"

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1268.msg20151#msg20151

Η ταστιέρα έχει πλάτος περίπου 24-26 mm στο μαξιλάρι (πάνω κόκκαλο) και 30-33 mm στην ένωση με το σκάφος.
Το πάχος της ταστιέρας σε μπαγλαμά ~ 5mm
Το πάχος του μπράτσου (χωρίς την ταστιέρα) στα αντίστοιχα σημεία:  ~ 12-15 mm στο μαξιλάρι - και περίπου 20-25 mm στην ένωση, ανάλογα με το σκάφος : σε σκαφτό μπαγλαμά μπορεί να είναι μεγαλύτερο (~22-23), ειδικά αν έχεις σκάφος "σταγόνα" όπου η ένωση με το μπράτσο δεν είναι μια "σαφής γραμμή". Σε σκάφος με ντούγες (~ 20 mm). Θυμίζω ότι οι διαστάσεις είναι για το μπράτσο μόνο (χωρίς την ταστιέρα).

Στα σχέδια στα παραπάνω links οι διαστάσεις είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με αυτές που γράφω εδώ, ήταν οι πρώτες μου κατασκευές. Αργότερα είδα ότι μπορούν να μειωθούν.

το κόστος των υλικών για μπαγλαμά είναι γενικά πολύ μικρό σχετικά με άλλα όργανα. Περιορίζεται δε επιπλέον αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύλα από "περισσεύματα" άλλων κατασκευών (όχι απαραίτητα οργάνων, αρκεί να είναι κατάλληλα σαν ξύλα). Στο ένα από τα δύο λινκ παραπάνω γράφω τι χρησιμοποίησα στο πρώτο όργανο που έφτιαξα (δοκάρια, στυλιάρι κτλ.). Στην ουσία χρήματα έδωσα μόνο για κλειδιά, χορδοκράτη και χορδές.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 05, 2018, 10:16:07 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: “Μπαγλαμάς …bonsai”…κατασκευή κι επισκευή...
« Απάντηση #136 στις: Ιανουαρίου 05, 2018, 07:00:55 μμ »
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΝΟ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟ ΠΑΙΞΙΜΟ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Tags: