Αποστολέας Θέμα: “Μπαγλαμάς …bonsai”…κατασκευή κι επισκευή...  (Αναγνώστηκε 47662 φορές)

Πίκινος

• Jr. Member
  • **
    • Το ιστολόγιό μου
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: Όταν βγω στη σύνταξη, βλέπουμε...
Απ: “Μπαγλαμάς …bonsai”…κατασκευή κι επισκευή...
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 10:44:25 πμ »
AΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 5 ΤΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ? ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ Μ ΑΥΤΟΝ? ΤΟ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

Κανείς δεν ξέρει επακριβώς την απάντηση.

Σίγουρα αυτά τα οργανάκια δεν είχαν το κλασσικό «ιταλικό» κούρδισμα (ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ). Τα παίζανε οι φυλακόβιοι κυρίως σε ντουζένια με περιορισμένο ρεπερτόριο.
Το μουσικό κανάλι μου στο Σωληνάριο:

http://www.youtube.com/user/Pikinos

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 05:06:12 μμ »
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ Ε??? ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΟ.ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΜΕ 7 ΤΑΣΤΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ. Ο ΦΙΛΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ ΠΙΟ ΔΙΠΛΑ ΛΕΕΙ .......ΜΕ 7 ΤΑΣΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 9 Η ΜΑΛΛΟΝ 10. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΕΙΧΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΣΤΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ. 

ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ,  ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ GETIT Η ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ  ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 10:49:56 μμ »
ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΤΟ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BONSAI  ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ. ΕΤΣΙ  ΑΡΧΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΣΚΑΨΙΜΟ.
ΠΑΡ ΟΛΟ ΠΟΥ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ 100 + ΧΡΟΝΩΝ ΣΚΑΦΤΗΚΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ.
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΣΚΑΨΩ ΕΝΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.
ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ Η ΣΚΑΡΠΕΛΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ.
ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ? ΤΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΚΑΙΓΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΩΣΤΟ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 10:52:20 μμ »
ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ ΑΠΟ ΚΕΔΡΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΟΖΕΤΕΣ. ΤΗ ΜΙΑ ( ΦΕΓΓΑΡΙ) ΑΠΟ ΟΣΤΡΑΚΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΠΟ ΑΚΡΙΛΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΙΠΟΤ ΑΛΛΟ ΕΥΚΑΙΡΟ.

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΟΓΟ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ, ΠΕΤΥΧΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ. Ο ΗΛΙΟΣ ΑΚΟΥΣΕ ΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ. ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΖΕΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΘΩ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 10:58:12 μμ »
ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ Η ΡΟΖΕΤΑ. ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ....ΑΥΡΙΟ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 08:14:14 πμ »
μωρέ... σαν κάπου να τόχω ξαναδεί αυτό....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 08:30:06 πμ »
..... ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΖΕΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΘΩ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ

:) :) :) :) :)

μιας που μιλάμε για όστρακα, και ο τσαμπουκάς του "μάστορα" που έκανα έχει πιθανότητα εγκεφαλικού

και επι τη ευκαιρία, να πω κι αυτό για την ταστιέρα, κι αν θες το κάνεις (στα σχέδια φαίνεται στην τομή, αλλά όχι καθαρά γιατί λείπει η γραμμή του καπακιού):
λόγω μικρών διαστάσεων (και πειραματισμών που έκανα γενικώς σ' ατό το όργανο) αποφάσισα να μειώσω το ύψος της ταστιέρας σε σχέση με τον καβαλάρη (αλλά όχι σε σχέση με το μάνικο για να μην "αδυνατίσει" γενικώς) έτσι ώστε να μειωθεί η η γωνία των χορδών μετά τον καβαλάρη προς τον χορδοκράτη, που έχουν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Αυτό έγινε αφαιρώντας πάχος από εκείνο το τμήμα της ταστιέρας που πατάει στο καπάκι: η ταστιέρα έχει πάχος στο μάνικο 5 χλστ. και στο καπάκι περίπου 2,5 ("λείπει" το πάχος του καπακιού). Με αυτά τα ύψη, ο καβαλάρης στα σχέδια βγαίνει 8,80 χλστ. (στην πράξη μου βγήκε 8,50)

[ Invalid Attachment ]

όπως είπα, αν θες το κάνεις. Εγώ το αποφάσισα γιατί σε δοκιμές που έκανα μόλις πλησίαζα τον τόνο (κουρδίζοντας) η τάση των χορδών λόγω μεγάλης γωνίας  σ' εκείνο το σημείο, μου "ξάπλωνε" τον καβαλάρη. Άλλη λύση θα ήταν να φαρδύνεις τη βάση του καβαλάρη (το έκανα κι αυτό καλού-κακού, στον δεύτερο καβαλάρη που έφτιαξα μετά το "ατύχημα", φαίνεται στην τελευταία φωτο της πρώτης σελίδας - ο πρώτος ήταν από έβενο και πολύ στενός).
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 09, 2013, 09:15:09 πμ από mato »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 04:08:13 μμ »
ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΣ..................
ΕΓΩ ΜΑΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΖΑΛΗΖΩ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ....ΠΩΣ ΑΥΤΟ ...ΤΙ ΕΚΕΙΝΟ .....ΚΟΛΗΣΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΚΑΡΥΔΙΑ , ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ. ΦΩΤΟ.
ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΣΠΡΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΘΑ ΒΑΛΩ ΑΚΡΥΛΙΚΟ .
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ? Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ...ΑΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ, ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 04:12:31 μμ »
ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΣ..................

ωχ στεναχωρήθηκα τώρα...
δεν σε προλαβαίνω κιόλας, εγώ έκανα ένα μήνα να τον φτιάξω (βέβαια.. το ίδιο δεν είμαστε...)
τέλως πάντων δεν είναι και τόσο ουσιαστικό θέμα, απλώς αυτό σκέφτηκα πρώτα - αν υπάρξει πρόβλημα με τον καβαλάρη φαντάζομαι θα λύνεται με φαρδύτερη βάση....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 04:18:22 μμ »
ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΡΕ ΜΑΝΩΛΗ.....................ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Οκτωβρίου 10, 2013, 08:48:51 μμ »
ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.
ΤΟ ΚΑΡΑΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΦΛΟΥΔΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ.
Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΕΝΟΕΙΤΕ ΘΑ ΣΤΕΝΕΨΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΛΗΘΕΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #56 στις: Οκτωβρίου 10, 2013, 08:55:46 μμ »
ωραια πραγματα :-*
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #57 στις: Οκτωβρίου 10, 2013, 09:49:28 μμ »
Τι εγινε ρε Κωστα, μιλαμε ουτε ο μπολτ να ησουν με τετοιο τρεξιμο, κοντευει να τελειωσει κι'ολας!!! 1000 μπραβο... (η ταστιερα τι ξυλο ειναι;)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #58 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 01:03:09 μμ »
πωπω πω ομορφιές .
μια ερώτηση μόνο . ποσο είναι το βάθος του σκάφους ?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 03:27:18 μμ »
Τι εγινε ρε Κωστα, μιλαμε ουτε ο μπολτ να ησουν με τετοιο τρεξιμο, κοντευει να τελειωσει κι'ολας!!! 1000 μπραβο... (η ταστιερα τι ξυλο ειναι;)
Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΣΤΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ................Ο ΜΠΟΛΤ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ?

Tags: