Αποστολέας Θέμα: Κλασικη Κιθαρα #7 (Kasha-Schneider)  (Αναγνώστηκε 55489 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κλασικη Κιθαρα #7 (Kasha-Schneider)
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 29, 2013, 09:07:18 πμ »
Στέλιο χαιρετώ.
Καταρχάς συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.

Επειδή συλλέγω πληροφορίες για μελλοντικό project (πολύ ...μελλοντικό, αλλά επίσης θέλω να μαθαίνω διάφορα κι ας μην έχουν φαινομενικά άμεση σχέση) :
έχω διάφορες ερωτήσεις...

Για το Kasha-Schneider bracing

Ξεκινησα την κιθαρα #7, μπαινοντας στον ''πειρασμο'' να δοκιμασω το bracing Kasha-Schneider...

και

Παράθεση από: steliosguitar

Ακολουθω το 1ο σχεδιο του Kasha, που ειχε ''κανονικο'' καβαλαρη κ αν παρατηρησεις, οι ακτινες απο πισω ξεκινανε απο το τελειωμα (περιγραμμα) του καβαλαρη... μετα αλλαξε 2 -3 φορες το σχεδιο, με πιο πολυπλοκα ''σχεδια'', ακομη κ διαφορα δεσιματα στην πλατη! ο ηχος του οργανου ομως εφευγε (πολυ) απ'τα κλασικα καθιερωμενα ισπανικα οργανα, της σχολης μαδριτης & γραναδας δηλαδη, (ξερεις αυτο το ''ισπανικο'' ηχοχρωμα...), κ πηγαινε στον ηχο μιας διπλασιας κιθαρας με ηχοχρωματα πιανου (βλεπε-ακου Kurt Rodarmer, The Goldberg Variations SONY SK 60257, την πιο διασημη ηχογραφηση με τις κιθαρες του...)

μήπως μπορείς να δώσεις link στο youTube για ήχο από όργανο με Kasha καμάρωμα ? (δεν βρήκα το παραπάνω, ή μάλλον δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς βρήκα)

για το καπάκι:

το καπακι το ειχα φτιαξει (κεδρος στα 2,5χιλ) απο τις αρχες καλοκαιριου...

τα 2,5 χλστ. μου φάνηκαν λίγα, αλλά πάλι δεν έχω ιδέα πόσα θα έπρεπε να είναι σε κλασσική κιθάρα... απλώς οι (ακουστικές, με συρμάτινες χορδές) κιθάρες που μετράω έχουν min 3 χλστ....
Σίγουρα παίζει ρόλο το είδος και η ποιότητα του οργάνου, μήπως και το καμάρωμα Kasha είναι πιο ανθεκτικό ?

Ναι Γιαννη μου κεδρος, αλλα δεν το ξανακανω! ελατος κ παλι ελατος...

γιατί αυτό ?

Για το πλάνισμα που δείχνεις:

...Πλανιζοντας πλατη-πλαινα με το ''συστημα'' που ειχε υποδειξει παλαιοτερα ο Κος Βασιλειαδης...

(χωρίς να ξέρω το σύστημα στο οποίο αναφέρεσαι ούτε την γεωμετρία μιας κλασσικής κιθάρας) αυτό που βλέπω στις φωτό είναι γιαλόχαρτο σε τάκο ?
Έχει κλίση / ή καμπύλη ο τάκος ? Έχουν κλίση / καμπύλη τα πλαϊνά, όπως έχω δει σε κατασκευές (ακουστικής) ? Ή είναι παράλληλες οι πλευρές τους ?

Αυτά, με συγχωρείς για το εκτεταμένο κείμενο.
Απλά, το πιο εντυπωσιακό όργανο που έχω ακούσει “ζωντανά” ήταν μια κλασσική κιθάρα (παρεμπιπτόντως με κέδρινο καπάκι - και κόστος 7.000 ευρώ)- χαλαρή παρέα σε σπίτι, μόλις ήχησε η κιθάρα έπεσε απόλυτη σιωπή και κοιταζόμασταν αμήχανοι -  και από τότε άρχισε να με ενδιαφέρει κι αυτό, τουλάχιστον “εγκυκλοπαιδικά”...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 29, 2013, 09:23:38 μμ »
Φιλε (Μανωλης αν δεν κανω λαθος) χαρα μου να εξηγησω!

Το καπακι στην κλασικη παιζει ρολο το ποσο ''πυκνοτητας'' ειναι (δεν ξερω πως να στο εξηγησω αλλιως...μαζα ισως;)

εχει κιθαρες απο 1.8 χιλ κ φτανουν στα 2.8-3 αναλογα το ξυλο (ελατος πιο λεπτος γιατι ειναι πιο πυκνος, κεδρος λιγο πιο παχυς συνηθως) κ αναλογα τα δεσιματα που εχει το καπακι. οσο πιο λεπτο, τοσο καλλιτερα...αρκει να αντεξει την ταση των χορδων. οποτε στα 2.5 ειναι μαλλον... χοντρη! (εχεις μαλλον κατα νου σου τις ακουστικες...)

Γιατι ελατος; Θυμηθηκα το ανεκδοτο: απο δω η γυναικα μου κ απο δω η γκομενα μου! (ελατος=γυναικα, με οτι αυτο συνεπαγεται!)

το καμαρωμα αυτο νομιζω παντως οτι ειναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ γιατι δεν εχει μαζα στην πλευρα των μπασων προς τον τακο...εξου κ το μεγαλυτερο παχος καπακιου...

για το πλανισμα αυτο το ''συστημα'' ειναι τακος με γυαλοχαρτο για αυτους που δεν εχουν πλανη της προκοπης,
κ θελουν να κολλησουν 2 κομματια ξυλου ΑΠΟΛΥΤΑ ευθυγραμμισμενα... η διαμορφωση των πλευρων εγω την κανω χοντρικα , κ μετα το λυγισμα με ενα μεγαλο ξυλο κ κολημενο γυαλοχαρτο πανω, δινω την επιθυμητη κλιση των πλευρων... στη πλατη δε, διαμορφωνω τα καμαρια πριν την κολληση με την επιθυμητη καμπυλη (γυρω στα 2 χιλ τελευταιο καμαρι)

λινκ απ'οτι ειδα εχει μονο την αρια, απο ενα συνολο 31 κομματιων που ουτε καν αξιζει να ακουσεις, λογω ποιοτητας ηχου...!
Παρα ταυτα το σπιτι ανοιχτο, μετα χαρας να γνωριστουμε κ να τα ακουσεις...(στειλε πμ)

το ζουμι ειναι στο τελος!
αυτο οπως ξερεις εξαρταται απο την βιωματικη εμπειρια του καθενος...

εγω την καλλιτερη κιθαρα που εχω ακουσει ειναι μια των 150 χιλιαδων δραχμων (σημερα στα 500 ευρο!) απο μια κοπελα (πολυ καλη κιθαριστρια ομως αλλα με ''φτηνο'' οργανο) οπου ημουν ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ καψουρης μαζι της κ μου επαιζε κιθαρα καθε βραδυ κ εγω επινα τις μπυριτσες μου...
οποτε θελεις σε περιμενω με χαρα - στελιος

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 30, 2013, 09:21:24 πμ »
ευχαριστώ Στέλιο!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 04:56:30 μμ »
Και δεν μπορει λεω, καπου θα γινει κ καμια μ@λ@κια...
και να παντα που μου το φυλαει στο λουστρο...
πηρα σημερα βερνικι μπαλας το 500 της βερνιλακ κ μολις το ανακατεψα (ευτυχως το μισο του κουτιου...) με οινοπνευμα ασπρο,   οχι το καθαρο ομως αλλα αυτο που γραφει αλκοολουχος λοσιον, εκοψε ολο, κ γεμισε κατι σαν ασπρους σβολους...
η πληρης απογοητευση...
παμε για αλλα τωρα...
εκτος ισως απο δυο...

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 06:49:49 μμ »
στελιο 100% επιτυχια εχεις αν εκοψε μονο το βερνικι.
παντως πολυ ωραια κιθαρα εκανες.καλα λεω οι κιθαριστες μας περναν στο φινιρισμα
Εγω και ο Ζοζέφ.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 08:26:06 μμ »
....η "αλκοολούχος λοσιον" ειναι για το ξύρισμα . .... και για καθαρισμό μεικ-απ.....πολύ νερό και "αιθέρια ελαια".... οινόπνευμα 5-10%......ασπρο οινοπνευμα φαρμακείου θέλεις μάλλον.....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 01:24:11 πμ »
Πολύ ωραία φαίνεται, μπράβο!!
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 08:24:43 πμ »
πολυ ομορφη κιθαρα
Να ρωτησω κατι....

Το κοντρα πλακε που μπαινει στη ροζετα (στη τρυπα) για πιο λογο μπαινει; Εϊναι για να εφαρμοζει πιεση για τις κολλησεις; Το βλεπω σε αρκετες κατασκευες σε ξενα φορουμ.
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 07:59:34 μμ »
Να ρωτησω κατι....
Το κοντρα πλακε που μπαινει στη ροζετα (στη τρυπα) για πιο λογο μπαινει;
Γιωργο ευχαριστω...
αυτο ειναι ξυλο ιδιο με το καπακι κ τα νερα ειναι κοντρα, ποτε κοντρα πλακε! ολοι λενε οτι το βαζουν επειδη στο χειλος της τρυπας αδυνατιζει πολυ το ξυλο λογω του σκαψιματος της ροζετας, βαζουν ή 2 κομματακια 1.5-2 ποντους (παραλληλογραμμα) ή ενα στρογγυλο στο μεγεθος της ροζετας κ μετα κοβουν την τρυπα... ο 2ος τροπος πιο σωστος κατα την γνωμη μου, αλλα κ πολυ πιο δυσκολος κ γι'αυτο δεν τον ακολουθησα...
εκτος ισως απο δυο...

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 08:44:13 μμ »
Στελιο πολυ ωραια η κιθαρα,Μπραβο.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 09:31:43 μμ »
Στελιο πολυ ωραια η κιθαρα,Μπραβο.
Θανο θενξ, αν κ μας ''πατας'' ολους με τα λαμπατα γκαζια σου!!!
εκτος ισως απο δυο...

Θάνος

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 09:43:49 μμ »
Μια ερωτηση Στελιο,ξεκιναω μια κατασκευη ακουστικης Gibson L00,στο σχεδιο μου λεει καπακι "spruce" που ειναι ελατη? τα πιχακια και αυτα spruce ειναι και αυτα ελατο?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 09:25:59 πμ »
Ναι Θανο  ειναι ελατος, με τα κυριωτερα ειδη: Adirondack (Red) Spruce, Engelmann Spruce, European Spruce, Sitka Spruce. (Βεβαια κανει το οποιοδηποτε κωνοφορο...αναλογα του τι ''θελει'' ο καθενας) Κ τα καμαρια απο κατω, το ιδιο ξυλο...
εκτος ισως απο δυο...

Θάνος

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 09:04:14 μμ »
Στελιο σε ευχαριστω πολυ, το ξυλο ειναι adirondack spruce 2,8 mm, ξερεις που μπορω να προμηθευτω τετοιου ειδους ξυλεια.Σε ρωταω γιατι βλεπω οτι εισαι γνωστης του θεματος.Σε ευχαριστω και παλι.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Νοεμβρίου 10, 2013, 07:36:30 πμ »
Γραψε στο Ebay.com, ''red spruce'', θα σου βγαλει πολλα...
π.χ. http://www.ebay.com/itm/RED-SPRUCE-TONE-WOOD-GUITAR-TOP-WITH-BRACEKIT-012D-/281197041521?pt=Guitar_Accessories&hash=item4178a65771
δινουν κ ξυλο για τα καμαρια, απ'οτι ειδα ολοι περιπου στα 70 ευρο με τα μεταφορικα...
προσοχη στις διαστασεις... ευρωπη εχει το Maderas (Ισπανια), αλλα το εχει 85 για κλασικη και 105 για ακουστικη...
εκτος ισως απο δυο...