Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμάς 43cm ελευθερη χορδη  (Αναγνώστηκε 21014 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Μπαγλαμάς 43cm ελευθερη χορδη
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 20, 2013, 05:01:07 μμ »
Καλησπέρα,

Λύσεις υπάρχουν πολλές με διαφορετικά αισθητικά και ηχητικά αποτελέσματα μα πριν την παράθεση τους θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Ανδρέου πως ο καβαλάρης είναι πολύ πίσω και είναι χοντρός. Έχουμε και λέμε:

1)   Χρησιμοποίησε χορδές μπουζουκιού.
Από φοιτητής που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα όργανα στους μπαγλαμάδες βάζω χορδές μπουζουκιού μόνο. Έχω πάρει εδώ και χρόνια από Σπουρδαλάκη ένα σετ μπαγλαμά το οποίο είναι στο σακουλάκι του ακόμα. Αν εξαιρέσω το πρώτο μου μπαγλαμά που έχει σκευρώσει λίγο λόγω φτηνιάρικας κατασκευής δεν ελίχα ποτέ πρόβλημα. Στις δικές μου κατασκευές βάζω επίσης χορδές μπουζουκιού (34 εκ κλίμακα) χωρίς πρόβλημα - απλά γενικά ελιναι λίγο πιο σκληροί οι μπαγλαμλαδες γεγονός που δεν με ενοχλεί. Σημειώστε ότι όλλα τα όργανα που έχω (δικές μου κατασκευές και αγοραστά) τα αφήνω πάντα κουρδισμένα  για χρόνια παρόλο που δεν πολυπαίζω πια – δεν χαλαρών ποτέ τις χορδές. 
2)   Κόβεις την ταστιέρα στο πρώτο τάστο και αφαιρείς τον κομμάτι εβένου ή ακόμα καλύτερα το σκαλίζεις  και το μορφοποιείς σε ένα όμορφο και μοναδικό σχέδιο. Αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί του φίλου Χρήστου η κλίμακα γίν εται 40,5 εκ. Άρα μια χαρά με τις κλασσικές χορδές.
3)   Αφαιρείς τελείως την ταστιέρα χωρίς να την καταστρέψεις. Κόβεις πάλι το κομμάτι από το πρώτο τάστο και πίσω και  την ξανακολλάς με ταυτόχρονη μετακίνηση του καβαλάρη προς τα δεξιά δεδομένου ότι η θέση των καμαριών επιτρέπει μια τέτοια μετακίνηση.  Φυσικά απαιτείται διόρθωση των σημείων του καπακιού που καλυπτόταν την ταστιέρα στην αρχική της θέση αλλά τώρα μένει  ακάλυπτο.
4)    Κόψιμο και ξεκόλλημ α του καράολου με ταυτόχρονη κοπή της ταστιέρας (βλέπε πρόταση Δημήτρη).
Αν το ψάξουμε θα υπάρχουν και άλλες εναλλάκτικές καθώς δεν υπάρχει λύση μονόδρομος στα παραδοσιακά όργανα και μη τυποποιημένα (μπουζούκι, τζουράς , μπαγλαμάς λαούτο κ.α).  Το μοναδικό κριτήριο είναι αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα  (ήχος, αντοχή συμπεριφορά, εμφάνιση).  Αυτά τα όργανα δεν είναι συμφωνικά/ κλασσικά όπως το βιολί, η κλασσικά κιθάρα  κοκ ούτως ώστε να είναι απόλυτα τυποποιημένα τα μήκη, τα πλάτη οι κλίμακες κ.α. και δεν πρέπει να ξεφεύγεις από τα στάνταρτ. Αυτή βέβαια είναι η χαρά και ο πλούτος της παραδοσιακής μουσικής και δεν θα μου άρεσε να χαθεί μέσω της τυποποίησης.
Η δική μου πρόταση:
Θα δοκίμαζα τις χορδές μπουζουκιού και θα παρατηρούσα συμπεριφορά του οργάνου. Αν μου άρεσε ήχος και δεν έδειχνε να μην έχει πρόβλημα θα το άφηνα έτσι.  Αν δεν μου πήγαινε καλά είτε από ήχο, είτε από αντοχή ή συμπεριφορά γενικά θα πήγαινα στα πιο πάνω προτεινόμενα 2 ή 3 μάλλον αποφεύγοντας την ριζικές αλλαγές που θα άλλαζαν τελείως τον χαρακτήρα του οργάνου που αρχικά σχεδίασα ακόμα και το αρχικό μου σχέδιο ήταν ελλειπές ή λάθος. Το καλύτερο σχολείο είναι το σφάλμα αρκεί να μαθάινεις από αυτό και να μην το επαναλαμβάνεις!
Ελπίζω να βοήθησα και να μην μπέρδεψα τιον φίλο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 20, 2013, 09:21:49 μμ »
Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Και μάλιστα αφορά σε κάτι που δεν είχα καθόλου ασχοληθεί. Έτσι από το πρωί (παρότι αρχή μου είναι ότι καλοκαιριάτικο δεν επιβαρυνόμαστε με μελέτη)  ;D άρχισα το ψάξιμο έτσι για να βγάλω άκρη. Παραθέτω ορισμένα από αυτά που διάβασα και κατάλαβα. Πιθανόν να μην τα κατάλαβα καλά, γι' αυτό αν κάποιος διαπιστώσει λάθος να βαρέσει καμπανάκι.  ;D

Όσον αφορά στο θέμα των τάσεων των χορδών ανάλογα της κλίμακας, ο τύπος που δίνει την συχνότητα σε σχέση με το μήκος της χορδής (κλίμακα) και την τάση είναι :

fk = (k/2L)* √F/μ

Όπου
fk  =   ιδιοσυχνότητα κ ιδιομορφής ταλάντωσης
μ   =   γραμμική πυκνότητα χορδής
κ   =   δείκτης που αντιστοιχεί στην ιδιομορφή ταλάντωσης (κ= 1,2,3,…..)
F   =   Τάση χορδής
L   =    Μήκος χορδής

Αν λύσουμε την εξίσωση ως προς την τάση έχουμε

F  = (fk2 *4L2 *μ) / κ

Άρα η τάση της χορδής για μια συγκεκριμένη ιδιοσυχνότητα είναι ανάλογη του τετραγώνου του μήκους της χορδής. Άρα όσο μεγαλώνει η κλίμακα μεγαλώνει και η τάση
Επομένως για δύο μήκη L1  και L2   έχουμε

F1 / F2 = L12 / L22                   και       F1  =  F2  * (L12 / L22 )

Έτσι αν γνωρίζουμε την τάση μιας χορδής συχνότητας f για μια κλίμακα, μπορούμε με τον παραπάνω τύπο να βρούμε την τάση της για μια άλλη κλίμακα π.χ.  έστω η ΡΕ για κλίμακα 60 εκ. (τζουράς) από το
 http://mastering.gr/xml/stringxxiii.html      έχουμε  τάση 6,08 κιλά
Για την ΡΕ επίσης, για κλίμακα 0,68 (τρίχορδο μπουζούκι)

F1 = 6,08 *( 0,682/0,602) = 7,809 κιλά
Αν ανατρέξουμε στο παραπάνω link βρίσκουμε το ίδιο νούμερο 7,81 κιλά.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα του αν λειτουργικά στέκει το να έχω κοντή ταστιέρα σε  μακρύ μάνικο, κάνοντας μια σχηματική ανάλυση της δύναμης που ασκείται από τα κλειδιά στο σημείο του πάνω καβαλάρη και θέλοντας σταθερή την F1 που αντιστοιχεί στην τάση της χορδής έτσι ώστε να έχω την συχνότητα που θέλω στην χορδή, βλέπουμε ότι στην περίπτωση της κοντής ταστιέρας με μακρύ μάνικο (κόκκινα) και η δύναμη που ασκείται κάθετα στο μάνικο στο σημείο του πάνω καβαλάρη (F2) αλλά και η συνολική δύναμη που ασκείται  από το κλειδί για να έχω F1 τάση στην χορδή, είναι μικρότερες από ότι στην περίπτωση που θεωρείται νορμάλ (πράσινο), δηλαδή μήκος μάνικου που αντιστοιχεί στο μήκος της ταστιέρας.

Άρα λειτουργικά δεν υπάρχει πρόβλημα να κοπεί η ταστιέρα και να μεταφερθεί ο πάνω καβαλάρης χωρίς να πειραχθεί το μάνικο και το καράολο.
Αισθητικά όμως δεν νομίζω ότι είναι κάτι αποδεκτό.  Στην θέση σου θα έκανα αυτό που λέει ο Δημήτρης ο Ανδρέου και ας έχει μεγαλύτερο κόπο και κινδύνους.

If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 20, 2013, 09:34:51 μμ »
Επιστημη ολοκληρη μιλαμε!!!!!!!!!!!!! ???

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 21, 2013, 12:48:47 μμ »
Vagg-einstein  :o :o :o

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 21, 2013, 01:01:53 μμ »
Βαγγελη......με τετοια ζεστη ρε φιλε???   :o :o    μπραβο !!! μονο που τα διαβασα κουραστικα  ,φανταζομαι να τα επεξεργαζομουν και να τα εγραφα.Μια παρενθεση και απορια  ,εδω που λες 
Παράθεση
αλλά και η συνολική δύναμη που ασκείται  από το κλειδί για να έχω F1 τάση στην χορδή, είναι μικρότερες
η δυναμη αυτη απο το κλειδι μηπως ειναι ιδια και  και στις δυο περιπτωσεις? μιλαω μονο για το κλειδι ,για την ταση του μικρου καβαλαρη ειμαι απολυτα συμφωνος.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 21, 2013, 04:43:33 μμ »
Καλημερα   Εχετε δικιο οτι θα πεσει η ταση κοβοντας ενα ταστο γιατι θα χαλαρωσει η χορδη για να πιασει τη νοτα Ρε  Το μηκος ομως κοκκαλου με κλειδια πιστευω οτι παιζει ρολο! Δηλαδη στο μπουζουκι μου αν μετακινησω τα κλειδια 20 ποντους πιο πισω δεν θα αλλαξει τιποτα?
Απο θεμα τασης θεωρω πως οχι αφου η τονικοτητα οριοθετειται αναμεσα στον καβαλαρη και το κοκκαλο.Θα αλλαξει ομως η τονικοτητα αυτου του μερους της χορδης κοκκαλο-κλειδια,ποσο σημαντικο ομως ειναι αυτο?

Γεια σας φιλοι μου!!

Δεν πιστευα οτι θα ηταν τοσο ενδιαφερον και δυσκολο να αναλυθει αυτο το θεμα!
Λοιπον κατα την αποψη μου και οχι μονο, στην υποθετικη ερωτηση αν μετακινησω 20 ποντους το καραολο πισω θα συμβουν τα εξης πραγματα!
1ον Θα σπασει το καραολο
2ον Μεχρι να σπασει το καραολο ,ο ηχος θα εχει επηρρεαστει δραματικα!
Οπως μου το περιεγραψε σημερα ο φιλος μου ο επαγγελματιας
μπουζουξης που εχει τεραστιες γνωσεις και στην οργανοποία
θα "λαστιχιασει" ο ηχος! Αδοκιμος ορος αλλα ετσι μου το περιγραψε!
Το δε καραολο θα σπασει οχι λογω της τασης αλλα λογω της διαφορετικης γωνιας!
Δεν θυμαμαι φυσικη απο το λυκειο αλλα λειτουργει οπως ο μοχλος!
Επισης επαγγελματια οργανοποιο που ρωτησα μου ειπε ακριβως το ιδιο
οτι θα παθει μεγαλη ζημια το μπουζουκι!

Παλι το ξαναλεω αν δεν γινει πειραμα στην πραξη κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος!

Ο Φιλος μου μου ειπε οτι αν βαλεις την χορδη Ρε στο κλειδι της ΛΑ θα αλλαξει
παρα πολυ προς το αρνητικο ο ηχος, φαντασου να παει 20 ποντους πισω!

Απο το ολο θεμα μου εχει προκυψει και αλλη μια ιδεα!

Η αποσταση κοκκαλου με κλειδια μηπως πρεπει να ειναι ακριβως υποπολλαπλασιο μια νοτας;
Πχ 12,55 απο καβαλαρη σε χορδιερα ειναι η νοτα ΣΟΛ
13,3 ειναι Η φα διεση
Μηπως και αυτη η αποσταση κοκκαλου κλειδων πρεπει να ειναι ακριβως πανω σε νοτα
και οχι στην τυχη; Δεν ξερω εσεις αλλα εγω εως τωρα δεν μετρησα ποτε αυτη την αποσταση
απλα την εκανα εμπειρικα με το ματι, βλεποντας και  αλλα οργανα!

Επισης η γωνια του καραολου τελικα τι ρολο παιζει;
Βλεπω καποιος κορυφαιους οργανοποιους να δινουν μεγαλη κλιση!
Ο φιλος μου λεει οτι η μεγαλη κλιση σκληραινει το οργανο!
Απο την αλλη η μεγαλη κλιση πιανει λιγοτερο χωρο στο μανικο κατα μηκος
και ετσι αφηνει πιο γερο το μανικο!
Στην μικρη κλιση το καραολο που ενωνεται με το μανικο καταλαμβανει
περισσοτερο χωρο αφαιρωντας ετσι την αντοχη των κοντρων σε εκεινο το σημειο!
Αλλο θεμα και θα τα μπερδεψουμε στο τελος!

ΥΣ  Καλα που ειναι το φορουμ και ασχολουμαι με την οργανοποιία γιατι
το εργαστηριο ειναι κλειστο εδω και 2 μηνες και δεν ξερω ποτε και αν θα ξανανανοιξει!!

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 21, 2013, 06:21:54 μμ »
Ξεχασα να αναφερω οτι ο φιλος μου ο οποιος ηταν πρωτο ονομα την δεκαετια 80-90
και ξερει το μπουζουκι οσο λιγοι μου ειπε οτι ακομα και αν η χορδη μπερδευτει καπου στα κλειδια
ή αν ακουμπαει στο καραολο παιζει ρολο!! Μπορει να κουρντισεις κανονικα και να ειναι καμπανα
και μεσα σε καποιο ταστο να χανει τον τονο!!

g.duras

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 21, 2013, 10:32:41 μμ »
Παιδιά δε περίμενα η χαζομάρα μου να οδηγήσει σε τέτοια πληθώρα πληροφοριών κ επιστημονικών απαντήσεων. Πραγματικα χαίρομαι και θυμάμαι το παππού μου που έλεγε οτι κ οι χαζομάρες είναι απαραίτητες για την εξέλιξη...... Χαχαχαχ ... Η αλήθεια είναι οτι το προβλημα λύθηκε αφού τοποθέτησα απλα ενα σετ χορδών απο τζουρα..... Απλα μέχρι να βρω τη λύση ξεστραβωθηκα για τα καλα με τα οσα γράψετε κ σας ευχαριστω παρα πολυ γιαυτά όλα.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 22, 2013, 04:19:29 μμ »
αφού ξεμπέρδεψες θέλουμε ήχο

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 22, 2013, 08:46:10 μμ »
Αχαχαχα  Vagg-einstein  εεεεε, καλό ;D. Το προτιμώ από το vagg-Frankenstein ;D ;D

Χρήστο όσον αφορά στο θέμα των συνισταμένων F, των δύο διαφορετικών περιπτώσεων, αυτές δεν είναι ίσες. Φαίνεται και διανυσματικά (σχηματικά) αν ξαναδείς την φωτό από το ACAD, αλλά και από τον τύπο που δίνει την συνισταμένη. Αν λάβουμε υπόψη ότι το F1 αλλά και το συνημίτονο φ είναι ίσα και στις δύο περιπτώσεις, μιας και η γωνία μεταξύ των δύο συνιστωσών και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια, δεν μπορεί με διαφορετικό F2 να έχουμε ίσο F και στις δύο περιπτώσεις.
Όσον αφορά στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που θέτει ο Δημήτρης σίγουρα υπάρχουν απαντήσεις, αλλά θέλουν λίγο προετοιμασία.
Αφού όμως βρήκε λύση ο φίλος g.duras όλα καλά.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 23, 2013, 12:36:26 μμ »
Λοιπον.....εγω πιστευω οτι μπορει να γινει μπαγλαμας και με μηκος χορδης 6 μετρα!

Ο Ozan Ozdemir απο Τουρκια φτιαχνει οργανα,επικοινωνησα μαζι του οταν ειδα αυτη τη φωτο (νομιζω πως την εχω παραθεσει ξανα)....ρωτησα τι σοι μπαγλαμας ειναι αυτος...και μου ειπε οτι ειναι μακρυλαιμοι μπαγλαμαδες και εχουν εναν ενδιαμεσο ηχο απο μπαγλαμα και τζουρα,οτι παιζουν κανονικοτατα και οι αντοχες τους ειναι ιδιες με τα υπολοιπα οργανα.
Ενα δε θυμαμαι....αν το κουρδισμα ειναι το ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ η γενικοτερα παιζει ποικιλια κουρδισματων

Ηθελα να βρω και βιντεο ενος τυπου με εναν τετοιο μπαγλαμα απο youtube αλλα δε θυμαμαι πως το λενε.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 24, 2013, 01:07:19 πμ »
Χρηστο το συνολικο μηκος χορδιερας - κλειδιων παραμενει το ιδιο!
Τι θα κερδισει αν βαλει το κοκκαλο 2-3 ποντους μπροστα;

Παλι θα σπανε οι χορδες!! Πιστευω η ταση μενει ιδια εφοσον
το συνολικο μηκος χορδης δεν αλλαζει!!

Σωστό.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 24, 2013, 02:54:54 μμ »
Τριανταφυλλε οπως ειχα γραψει και πιο πανω ειμαι λαθος σε αυτον το συλλογισμο
γιατι δεν υπολογισα οτι κοβοντας το 1 ταστο και βαζοντας το κοκκαλο
στην ουσια στη ΡΕ # μετα θα ξεκουρντισεις για να κατεβεις στη ΡΕ οποτε
θα πεσει η ταση! Το θεμα ειναι ομως οτι μεγαλωνοντας η αποσταση
κοκκαλου με κλειδια τι επιπτωσεις θα εχει;
Εγω παλια ειχα διαβασει οτι μεγαλυτερη αποσταση ισον αδυναμια!

Συζητησα παλι εχθες με ενα κορυφαιο οργανοποιο και μου μιλησε για ροπη
και εντελει ειπε οτι οσο πιο κοντα τοσο καλυτερα!
Και οτι αυτη η ροπη και γενικα το προβλημα θα παρατηρηθει
στην αποσταση απο το κοκκαλο μεχρι τα κλειδια και οχι στην ταστιερα!!!
Οπως ειχα γραψει πιο πανω πιστευω μετα και απο συζητησεις με εμπειρους ανθρωπους
οτι αδυνατιζει το σημειο εκεινο αν μεγαλωσει το μηκος!

Φιλε Bleko τα συγκεκριμενα οργανα θα κουρντιζονται σαν τζουραδες!
Οταν μιλαμε για μπαγλαμα μιλαμε για κουρντισμα μια οκταβα
πιο πανω απο το μπουζουκι! Εδω σπαει η χορδη με 43 εκατοστα
πως θα αντεξει εστω τους 60 ποντους;; Θα τους αντεξει μονο αν
κουρντιζεις μια οκταβα χαμηλωτερα και θα ονομαστει τζουρομπαγλαμας!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 24, 2013, 04:33:11 μμ »
Ευχαριστω Βαγγέλη ,μου παίρνει λίγο χρόνο να συλλάβω τα επιστημονικά σου αλλά θεωρώ τα καταφερνω στο τέλος .

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #44 στις: Αυγούστου 24, 2013, 11:47:19 μμ »
Τριανταφυλλε οπως ειχα γραψει και πιο πανω ειμαι λαθος σε αυτον το συλλογισμο
γιατι δεν υπολογισα οτι κοβοντας το 1 ταστο και βαζοντας το κοκκαλο
στην ουσια στη ΡΕ # μετα θα ξεκουρντισεις για να κατεβεις στη ΡΕ οποτε
θα πεσει η ταση! Το θεμα ειναι ομως οτι μεγαλωνοντας η αποσταση
κοκκαλου με κλειδια τι επιπτωσεις θα εχει;
Εγω παλια ειχα διαβασει οτι μεγαλυτερη αποσταση ισον αδυναμια!

Δημήτρη το σωστό αναφέρεται στο ότι το συνολικό μήκος της χορδής παραμένει ίδιο.

Έχεις δίκιο ότι θα ξεκουρδίσουμε οπότε θα μειωθεί η τάση και μπορεί να γλυτώσει έτσι το σπάσιμο.

Tags: