Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμάς 43cm ελευθερη χορδη  (Αναγνώστηκε 21015 φορές)

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
Απ: Μπαγλαμάς 43cm ελευθερη χορδη
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 19, 2013, 07:51:52 μμ »
Δημητρη νομιζω πως η ταση των χορδων εξαρταται απο την κλιμακα και οχι απο το που βρισκονται τα κλειδια,εαν κανω λαθος διορθωστε με.

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 19, 2013, 08:07:20 μμ »
Γιατι να μην βαλει ο φιλος μια καινουρια ταστιερα;
Ταυτοχρονα θα μετακινηθει και λιγο μπροστα ο καβαλαρης γιατι ετσι οπως ειναι,απορω τι ηχο βγαζει.

Κοντευει να ακουμπησει στην χορδιερα

xaris

• Full Member
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 19, 2013, 08:10:11 μμ »
Εχει δικιο ο Χρηστος.
Η ταση εξαρταται απτην κλιμακα

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 19, 2013, 09:15:13 μμ »
το πιο καλό είναι να αλλάξει την ταστιέρα σε νεα κλίμακα που θέλει
έχω θυσιάσει αρκετές φορές ταστιέρες ή νέα μήκη κλίμακας μέχρι να ακούσω αυτό που περιμένω

προσωπικά δουλεύω με τον εξής αλγόριθμο:

ελέγχω που το όργανο παίζει καλύτερα, με το διαπασών, πριν μπουν χορδές
ελέγχω με διαγράμματα  chaldni, πειράζω το πάχος του καπακιού, μετακινώ τον καβαλάρη (χωρίς τάστα)
Τώρα αποφασίζω για το μήκος κλίμακας, ενδέχεται το κόλπο με το πρώτο τάστο να σου δώσει κοντινές κλίμακες, κοντινά μήκη χορδών
διορθώνω και το καράολο για την αισθητική του οργάνου
περνάω τάστα, αφήνω το όργανο να πάρει τελικές τάσεις, να ισορροπίσει
γίνονται μικροδιορθώσεις, τρίψιμο τάστων, αλλαγή καβαλάρηδων, κόκκαλα κλπ κλπ

αν το όργανο δεν παίζει καλά (πράγμα που δεν θα το επιτρέψω με τίποτα!!!), θυσιάζω εκ νέου την ταστιέρα ή αλλάζω αρμάτωμα χορδών ή τελικά θα βγει κάποιο υβριδικό άλλο όργανο από το  αρχικά σχεδιασμένο

δεν υπάρχουν απολυτα πράγματα στην οργανοποιεία. Μόνο αν έχεις δουλέψει με πολύ συγκεκριμμένο τρόπο, ξύλα, πρότυπα, ενδέχεται να φέρεις σταθερό και όμοιο αποτέλεσμα για πολλά όργανα. Κάθε όργανο για εμένα έχει διαφορετική μοναδική προσωπικότητα

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 19, 2013, 09:38:19 μμ »
Καλησπερα σας!!

Υποθετικη ερωτηση και ας απαντησουν και αλλοι!

Αν σε ενα οργανο εχουμε κλιμακα 40 και συνολικος μηκος χορδης 55
θα εχει την ιδια ταση με αλλο ενα οργανο
με κλιμακα παλι 40 και συνολικο μηκος 65;   10 ποντους παραπανω μηκος χορδης!

Δεν θα χρειαστει περισσοτερο τεντωμα οι χορδες για να κουρντισουν;
Εγω ετσι ξερω και καταλαβαινω!

Αν πχ σε ενα τζουρα βγαλεις την ταστιερα και βαλεις ταστιερα μπαγλαμα!
Και μετακινησεις το κοκκαλο στο καραολο μπροστα και το βαλεις στην αρχη της ταστιερας!
Αν πας να κουρντισεις για μπαγλαμα δεν θα σπασουν οι χορδες οπως του φιλου;;

Αν κανω λαθος θα χαρω να μαθω και εγω τι πραγματικα συμβαινει
σε αυτη την περιπτωση!

ΥΣ Και επισης  πιστευω οτι αν μετακινησεις τα κλειδια 1-2 ποντους αλλαζει και ο ηχος!

xaris

• Full Member
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 19, 2013, 09:59:17 μμ »
Η ταση  δημιουργηται απο καβαλαρη σε καβαλαρη.
Γιαυτο τον λογο οταν χτυπας με την πενα,δονειται μονο η κλιμακα και οχι ολη η χοδη .

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 19, 2013, 10:06:12 μμ »
Κατα αρχας κανεις λαθος οτι δονειται μονο η κλιμακα!
Δονειται σιγουρα και απο τον καβαλαρη μεχρι χορδιερα!
Αλλα και απο το κοκκαλο προς τα κλειδια δονειται
για αυτο και καποιοι δεν κοβουν καθολους τις χορδες για καλυτερο ηχο!

Εγω παντως για να φτιαξω αυτον τον μπαγλαμα λειτουργικο μονο με ενα τροπο θα τον εφτιαχνα
απο τη στιγμη που δεν μετακινουνται τα κλειδια!!

Θα εκοβα τελειως το καραολο!
Θα κονταινα μανικι ταστιερα και θα κολαγα νεο καραολο!
Μονο με αυτον τον τροπο φτιαχνει και με κανεναν αλλο!!

Αποψη μου!!

« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 19, 2013, 10:16:26 μμ από Ανδρέου Δημ. »

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 19, 2013, 10:50:42 μμ »
Όσον αφορά στο θέμα αισθητικής η λύση που προτείνει ο Δημήτρης είναι η ενδεδειγμένη. Δεν μπορείς να έχει μια ταστιέρα η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα μικρό μανικι και να την βάλεις σε ένα αρκετά μεγαλύτερο. Νομίζω όμως χωρίς να μπορώ να το στοιχειοθετήσω (πρέπει να ανοίξω τα βιβλία μου και να κάνω κάποιους υπολογισμούς, πράγμα αδύνατο αυτήν την περίοδο) απλά με την λογική, ότι και από πλευράς τάσεων πάλι η ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή που προτείνει ο Δημήτρης.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 19, 2013, 11:05:44 μμ »
Κατα αρχας κανεις λαθος οτι δονειται μονο η κλιμακα!
Δονειται σιγουρα και απο τον καβαλαρη μεχρι χορδιερα!
Αλλα και απο το κοκκαλο προς τα κλειδια δονειται
για αυτο και καποιοι δεν κοβουν καθολους τις χορδες για καλυτερο ηχο!

Εγω παντως για να φτιαξω αυτον τον μπαγλαμα λειτουργικο μονο με ενα τροπο θα τον εφτιαχνα
απο τη στιγμη που δεν μετακινουνται τα κλειδια!!

Θα εκοβα τελειως το καραολο!
Θα κονταινα μανικι ταστιερα και θα κολαγα νεο καραολο!
Μονο με αυτον τον τροπο φτιαχνει και με κανεναν αλλο!!

Αποψη μου!!

Εγω προτεινω δυο λυσεις: 1) Θα το αφηνα ως εχει και θα κουρδιζα ενα τονο χαμηλωτερα δλδ ντο-σολ-ντο.Θα εχει κι αυτο το ηχοχρωμα του και 2) αυτο που ειπε και εκανα παραθεση πιο πανω  ο Δ. Ανδρεου.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 19, 2013, 11:12:50 μμ »
το πιο καλό είναι να αλλάξει την ταστιέρα σε νεα κλίμακα που θέλει
έχω θυσιάσει αρκετές φορές ταστιέρες ή νέα μήκη κλίμακας μέχρι να ακούσω αυτό που περιμένω

προσωπικά δουλεύω με τον εξής αλγόριθμο:

ελέγχω που το όργανο παίζει καλύτερα, με το διαπασών, πριν μπουν χορδές
ελέγχω με διαγράμματα  chaldni, πειράζω το πάχος του καπακιού, μετακινώ τον καβαλάρη (χωρίς τάστα)
Τώρα αποφασίζω για το μήκος κλίμακας, ενδέχεται το κόλπο με το πρώτο τάστο να σου δώσει κοντινές κλίμακες, κοντινά μήκη χορδών
διορθώνω και το καράολο για την αισθητική του οργάνου
περνάω τάστα, αφήνω το όργανο να πάρει τελικές τάσεις, να ισορροπίσει
γίνονται μικροδιορθώσεις, τρίψιμο τάστων, αλλαγή καβαλάρηδων, κόκκαλα κλπ κλπ

αν το όργανο δεν παίζει καλά (πράγμα που δεν θα το επιτρέψω με τίποτα!!!), θυσιάζω εκ νέου την ταστιέρα ή αλλάζω αρμάτωμα χορδών ή τελικά θα βγει κάποιο υβριδικό άλλο όργανο από το  αρχικά σχεδιασμένο

δεν υπάρχουν απολυτα πράγματα στην οργανοποιεία. Μόνο αν έχεις δουλέψει με πολύ συγκεκριμμένο τρόπο, ξύλα, πρότυπα, ενδέχεται να φέρεις σταθερό και όμοιο αποτέλεσμα για πολλά όργανα. Κάθε όργανο για εμένα έχει διαφορετική μοναδική προσωπικότητα

τωρα με ολο αυτο ομως αναιρειται η θεωρεια περι αρμονικων κτλ.....

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 20, 2013, 01:03:06 πμ »
Ο μπαγλαμας επεμβατικα φτιάχνει  μόνο με αλλαγή ταστιερας σε μικρότερη και για αισθητικους λόγους όπως είπε ο Δημήτρης πιο πάνω με κόψιμο μπρατσου και ξανακολλημα καραολο. Μη επεμβατικα και άμεσα αλλαγή κουρδισματος C G C ή και Β F#B.
     Να διορθωσω κάτι που είπε ο Χάρης,όταν χτυπάμε με την πένα δονείται όλο το όργανο και όχι μόνο το λειτουργικό μήκος χορδης,στο τελευταίο οφειλεται η παραγωγή του φθογγου επειδη αυτο χτυπάμε.Αν χτυπήσουμε μεταξύ καβαλαρη και χορδιερας θα πάρουμε άλλο φθογγο πολυ οξυτερο. Οταν το λειτουργικο μηκος χορδης μεγαλώνει ,αν απομακρυνουμε τους καβαλαρηδες,η τάση ειναι ιδια ,η τονικοτητα όμως πέφτει. Εάν θελουμε να την επαναφέρουμε πάλι σε ΡΕ (αφού μιλάμε για μπαγλαμαδες και μπουζούκια) απλά κουρδιζουμε με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τάση.Το αντίθετο συμβαίνει αν μικρύνει το λειτουργικό μήκος χορδης. Η τάση των χόρδων και συναμα η τονικοτητα εχει να κάνει με το λειτουργικό μήκος χορδης και όχι με το συνολικο μήκος χορδης απο χορδιερα μέχρι κλειδιά.Για του λόγου το αληθές κάντε ενα πείραμα με τον μεγάλο καβαλαρη ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε μεγάλο εύρος ,απο τη χορδιερα μέχρι το τέλος της ταστιερας πάνω στην τρύπα του καπακιου. Σε ενα μάκροστενο αχλαδοσχημο ηχείο θα φανεί περισσότερο η διάφορα γιατί το εύρος που μπορεί να παίξει καβαλαρης ειναι μεγαλύτερο.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 20, 2013, 08:42:17 πμ »
Σωστός ο Χρήστος!
Το εξηγώ κι εγώ πιο εύκολα:

έστω ότι ο μπαγλαμάς σπάει τη χορδή στο Ντο και κάτι. Άρα μέχρι το ντο είμαστε εντάξει.

Αν έχουμε περάσει τάστα, τότε στο 2ο έχουμε το επιθυμητό ρε. Αυτή είναι και η λειτουργία του καποτάστου της κιθάρας. Θα βάζαμε εδώ το καποτάστο, η τάση θα ήταν ίδια και θα παίζαμε σε κούρδισμα ρε λα ρε.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι βάζουμε το καποτάστο στο 12+2 = 14ο τάστο. Τότε έχουμε οκτάβα ρε, δηλαδή ένα όργανο που παίζει πάρα πολύ ψηλότερα, με μικρό μήκος χορδής και ίδιες τάσεις. Δηλαδή και στα 3 πειράματα έχουμε ίδια τάση.

Εξ άλλου αυτό που αλλάζει είναι η συχνότητα της παλλόμενης χορδής, του λειτουργικού μέρους της, που προφανώς εξαρτάται αντιστρόφως ανάλογα από το ελεύθερο μήκος χορδής. Το υπόλοιπο μήκος χορδής πρακτικά δεν παίζει ρόλο. Αν το ψάξεις με φυσική κλπ ίσως να συμβάλει ελάχιστα, αλλά αυτά περί δεν κόβουν τις χορδές, αναπτήρες κλπ είναι απλά μυθεύματα.

Αν λοιπόν πρόκειται για καλό παίχτη, δε θα κοιτάζει καν στα σημαδάκια, δε χρειάζονται σημαδάκια στην ταστιέρα. Αφαίρεσέ τα και κάνε αυτό το απλό. Αλλιώς, μάθε να παίζεις όλα τα κομμάτια από μι και κούρδιζέ τον ντο σολ ντο (στην ορχήστρα όλοι θα ακούγονται πχ σε ρε κούρδισμα).
τελευταίες λύσεις: αφαίρεσε την ταστιέρα ή αφαίρεσε τα τάστα, βάλε εποξική με πριονίδι ανάμεσα στις χαρακιές, ξαναχάραξε σε νέα πιο μικρή κλίμακα (μετακινώντας και τον καβαλάρη πιο μπροστά) ή σφάξε το μπράτσο και ξανακόλησέ το  ;)

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 20, 2013, 10:45:14 πμ »
Παράθεση
Το υπόλοιπο μήκος χορδής πρακτικά δεν παίζει ρόλο. Αν το ψάξεις με φυσική κλπ ίσως να συμβάλει ελάχιστα, αλλά αυτά περί δεν κόβουν τις χορδές, αναπτήρες κλπ είναι απλά μυθεύματα
Συμβαλει οπως λες ελαχιστα στην παραγωγη αρμονικων συχνοτητων οπως  και ολα τα μερη του οργανου οπως το ιδιο κανει και η ιδια χορδη που χτυπαμε περα απο τον κυρια νοτα που βγαζει.Και γω δεν κοβω τις χορδες αλλα λογω βαρεμαρας και γρηγοραδας ειδικα οταν  ειμαι σε μαγαζι και περιμενει ο κοσμος ν'ακουσει και με οσους το συζητησα ειναι για τον ιδιο λογο.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 20, 2013, 10:46:39 πμ »
Καλημερα   Εχετε δικιο οτι θα πεσει η ταση κοβοντας ενα ταστο γιατι θα χαλαρωσει η χορδη για να πιασει τη νοτα Ρε  Το μηκος ομως κοκκαλου με κλειδια πιστευω οτι παιζει ρολο! Δηλαδη στο μπουζουκι μου αν μετακινησω τα κλειδια 20 ποντους πιο πισω δεν θα αλλαξει τιποτα?

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 20, 2013, 11:02:58 πμ »
Καλημερα   Εχετε δικιο οτι θα πεσει η ταση κοβοντας ενα ταστο γιατι θα χαλαρωσει η χορδη για να πιασει τη νοτα Ρε  Το μηκος ομως κοκκαλου με κλειδια πιστευω οτι παιζει ρολο! Δηλαδη στο μπουζουκι μου αν μετακινησω τα κλειδια 20 ποντους πιο πισω δεν θα αλλαξει τιποτα?
Απο θεμα τασης θεωρω πως οχι αφου η τονικοτητα οριοθετειται αναμεσα στον καβαλαρη και το κοκκαλο.Θα αλλαξει ομως η τονικοτητα αυτου του μερους της χορδης κοκκαλο-κλειδια,ποσο σημαντικο ομως ειναι αυτο? 

Tags: