Αποστολέας Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ACAD ΚΑΙ 3D ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  (Αναγνώστηκε 25775 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
Απ: ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ACAD ΚΑΙ 3D ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 09:04:59 μμ »
Γειά σου Γιωργάρα.
Μανώλη σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι το θέμα είναι ένας συνοπτικός οδηγός, με τον οποίο κάποιος που έχει την όρεξη να ασχοληθεί, να διαβάσει και να πειραματιστεί, μπορεί να φτιάξει το δικό του καλούπι και να μην έχει εκπλήξεις κατά την διάρκεια της κατασκευής.
Βέβαια όπως είπα και στον Κούρο, αυτού του τύπου το καλούπι είναι το περισσότερο απλό είδος. Αν θέλεις μεγαλύτερο πλάτος (π.χ. τετράχορδου ), κάτι που απαιτεί ελλιπείς ντούγιες τουλάχιστον η ντουγομάνα και κάποιος αριθμός εκατέρωθεν (ντούγιες χωρίς μύτη στον τάκο στην περιοχή της κολάντζας), τότε ο σχεδιασμός είναι περισσότερο πολύπλοκος. Ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση (όπως πρόσφατα συζητούσαμε και με τον Γιάννη (John 2004) ), έχουμε συνδιασμό δύο διαφορετικών καλουπιων. Ενός μεγάλου, τμήμα του οποίου βρίσκεται στο κέντρο του τελικού καλουπιού μας ( περιλαμβάνει την ντουγομάνα και συνήθως δύο ή τρεις ντούγιες εκατέρωθεν της ντουγομάνας και είναι οι ντούγιες που δεν έχουν μύτη) και ενός μικρότερου που έρχεται να ολοκληρώσει το τελικό καλούπι μας κολλώντας δύο συμμετρικά τμήματα εκατέρωθεν του κεντρικού. Έχω προχωρήσει αρκετά και σε αυτού του τύπου το καλούπι (σχεδόν στο τέλος) αλλά πλέον δεν έχω χρόνο για ενασχόληση με την οργανοποιία και εκτιμώ ότι θα αργήσω να έχω ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σύντομα.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 04:02:43 μμ »
Βαγγελη,δεν ξερω αν θα εχω την υπομονη να κατσω να φτιαξω κατι ψηφιακα.

Σου αξιζουν ομως χιλια μπραβο και αλλα χιλια ευχαριστω!...Μεγαλη μαγκια ο οδηγος που εκανες!

Μεχρι στιγμης μονο autocad και αγιος ο θεος.Και  βοηθαει πολυ το ατιμο!

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

artiu

• Newbie
  • *
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 04:29:53 μμ »
βαγγελη συγχαρητηρια και για την προσπαθεια σου και που την μοιραστηκες μαζι μας.
προσπαθω να εφαρμοσω ολα οσα λες για να σχεδιασω και εγω ενα καλουπι.αλλα οταν φτανω στο σημειο που πρεπει να φτιαξω το επιπεδο της ντουγιας με την εντολη surface>plane>3 points  δεν μπορω με τιποτα να πετυχω τα 3 αυτα σημεια που δειχνεις στο perspective view.δηλαδη επιλεγω οπως φαινεται τα σημεια αυτα,αλλα οταν περιστρεφω την εικονα, τα σημεια αυτα βγαινουν αλλου και το επιπεδο που δημιουργειται σχηματιζεται αλλου και οχι εκει που πρεπει.επισης παρατηρησα οτι οταν βαλω το ποντικι σε ενα σημειο του σχεδιου στο perspective view δεν συμπιπτει με τα αλλα 3 views.μπορεις να βοηθησεις ή οποιοσδηποτε αλλος κατεχει το rhino.
ευχαριστω πολυ!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 08:37:05 μμ »
Φίλε artiu σε ευχαριστώ πολύ.
Τώρα για αυτό που μου λες, θα εννοείς τα επίπεδα που φαίνονται στην παρακάτω φωτό. Δηλαδή τα επίπεδα που ουσιαστικά κόβουν το καλούπι σε ντούγιες, όχι επίπεδο ντούγας. Δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση γιατί δεν βρίσκω κάτι που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόσεξε ότι όταν επιλέξεις surface>plane>3 points και πλησιάζεις το σημείο που θέλεις να επιλέξεις ως ένα από τα τρία, σου εμφανίζει στο σημείο ένα σταυρόνημα με κέντρο που φωτίζεται. Τότε τσεκάρεις με το ποντίκι και έχεις επιλέξει το σωστό σημείο. Αν δεν στο παρουσιάσει τότε κατά 99,90% θα επιλέξεις λάθος σημείο. Τώρα πότε δεν παρουσιάζεται αυτό το σταυρόνημα. Π.Χ. θέλεις να τσεκάρεις κάποιο σημείο μιας ευθείας που είναι ενιαία. Σε αυτή την περίπτωση αποκλείεται (με αυτά που ξέρω, πιθανόν ένας έμπειρος γνώστης του προγράμματος να ξέρει να μας πει τρόπο) να τσεκάρεις αυτό το σημείο. Σε τέτοια περίπτωση, προσωπικά αυτή την ενιαία ευθεία την κάνω δύο κομμάτια ( με την διαδικασία split εργαλείο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης) και την διακόπτω ακριβώς στο σημείο που θέλω να τσεκάρω. Τότε αν πλησιάσω το ποντίκι στο σημείο ένωσης των δύο ευθειών που κάνουν την αρχική ενιαία, σημείο που εγώ δημιούργησα με το split για να εξυπηρετηθώ, παρουσιάζεται το σταυρόνημα.  Στην περίπτωση όμως που συζητάμε δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι τα τρία σημεία που χρησιμοποιούμε είναι σημεία όπου συναντιούνται δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες ευθείες.  Ισως αν έφτιαχνες ένα βιντεάκι όπως αυτά που έχω βάλει στο θέμα να μπορούσα να δω τι συμβαίνει.

artiu

• Newbie
  • *
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 06:09:28 μμ »
Βαγγελη το βρηκα τελικα.Επρεπε να τσεκαρω στο κατω μερος της οθονης το κουτακι "end" και το "Strack".Αλλιως το σταυρονυμο δεν φωτιζεται και επιλεγει διαφορετικα σημεια στο χωρο.Επισης εκανα και κατι μικροδιορθωσεις στο σχεδιο και ολα ενταξει.
Τωρα μια απορια που εχω.η τελευταια ντουγια,το πλαιναρι στην περιπτωση σου,καμπυλωνεται βασει της προηγουμενης ντουγιας που ακουμπαει.Η αλλη πλευρα ομως δεν θα επρεπε να καμπυλωνεται βασει του καπακιου;Στην περιπτωση σου μαλλον,απ'οτι καταλαβα,καπακι και επιμηκης τομη εχουν το ιδιο σχημα.Αν θελεις ομως το καπακι να εχει αλλο σχημα απ'την επιμηκης τομη τι γινεται;

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 09:21:09 μμ »
Φίλε artiu χαίρομαι που βρήκες την αιτία του προβλήματος. Όχι το μυαλό μου δεν πήγε εκεί.
Λοιπόν για το άλλο που ρωτάς, αν κατάλαβα καλά μάλλον δεν σου αρέσει το ψιλολαουτοειδές στην περιοχή της χορδιέρας. Έτσι ? Αν είναι αυτό κάτι που και παλαιότερα μου είχε αναφέρει ένας καλός φίλος από το φόρουμ για τα άλλα καλούπια, μπορείς αν θέλεις να το στρογγυλέψεις. Δες το παρακάτω tutorial.
http://youtu.be/HXBjQ7jfleI

artiu

• Newbie
  • *
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 11:48:20 μμ »
Βαγγελη ευχαριστω παρα πολυ για το tutorial ,παρα πολυ βοηθητικο.Αλλα δεν εννοουσα αυτο.Ας πουμε οτι θελω στο ιδιο βαθος και μηκος σκαφους,πιο στενο καπακι.Πως το πετυχαινω αυτο;

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 12, 2013, 08:07:46 μμ »
Σε αυτή την περίπτωση φίλε μου πρέπει να ψανασχεδιάσεις την βασική εγκάρσια διατομή, πιθανόν χρησιμοποιώντας αμφοτερόστροφες δούγιες.  Διάβασε προσεκτικά αυτό http://organa-anastasios.blogspot.gr/2009/05/blog-post_02.html. Κατά τα λοιπά ότι έχουμε πει στο θέμα.

konstantinos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Kελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 1, αντε το πολυ πολυ 2
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 04:39:15 μμ »
Παιδια αν μπορει καποιος να βοηθησει ::)

Αν θελω να κανω σε 1 καλουπι τους νομεις  ακολουθω τον παρακατω τροπο ;;;;
http://organa-anastasios.blogspot.gr/2009/05/blog-post_02.html.

Δηλ. ο νομεας στην προκειμενη περιπτωση που ειναι στον μπροστινο τακο θα ειναι η κιτρινη γραμμη;;;;
 Την Γεωμετρια μου μεσα αλλα δεν το πολυκαταλαβενω.

Αν ειναι ετσι ,παρατηρησα ομως οτι η κιτρινη γραμμη αριστερα, ειναι 1 χιλ μεγαλυτερη απο την καθετο του νομεα δεξια.

για οποια βοηηεια ευχαριστω εκ των προτερων

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 15, 2013, 01:35:52 μμ »
Γεια σου Βαγγελη,

Μπραβο για την δουλεια που εκανες. Με εχει βοηθησει παρα πολυ στον σχεδιασμο.
Ενας πιο γρηγορος τροπος για να σχεδιασης της δουγιες ειναι αφου σχεδιασεις την πρωτη μετα να την κανεις copy and rotate στης μοιρες που θελεις.
Ετσι δεν χρειαζετε να τις σχεδιασης και κοψεις μια-μια.
Μια ερωτηση - εχω σχεδιαση τις δουγιε αλλα εχω κολληση στο σχεδιασμο απο τα πλαιναρια. Οταν πας να τα σχεδιασο οπως τις δουγιες μου αφηνει ενα κενο στο πισω τακο. Εσυ πως το εκανες?

Demetrio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #55 στις: Ιανουαρίου 07, 2014, 04:06:35 μμ »
Βαγγέλη συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και το αποτέλεσμα επίσης!  :)

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Έβενος
« Απάντηση #56 στις: Μαρτίου 28, 2014, 01:59:41 μμ »
Καλησπέρα, διαβάζοντας το βιβλίο του κου Κουμαρτζή και βλέποντας αυτά που έκανε ο Βαγγέλης κατανόησα ακριβώς πως γίνεται ο σχεδιασμός με δούγιες που καταλήγουν μύτη. Όσον αφορά όμως τις ελλιπείς δεν έχω καταφέρει να καταλάβω πως μπορώ να το κάνω στο rhino τουλάχιστον το αποτέλεσμα που παίρνω δεν είναι το αναμενόμενο σε σχέση με τις πλήρεις, δηλαδή παίρνουν στο μπροστά τάκο περίεργες κλίσεις. Οι ελλιπείς δούγιες στον μπροστά τάκο καταλήγουν μύτη σαν τις άλλες? Θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να δώσει ένα παράδειγμα σχεδιασμού για ελλιπείς όσον αφορά τα επίπεδα κοπής της δούγας και απο ποια σημεία ορίζονται?

Tags: