Αποστολέας Θέμα: Η πρωτη μου Gypsy Maccaferri style Guitar  (Αναγνώστηκε 57926 φορές)

mick77

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Η πρωτη μου Gypsy Maccaferri style Guitar
« στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:00:58 μμ »
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεια χαρα και απο μενα.Μετα απο 26 χρονια ενασχολησης με την μουσικη ηρθε ο καιρος να προσπαθησω να φτιαξω μια κιθαρα. Στην θεωρια εχω διαβασει αρκετα πραγματακια ,εχω δει αρκετα dvd και τα τελευταια χρονια κανω παρεα με 2 φιλους οργανοποιους . Τα τελυταια 3 χρονια παιζω Gypsy swing (αφου τελειωσα με την κλασσικη τις σπουδες ,μετα επαιζα καμια 10 αρια χρονια blues....ηλεκτρικες πεταλια κλπ κλπ)

ΣΤΟ ΨΗΤΟ

Αποφασια λοιπον να φτιαξω μια maccaferri κιθαρα ,με βαση το σχεδιο που κηκλοφορει στο νετ και με βαση το βιβλιο του Michael Colins.Αποφασια να κανω μια μιξη αυτον των δυο και βεβαια οτι εχω μαθει απο τους 2 φιλους οργανοποιους. Η βασικη ιδεα ειναι να γινει αποκλιστικα στο σπιτι με εργαλεια που εχω .Θα μπορουσα να παρω αρκετη βοηθεια απο τους φιλους στα εργαστηρια τους αλλα δεν το θελω.Εργαλεια εχω καποια βασικα πραγματακια που εχω μαζεψει αφου παντα μου αρεσε να μαστορευω στο σπιτι. (Δραπανο,τριβιο,σφηκτιρες,παχυμετρο,ροκανι,σκαρπελο ,dremel ,ρασπα κλπ κλπ )

ΥΛΙΚΑ

Πηρα φθηνα απο τον Σοφιανο ...πλαινα και πλατη μασιφ
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/set-ksyleias-gia-skafos-kitharas-apo-karydia-detail

Καπακι έλατο απο φιλο οργανοποιο ,μετριο προς το καλο θα ελεγα.

Μπρατσο - ταστιερα
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/maniki-gia-kithara-detail
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/tastiera-gia-kithara-apo-eveno-409-detail
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/karaoulo-kleidiera-detail

ΚΑΜΑΡΙΑ
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/kamaroksylo-detail
http://www.sofianos.net/eshop/index.php/virtuemart/organopoiia/kamaroksylo-apo-kedro-detail

ΚΟΣΤΟΣ (Μεχρι στιγμης)
Υλικα για κιθαρα περιπου 110
Εργαλεια ( ντιζες,φελος,πεταλουδες,ροκανι,παχημετρο,προσαρτιμα dremel,γυαλοχαρτα ,κλπ κλπ ) περιπου 65 ευρω

mick77

• Jr. Member
  • **
Απ: Η πρωτη μου Gypsy Maccaferri style Guitar
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:20:05 μμ »
ΠΛΑΙΝΑ + τακοι

Παχος 2,1mm
Μουλιασμα σε βραστο νερο για μια ωρα περιπου ...μετα φωτιτσα και αγιος ο Θεος  ;D ;D Εκανα 2 ωριστες περιπου αφου το cutaway μου εχβγαλε την πιστη αναποδα !!! ασε που φοβομουνα μην τα σπασω και πηγα αργα.

ΛΑΘΗ

Πιστευω πως επρεπε να ειχα κοψει το το τελικο υψος των πλαινων πριν τα στριψω ..εφαγα περιπου αλλη 1 ωρα να τα φερω στο σωστο ύψος ,αφου ειχα να τριψω 3cm περιπου  υλικο   . Επρεπε λοιπον να ειχα αφησει 1-2mm αβαντα και οχι ολοκληρο το πλαινο.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 26, 2013, 03:52:22 μμ από mick77 »

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:23:16 μμ »
Αγαπητέ φίλε (να υποθεσω Μιχάλης;) καλως όρισες στο φόρουμ!

Τώρα τελευταία παρατηρούμε κάποιο αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τις κιθάρες Gypsy. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα. Καλές κατασκευές!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:28:15 μμ »
Αγαπητέ φίλε (να υποθεσω Μιχάλης;) καλως όρισες στο φόρουμ!

Τώρα τελευταία παρατηρούμε κάποιο αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τις κιθάρες Gypsy. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα. Καλές κατασκευές!

Ευχαριστω πολυ να σαι καλα... Η κιθαρα που παιζω ειναι απο φιλο Ελληνα οργανοποιο και ειχα και την τιμη να  δω βημα βημα πως εγινε καθως και τα κολπα που εκανε ο φιλος μου.

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:37:44 μμ »
ΠΛΑΤΗ

Την πηρα ήδη τριμμένη  2mm . Εφτιαξα μια παράλληλη φορμα για να κολλήσω τα 2 κομμάτια της πλατης.  Για να παρει κουρμπα η πλατη και να κολλήσει καλα εβαλα τα 2 κομματια σαν τριγωνο ας πουμε και τα πατησα προς τα κατω για να μπει στην φορμα.Ετσι πιστευω οτι κολλαει χωρις προβλημα και περνει και την επιθυμητή κουρμπα η πλατη χωρις να ζοριστεί πολυ με τα καμαρια μετα. 

ΛΑΘΗ

Εβαλα και το ράμμα στην μεση και ηταν δύσκολο να ζωγραφισω το περίγραμμα    και τα καμαρια .... βεβαια παραλιγο να την κανω την πλατη για αριστεροχειρα !!! αλλα ευτηχως το καταλαβα νωρις !!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 26, 2013, 03:52:43 μμ από mick77 »

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:43:52 μμ »
ΚΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Τα καμαρια στην πλατη ειναι 3.. απο ελατο φυσικά. Σχεδιασα την κουρμπα και τα εφαγα με το ροκανι. Πηρα λεπτα πηχακια απο praktiker και εκανα μια κατασκευη απο ντιζες οπως βλεπετε στην φωτο. Η πλατη παταεις σε αφρολεξ μαλακο για να παριε την κλιση και την κουρμπα που δινουν τα καμαρια με το πατημα ..Ετσι γλιτωσα απο πολυ κοπο να φτιαξω αναποδα ξηλα για να πατισει η πλατη..

ΛΑΘΗ

Κανενα  ;D ;D νομιζω
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 26, 2013, 03:53:03 μμ από mick77 »

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:49:57 μμ »
ΞΥΛΆΚΙΑ ΣΤΙΡΙΞΕΙΣ ΠΛΑΤΗΣ

Πηρα λοιπον το dremel και το παρακατω προσαρτημα...
http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5512

Πηρα λοιπον τα καμαροξυλα τα κεδρινα και τα χαραξα με την φρεζα που δινει μαζι αυτο το προσαρτημα .... Δυσκολευτηκα αλλα τα καταφερα.

Μανταλακια απο το πλαισιο κοστος 5-6 ευρω

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:51:35 μμ »
Ξεχασα να πω οτι η κατασκευη ξεκινησε 1 Ιουνιου και δουλευω καθαρα τον ελευθερο χρονο μου οποτε βρισκω.....σε αργο Tempo  :-*

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:11:26 μμ »
ΔΈΣΙΜΟ ΠΛΑΤΗΣ ΜΕ ΠΛΑΙΝΑ

Εφτιαξα αυτοσχεδιους σφικτηρες με κοντραπλακε,ποτηροτρυπανο 5 ευρω carefour, φελλος απο τα jumbo !!! 0,50 cents...

Ντιζες 1mm και τις εκοψα 20  cm με το δισκο κοπης του dremel ..

Αφου κολλησε έτριψα με τριβείο και με το χερι ... Φιλετα στην ενωση δεν θα βαλω ... 

ΛΑΘΗ

Αφησα την πλατη μεγαλη στην περιφέρεια σε καποια σημεια με αποτελεσμα να μην μπορω να σφηξω αρκετα .Φυσικα μου εφηγε ο τακος να αφαιρέσω ολο αυτο το υλικο με την ρασπα .
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 26, 2013, 03:53:28 μμ από mick77 »

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:13:08 μμ »
κι αλλες φωτο...

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:13:51 μμ »
2 και τερμα !!!  ;D ;D

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:23:10 μμ »
ΚΑΠΑΚΙ

Παχος 3mm ...

Ισιωσα λοπιον τα 2 κομματια για να μπορεσω να τα κολλήσω . Πριν τα κολλησω επρεπε να δώσω κλίση 6-8 μοιρες περιπου απο το σημειο που παταει ο καβαλαρης και πισω .  Με φωτια λοιπον και πολυ προσοχη το εφτασα περιπου 4 μοιρες . Επειδη αρχησε και μαυριζε σταματησα και το εβρεξα με ενα dispenser στο σημειο που θελω να λυγίσω .  Εβαλα 2 ξηλα κατα μηκος και απο κατω στο σημειο που δειχνω στην φωτο και το αφησα μια μερα και πηρε και την υπολοιπη κλιση...τωρα ειναι περιπου 8-9 μοιρες.

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:27:25 μμ »
Τωρα λοιπον ειμαι σε αυτο το σημειο .Εχω βαλει το ραμα και σημερα θα βαλω τις κοντρες στον καβαλαρη . Ολες οι κολλήσεις που εχω κανει τις αφησα 24 ωρες .

*** ΣΚΕΨΕΙΣ***

Γενικα δεν ξερω αν θα πετύχει η κιθαρα αλλα πιστευω οτι θα μαθω πολλα πραγματα .Λαθοι πιστευω θα γινουν πολλα ομως πιστευω οτι αξιζει για τις γνωσεις που θα παρω...

Για αποριες γενικα οτι θελετε ρωτατε και αν ξερω θα απαντησω  καθως και παρατηρήσεις και συμβουλές επιβάλλονται !!!!    ;D

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:44:10 μμ »
φιλέ τι αργά?? εσύ πας σαν ferrari!!!!  πολύ ωραία δείχνει!!  Μπράβο από εμένα. (άσχετο αν μπορείς άλλαξε αυτό το λάθοι σε λάθη μου έβγαλε το μάτι !!!!  :o  :P    ;D  φιλικά :) )

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 26, 2013, 03:54:51 μμ »
φιλέ τι αργά?? εσύ πας σαν ferrari!!!!  πολύ ωραία δείχνει!!  Μπράβο από εμένα. (άσχετο αν μπορείς άλλαξε αυτό το λάθοι σε λάθη μου έβγαλε το μάτι !!!!  :o  :P    ;D  φιλικά :) )

;D ;D ;D  ΧΑ ΧΑ ναι εχω ενα θεμα με την ορθογραφια .... γραφω οτι μου ερθει !!!

Tags: gypsy guitar