Αποστολέας Θέμα: καινουριο μπαγλαμαδακι ελια  (Αναγνώστηκε 15190 φορές)

xrhstos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ελια
Απ: καινουριο μπαγλαμαδακι ελια
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 25, 2013, 01:55:39 μμ »
ολα οκ αλλα με το μαρκαδορο εμπλεξες.Οταν φτασεις στα λουστρα θα ξεβαψει
Έχεις δίκιο …. Και  άρχισα να το φτιάχνω

Να ρωτήσω και 2 πράγματα
1) ο σωστός τρόπος για την ένωση μανικου – σκάφος  - ταστιέρα  - καπάκι είναι αυτός ? σωστά?

Και δεύτερο πόσο είναι το ύψος του μανικου  και πόσο τη ταστιέρας?
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!
Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί!
Ούτε μπορεί να γυρίσει πίσω

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 25, 2013, 02:09:00 μμ »
Παράθεση
ποσο περίπου είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει το βάθος του σκάφους στο σημείο που ενώνεται με το μανίκο

Φίλε δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς ακριβώς,αν κατάλαβα καλά εννοείς το ελάχιστο πάχος που πρέπει να έχει το μπράτσο για να μην υπάρχει πρόβλημα με το μόρσο? Αν ρωτάς αυτό, το μπράτσο στο σημείο ένωσης με το σκάφος και χωρίς την ταστιέρα είναι συνήθως 17mm.

είναι λίγο μπερδεμένη η ερώτηση αλλα η απάντηση (απο sforzano) είναι ξεκάθαρη  :) :) :)

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 26, 2013, 12:20:44 μμ »
Αντικατέστησα τον μαρκαδόρο με σκόνη από έβενο και logo στιγμής και έβαλα και ένα διακοσμητικό δαχτυλίδι στην τρύπα

Και δεύτερο πόσο είναι το ύψος του μανικου  και πόσο τη ταστιέρας?
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

Για το δεύτερο γνωρίζει κανείς? 

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 26, 2013, 03:38:24 μμ »
Καταρχήν πολύ ωραία η φιγούρα που έκανες, τώρα γι αυτό που ρωτάς το συνηθισμένο πάχος ταστιέρας κυμαίνετε από 5,5 έως 6,5 χιλιοστά, εγώ την κάνω στα 6 χιλιοστά σχεδόν πάντα, επίσης το πάχος του μανικιού στο σημείο ένωσης με το σκάφος στο λέει ο φίλος Sforzando και είναι τα 17 χιλιοστά, αν δεν κάνω λάθος είναι το ελάχιστο πάχος που πρέπει να έχει το μανικο σ εκείνο το σημείο, εγώ το αφήνω στα 20 χιλιοστά και μερικές φορές και περισσότερο για να είμαι σίγουρος για την αντοχή του, οπότε χοντρικά θα έχεις το μάνικο στα 20χιλιοστά και την ταστιέρα στα 6, οπότε σύνολο θα είσαι στα 26 χιλιοστά. Τώρα μπορείς εσύ φυσικά να δεις αν το θέλεις πιο λεπτό η πιο παχύ και να το φτιάξεις ανάλογα, αλλά καλό θα ήταν να μην πέσεις κάτω απ τα 17 χιλιοστά(μανικο) που λέει ο φίλος Sforzando κάτι θα ξέρει, γιατί αν σου βγει χοντρό μπορείς ν αφαιρέσεις ξύλο αν σου βγει όμως οδοντογλυφίδα τι θα κάνεις; ::)
Γαμάτη είναι η φιγούρα, κουκλί θα βγει. ;D   

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 04, 2013, 08:36:09 μμ »
Σε ευχαριστώ! Τώρα κατάλαβα πως πρέπει να το φτιάξω

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 11, 2013, 11:19:24 πμ »
Το σαββατοκύριακο ήταν καλή ευκαιρία να προχωρήσω λίγο το μπαγλαμαδακι
Έφτιαξα το μανίκι   το οποίο αποτελείτε από δυο κομμάτια νιαγκον και ένα ιροκο (μάλλον)
Η κλίμακα του είναι 38cm , ο τάκος μου βγήκε 3cm , το καραολο είναι σχεδόν αντιγραφή από αυτό που μας έδειξε ο φίλος  Sforzando (ελπίζω να μην σε πειράζει)  ;D http://www.luthier.gr/index.php?PHPSESSID=esbh7a7gu159qrr3habcbgbb95&topic=954.30
και οι μοίρες που κολλήθηκε είναι 18⁰

Βέβαια έκανα μερικά λάθη της που τα κατάλαβα όταν ήταν αργά >:(
Λάθος 1
 κόλλησα πρώτα το καραολο με αποτέλεσμα να μη έχω την δυνατότητα σε περίπτωση που κάνω λάθος στην διαμόρφωση της ένωσης με τον τάκο (που τελικά έκανα) να μπορώ να φτιάξω καινούριο
λάθος 2
έπαιζε λίγο το μανίκι στον τάκο  όχι πολύ ισα –ισα , και αντί να βάλω έναν καπλαμά αποφάσισα μετά από ώριμη σκέψη ενός δευτερολέπτου να βάλω μια σφήνα, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό κενό ανάμεσα  στην σφήνα και μανίκι , και μια μικρή ρωγμή στον τάκο (οι οποία με ανησυχεί λίγο)
η κόλληση έγινε με εποξικη κόλλα 2 συστατικών bison

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 11, 2013, 07:56:38 μμ »
Χρηστο ,εχω την εντυπωση οτι το μορσο το εκανες αναποδα.
Το φαρδυ ειναι απο κατω και το στενο απο πανω.
Οπως το εκανες εσυ,δεν εχει νοημα.

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #37 στις: Μαρτίου 11, 2013, 08:12:29 μμ »
Χρηστο ,εχω την εντυπωση οτι το μορσο το εκανες αναποδα.
Το φαρδυ ειναι απο κατω και το στενο απο πανω.
Οπως το εκανες εσυ,δεν εχει νοημα.

Είναι σχεδόν ίσιο , ίσως μπερδεύει η φωτογραφία
Το ξέρω ότι έτσι έπρεπε να γίνει αλλά , είμαι σίγουρος ότι θα τα έκανα μαντάρα

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #38 στις: Μαρτίου 11, 2013, 09:20:47 μμ »
εχεις δωσει μεγαλη κλιση στο καραολο νομιζω,που σημαινει μικροτερη επιφανεια κολλησης μανικου-καραολου,ισως ξεκολησει.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #39 στις: Μαρτίου 11, 2013, 09:39:38 μμ »
Χρηστάρα στην ένωση μανικι σκάφος κάτι δεν πάει καλά, ο φίλοςο Χαρης έχει δίκιο κ εμένα έτσι μου φαίνεται στην φωτογραφία, σαν να είναι ανάποδα.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαρτίου 13, 2013, 12:29:53 πμ »
Τό μόρσο είναι όντος ανάποδο αλλά επειδή είναι καλά σφινωτό καί λίγο μακρύ ελπίζω νά τό κρατήση, γιατί είναι καί κοντό τό μάνικο έχη καί λιγότερες χορδές

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 19, 2013, 11:24:00 πμ »
Σχεδόν τελείωσε ! μένει να βαλω τα σημαδια στην ταστιέρα, ένα τελευταίο τρίψιμο για τις λεπτομέρειες και λουστρο
Λέω να το λουστράρω με γομαλακα λευκή

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 19, 2013, 01:58:46 μμ »
Ωραίος !!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 22, 2013, 10:34:04 πμ »
καλημέρα φίλε χρήστο. έκοψα και γω μια ελιά και την έβαλα σε νερό μετά που είχα δεί το δικό σου ποστ. την έχω αφήσει περίπου 3 μήνεςς στο νερό και τώρα λέω να την ξεκινήσω. φυσικά και άλλαζα και γώ τα νερα καθε 5-6 μέρες. ήθελα να σε ρωτήσω ομως : απλά την βγάζω και την αφήνω να στεγνώσει και αρχίζω ? ποσο να την αφήσω να στεγνώσει ? κάπου είχες γράψει κάτι για παραφινέλαιο ?
είχες κάποιο πρόβλημα που θα μου έλεγες για να μην την πατήσω?
ακόμα θέλω να ρωτήσω πώς την έσκαψες γιατί είναι αρκετά σκληρό ξύλο. με σκαρπέλα κλπ ?
να το επιχειρήσω ή να το ρίξω στο τζάκι να ψήσωμε κανένα λουκάνικο ? :)

xrhstos77

• Full Member
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 22, 2013, 05:04:24 μμ »
Καλησπέρα!
Εσύ το έκοψες και το έβαλες κατευθείαν στο νερό η ήταν κομμένο ? στο λέω γιατί αυτά που έσκαψα εγώ τα πήρα κομμένα (τα κούτσουρα ) και αυτός μου είπε ότι είχαν κοπεί πριν κάνα 3μηνο ( μήπως χρειαστεί περισσότερο χρόνο)

Θα σου πω τι έκανα  εγώ , το ξέρω ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος ξήρανσης
(τα έχει γράψει αναλυτικά πως γίνετε ο φίλος Κούρος http://www.luthier.gr/index.php?PHPSESSID=7n168cdlq19i68m3uvf9g1ucc6&topic=383.120  )   
αλλά προς το παρών δεν έχω κανένα πρόβλημα σε κανένα από τα 3

Μόλις πήρα τα κούτσουρα  αφαίρεσα σχεδόν όλο το σομφό ξύλο ( είναι το εξωτερικό μέρος του ξύλου κάτω από τον φλοιό και έχει πιο ανοιχτό χρώμα από το υπόλοιπο)και  για αυτό μου βγήκαν με μικρά ύψη . αυτό το έκανα γιατί στο σομφό είναι που κυκλοφορούν οι χυμοί του δέντρου και δεν έχει καθόλου νερά .

Σε αυτό το σημείο ήταν περίπου κύβος το κούτσουρο και το άφησα στο νερό καμία εβδομάδα περίπου .
Μετά για να στεγνώσει πιο γρήγορα διαμόρφωσα το εξωτερικό και το εσωτερικό του σκάφους με +1cm από κάθε πλευρά ( το +1cm το άφησα για μελλοντικές ρωγμές και παραμορφώσεις)
Δηλαδή είχε περίπου 2,5 cm πάχος σε κάθε σημείο του σκάφους και σε αυτό το σημείο το άφησα στο νερό , και άλλαζα τα νερά μέχρι να είναι καθαρά ( αυτό μου κράτησε περίπου 2 μήνες)
Τώρα αφού είδα ότι καθάρισαν τα νερά το έβγαλα από το νερό και το πέρναγα ένα χέρι παραφινέλαιο 2 φορές την μέρα (δεν θυμάμαι που το είχα διαβάσει/ ακούσει και δεν ξέρω εάν βοήθησε η όχι ,μπορεί να έκανα και λάθος που το έβαζα,  ίσως να μας πει και κανένας άλλος την γνώμη του ) και το άφησα να στεγνώσει ( σε μέρος που να έχει αέρα αλλά μην το χτυπαει ο ήλιος)

Έμενα μου έκανε μερικές ρωγμές αλλά ήταν επιφανειακές
Τώρα για το σκάψιμο μπορείς να δεις
αυτό http://luthierschool.blogspot.gr/2011/05/baglama-construction-3.html
και αυτό http://fronik.wordpress.com/tag/%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CF%84%CF%8C%CF%82/

Δεν ξέρω εάν σε βοήθησα η σε μπέρδεψα , ότι άλλο θες πες μου εάν μπορώ να βοηθήσω