Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη Les Paul  (Αναγνώστηκε 38434 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Κατασκευη Les Paul
« Απάντηση #90 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 04:19:50 μμ »
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΚΑΠΟΥ ΤΟΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ...........
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #91 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 05:44:30 μμ »
πολύ ωραία.
Γιαννη γιατί προτιματε σαμπρελες αντι για σφικτήρες;
τι πλεονεκτήματα εχει αυτη η μεθοδος; Δεν την εχω ξαναδει καπου...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #92 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 05:53:19 μμ »
ωραια κατασκευη ρε γιαννη.μπραβο
Εγω και ο Ζοζέφ.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #93 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 07:39:36 μμ »
Παράθεση
ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΚΑΠΟΥ ΤΟΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ...........

Α...δεν είναι τίποτα...deja vu  το λένε... ;D

Παράθεση
ωραια κατασκευη ρε γιαννη.μπραβο

Ευχαριστώ πολύ παυλάρα κάνω ότι μπορώ

Παράθεση
Γιαννη γιατί προτιματε σαμπρελες αντι για σφικτήρες;
τι πλεονεκτήματα εχει αυτη η μεθοδος; Δεν την εχω ξαναδει καπου...

Τα λάστιχα έχουν το πλεονέκτημα ότι αγκαλιάζουν και δίνουν δύναμη σε όλο το μήκος και ομοιόμορφα,αρκεί να τα έχεις σφίξει καλά.Πάντως έχω δει βίντεο που κολάνε μέχρι και καπάκι με λάστιχα,όπως επίσης και με σχοινιά,αλλά νομίζω ήταν για ακουστική.Επίσης λάστιχα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για για να συγκρατήσεις το binding,αλλά εμένα δεν μου χρειάστηκε.Δεν μπορώ να βρω το βίντεο αλλά εν ολίγοις έβαζαν το καπάκι και περνούσαν από πάνω σχοινί χοντρό που έπιανε απ την μία και απ την άλλη μεριά του πάγκου(η κίνηση θύμιζε το μάζεμα της καλούμπας του αετού,ελπίζω να γίνομαι κατανοητός  ;D )και ύστερα έβαζαν από κάτω απ το σχοινί σφήνες τριγωνικές από ξύλο(σαν ορθογώνια τρίγωνα φαντάσου)και χτυπητά όσο πήγαιναν ώστε να ασκούν πίεση στο καπάκι.Αυτά... :)
Αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσουν οι master of construction.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #94 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 08:06:24 μμ »
Να σαι καλα. Στο καπακι το εχω δει και μου αρεσει. Δεν ειχα δει σε ταστιερα.
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

avosni@yahoo.com

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: σφενδαμος αμερικής
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #95 στις: Οκτωβρίου 22, 2013, 02:30:31 μμ »
Φίλε η κατασκευή σου είναι απίστευτη.
Ζηλευω αφάνταστα

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #96 στις: Οκτωβρίου 27, 2013, 01:36:37 πμ »
Να πω κι εγώ δυο κουβέντες εδώ για τα λάστιχα.

Αυτή η διαδικασία κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ασφαλής για ένα σχεδόν τέλειο κόλλημα ταστιέρας σε όλο το μήκος του μάνικου. Φυσικά για το τμήμα της επάνω στο σώμα ή στο σκάφος χρειάζονται σφιγκτήρες.

Σε ένα πράγμα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

Ξεκινάμε το σφίξιμο απ' την κάτω μεριά της ταστιέρας (από το σώμα) και προχωράμε προς τα πάνω (προς το καράολο). Τα λάστιχα πρέπει να σφίγγονται ΧΙΑΣΤΙ δηλαδή να περνάει μια φορά η μια άκρη εμπρός και μια η άλλη με ανάποδη φορά. Μ' αυτόν τον τρόπο οι τάσεις των λάστιχων ισομοιράζονται ενώ αν τυλίγαμε συνεχώς τη μια άκρη γύρω γύρω με την ίδια φορά υπάρχει η πιθανότητα να ΣΤΡΕΒΛΩΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΑΝΙΚΟ με κολλημένη την ταστιέρα επάνω του.

Και βεβαίως για να γίνει σωστά και να πετύχει όλη η διαδικασία χρειάζονται δυό άτομα και κάρφωμα της ταστιέρας στη σωστή της θέση πριν βάλουμε κόλλα και ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Επίσης κάτι που έκρινα περιττό να πω του Γιάννη (είναι αρκετά δύσκολο για να γίνει) είναι ότι μ' αυτόν τον τρόπο και φτιάχνοντας ένα κατάλληλο καλούπι από χοντρό ξύλο το οποίο θα δέσουμε μαζί με το μάνικο απ' την κάτω μεριά του, μπορούμε να πετύχουμε εγγυημένα την τέλεια κλίση του μάνικου ώστε μετά από πειράματα σε ξύλα και διαστάσεις να την "σταντάρουμε" με τελικό σκοπό αφού τοποθετήσουμε τάστα και χορδές να έχουμε ένα τελείως ευθυγραμμισμένο μάνικο.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #97 στις: Οκτωβρίου 27, 2013, 03:56:50 μμ »
Παιδια εγω νομιζω οτι ο πιο ασφαλης τροπος για το κολλημα της ταστιερας ειναι ο εξης: αφου μετρησουμε και τοποθετησουμε την ταστιερα εκει που πρεπει να κολληθει,την πιανουμε με δυο σφιγκτηρες και κανουμε δυο τρυπες 2 χιλ μεσα στο χαραγμα των ταστων. Μια στο τριτο ταστο και μια στο 12 περιπου. Περναμε μεσα δυο καρφακια μικρα σε παχος απο αυτα που βαζουμε οταν καρφωνουμε της ντουγιες στο καλουπι οταν κανουμε σκαφος και προσεχουμε να βγει απο κατω στο μανικο η μυτη ετσι ωστε να μαγκωνει και να μην μας γλιστραει οταν θα βαλουμε κολλα. Αφου εχουμε κανει ολα αυτα,βγαζουμε την ταστιερα,κανουμε χαρακιες και στα δυο μερη συγκολλησης,βαζουμε κολλα και κατα την τοποθετηση προσεχουμε να μπουν οι μυτες απο τα καρφακια στις ιδιες τρυπες απο κατω στο μανικο. Αφου το πετυχουμε αυτο, βαζουμε ενα ξυλο απο πανω απο την ταστιερα να μην πληγωσουμε τον εβενο και βαζουμε σφιγκτηρες σε ολο το μηκος του μανικου σταυρωτα και βλεπουμε να ξερναει την κολλα στα τελειωματα της ταστιερας. Εννοειται πως δεν καρφωνουμε εως το τελος τα καρφακια.....!!!!  Θελουμε μονο την ακιδα απο κατω να μας κεντραρι την ταστιερα και να μην γλιστραει....!!!! Οταν κολληθει η ταστιερα,τα καρφακια τα ξαναβγαζουμε.......
 Εγω ετσι κολλαω και δεν μου εχει γλιστρησει ποτε.....!!!
Σορρυ αν εχω γραψει τα ιδια με καποιον αλλον φιλο,αλλα δεν διαβασα ολες της απαντησεις σας.....!!!

καλη συνεχεια !!!

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #98 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 11:00:58 μμ »
Παιδιά σας παρουσιάζω το μωρό μου...οι εργασίες πήραν τέλος(εκτός απ το φινίρισμα βέβαια).Για πρώτη κατασκευή είμαι ευχαριστημένος,βέβαια δεν μου άρεσε όπως έγινε το τέλος του μπράτσου στην ένωση με το σώμα αλλά οκ πρώτη είναι.Τώρα έχει έρθει σπίτι να δοκιμαστεί μηχανικά να δούμε ότι όλα είναι εντάξει από θέμα αντοχής και αφού περάσει τα crash test θα ακολουθήσει το βάψιμο και το φινίρισμα.
Θέλω να ευχαριστίσω θερμά όλα τα μέλη του φόρουμ για την πολύτιμη βοήθειά τους και ιδιαίτερα τον Κούρο Τριαντάφυλλο και τον Γιάννη (immortalx).

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #99 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 11:03:24 μμ »
Βέβαια ξέχασα να πω πριν,μένουν να γίνουν μερικές τρύπες που θα γίνουν πριν ξεκινίσει το βάψιμο.Μερικές ακόμα φώτο...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #100 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 08:59:32 πμ »
Μπράβο Τζονάρα!Κούκλα η LesPaul.Τι χρώμα θα παίξει;

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #101 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 09:08:58 πμ »
Ευχαριστώ πολύ γιάννη,η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμα,αρχικά έλεγα να την βάψω μαύρη και να γυαλοχαρτάρω ώστε να τονιστούν τα νερά και μετά ένα κόκκινο του κρασιού,μετά σκεφτόμουν ένα tobacco sunburst αλλά ακόμα δεν ξέρω τι θα κάνω.
Κάτι άλλο τώρα,για να φτιάξω τα decals που πρέπει να απευθυνθώ?Πρέπει να τους πάω έτοιμο σχέδιο ή λογικά θα έχουν και αυτοί εκεί πέρα?

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #102 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 06:34:18 μμ »
γιαννη πολυ ομορφη κιθαρα.και ετσι να την αφησεις παλι ωραια ειναι
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 08:51:40 μμ »
ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ Ν ΑΛΑΞΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΡΟΤΑ. ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥ 2 ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΛΕΩ ΜΕ ΤΙΣ LES-PAUL ΣΑΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #104 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 09:18:57 μμ »
πολύ όμορφη!!
θα την άφηνα στο φυσικό της χρώμα, δηλ θα έβαζα ενα άχρωμο ματ βερνίκι,.........γούστα ειναι αυτα.