Πάντα μου άρεσε η φάση των χειροκίνητων εργαλείων σε σχέση με το ξύλο. Σου δίνουν μια αίσθηση ότι είσαι πραγματικά μέρος μιας ιδιαίτερης τέχνης

Κάτι που τα ηλεκτρικά δε σου δίνουν σε καμία περίπτωση.
Και μιας και δεν είμαι επαγγελματίας για να θέλω καλά αποτελέσματα γρήγορα, αντί να δώσω 100 για μια εισαγωγική ηλεκτρική πλάνη, έδωσα 60 και αγόρασα την πρώτη μου χειροκίνητη πλάνη. Μια καινούρια Stanley Bailey νούμερο 4. Ευκαιρεία να γυμναστούν και τα χέρια λίγο

Αυτό που δεν ήξερα σαν μέγας νουμπάς, είναι ότι η πλάνη δεν είναι έτοιμη για χρήση μόλις τη βγάλεις απ το κουτί της. Όταν την άνοιξα, το πέλμα είναι αρκετά τραχύ σε σχέση με ό,τι είχα δει μέχρι τώρα και το μαχαίρι στραβό σε σχέση με το σώμα της και καθόλου καλά ακονισμένο.
Οπότε ξεκίνησα διάβασμα για το σωστό στήσιμό της. Παράλληλα με την πορεία μου θα ποστάρω φωτογραφίες ώστε να βλέπουν και οι υπόλοιποι και να αποφύγουν τα λάθη που σίγουρα θα κάνω.
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσω με τη λείανση του πέλματος. Δεν έχω πέτρες κλπ, οπότε θα το κάνω με γυαλόχαρτο πάνω σε τζάμι.
Δεν είμαι σπίτι τώρα για να ποστάρω φωτό, αλλά το πέλμα αν και φαίνεται επίπεδο, έχει αρκετά χοντρές χαρακιές. Οπότε θα ξεκινήσω με 120άρι και θα ανέβω σταδιακά 220, 400, 600, 1000 και 2000 διαδοχικά.
Στη συνέχεια, θα φτιάξω τον οδηγό για τη λεπίδα που είχατε προτείνει σε άλλο thread.
http://www3.telus.net/BrentBeach/Sharpen/station.htmlΚαι θα συνεχίσω με την ίδια σειρά γυαλόχαρτων, αν και η λεπίδα δεν είναι τόσο χάλια, οπότε μάλλον θα πάω απ το 400 κατευθείαν και πάνω.
Φυσικά συμβουλές ευπρόσδεκτες