Αποστολέας Θέμα: Ρύθμιση και ακόνισμα χεροκίνητης πλάνης  (Αναγνώστηκε 8257 φορές)

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
Ρύθμιση και ακόνισμα χεροκίνητης πλάνης
« στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 11:33:30 πμ »
Πάντα μου άρεσε η φάση των χειροκίνητων εργαλείων σε σχέση με το ξύλο. Σου δίνουν μια αίσθηση ότι είσαι πραγματικά μέρος μιας ιδιαίτερης τέχνης :) Κάτι που τα ηλεκτρικά δε σου δίνουν σε καμία περίπτωση.
Και μιας και δεν είμαι επαγγελματίας για να θέλω καλά αποτελέσματα γρήγορα, αντί να δώσω 100 για μια εισαγωγική ηλεκτρική πλάνη, έδωσα 60 και αγόρασα την πρώτη μου χειροκίνητη πλάνη. Μια καινούρια Stanley Bailey νούμερο 4. Ευκαιρεία να γυμναστούν και τα χέρια λίγο  ;D

Αυτό που δεν ήξερα σαν μέγας νουμπάς, είναι ότι η πλάνη δεν είναι έτοιμη για χρήση μόλις τη βγάλεις απ το κουτί της. Όταν την άνοιξα, το πέλμα είναι αρκετά τραχύ σε σχέση με ό,τι είχα δει μέχρι τώρα και το μαχαίρι στραβό σε σχέση με το σώμα της και καθόλου καλά ακονισμένο.

Οπότε ξεκίνησα διάβασμα για το σωστό στήσιμό της. Παράλληλα με την πορεία μου θα ποστάρω φωτογραφίες ώστε να βλέπουν και οι υπόλοιποι και να αποφύγουν τα λάθη που σίγουρα θα κάνω.

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσω με τη λείανση του πέλματος. Δεν έχω πέτρες κλπ, οπότε θα το κάνω με γυαλόχαρτο πάνω σε τζάμι.
Δεν είμαι σπίτι τώρα για να ποστάρω φωτό, αλλά το πέλμα αν και φαίνεται επίπεδο, έχει αρκετά χοντρές χαρακιές. Οπότε θα ξεκινήσω με 120άρι και θα ανέβω σταδιακά 220, 400, 600, 1000 και 2000 διαδοχικά.

Στη συνέχεια, θα φτιάξω τον οδηγό για τη λεπίδα που είχατε προτείνει σε άλλο thread.
http://www3.telus.net/BrentBeach/Sharpen/station.html

Και θα συνεχίσω με την ίδια σειρά γυαλόχαρτων, αν και η λεπίδα δεν είναι τόσο χάλια, οπότε μάλλον θα πάω απ το 400 κατευθείαν και πάνω.

Φυσικά συμβουλές ευπρόσδεκτες  :)

john 2004

• Hero Member
Απ: Ρύθμιση και ακόνισμα χεροκίνητης πλάνης
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 11:49:51 πμ »
αδελφε δεν γινεται να την αγορασες καινουργια και να μην ειναι το πελμα λειο. δεν ερχεται αυτο με γυαλοχαρτα. αν ειναι ετσι πηγαινε το πισω.

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 12:15:56 μμ »
Λείο είναι απλά όχι καθρέφτης

Θα ποστάρω το απόγευμα μια φωτογραφία

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 12:38:49 μμ »
θα γινει καθρευτης δουλευοντας το! μην βαλεις γυαλοχαρτο στην πλακα. την λεπιδα ναι αλλα με προσοχη.

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 01:34:19 μμ »
OK σ ευχαριστώ  :)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 02:57:19 μμ »
ΝΑΙ ΡΕ ............ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΡΑΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ? ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ  STANLEY,  ΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ..................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 06:54:23 μμ »
Νομίζω ότι τα Stanley πλεον είναι κινέζικα και χαμηλής ποιότητας. Και εγώ πήρα στο παρελθόν μια πλάνη Νο9 και το πέλμα ήταν για κλάματα. Την έφερα με γυαλόχαρτο που είχα κολλήσει σε επίπεδη επιφάνεια. Γενικότερα δεν έχω μείνει καθόλου ευχαριστημένος. Κάθε δεύτερο πλάνισμα σε κάπως σκληρό ξύλο θέλει ακόνισμα.

Κάποια στιγμή έδωσα 120€ και αγόρασα μια πλάνη Veritas. Καμιά σχέση. Η Stanley μοιάζει μπροστάτης φτηνιάρικη. Δεν το μετάνοιωσα ποτέ και αξίζει κάθε ευρώ που έδωσα. Όσο για ακόνισμα, ξεχνάω κάθε πότε το κάνω.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 08:59:13 μμ »
Εντάξει μη τα ρίχνουμε όλα στην Κίνα

Made in England γράφει πάνω στη λεπίδα

Να και μια φωτό του πέλματος

[ Invalid Attachment ]

Έριξα και μια ματιά για τη Veritas 4.... Εντάξει... 220 ευρώ...  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 09:09:21 μμ από dimkasta »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2012, 09:35:22 μμ »
Ειχα φτιαξει ενα βιντεακι για το πελμα της πλανης! Δες εδω
http://www.luthier.gr/index.php?topic=708.0

Επειδη εχω και εγω πλανη stanley την πιο μεγαλη να πω οτι η λαμα δεν ειναι ακονισμενη
οταν αγοραζεις την πλανη! Πρεπει να την ακονισεις εσυ!
Εγω εχω εναν οδηγο και την ακονιζω! Ειναι 25 μοιρες η δικη μου!

Οταν λες ειναι το μαχαιρι στραβο δεν εχει ρυθμιση! Δειξε μιας μια φωτο της πλανης!

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2012, 12:30:46 πμ »
Ναι οκ για το μαχαίρι το λέει και στις οδηγίες. Είναι φαγωμένο στις 25 μοίρες και σου λέει ακόνισέ το και φέρτο στις 30.

Για το στραβό, τελικά δεν είναι το μαχαίρι, αλλά το frog. Οι πατούρες ήταν στραβοκομμένες.
Ακόμα και με το ρυθμιστικό, μόλις που ερχόταν παράλληλα με το πέλμα, αλλά ήταν στραβή σε σχέση με το στόμα.
2 ώρες με τη ράσπα μετρώντας και συγκρίνοντας και τελικά ήρθε εκεί που έπρεπε.

[ Invalid Attachment ]

Τελικά όντως κακή ποιότητα. Μπορεί να μού τυχε απλά στραβό κομμάτι, αλλά όπως και να το κάνεις...

Χάρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 08:37:06 μμ »
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά με υγεία.
Σε μια πλάνη σαν του dimkasta προσπαθώ να ακονίσω τη λάμα με τον οδηγό της stanley. Η λάμα γράφει 25 μοίρες για το ακόνισμα. Ο οδηγός της stanley γράφει ότι για 25 μοίρες η λάμα πρέπει να προεξέχει 2,5 εκ. Το ακόνισμα το έκανα χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτα 80,120,220,320,600,800,1200 και 1500. Ενώ έδειχνε η άκρη της λάμας να γυαλίζει η κορυφή δεν ήταν και τόσο κοφτερή. Στη συνέχεια ξεσφίγγω τον οδηγό και βάζω τη λάμα στα 2,3 εκ. αλλά η κορυφή της λάμας πάλι δεν φάνηκε ικανοποιητικά ακονισμένη. Την έβαλα και στα 2,2 εκ και το αποτέλεσμα ήταν λίγο καλύτερο αλλά όχι ικανοποιητικό. Να συνεχίσω να την κονταίνω στον οδηγό; Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος και δεν ακονίζεται.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 09:00:08 μμ »
Χάρη, με ποιά φορά ακονίζεις; Η σωστή είναι προς τα μπρος.

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 27, 2012, 10:41:53 πμ »
Μή ξεχνάς ότι σε κάθε βήμα πρέπει να ακονίζεις και την πλάτη

Χάρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 27, 2012, 07:02:54 μμ »
Προς τα μπρος ακονίζω, ακονίζω και την πλάτη, φαίνεται ότι ακονίζεται γυαλίζει σαν καθρέπτης αλλά η κορυφή δεν είναι κοφτερή. Να πω επίσης ότι η επιφάνεια πάνω στην οποία ακονίζω είναι σαφώς επίπεδη.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 27, 2012, 09:28:14 μμ »
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά με υγεία.
Σε μια πλάνη σαν του dimkasta προσπαθώ να ακονίσω τη λάμα με τον οδηγό της stanley. Η λάμα γράφει 25 μοίρες για το ακόνισμα. Ο οδηγός της stanley γράφει ότι για 25 μοίρες η λάμα πρέπει να προεξέχει 2,5 εκ. Το ακόνισμα το έκανα χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτα 80,120,220,320,600,800,1200 και 1500. Ενώ έδειχνε η άκρη της λάμας να γυαλίζει η κορυφή δεν ήταν και τόσο κοφτερή. Στη συνέχεια ξεσφίγγω τον οδηγό και βάζω τη λάμα στα 2,3 εκ. αλλά η κορυφή της λάμας πάλι δεν φάνηκε ικανοποιητικά ακονισμένη. Την έβαλα και στα 2,2 εκ και το αποτέλεσμα ήταν λίγο καλύτερο αλλά όχι ικανοποιητικό. Να συνεχίσω να την κονταίνω στον οδηγό; Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος και δεν ακονίζεται.
Για να ακονιστεί μια λάμα πρέπει να κάνει "δόντι' πρώτα το ατσάλι ομοιόμορφο με εργαλείο fine και μετά πρέπει να σπάσει το δόντι τρίβοντας το σε ενα κομμάτι δέρμα για να κόβει σαν ξυράφι περίπου όπως έκαναν οι μπαρμπέρηδες στα Ελληνικά έργα ;D

Tags: