Φίλοι καλησπερα ψαχνοντας το θεμα μιλωντας με φιλους και συγκρινοντας οργανα νομιζω ο συνδυασμος πολλων κριτηριων απο αυτα που θεσατε μας δινουν μια ιδανικη μεση λυση κλιμακα 68-69 μεγαλυτερος ογκος καλα ξυλα καπακι τριμμενο σωστα περισσοτερο λιγοτερο μπασσα πριμα καβαλαρηδες Νο 2-Νο 3 κοντινη αποσταση
συγκρινοντας 2 ισοτιμα σε ποιοτητα υλικων τριχορδα κερδισε με διαφορα αυτο με την κλιμακα 68 και οχι με την 70 ,μηκος -πλατος σκαφους ιδιο
η διαφορα τους μετα απο συζητηση με φιλο οργανοποιο εστιαστηκε οτι το 68 ειχε τα δυο καμαρια σε αποσταση κατω απο 2,5cm και το 70 πανω απο 3cm
η θέση των καμαριών παίζει μεγάλο ρόλο
το μήκος του μπράτσου όχι για ένα ή 2 εκατοστά
παίζουν ρόλο όμως οι τάσεις στο καράολο. όσο μεγαλύτερο το όργανο, τόσο μικρότερη γωνία στο καράολο
όσο μεγαλύτερο το μήκος χορδής τόσο πιο ευκολόπαιχτο, πιο "μαλακό". Εννοείται με τις σωστές κλίσεις στο πίσω μέρος της χορδιέρας
αυτά από πειράματά μου
είχα φαγωθεί να φτιάξω ένα 70, που το έχω. Το ήθελα έτσι για να αντέχει σε καραντουζένια... Η μπουζουκομάνα είναι πιο ανθεκτική και κατάλληλη (68)
θέλω να φτιάξω ένα 69ρι για να απομυθοποιηθούν όλα... Έχω φτιάξει και 67.4 χωρίς μεγάλες διαφορές όλα αυτά στο παίξιμο (στην ευκολία)
όλα είναι σαν το κρασί...
δοκιμάζεις τη μια χρονιά, άμα βγει η συνταγή καλή, ξαναφτιάχνεις το ιδιο του χρόνου
μια μικρή πατέντα που μπορεί να σας βοηθήσει:
συνήθως χαράζω 68ρες ταστιέρες (θα τις κάνω και 70-72 στα επόμενα)
δοκιμάζεις το σκάφος που βγάζει καλή και δυνατή αρμονική (με το διαπασών)
απόφασίζεις τώρα πόση ταστιέρα θέλεις προς τα πίσω.
Πχ αν το σκάφος είναι 40ρι, και η θέση του καβαλάρη δείχνει να είναι 16 εκατοστά από το πίσω μέρος, τότε το μπράτσο θα γίνει 24 + χ=ψ (40-16=24)
βάλε τώρα πόσο θέλεις το μήκος χορδής ψ για να σου βγάλει το μανίκι
αν δεν πέφτει ακριβώς, κάνεις προσέγγιση στην ταστιέρα, αφαιρώντας ένα ή δύο τάστα (κόβοντάς τη)
πχ αν θέλω 68ρι με τους υπολογισμούς μου στο excel, για να έχω το λα (19ο τάστο) στην ένωση μπράτσου, θα πρέπει να έχω μήκος
71.6. πολύ μεγάλο!
Το αμέσως επόμενο μήκος αν κόψω το 1ο τάστο είναι 67.6. Το μήκος του μανικιού είναι τώρα 67.6-16=41.6 και ενώνεται στο σκάφος κοντά στο φα με φα#
δύσκολο αλλά δουλεύει!