Αποστολέας Θέμα: Μηκος χορδης τριχορδο  (Αναγνώστηκε 18074 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Μηκος χορδης τριχορδο
« στις: Αύγουστος 23, 2012, 02:33:05 μμ »
Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος χορδης για τριχορδο μπουζουκι;

Θαρρω πως τα περισσοτερα ειναι 68αρια.
Διαβασα οτι κλιμακα ανω των 68 σε τριχορδο θα το κανει δυσκολοπαιχτο.
Κλιμακα κατω απο 68 δλδ θα το κανει πιο ευκολοπαιχτο;

Τι αλλαζει αν μικρυνουμε την κλιμακα;
Θα χασουμε σε ενταση;

Εχει ξανασυζητηθει αλλα θα το ξαναρωτησω κι εδω....Αλλαζοντας το μηκος του τμηματος της χορδης απο τα κλειδια στο ζυγο,μακραινοντας το καραολο η μικραινοντας το...εχουμε επιδρασεις σε ηχο και παιξιμο;...Τι συμβαινει;
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
Απ: Μηκος χορδης τριχορδο
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 23, 2012, 07:28:39 μμ »
Φιλε bleko ετσι νομιζα και γω,οτι κατω απο 68 χανουμε σε ενταση και αντιστοιχα κερδιζουμε.Δεν ειναι ετσι ομως.Η αληθεια ειναι οτι εαν φροντισουμε ολες τις υπολοιπες  παραμετρους για να εχουμε ενα δυνατο οργανο ηχητικα τοτε ναι αν το κανουμε 69 ή 70 προσθετουμε με δυνατο καρπο επιπλεον ενταση.Σε μεγαλη κλιμακα μπορεις να "σκαβεις" και να μην μπουκωνει το οργανο ειναι ομως δυσκολοπαιχτο.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
Απ: Μήκος χορδης τριχορδο
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 23, 2012, 09:55:05 μμ »
Απλά ρωτώ γιατί εχω μπουζούκι στα τελειώματα κ σκέφτομαι να το κάνω 67 μπας και βγει πιο εύκολοπαιχτο....Κάποιος μου είπε ότι θα χάσω σε ήχο και το ψάχνω.Αν και είδα όργανα στο ίντερνετ που είχαν μια χαρά ήχο....όμως εγώ δεν είμαι μάστορας!;)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 24, 2012, 12:30:10 μμ »
Κοιτα.................67αρια τα κανουν ολοι τωρα για εμπορικους λογους. Του τσιτσανη λεει ηταν 69..................Ευκολα καταλαβαινει κανεις οτι οι συγχορδιες δυσκολευουν με 69 κλιμακα.Εχει πει κι ο κυριος Σπουρδαλακης οτι οσο το μακραινουμε παει προς το σαζι, κι οσο το κονταινουμε παει προς το μαντολινο.Η χρυση τομη λοιπον ειναι τα 67. Τωρα για το ευκολοπαιχτο η οχι,προσωπικα νομιζω ειναι αλλες οι παραμετροι που δεν μπορω να αναπτυξω εδω μεσα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 24, 2012, 09:42:23 μμ »
Αυτο που εχω ξεκινησει θα το κανω 68 αλλα αν το ξεκιναγα τωρα θα το εκανα 67,2

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 25, 2012, 12:12:40 μμ »
Γιατι 67,2 κι οχι 67 στρογγυλο;!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 25, 2012, 04:04:00 μμ »
ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΓΙΑ 2 ΧΙΛ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ 18 ΤΑΣΤΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 25, 2012, 08:22:52 μμ »
οι κατασκευαστες λενε οτι το τριχορδο πρεπει να ειναι 68 και το τετραχορδο 67,προσωπικα επειδη εχω κοντα δαχτυλα και με 67αρι να παιξω δεν θα μου ειναι πιο ευκολο,μικροτερο μηκος χορδης σημαινει μικροτερη πιεση στο καπακι απο τον καβαλαρη αρα θα χασουμε λιγο σε ενταση αλλα μπορουμε να την κερδισουμε απο τις κλισεις που θα δωσουμε.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 26, 2012, 09:09:18 μμ »
Γεια σας παιδια! Σορυ που αργησα να απαντησω αλλα ελειπα για Σαββατοκυριακο!

Κατ αρχας το 67,2 ειναι ενα μυστικο ας πουμε που μου ειπε καποιος σπουδαιος παιχτης
μπουζουκιου που ασχοληθηκε και με την οργανοποιία!
Ο μεγαλος Ζοζεφ τα εκανε με αυτη την κλιμακα!
Μου ειπε επι λεξη οτι εικαζεται οτι ειναι η κλιμακα αυτη που εκανε την διαφορα και βγαζει πιο σωστα τις αρμονικες και ειναι πολυ ισορροπημενο το οργανο και οτι ειναι η τελεια κλιμακα για το μπουζουκι και με συμβουλεψε να το κανω ετσι!
Αλλα εγω ειχα χαραξει την ταστιερα και δεν το εκανα, παντως θα το δοκιμασω!

Τωρα οσον αφορα το 67 και 68 δεν πιστευω οτι ειναι στανταρ και σωστο!
Αν πχ ειχαμε ιντσες σιγουρα θα ειχαμε αλλη διασταση
67 cm ειναι 26,377952 ιντζες
Πιο λογικο λοιπον θα ηταν να το στρογγυλευαμε και να το καναμε 26,5 που ειναι 67,31 cm
Με αυτο θελω να δειξω οτι επειδη καθιερωθηκε λογω μετρικου συστηματος δεν σημαινει
οτι ειναι και σωστο!

Οσον αφορα αυτο που ειπε ο φιλος μου ο Κωστης οτι δεν θα πεφτει το 18 ταστο λυνεται πανευκολα!
Αν μεγαλωσεις λιγο το πλατος του σκαφους βαζοντας ενα ξυλο μεσα πιο μεγαλο και το αφησεις μια μερα αφου το εχεις βρεξει τοτε μεγαλωνει το πλατος και μικραινει το μηκος!
Επισης μπορεις να μικρυνεις τον τακο! Μιλαμε για 2 mm
Eγω στο τελευταιο μπουζουκι ειχα μισο ποντο διαφορα και καταφερα να το προσεγγισω!
Το 18 ταστο στην ενωση δεν εχει σχεση με τον ηχο αλλα με την ευκολια του χεριου να φτανει
στα ταστα πανω στο καπακι!  Και να σου φυγει μισο ποντο δεν σημαινει κατι!
Εχω δει μπουζουκια κορυφαια να μην εχουν το 18 ταστο αλλα το 17ο ταστο στην ενωση!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 26, 2012, 09:38:13 μμ »
Φιλε Δημητρη εισαι κατατοπιστικοτατος.

Παντως μου κανει μεγαλη περιεργεια στο ποσα μπορει να αλλαζουν απο ενα εκατοστο διαφορα στο μηκος χορδης....η ακομη και απο τα 0,2εκ στο 67 με 67,2.

Αραγε ισχυουν;.....Θελω να πω εχει διαπιστωσει κανεις απο εσας αυτες τις διαφορες;
Εγω μονο ενα μπαγλαμα εχω καταφερει...και ειναι νωρις ακομα να κρινω αν εκανα καλα που δεν του εδωσα μηκος χορδης κοντα στα κλασσικα δοκιμασμενα.

Βασικα πιστευω οτι στο διαστημα του ενος εκατοστου λιγες θα ειναι οι διαφορες και στις τασεις και στον ηχο και τη γενικοτερη συμπεριφορα.
Ουσιωδεις διαφορες πιστευω πως θα υπηρχαν αν αντι για 68 το καναμε...π.χ. 74 εκατοστα

Οπως και να χει θα το κανω 67,2...και μαλλον θα βαλω μπερντεδες.
Αν και διαβασα οτι μικραινοντας την κλιμακα χανουμε σε ενταση και οτι τα ταστα δινουν πιο οξυ ηχο απο τους μπερντεδες.Ο,τι βγει εδω θα ειμαστε και θα το δουμε:)

Υ.Γ2-Δημητρη ειπες κατι σχετικα με αλλαγη σχηματος του σκαφους.Ειναι ασφαλες να βρεξουμε το σκαφος που εχει γινει με ψαροκολλα και να το πιεσουμε τοσο;....Θα μου αρεσε να μεγαλωσω λιγο το μηκος του σκαφους μου...απλα φοβαμαι μη γινει κανενα μπαμ.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 26, 2012, 09:50:31 μμ »
Να μεγαλωσω το μηκος δεν το εχω δοκιμασει ποτε!
Θα πρεπει να βρεις ενα τροπο μικρυνεις το πλατος , μπορεις να φτιαξεις ενα ξυλο με εγκοπες
και να πιεσεις το σκαφος και να το τοποθετησεις!
Απαλα θα το κανεις αλλα και να ξεκολησει καπου μετα βαζεις titebond και εισαι ok

To βρεχεις ολο με ενα πινελο ή σφουγγαρι και την αλλη μερα θα ειναι ετοιμο!

Απλα πριν το κανεις να συνυπολογισεις που θα βαλεις τον καβαλαρη ( 14cm; 13,3; 12,55;)
Εγω στο τριχορδο θα το βαλω στο 12,55 που ειναι η ΣΟΛ  (ο Ζοζεφ τα εκανε ετσι)
13.3 εκανα το τετραχορδο που ειναι ΦΑ#
Μιλαω για αποσταση καβαλαρη χορδιερας!

Δημητρη ο ενας ποντος ειναι παρα πολυ μεγαλη διαφορα στην ταση ειδικα στον μπαγλαμα που εκανες!
Το τριχορδο που εχει και λεπτο μανικι με 2 ποντους παραπανω θα ειναι πολυ πιο ευκολο να σκευρωσει!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 27, 2012, 01:05:36 μμ »
Εγω εχω κανει το πρωτο μου μπουζουκι 65 κλιμακα διοτι απο λαθος μου βγηκε μικρο το καλουπι και κατ επεκταση το σκαφος.Σας πληροφορω οτι ηχητικα ηταν και ειναι πολυ καλο....!!!!
Πιστευω πως ειναι θεμα κλισεων μανικου,καραολου για το ποσο θα ειναι τεντωμενες οι χορδες και να εχει τον ηχο που επιθυμουμε.......μπορει να κανω και λαθος!!!!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 29, 2012, 01:42:58 μμ »
οι κατασκευαστες λενε οτι το τριχορδο πρεπει να ειναι 68 και το τετραχορδο 67,προσωπικα επειδη εχω κοντα δαχτυλα και με 67αρι να παιξω δεν θα μου ειναι πιο ευκολο,μικροτερο μηκος χορδης σημαινει μικροτερη πιεση στο καπακι απο τον καβαλαρη αρα θα χασουμε λιγο σε ενταση αλλα μπορουμε να την κερδισουμε απο τις κλισεις που θα δωσουμε.
Συμφωνω με τον αποστολη για τις κλιμακες,δεν συμφωνω για την πιεση του καβαλαρη στο καπακι.Εχω την εντυπωση πλεον πως δεν ισχυει κατι τετοιο,το καπακι με τον φορτισμενο απο τις χορδες καβαλαρη ειναι ενα συστημα ισορροπιας.Απο την στιγμη που ακουμπαει ο καβαλαρης στο καπακι ,θα παραχθει ο ηχος που ειναι προκαθορισμενος για το οργανο αναλογα της τεχνικης κατασκευης του ηχειου του και των ξυλων που εχουν χρησιμοποιηθει.Η πιεση πρεπει να ειναι τετοια ωστε ουτε θα πρεπει να βουλιαξει το καπακι ,ουτε να μας φευγει ο καβαλαρης με το χτυπημα της πενας.Η πιεση  του καβαλαρη εγκειται σ'αυτο το θεμα  της στατικοτητας και δυναμικης ισορροπιας του οργανου και οχι στο θεμα της εντασης του ηχου.Υπαρχουν οργανα με μικρη γωνια των χορδων στον καβαλαρη και ειναι πολυ δυνατα.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 29, 2012, 10:55:26 μμ »
Φίλοι καλησπερα ψαχνοντας το θεμα μιλωντας με φιλους και συγκρινοντας οργανα νομιζω ο συνδυασμος πολλων κριτηριων απο αυτα που θεσατε μας δινουν μια ιδανικη μεση λυση  κλιμακα 68-69 μεγαλυτερος  ογκος καλα ξυλα καπακι τριμμενο σωστα περισσοτερο λιγοτερο μπασσα  πριμα καβαλαρηδες Νο 2-Νο 3 κοντινη αποσταση
συγκρινοντας  2 ισοτιμα σε ποιοτητα υλικων τριχορδα κερδισε με διαφορα αυτο με την κλιμακα 68 και οχι με την 70 ,μηκος -πλατος σκαφους ιδιο
η διαφορα τους μετα απο συζητηση με φιλο οργανοποιο εστιαστηκε οτι το 68 ειχε τα δυο καμαρια σε αποσταση κατω απο 2,5cm και το 70 πανω απο 3cm

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 30, 2012, 11:11:48 μμ »
Φίλοι καλησπερα ψαχνοντας το θεμα μιλωντας με φιλους και συγκρινοντας οργανα νομιζω ο συνδυασμος πολλων κριτηριων απο αυτα που θεσατε μας δινουν μια ιδανικη μεση λυση  κλιμακα 68-69 μεγαλυτερος  ογκος καλα ξυλα καπακι τριμμενο σωστα περισσοτερο λιγοτερο μπασσα  πριμα καβαλαρηδες Νο 2-Νο 3 κοντινη αποσταση
συγκρινοντας  2 ισοτιμα σε ποιοτητα υλικων τριχορδα κερδισε με διαφορα αυτο με την κλιμακα 68 και οχι με την 70 ,μηκος -πλατος σκαφους ιδιο
η διαφορα τους μετα απο συζητηση με φιλο οργανοποιο εστιαστηκε οτι το 68 ειχε τα δυο καμαρια σε αποσταση κατω απο 2,5cm και το 70 πανω απο 3cm

η θέση των καμαριών παίζει μεγάλο ρόλο
το μήκος του μπράτσου όχι για ένα ή 2 εκατοστά
παίζουν ρόλο όμως οι τάσεις στο καράολο. όσο μεγαλύτερο το όργανο, τόσο μικρότερη γωνία στο καράολο
όσο μεγαλύτερο το μήκος χορδής τόσο πιο ευκολόπαιχτο, πιο "μαλακό". Εννοείται με τις σωστές κλίσεις στο πίσω μέρος της χορδιέρας
αυτά από πειράματά μου
είχα φαγωθεί να φτιάξω ένα 70, που το έχω. Το ήθελα έτσι για να αντέχει σε καραντουζένια... Η μπουζουκομάνα είναι πιο ανθεκτική και κατάλληλη (68)

θέλω να φτιάξω ένα 69ρι για να απομυθοποιηθούν όλα... Έχω φτιάξει και 67.4 χωρίς μεγάλες διαφορές όλα αυτά στο παίξιμο (στην ευκολία)

όλα είναι σαν το κρασί...
δοκιμάζεις τη μια χρονιά, άμα βγει η συνταγή καλή, ξαναφτιάχνεις το ιδιο του χρόνου

μια μικρή πατέντα που μπορεί να σας βοηθήσει:
συνήθως χαράζω 68ρες ταστιέρες (θα τις κάνω και 70-72 στα επόμενα)
δοκιμάζεις το σκάφος που βγάζει καλή και δυνατή αρμονική (με το διαπασών)

απόφασίζεις τώρα πόση ταστιέρα θέλεις προς τα πίσω.
Πχ αν το σκάφος είναι 40ρι, και η θέση του καβαλάρη δείχνει να είναι 16 εκατοστά από το πίσω μέρος, τότε το μπράτσο θα γίνει 24 + χ=ψ (40-16=24)
βάλε τώρα πόσο θέλεις το μήκος χορδής ψ για να σου βγάλει το μανίκι
αν δεν πέφτει ακριβώς, κάνεις προσέγγιση στην ταστιέρα, αφαιρώντας ένα ή δύο τάστα (κόβοντάς τη)
πχ αν θέλω 68ρι με τους υπολογισμούς μου στο excel, για να έχω το λα  (19ο τάστο) στην ένωση μπράτσου, θα πρέπει να έχω μήκος
71.6. πολύ μεγάλο!
Το αμέσως επόμενο μήκος αν κόψω το 1ο τάστο είναι 67.6. Το μήκος του μανικιού είναι τώρα 67.6-16=41.6 και ενώνεται στο σκάφος κοντά στο φα με φα#

δύσκολο αλλά δουλεύει!

Tags: