Αποστολέας Θέμα: Ενότητα "Ωδείον"  (Αναγνώστηκε 76785 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Ενότητα "Ωδείον"
« Απάντηση #60 στις: Μαΐου 10, 2013, 12:19:58 πμ »
ρε παίδες ...το θέμα είναι πολύ βαθύτερο.....τι σημαίνει "ωραίο";;;..
..και γιατί ο κύριος Πυθαγόρας με τη χορδή του εντόπισε τα συγκεκριμένα διαστήματα και όχι άλλα ;;;.....μηπως η φυσιολογία του αυτιού;;;.....μήπως ο λαβύρινθος στο αυτάκι μας παράγει παραισθήσεις;;;;...
..κάτι σαν τα  ανύπαρκτα χρώματα που δημιουργεί το ματάκι μας;;;;........

και γιατί μια μειωμένη πέμπτη δεν είναι "καλή" ;;;........(το θέμα αυτό πιστεύω ότι λύθηκε απο το Μπετόβεν με την γνωστή συμφωνία και απο το punk rock του '80) .......μήπως ο Shoenberg και οι δωδεκαφθογγικοί ήθελαν κάτι να μας πούν;;;;......

....εγώ πάντως προσπαθώ να τηρήσω , επι του πρακτέου , όλες αυτές τις ρίζες και τα τετράγωνα αλλά το πριόνι μου διαφωνεί ,,,
...και πάει κάτι νανόμετρα δεξια....κάτι μικρόμετρα αριστερά ...... και ακολουθεί γενικώς χαοτικές διαδρομές....."κβαντίζει"...
...αλλά μπορέι να΄ναι και το χέρι μου που τρέμει......η το αεράκι που φυσάει.......η μιά πεταλούδα που πέταξε στις Αντίλες.......

.....μ΄αρέσει αυτό το θέμα ......Πυθαγόρας.....ποίηση.....θεωρίεςς του χάους......μαλαματίνα...... ;D ;D ;D ;D ;D

ΥΓ ...και σημειωτέον ότι δεν θέλω να υποβαθμίσω το θέμα....ειναι σοβαρό...
....απλώς το διεστραμμένο μυαλό μου το βλέπει απο πολλές πλευρές ταυτόχρονα....ανήκουστες και απροσδιόριστες.......

ποιήση τελος για σημερα.... :-* :-* :-* :-* :-*
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #61 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:09:49 μμ »
ΦΤΟΥ.......... ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΛΕΩ ΟΤΙ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΧΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #63 στις: Μαΐου 10, 2013, 08:40:32 μμ »
ο μαθηματικός Zarlino από ότι ξέρω
Μπραβο getit!!! Την σελιδα δεν την ηξερα (Λαουτολογια). Οποιος θελει μπαινει-διαβαζει-ξεστραβωνεται-μαθαινει. Πληρης, ΟΛΑ ΑΨΟΓΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.
(Και για να μην λεει ο καθενας μας το μακρυ και το κοντο...!!!)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Μαΐου 10, 2013, 10:50:45 μμ »
Μιας και ειμαι ενας ταπεινος μαραγκος και το μυαλο μου δεν στροφαρει τοσο, αν φτιαξουμε δυο μπουζουκια με κλιμακα 67, το ενα το χωρισουμε Ευρωπαικα και το αλλο με την μεθοδο του Πυθαγορα ποση διαφορα θα εχουν στα χωρισματα τους ?

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:35:03 μμ »
....για "πυθαγόρειο" μπουζούκι μάλλον πρέπει να φτιάξεις μιά ταστιέρα κάπως έτσι :
http://2.bp.blogspot.com/-fRq5vOmcuvo/UN3msasgLVI/AAAAAAAACbA/iB7C1J6GDCU/s1600/14-note+octave+just+intonation+guitar.jpg
.....μιά ταστιέρα για κάθε σκάλα που σκοπεύεις να παίξεις......

http://unleashedmagazinenews.blogspot.gr/2012/12/breaking-limits-of-music-introducing-14.html

,,,,και αυτος ο τύπος είχε μια κιθάρα που άλλαζε ταστιέρες ανάλογα με τη σκάλα........
http://www.musicalpointers.co.uk/reviews/cddvd08/louharrison-chwkstunedguitar.html

....πιθανολογώ επίσης ότι θα πάιζεις πάντα μόνος σου......αρμονίες , ακκόρντα κλπ ξεχασέ τα..
...δεν αποκλείεται θεωρητικα, αλλά πρακτικά κλάφτα......κάθε νότα στο δικό της κόσμο.......μονόχνωτη ..... μαλώνει με τις άλλες......
.....πιθανολογώ επίσης ότι επειδη τα αυτιά μας έχουν αλλοτριωθεί με τις συγκερασμένες σκάλες....θα σου φανεί μάλλον "παράφωνο" να παίξεις τέτοιο όργανο.....

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:39:35 μμ »
ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ ΡΕ ΣΥ? ΜΕ ΚΟΥΦΑΝΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ....................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Μαΐου 11, 2013, 09:20:33 πμ »
....πιθανολογώ επίσης ότι θα πάιζεις πάντα μόνος σου......αρμονίες , ακκόρντα κλπ ξεχασέ τα..
...δεν αποκλείεται θεωρητικα, αλλά πρακτικά κλάφτα......κάθε νότα στο δικό της κόσμο.......μονόχνωτη ..... μαλώνει με τις άλλες......
.....πιθανολογώ επίσης ότι επειδη τα αυτιά μας έχουν αλλοτριωθεί με τις συγκερασμένες σκάλες....θα σου φανεί μάλλον "παράφωνο" να παίξεις τέτοιο όργανο.....
Αυτο το καινουριο δεν το ηξερα... Εχω ομως το προηγουμενο σιντι του schneider που παιζει harrrison, και ΔΕΝ ακουγεται παραφωνο. Και οσοι αλλοι το ακουσαν την ιδια ''αισθηση'' ειχαν..Το αντιθετο μαλλον, ακουγεται ομορφο, αναλογου βεβαια των συνθεσεων του harisson... Παιζει και αντιστικτικα κομματια (οριζοντια γραφη), αλλα και  ΑΡΜΟΝΙΚΑ (καθετη γραφη). Χρησιμοποιει 1 κλασικη κιθαρα , που η ταστιερα ειναι εναλλαξιμη! Η 1η κουρδισμενη ''πυθαγορικα'', κ η αλλη ''just intonation'' . Φυσικα μονον με συνοδεια διαφορων κρουστων, οχι σε ολα τα κομματια.Οποιος δεν πιστευει, υπαρχει μπολικος καφες στο σπιτι κ καλο στερεοφωνικο!!(Η αντιγραφεται κ διδεται στην εκθεση...!)
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Μαΐου 11, 2013, 04:08:54 μμ »
δωσε ρε stelios κανένα "εσυ-σωληνάριο"  ;D ;D ;D .....you tube ....
.. να ακούσουμε τίποτα.....και να δούμε.........τι γίνεται στον κόσμο...

τελικά το αφρικάνικο μονόχορδο είναι το μόνο που μπορέι να καλύψει όλες τις κλίμακες......

Στο 
http://www.ekips.org/tools/guitar/fretfind2d/
υπάρχει ή δυνατότητα υπολογισμού με το πρόγραμμα «scala» :
http://www.huygens-fokker.org/scala/
http://www.huygens-fokker.org/scala/downloads.html

κατέβασμα σε zip ολων των αρχείων σκαλών :
http://www.huygens-fokker.org/docs/scales.zip
περί του τύπου των αρχείων :
http://www.huygens-fokker.org/scala/scl_format.html

και Σύντομη περιγραφή διαθέσιμων σκαλών:
http://www.huygens-fokker.org/docs/scalesdir.txt

......υπ΄όψιν ότι το fretfind2d .....σε μένα τουλάχιστον.....δουλεύει μόνο με winXP….
….οποιος έχει χρόνο και περιέργεια θα μπορούσε να χαράξει μια ινδο-αιγυπτικο-βαλκανική ταστιέρα να τρελλάνει το Ζαρκάδα...... :-*

π.χ.
"Dorian mode of Aristoxenos' Soft Chromatic according to Ptolemy's interpretati".....απ΄τ΄όνομα μόνο.....θες να την ψάξεις.... :-*

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Μαΐου 11, 2013, 09:26:10 μμ »
ΤΙ ΕΙΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ? ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΑΜΑΣΩ 3 ΧΟΡΔΕΣ ΜΕ ΤΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ............

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Μαΐου 12, 2013, 01:46:07 πμ »
ΤΙ ΕΙΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ? ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΑΜΑΣΩ 3 ΧΟΡΔΕΣ ΜΕ ΤΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥΛΗ............

...γιατί νομίζεις ότι εμείς μπορούμε;;;.....θεωρητικά είναι όλα αυτά για τροφοδοσία του "πνεύματος".......παιχνίδια του μυαλού....σταυρόλεξα....

...."Dorian mode of Aristoxenos' Soft Chromatic according to Ptolemy's interpretati" ..
... αυτό είναι όνομα κλίμακας...."Δωρικός τρόπος της μαλακής χρωματικής κλίμακας του Αριστόξενου κατά Πτολεμαίον"...... ??? ???.

...αυτοι οι παλιοπροτεστάντες  μας βάζουν να παιδεύουμε τα μυαλά μας.........για να μην παίζουμε με τα κορμιά μας..... :-* :-*

....απάτη παίζει.......το είπα άλλωστε...αφρικάνικο μονόχορδο για μένα  ....

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #71 στις: Μαΐου 12, 2013, 07:40:26 πμ »
οπως λεει και ο φιλος βουλης13.
....απλώς το διεστραμμένο μυαλό μου το βλέπει απο πολλές πλευρές ταυτόχρονα....ανήκουστες και απροσδιόριστες.......
υπαρχει περιπτωση να μην καταλαβε κανενας μαθηματικος και μουσικος τι εκανε ο πυθαγορας.
ο κοσμος του 20 αιωνα ειναι 26 φορες πιο εξυπνος απο τον πυθαγορα.
δεν εχω ιδεα απο μαθηματικα και μουσικη στο βιντεο πιο κατω δεν ξερω αν καταλαβα λεει.
δεν καθιερωσε την ταστιερα εκανε μια απλη διαιρεση σε μηκος χορδης
καθιερωσε οτι απο τις πεμπτες γινεται η κλιμακα η βαση καθε μελωδιας.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ.
βουλη αν θες απαντα πιο απλα για να σε προλαβαινω και να σε καταλαβαινω.βαζεις μια βομβα στο κειμενο το ανατιναζεις και τα μαζευω στην οθονη τα γραμματα

https://www.youtube.com/watch?v=FD93uGYSYP4
Εγω και ο Ζοζέφ.

tb--

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #72 στις: Μαΐου 12, 2013, 09:08:12 πμ »
Microtonal Guitar (Part 1) - Tolgahan Çoğulu - Maqam Music

Καλημέρα, δείτε και αυτό το βίντεο. Οι γείτονες έχουν προχωρήσει σε κάποια θέματα, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμιά τους.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 12, 2013, 09:17:59 πμ »
δωσε ρε stelios κανένα "εσυ-σωληνάριο"  ;D ;D ;D .....you tube ....
.. να ακούσουμε τίποτα.....και να δούμε.........τι γίνεται στον κόσμο...

τελικά το αφρικάνικο μονόχορδο είναι το μόνο που μπορέι να καλύψει όλες τις κλίμακες......
you λυχνία νο..Όνλι σι-ντι...εστειλε ο φιλος tb...Είναι τα ''απόκρυφα'' του μεσιε πυθαγορα, κ ξερεις...
ΟΛΑ τα αταστα καλυπτουν τα παντα..ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΤΕΣ και απο τα σρουτι..Απαξ και βαλεις το συρμα στο μαυρο ξυλο, συρματομαντρωθηκες!!!
και ασε τον φιλο κωστα να λεει οτι το αφτι ''συγχωρει'' 20 σεντ.. Του παππου ναι , του εγγονου οχι! Θεωρητικα οι νοτες ειναι απειρες μεσα στην οκταβα..Πρακτικα, μονον απο μπαροκ κ δωθε..γιατι κειθε=κειται
(Να απολαυσω και το βιντεο του tb..)
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 16, 2013, 10:00:16 μμ »
Microtonal Guitar (Part 1) - Tolgahan Çoğulu - Maqam Music
Καλημέρα, δείτε και αυτό το βίντεο. Οι γείτονες έχουν προχωρήσει σε κάποια θέματα, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμιά τους.

....7΄.40" - 9΄.00"......τα ρέστα μου ...... πάσσο ;D ;D

Tags: