Αποστολέας Θέμα: Ενότητα "Ωδείον"  (Αναγνώστηκε 77243 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Ενότητα "Ωδείον"
« Απάντηση #45 στις: Ιουνίου 22, 2012, 12:31:13 πμ »
...........................πρεπει να δινουμε εμπεριστατωμενες πληροφοριες με τεκμηριωμενη βιβλιογραφια,πηγες εικονες κτλ.......................................

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ!!!!!!!!

Έτσι αποφεύγονται οι προστριβές και διατηρείται και η ισορροπία.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Ιουνίου 22, 2012, 12:37:55 πμ »
ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΩ....................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Ιουνίου 22, 2012, 01:24:57 πμ »
ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΩ....................................

Ξέρω εγώ τι όνειρο είδες!!!! Να μας το εξηγήσεις κι εμάς όμως που δεν ξέρουμε από ονειροκρίτες και Καζαμίες !!! ;D ;D

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #48 στις: Ιουνίου 22, 2012, 12:36:40 μμ »
διαφωνω καθετα με την αρχαια Ελλαδα,οσον αφορα την προελευση του ουτιου...αλλα γενικοτερα σε αυτην την ενοτητα που ακουνε ανθρωποι που δεν κατεχουν αυτο ο θεμα πρεπει να δινουμε εμπεριστατωμενες πληροφοριες με τεκμηριωμενη βιβλιογραφια,πηγες εικονεςκτλ...
Αλλα απο οτι ειπε και ο προλαλλησας δεν θα υπαρξουν ισορροπιες εδω μεσα το ξερω....

Οταν λέω σέρνει καταγωγή, τα διαστήματα της φυσικής κλίμακας εννοώ με το διαφορετικό υψος,χρώμα χροιά των μουσικών φθόγγων (Αλλο μήκος χορδής δηλαδή), σε σχέσει με την συγγερασμένη κλίμακα.   Για να κάνω φανερή τη διαφορά,αντιπαρέβαλα Μπουζούκι,που παίζει στη συγγερασμένη κλίμακα  ( Wercmeister 1691 μ.χ )  και Ούτι που παίζει στην φυσική κλίμακα (σέρνει καταγωγή).
Σε διαφωνία για τον χωρισμό Τόνου,Ημιτονίου απαντώ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Ιουνίου 22, 2012, 01:18:07 μμ »
ερωτηση προς τους administrators του forum "υπαρχει η δυνατοτητα να διαγραψω την ενοτητα ωδειων απο τη σελιδα μου?" δεν αντεχω αλλες φωτιες, αρκετες πιασαμε τις τελευταιες μερες εδω γυρω!

Θεοδωροπουλε τι θα λεγες να μιλαγαμε για τιποτα αλλο?
πως το βλεπεις το ματσακι σημερα ε?

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #50 στις: Ιουνίου 22, 2012, 08:34:43 μμ »
ερωτηση προς τους administrators του forum "υπαρχει η δυνατοτητα να διαγραψω την ενοτητα ωδειων απο τη σελιδα μου?" δεν αντεχω αλλες φωτιες, αρκετες πιασαμε τις τελευταιες μερες εδω γυρω!

Θεοδωροπουλε τι θα λεγες να μιλαγαμε για τιποτα αλλο?
πως το βλεπεις το ματσακι σημερα ε?

Ρε παιδια μου θυμιζει το σχολειο που με φωναζανε Θεοδωροπουλο...ΜΗΤΣΟ λετε με!!!
και ναι σβηστε το γαΜ@#ΝΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ να παει στο καλο...μονο ωδειο δεν ειναι....!!
και ναι το ματσακι θα παει ΓΑΜΩ!!!!!!!!!!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Ιουνίου 23, 2012, 02:06:04 πμ »
Όπως είπα και στην αρχική δημοσίευση αυτού του θέματος, γνώριζα απ' την αρχή ότι τα θέματα της μουσικής είναι πιο "υποκειμενικά" απ΄την οργανοκατασκευή και ως εκ τούτου μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες προστριβές.

Παρ' όλα αυτά θα πω τη γνώμη μου που είναι ότι αν οι διαφωνίες, όσο έντονες και να είναι, γίνονται σε κόσμιο ύφος τότε είναι περισσότερο εποικοδομητικές από τις συμφωνίες. Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω με εμπάθεια την ύπαρξη αυτής της ενότητας, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει.

Προσωπικώς, παίρνοντας αφορμή απ' τις μέχρι τώρα διαφωνίες, έψαξα και βρήκα αρκετές πληροφορίες σχετικώς με όλα τα θιγόμενα θέματα που, αν και άσχετος, έχω αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνω δική μου άποψη.

Αλοίμονο, αν δεν μας άρεσε που οι πολιτικοί τσακώνονται μεταξύ τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, πετούσαμε την τηλεόραση απ' το δικό μας παράθυρο. Σου ΄ρχεται πολλές φορές να το κάνεις αλλά τελευταία στιγμή συγκρατείσαι και απλώς αλλάζεις κανάλι. Αν όμως σου αρέσει να τους βλέπεις, ανοίγεις και μια μπύρα και βλέπεις (από μακρυά) μέχρι και τις σφαλιάρες που έφαγε η Κανέλλη απ' τον ανεκδιήγητο χρυσαυγίτη. ;D ;D

Απλά πράγματα.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Ιουνίου 23, 2012, 03:21:11 πμ »
αυτο το τελευταιο δεν μου αρεσε καθολου!!!
αν θες να βαρεσεις βγες εξω μονος χωρις μπραβους.
να και η κανελη να και οι υπολοιποι, αλλα μαγκιες με γυναικες ειναι μαλλον χαζο τλπντν.
για την ενοτητα τωρα θα διαφωνησω! υποκειμενικο ειναι το θεμα τις οργανοποιιας, ο καθε ενας μπορει να διαλεξει οτι θελει να φτιαξει πανω σε ενα οργανο, θεμα γουστου, διαφορετικοτητας, ακουσματων ακομα και ανωμαλιας που κουβαλαει στο κεφαλι του.
ε και αν αυτο γουσταρει τι να κανουμε?  στις νοτες ομως τα πραγματα ειναι σχεδον απολυτα.{θα χρειαστουμε μερικες χιλιαδες χρονια για να τα αναθεωρισουμε}
η διαφωνια ειναι στον τροπο που διατυπωνονται καποια πραγματα. περισσοτερο απο ολα ενοχλει το υφος!!! δεν τολμω να πιστεψω πως ανθρωπος που ασχοληται με τη μουσικη μπορει να μιλαει η να γραφει με αυτο το υφος.
οπως ειχα σχολιασει στον yianni αυτο το θεμα θα βαλει νεους επιστημονες στο φορουμ και μαλλον δεν χρειαζεται.
δεν ειδα ποτε τετοιο υφος και τετοια σχολια απο ερασιτεχνη για μια κατασκευη, για ενα λαθος η κατι στραβο τελος παντων. τι δεν εγινε ποτε κατι?
αν κανω λαθος ΟΚ!

Υ.Γ.δεν θυμαμαι ερασιτεχνη ειπα οχι επαγγελματια! για να μην ξεχνιομαστε.

pantelis

• Sr. Member
  • επιτρεπεται να πεσεις επιβαλετε να σηκωθεις
« Απάντηση #53 στις: Ιουνίου 23, 2012, 02:54:30 μμ »
οπως ειχα σχολιασει στον yianni αυτο το θεμα θα βαλει νεους επιστημονες στο φορουμ και μαλλον δεν χρειαζεται

πιοι ειναι αυτοι να τους μαθουμε ρε παιδια ?
Οι  επιστημονες εννοω!!!! ;D

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Ιουνίου 24, 2012, 12:48:06 πμ »
αυτο το τελευταιο δεν μου αρεσε καθολου!!!
αν θες να βαρεσεις βγες εξω μονος χωρις μπραβους.
να και η κανελη να και οι υπολοιποι, αλλα μαγκιες με γυναικες ειναι μαλλον χαζο τλπντν..........

Γιάννη, εννοώ ότι ο καθένας μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του ακόμα και αυτοί που η νοοτροπία τους για τους περισσότερους από εμάς είναι εκτός ορίων. Το παράδειγμα με την Κανέλλη το ανέφερα ως ένα εξαιρετικώς ακραίο δείγμα ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς (και δη απέναντι σε γυναίκες) για να δείξω ότι ακόμα και έτσι βγάλαμε κάποιο συμπέρασμα για το ποιόν του χρυσαυγίτη.

Έτσι και εδώ (μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση μια έντονη ή έστω και εριστική διαφωνία δεν είναι όπως η συμπεριφορά του χρυσαυγίτη) για να κρίνεις κάποιον πρέπει να τον ακούσεις, να τον δεις ή να τον διαβάσεις τουλάχιστον μία φορά. Εάν τύχει αυτήν ή κάποια άλλη φορά η κατάσταση να παρεκτραπεί τότε είναι στο χέρι σου αν θες να συνεχίσεις να τον ακούς, να τον βλέπεις ή να τον διαβάζεις γιατί μπορεί να κρίνεις ότι πέραν της συμπεριφοράς του, μπορείς να αποκομίσεις χρήσιμα πράγματα (ακόμα και οι αρνητικές εμπειρίες γίνονται παράδειγμα προς αποφυγή).

Προσωπικώς μπορώ να συγχωρήσω πολλές "άκομψες" (όχι όμως και ακραίες) συμπεριφορές εάν κρίνω ότι αυτά που θα αποκομίσω θα αξίζουν περισσότερο.

Και επειδή από απαντήσεις σε κάποια μηνύματα καλωσορίσματος, που στέλνω σε όλα τα νέα μέλη του χώρου μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πραγματικοί επιστήμονες ανάμεσά μας, μην το παίρνετε αψήφιστα.

Για όλα αυτά, σε καμία περίπτωση (γνώμη μου) δεν πρέπει να απαγορεύσεις στον οποιονδήποτε (καταργώντας μια εκπομπή ή έστω και κλείνοντας την ενότητα "Ωδείον") να λέει αυτό που πιστεύει.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Ιουνίου 24, 2012, 04:27:52 πμ »
δεν ζητησα στα σοβαρα να κλεισει καμια ενοτητα. πιστευω καταλαβαινεις για ποιο λογο το εγραψα.
ολα καλα! τα υπολοιπα απο κοντα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 09:19:27 μμ »
Άντε να πω κ εγω την αποψη μου, ο ''ειδικος''! ολα καλα χρυσα κ αγια για τον πυθαγορα, κ πιο σωστα ακουγεται, και καλα τα εξηγησε κλπ, αλλα μονον για μουσικη που βασιζεται σε ''ενα'' ειδος οργανων κ σε μια σκαλα την καθε φορα. ουτε μετατροπιες μπορουν να γινουν (μετα ακουγονται πιο φαλτσα κ απο το συγκερασμενο!).Οι ''δυτικοι'' κατασταλαξαν (μετα απο 200 χρονια) σε αυτο που λεμε συγκερασμενη μουσικη, εχοντας ναι μεν μικρες ηχητικες αποκλησεις απο τις φυσικες κλιμακες κ στο πως ακουγονται σωστα με τους αρμονικους τους, αλλα εχοντας απο την αλλη την συμπραξη πολλων οργανων κουρδισμενα ιδια, κ να μπορουν να παιζουν την μουσικη σε ολους τους τονους με μετατροπιες κ αυτη να ακουγεται ιδια, χωρις να γινεται το σωσε!!! Ηταν ενα ακομη βημα παραπερα στην μουσικη πορεια του ανθρωπου πανω στην γη.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #57 στις: Μαΐου 05, 2013, 03:34:58 πμ »
....πως το έχασα τέτοιο πανηγύρι ρε γμτ ......τώρα το έιδα ...... και καλή ανάσταση σε όλους........
....μόλις τελειώσα με το παλιοκατσίκι.....τα φασκομηλά μου μέσα.....και τέτοια έβαλα.....

αυτός ο Πυθαγόρας πάντως ποτέ δε μου άρεσε........τυραννόφιλος.......

....ασε που μάζεψα 20 κιλά κουκιά σήμερα........ούτε κι αυτός θα με συμπαθούσε.......
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Αχιλλέας

• Jr. Member
  • **
  • Βαριέμαι το γυαλοχαρτάρισμα!
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #58 στις: Μαΐου 08, 2013, 02:22:55 μμ »
Συμπληρώνω λίγο στο κείμενο του Αντώνιου, κυρίως για να προλάβω τυχόν παρεξηγήσεις, που ενδεχομένως να μπερδέψουν κάποιους από εμάς (τους ερασιτέχνες οργανοποιούς)

Το μέτρο του ημιτόνιου (δηλ. ο λόγος μιας νότας προς το επόμενο ημιτόνιο) είναι σημαντικός για τους οργανοποιούς, γιατί έτσι υπολογίζεται η απόσταση των τάστων.

Το Πυθαγόρειο ημιτόνιο (256/243) ΔΕΝ είναι αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα (στη Δυτική μουσική). Το πρόβλημα είναι ότι πολλαπλασιάζοντας το μέτρο του ημιτονίου με τον εαυτό του 12 φορές (όσες οι νότες στην οκτάβα) - ή απλούστερα υψώνοντάς το στην 12η δύναμη - θα έπρεπε να έχουμε σαν αποτέλεσμα τον αριθμό 2 (μιας και ο λόγος δύο συχνοτήτων που απέχουν οκτάβα είναι 2). Θα παρατηρήσετε ωστόσο ότι (256/243)12 ≈ 1.8689

Στην αναγέννηση και μπαρόκ, οι κατασκευαστές λαούτων χρησιμοποιούσαν τον λόγο 18/17 για να δέσουν τους μπερντέδες τους. Ωστόσο παρατηρείστε ότι (18/17)12 ≈1.98556 (πολύ καλλίτερα αλλά όχι ακόμα ακριβώς!)

Χρειάστηκε η Άλγεβρα των Αράβων και ένα (ανώνυμο) επαναστατικό μυαλό για να σκεφτεί ότι το μέτρο του ημιτονίου ΔΕΝ είναι ρητός αριθμός αλλά άρρητος! Με πράξεις που σήμερα μπορεί να κάνει ένας μαθητής Λυκείου, αλλά τότε είχαν μόλις εισαχθεί στους κύκλους των επιστημόνων, προκύπτει ότι το μέτρο του ημιτονίου ισούται με την 12η ρίζα του 2 (δλδ.  122 ή αλλιώς 2(1/12) ). Προφανώς (2(1/12))12 =2

Οπότε τις ταστιέρες τις κόβουμε χρησιμοποιώντας το νούμερο  2(1/12) ≈ 1,05946
(εκτός αν φτιάχνετε όργανο εποχής!)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #59 στις: Μαΐου 08, 2013, 03:39:21 μμ »
Οπότε τις ταστιέρες τις κόβουμε χρησιμοποιώντας το νούμερο  2(1/12) ≈ 1,05946[/b]
Φιλε Αχιλεα καθε οργανοποιος εχει δικο του ...νουμερο! ξεχνας την γωνια (τριγωνο που σχηματιζει) η χορδη ακουμπωντας στο ταστο!οποτε υπολογιζοντας αυτην την παραμετρο ο καθενας βγαζει την δικια του μετρηση. Εχω δει αρκετες κιθαρες (ακριβες...)και η καθε μια ειχε την δικια της...ακριβεια στα νουμερα!
Φιλικα - στελιος
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: