Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ES 335  (Αναγνώστηκε 77311 φορές)

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Κατασκευή ES 335
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 12, 2012, 11:10:45 μμ »

Λύγισα τα πλαϊνά που είναι απο κελεμπέκι με μουαρέ σε σίδερο που θερμαίνεται απο γκαζάκι με αρκετή δυσκολία γιατί λόγω του μουαρέ είχε την τάση να ανοίγει (split) αν και έμεινε στο νερό ένα ολόκληρο 24ωρο ;D (στο σημείο αυτό πρέπει να αλλάξω τη διαδικασία, καμμιά ιδέα?)

Θερμαινόμενη κουβέρτα σιλικόνης μήπως;
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 12, 2012, 11:17:58 μμ »
.
Λύγισα τα πλαϊνά που είναι απο κελεμπέκι με μουαρέ σε σίδερο που θερμαίνεται απο γκαζάκι με αρκετή δυσκολία γιατί λόγω του μουαρέ είχε την τάση να ανοίγει (split) αν και έμεινε στο νερό ένα ολόκληρο 24ωρο ;D (στο σημείο αυτό πρέπει να αλλάξω τη διαδικασία, καμμιά ιδέα?)
υψηλη θερμοκρασια και ενα βοηθητικο ελασμα στο λυγισμα να κατανεμει την πιεση σε ολη την περιοχη και οχι σε ενα σημειο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 12, 2012, 11:42:30 μμ »
Θερμαινόμενη κουβέρτα σιλικόνης μήπως;
Παναγιώτη,τώρα μολις θυμήθηκα οτι στην κατασκευή της Απαρτιάν σου το είχες αναφέρει και μάλιστα είχες και μια φωτο, για δώσε λεπτομέρειες να ξεστραβωθούμε!!

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Μαρτίου 12, 2012, 11:47:39 μμ »
υψηλη θερμοκρασια και ενα βοηθητικο ελασμα στο λυγισμα να κατανεμει την πιεση σε ολη την περιοχη και οχι σε ενα σημειο...
Καί αυτό ειναι μια καλή λύση, ιδιαίτερα αν έβρισκα λαμαρίνα ψιλή κατα προτίμηση ανοξείδωτη για να βάλω το ξύλο στη μέση σαν sandwitch, παίζει καποιo link?
Ευχαριστώ!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Μαρτίου 13, 2012, 12:05:51 πμ »
Νάσο χρειάζεσαι ατσαλολαμαρίνα η οποία να επανέρχεται και όχι μια οποιαδήποτε ανοξείδωτη λαμαρίνα. Εγώ είχα αγοράσει λωρίδα με το μέτρο (ή το κιλό δεν θυμάμαι καλά) από μια πάροδο της Αθηνάς πηγαίνοντας προς Μοναστηράκι δεξιά. Δεν θυμάμαι το όνομα του μαγαζιού αλλά είναι πολύ γνωστό με βιομηχανικά είδη.

Τώρα για την ηλεκτρική κουβέρτα σιλικόνης (heating blanket) μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες (google it). Ξεκίνα από τα παρακάτω:

http://gicl.cs.drexel.edu/people/sevy/luthierie/guitarmaking_guide/side_bending/side_bending.html
http://www.stephengodbe.com/2009/08/guitar-905-bending-walnut-guitar-sides/
http://www.trentonscott.com/deerheadSideBending.shtml

Εγώ την είχα αγοράσει από την LMI

Συμπληρώνω ότι το όνομα του μαγαζιού είναι μάλλον  "Ρέππας".

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #50 στις: Μαρτίου 13, 2012, 12:23:55 πμ »
.......................
Συμπληρώνω ότι το όνομα του μαγαζιού είναι μάλλον  "Ρέππας".

Ναι Παναγιώτη είναι οι "Αφοί Ρέππα" και προχωρώντας για Μοναστηράκι όπως λες είναι δεξιά και η ταμπέλα τους φαίνεται απ' την Αθηνάς. Για όσους ενδιαφέρονται έχουν και πάρα πολλά εξειδικευμένα αλλά "τσιμπημένα" εργαλεία ειδικώς για μηχανουργούς. Εδώ είναι η ιστοσελίδα τους (δεν ήξερα ότι δραστηριοποιούνται πλέον και στο διαδίκτυο).

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι η ανοξείδωτη λαμαρίνα έχει πολύ μικρό συντελεστή διάχυσης της θερμότητας.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Μαρτίου 13, 2012, 01:05:31 πμ »
Πολύ καλα τα λινκ ευχαριστω!
Απλή λαμαρίνα εχω, με προμήθευσε ενας φιλος κι αυτος ερασιτεχνης οργανοποιός ο Γρηγόρης Μ. Θα το δοκιμάσω, εχω γυρίσει αρκετές φορές πλαινά χωρις πρόβλημα αλλα με αυτο το κατσαρο κελεμπέκι ιδιαίτερα εκει στο double cutaway βρήκα το μπελά μου!
Ευχαριστω και για το Ρεπα , θυμήθηκα που είναι , εχω πολύυυυ καιρό να πάω εκει !

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #52 στις: Μαρτίου 13, 2012, 04:36:07 πμ »
Νασο μπραβο σου και παλι φιλε, η κατασκευη hollow body φαινεται πολυ μανικι!
Τα μηκη των πλαινων τα υπολογιζεις και τα κοβεις πριν ή μετα το λυγισμα; Επισης, οι δυο φετες ειναι bookmatched και ποσο παχος εχουν;
Sorry για τις πολλες ερωτησεις αλλα δεν εχω ιδεα απο τετοιου ειδους κατασκευη και θα θελα πολυ να μαθω!
Καλη συνεχεια  ;)

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Μαρτίου 13, 2012, 07:40:14 πμ »
Νασο μπραβο σου και παλι φιλε, η κατασκευη hollow body φαινεται πολυ μανικι!
Τα μηκη των πλαινων τα υπολογιζεις και τα κοβεις πριν ή μετα το λυγισμα; Επισης, οι δυο φετες ειναι bookmatched και ποσο παχος εχουν;
Sorry για τις πολλες ερωτησεις αλλα δεν εχω ιδεα απο τετοιου ειδους κατασκευη και θα θελα πολυ να μαθω!
Καλη συνεχεια  ;)
καλημέρα!
Τα πλαινα ειναι κομμένα στα 39χιλ φάρδος καί πλανισμένα με πλάνη χειρός,το μήκος μετρημένο απο το καλούπι στα 77εκ και σημαδεμένα στα σημεία που θα γίνουν οι καμπύλες,καλο ειναι να αφήνεις καικάποιους πόντους περιθώριο αριστερά καί δεξιά ας πούμε 80-85 εκ συνολικά , το δέ πάχος ειναι 2,5χιλ.
Επειδή χρησιμοποίησα έτοιμο κομμένο καπλαμά με μουαρέ , το ξύλο δεν ήταν bookmached αλλα είχε πολύ παρόμοια νερα γιατί είναι απο το ίδιο φύλλο.
Οταν κόβω ξύλο για πλαινά φροντίζω να ειναι παντα bookmached.
Ναι ειναι μανικίκι η κατασκευή αλλα σε αποζημιώνει ο ήχος , εγώ τουλάχιστον έχω καταλήξει σε τέτοιου είδους κιθάρα ;D
Δεν ξέρω αν γνωρίζεις πως εχουν πάρει το ονομάτους οι διάφορες γνωστές hollow body της Gibson ,ES 335,ES175, εχουν πάρει απο την τιμή καταλόγου πώλησης όταν είχαν πρωτοβγεί εκει στις δεκαετίες 50' και 60' τωρα καταλαβαίνεις γιατί είχε τιμή καταλόγου 335 $ ;D
Καλημέρα !

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #54 στις: Μαρτίου 13, 2012, 12:32:40 μμ »
Σε υπερευχαριστω και ελπιζω βλεποντας την πανεμορφη παρουσιαση που κανεις καποια στιγμη να το τολμησω!

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Μαρτίου 13, 2012, 01:39:21 μμ »
Γιαννη ετσι για να γουσταρουμε!!
Bending and Setting Up Sides Part 1

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Μαρτίου 13, 2012, 08:21:50 μμ »
Πολυ καλό βίντεο ευχαριστώ, αλλά αυτο το κατασκεύασμα σαν δούρειος ίππος , σαν μηχανή βασανιστηρίων, μου προκαλεί μια φυσική απέχθεια  >:(   θα προχωρήσω με σίδερο λυγίσματος και λεπτή λαμαρίνα για καλύτερη κατανομή θερμοκρασίας!
ευχαριστώ!

http://www.khalafoud.com/Jameel_OudConstruction.htm

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #57 στις: Μαρτίου 13, 2012, 08:24:13 μμ »
Μολις ξεκινησα  να γραφω μηνυμα οτι αυτα τα εργαλεια που δειχνει στην αρχη μοιαζουν με συσκευες για μεσαιωνικα βασανιστηρια! Με προλαβες Νασο  ;D
Ωραιος παντως ο τυπος!

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Μαρτίου 13, 2012, 08:43:59 μμ »
xaxaxaxxa!!!!!!!!οντως ειναι μηχανη βασανιστηριων!!!!!!!!!!!!!!! ;) :D ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Μαρτίου 13, 2012, 09:34:58 μμ »
Εμενα παλι γιατι μουρχετε στο μυαλο μηχανημα απο αυτα που γυρνανε τσοντες εποχης με βασανιστιρια και gothic  κολπα?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................