Αποστολέας Θέμα: τι ξυλο ειναι?  (Αναγνώστηκε 46851 φορές)

KOSTAS7

• Hero Member
Απ: τι ξυλο ειναι?
« Απάντηση #45 στις: Απριλίου 25, 2012, 09:17:07 μμ »
Kαλησπερα και εγω νομιζω πως ειναι κεδρος επειδη στην τελευταια φωτογραφια καφετιζει στις πρωτες εδειχνε σαν ελατος

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:06:03 μμ »
παιδια για κεδρο το αγορασα απο τον κωσταντελο ομως το χρωμα ειναι πολυ ανοιχτο, δεν μυριζει καθολου ουτε μετα το κοψιμο, ειναι αρκετα μεγαλο το κομματι και ηταν και πιο φτηνο απο αλλα μηκροτερα κομματια που εδειχναν κεδρος απο μακρυα. για αυτο προβληματιζομαι μην εκανα καμια πατατα.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 25, 2012, 11:51:35 μμ »
Φίλε Γιάννη,
βλέπω κάποιο σημαδάκι στην πρώτη φωτογραφία που μου μοιάζει με μικρό ρητινοθύλακα. Τα έλατο δεν έχει ρητινοθύλακες. Η όψη του μοιάζει όντως με κατράνι που λένε και οι υπόλοιποι φίλοι.

Εκτός από το λιβανέζικο κέδρο, ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί, υπάρχει και ένα άλλο παρόμοιο είδος κέδρου που φύεται στη βόρεια Συρία και στη νότια Τουρκία και πλέον ελλείψει λιβανέζικου, τον έχει αντικαταστήσει. Δεν έχει την έντονη μυρωδιά του λιβανέζικου και είναι πολύ πιο φτηνός.

Αν τα δεις μαζί θα τα ξεχωρίσεις γιατί τα έχω δει στο εργαστήριο ενός χανιώτη μπουλγαροποιού που μου εξήγησε όσα αναφέρω παραπάνω. Πάντως ο ήχος τους σε πεντέξι μπουλγαριά που άκουσα φτιαγμένα και από τα δύο είδη είναι σχεδόν ίδιος, οπότε μην πολυπροβληματίζεσαι.

Και μια ερώτηση: δεν ξέρω τις διαστάσεις της σανίδας αλλά πόσα καπάκια σκοπεύεις να βγάλεις;

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 26, 2012, 12:41:17 μμ »
Τριανταφυλλε το ξερω οτι δεν πουλιεται πλεον λιβαναζικο, για καναδικο κεδρο το ζητησα. ομως κοψαμε ολοκληρη σανιδα και δεν μυρισε τιποτα (νοβοπαν να κοβαμε πιο πολυ θα μυριζε) και το χρωμα του ειναι πολυ ανοιχτο. ο δασκαλος μου που το ειδε το βραδυ μου ειπε οτι εχει πολυ καλα νερα για την δουλεια ομως δεν του θυμιζει κεδρο λογο χρωματος μυρωδιας και μικρου βαρους. μου εκοψε μαλιστα μια φλυδα απο εναν καναδικο κεδρο και μια απο ενα οριτζιναλ κατρανι που το φυλαει για καποια εξερετικη περιπτωση, και μυρισε ολο το δωματιο!  το σανιδι ειναι 60χ30χ4 cm και θα βγαλει συγουρα 5 ισως και 6 καπακια με λιγη προσοχη. μιλαμε για λυρα με αντικριστα κοματια

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #49 στις: Ιουνίου 06, 2012, 03:15:43 πμ »
Καλημέρα σ'όλους τους φίλους και τα συγχαριτήριά μου στους συντελεστές του φόρουμ. Σπουδαίαα δουλειά , με πολύ κόπο φατάζομαι.
Προ ημερών βρισκομαι με τη δουλειά μου στην περιοχή Σερών.Ρωτησα ενα ηλοτόμο απο τι ξυλο είναι οι στηλεοί στις βαρειές και τα τσεκούρια και μου απάντησαν απο Μηλιάρι (τοπική ονομασία). Το σκληρότερο στην περιοχή οταν ξεραθεί μου είπαν. Ενας μάλιστα μου εκανε και μια δοκιμή. Προσπάθησε να καρφώσει πρόκα και αυτη στράβωσε.  Δυστυχώς δεν  είχα χρόνο να μου δείξει στο δάσος το δένδρο.  Γνωρίζει κανεί πιο δένδρο είναι; Εχει χρώμα ασπρο οπως ακριβώς το σφεντάμι.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #50 στις: Ιουνίου 06, 2012, 05:33:51 πμ »
Αντωνη καλως ηρθες στο forum  :)
Μια αναζητηση στο internet δειχνει οτι προκειται για Φραξο
http://users.otenet.gr/~dasthass/DASIKO_OIKOSYSTHMA.htm

Στο παραπανω συνδεσμο αναφερει συγκεκριμενα οτι προκειται για το ειδος Fraxinus ornus
http://en.wikipedia.org/wiki/Fraxinus_ornus

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #51 στις: Ιουνίου 06, 2012, 10:27:51 μμ »
Το μηλιάρι πράγματι είναι η κοινή ονομασία του φράξου που άλλα κοινά ονόματά του είναι μέλιος ή δεσποτάκι.

Ορισμένες περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το δέντρο κατωτέρω:

[ Invalid Attachment ]

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #52 στις: Ιουνίου 07, 2012, 05:15:31 πμ »
Παναγία μου! Τι αμεσότητα είναι αυτή; Παιδιά είστε απίθανοι κα σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. Αντιλαμβάνεστε το λόγο που ειρξα στο τραπέζι την ερώτηση ετσι; Πάρα πού σκληρό ξύλο - Στράβωσε η πρόκα- μοριακή δομή πυκνή,ευκολολύγιστο,ωραίο στην οψη κ.λ.π. Εκείνο το''μικρή αντοχή στην υγρασία'' δεν μου αρεσε.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #53 στις: Ιουνίου 07, 2012, 07:22:34 μμ »
Ρε παιδια κανει το μηλιαρι για οργανα? γιατι εδω στην περιοχη μου ειναι γεματο απο τετοια.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #54 στις: Αυγούστου 06, 2012, 05:44:45 μμ »
Αυτο το ξυλο γνωριζει καποιος τι ειναι;

chris

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Αυγούστου 06, 2012, 06:14:25 μμ »
Τό πιθανώτερο καρυδιά αλλά κομένη όχι ισόβενα αλλά κάθετα

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #56 στις: Αυγούστου 06, 2012, 08:08:04 μμ »
Μαστρο Χρηστο τωρα που ειπες καρυδια σκεφτηκα μηπως ειναι αμερικανικη καρυδια
οπως μερικα σκαφτα που εχω κανει πιο παλια!!

Mπορει να ειναι καικαποιο ειδος παλισανδρου!

« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 06, 2012, 09:48:11 μμ από Ανδρέου Δημ. »

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Αυγούστου 06, 2012, 09:40:15 μμ »
Και με σκουροκόκκινη bubinga μοιάζει
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

chris

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 10:40:24 πμ »
Κερασιά είναι 100%  είναι πολύ γερό ξύλο αλλά λίγο σέρτικο θέλη μεγάλη προσοχή στό δούλεμα. Εγώ τό βάζω σχεδόν σέ όλα τά μπουζούκια γιά κόντρες τού μπράτσου. ¨Εκανα καί μπράτσο αλλά είναι λίγο βαρύ.  Τρίβετε καλά αλλά προσοχή θέλη μάσκα γιατί ξερένετε ο λαιμός από τή σκόνη. Στό κόψημο θέλη καλή κορδέλα γιατί είναι αρκετά σκληρό.

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #59 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 06:33:11 μμ »
Παναγία μου! Τι αμεσότητα είναι αυτή; Παιδιά είστε απίθανοι κα σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. Αντιλαμβάνεστε το λόγο που ειρξα στο τραπέζι την ερώτηση ετσι; Πάρα πού σκληρό ξύλο - Στράβωσε η πρόκα- μοριακή δομή πυκνή,ευκολολύγιστο,ωραίο στην οψη κ.λ.π. Εκείνο το''μικρή αντοχή στην υγρασία'' δεν μου αρεσε.

Φιλε  αντωνη  γεια  σου  και  απο  μενα  αν  δεν  κανω  λαθος  και  με  τα  λεγομενα  τον  φιλων  μας  εχω  στα  χερια  μου  καποιο  κομματι  απο  το  ξυλο  που  λες  μου  το  φέρανε απο  το βολο  με  το  ονομα  ΜΕΛΕΟΝ ειναι  πραγματι  πολυ  σκληρο  πολυ  ωραιο  στα  νερα  του  και  πολυ  ωραιο  στα  λουστρα  εχω  φτιαξει  μια  λυρα  απο  αυτο.

Tags: