Αποστολέας Θέμα: τι ξυλο ειναι?  (Αναγνώστηκε 46834 φορές)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: τι ξυλο ειναι?
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 02, 2012, 11:20:06 μμ »
Χρηστο χρησιμοποιησα ενα τετοιο κομματι στο μανικι της κιθαρας που φτιαχνω και βλεποντας το δικο σου ειναι σαν διδυμα! Οποτε μαλλον παλισσανδρος ειναι αλλα και εγω δεν γνωριζω τι ειδους.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 02, 2012, 11:38:58 μμ »
Γιάννη εγώ μόλις ανακάλυψα ότι υπάρχει και παλίσανδρος Βολιβίας αλλά και αφρικανικός και απ ότι βγάζω απ τα συμφραζόμενα αφήνει να εννοηθεί ότι το pau ferro wood είναι ένα είδος αφρικανικού παλίσανδρου, εγώ πάντως δεν μπορώ να ξεχωρίσω τι είναι τι, γιατί τα βλέπω όλα ίδια. Να και Βολιβιανός παλίσανδρος καταλαβαίνει κάποιος διαφορές;

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 03, 2012, 01:20:30 πμ »
Χρήστο,
το Pau Ferro (Caesalpinia ferrea, Machaerium scleroxylon, Morado, Brazilian Ironwood) μοιάζει πάρα πολύ με παλλίσανδρο γι' αυτό και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο. Το βρίσκεις και ως Bolivian rosewood. Είναι όμως διαφορετικό ξύλο ελαφρώς ανοιχτότερο και σαφώς σκληρότερο απ' τον παλλίσανδρο. Δουλεύεται το ίδιο καλά αλλά η σκόνη του προκαλεί αλλεργίες γι' αυτό οπωσδήποτε θέλει μάσκα.

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ, εδώ και εδώ.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 03, 2012, 01:42:25 πμ »
Τριαντάφυλλε αυτό το κομμάτι που έβαλα στην πρώτη φωτογραφία μαζί με μεταφορικά είναι στα 21 ευρώ με διαστάσεις μήκος 50cm πλάτος 8cm πάχος 8mm και το πέρασα για παλίσανδρο στην αρχή και σκεφτόμουν να το παραγγείλω, εσύ τι λες αξίζει; βγάζεις δύο ταστιέρες απ αυτό

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 03, 2012, 02:25:20 πμ »
Χρήστο,
με πλάτος στα 8 εκ. και βλέποντας τα νερά του νομίζω ότι άνετα βγαίνει μόνο μία σωστή ταστιέρα.
Νομίζω ότι λόγω των νερών του δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύσεις να βγάλεις δύο (κομμένο λοξά) ακόμα κι αν είναι για τζουράδες που κανονικά στα 8 εκ. με πολύ προσοχή σε παίρνει.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 03, 2012, 09:02:49 πμ »
Μολις το ειδα ειπα αμεσως pau ferro! Μου εχει δωσει μια ταστιερα απο αυτο
το ξυλο ο καλος μου φιλος Ηλιας!

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 03, 2012, 11:51:43 μμ »
Λέγεται  pau ferro ή  Morado ή Santos ή παλίσανδρος Βολιβίας. είναι λίγο βαρύτερο από τον παλίσανδρο ινδιών (ειδ. βάρος 0,75 -0,8), έχει την ίδια εμφάνιση με τον παλίσανδρο Ρίο αλλά και τα τονικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Πρίν από χρόνια αγόρασα μια αρκετή ποσότητα από αυτό και το χρησιμοποιώ για σώμα στις κιθάρες μου.
Δεν έχει μεγάλους πόρους όπως ο παλίσανδρος ινδίας και λουστράρεται πολύ ευκολα. Η σκόνη του  προκαλεί πράγματι αλλεργίες, (φωτοδερματίτιδα ή ρινίτιδα), όπως άλωστε και  σκόνη άλλων ξύλων που χρησιμοποιούνται στην οργανοποιία (πχ κέδρος) για αυτό θέλει λίγη προσοχή όταν το κατεργαζόμαστε. Ίσως ο Κούρος στο άρθρο του για τα ξύλα να γράψει και για τις αλλεργίας που προκαλούν αυτά.   Λέγεται δε, (χωρίς να ξέρω το γιατί), ότι είναι το καλύτερο ξύλο για ταστιέρα μπάσου.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #37 στις: Μαρτίου 04, 2012, 12:08:27 πμ »
Πολυ ομορφο ξυλο!!!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μαρτίου 04, 2012, 12:09:19 πμ »
Ναι κ. Βασίλη.

Θα είναι προς το τέλος, πριν τα υπομνήματα για τα διάφορα ξύλα.
Θα αναφερθούν αρκετές περιπτώσεις ξύλων που η σκόνη ή οι ατμοί τους προκαλούν διάφορες παρενέργειες από απλή ρινίτιδα και φτάρνισμα μέχρι καρκίνο.

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #39 στις: Μαρτίου 04, 2012, 12:07:55 μμ »
Παράθεση
Λέγεται δε, (χωρίς να ξέρω το γιατί), ότι είναι το καλύτερο ξύλο για ταστιέρα μπάσου.

Αυτό το έχω ακούσει και εγώ κύριε Βασίλη,είναι πολύ σημαντικό και αυτό που είπατε για την προστασία της υγείας μας από την σκόνη, να πέρνουμε πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και μια μάσκα σκόνης είναι το ελάχιστο που πρέπει να τηρούμε όλοι μας!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #40 στις: Μαρτίου 04, 2012, 02:40:33 μμ »
Κυριε Βασιλη ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες! Εδω και μερικες εβδομαδες που αρχισα να δουλευω το συγκεκριμενο ξυλο, παρ'ολο που χρησιμοποιω μασκα, εχω συμπτωματα απο πολυ ασχημο συναχι, με εντονη καταρροη και κοκκινισμα των ματιων. Δεν το ειχα συνδεσει με τη σκονη του ξυλου και ετοιμαζομουν αυριο να παω σε γιατρο νομιζοντας οτι εχω καποια ιωση!

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 04, 2012, 10:56:49 μμ »
  Φίλε immortalk από την κατεργασία μιας ταστιέρας και μόνο και μάλιστα με μάσκα δεν νομίζω ότι μπορεί να προκληθούν τέτοια συμπτώματα, οπότε μήπως πρέπει να ξαναδείς το θέμα με την ίωση?

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 04, 2012, 11:24:09 μμ »
Κυριε Βασιλη ευχαριστω πολυ για την απαντηση.   :)
Το ξυλο δεν το χρησιμοποιησα για ταστιερα! Εκοψα καποια τεμαχια για φετες σε μανικι και πρωτου τα πλανισω τα λεπτυνα σε αυτοσχεδιο ξεχονδριστηρα ο οποιος δεν εχει αναροφηση σκονης. Ακομη και με τη μασκα καταπια αρκετο πραγμα!

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:45:56 πμ »
Ξεχωριζει κανεις τι ειναι αυτο το ξυλο. η πιο ανοιχτοχρωμη πλευρα ειναι η εσωτερικη μολισ σκιστηκε το σανιδι. τα νερα του ειναι ισοβενα και λεπτα απο την μια ακρη μεχρι την αλλη¨(60 cm)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #44 στις: Απριλίου 25, 2012, 08:29:09 μμ »
Εγώ λέω κέδρος, ειδικά αν οταν ειναι φρεσκοκομένος μυρίζει σαν το ξύλο που έχουν τα μολύβια που γράφουμε!

Tags: