Αποστολέας Θέμα: Λαϊκές κιθάρες  (Αναγνώστηκε 48407 φορές)

mkm

• Newbie
  • *
Απ: Λαϊκές κιθάρες
« Απάντηση #60 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 10:59:52 μμ »
Φοβερή δουλειά! Καταπληκτικό αποτέλεσμα....Δεν έχω λόγια!

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #61 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:43:33 πμ »
Παναγιώτη ,πολύ καλή δουλειά ! συγχαρητήρια. 

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #62 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:54:26 πμ »
Φ'ιλε ΚαΠα δεν πρόλαβα να τα μελετήσω αλλα απο ότι είδα στις φωτό πολύ καλή δουλειά .. Μπράβο

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Μαρτίου 02, 2012, 01:16:30 πμ »
Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Ψήνεται και η δεύτερη. Πιστεύω προς το τελος της άλλης εβδομάδας να βάλω χορδές.

Βασίλη ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά και για τις πληροφορίες που μου έστειλες για τις αντλίες κενού. Βέβαια προς το παρόν δεν κάνω τίποτε. Ίσως σε επόμενη φάση.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Δημήτρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #64 στις: Μαρτίου 02, 2012, 01:44:33 μμ »
Πολύ όμορφη κιθάρα!!! Ένα τραγουδάκι θα το έπαιζα με αυτήν :) Μπράβο κ.Παναγιώτη.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Μαρτίου 02, 2012, 06:19:23 μμ »
Δημήτρη ευχαριστώ. Στην επόμενη ρεμπετομάζωξη στείλε μήνυμα ότι θα είσαι για να στη φέρω.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #66 στις: Μαρτίου 02, 2012, 07:37:59 μμ »
Χίλια μπράβο και απο εμένα ρε Παναγιώτη.
Πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά και τέλειο φινιρισμα με την γομαλάκα.
Δεν θα το πίστευα πως είναι γομαλάκα αν δεν το έλεγες.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 02, 2012, 09:59:50 μμ »
Δημήτρη ευχαριστώ. Στην επόμενη ρεμπετομάζωξη στείλε μήνυμα ότι θα είσαι για να στη φέρω.
Φιλε ΚαΠα με ενδιαφέρει να τις ακούσω οταν με το καλό τελειώσουν , εχω φτιάξει και γω μια που μοιάζει με ρεμπετοκιθάρα, ειναι αντιγραφή Gibson blues king , την έχω βάψει αλλα δεν τηνέχω γυαλίσει ακόμα , παιζω κατι σαν jazz-blues και με ενδιαφέρει ο ξερός ήχος με λίγα μπάσα και πολλές μεσαίες συχνότητες.
Καλή συνέχεια

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Μαρτίου 02, 2012, 10:47:58 μμ »
Φιλε ΚαΠα τώρα εδέησα να διαβάσω και να δω τις φωτο απο τις κατασκευές σου.
Πολύ καλή ιδέα να κατασκευάζεις τα όργανα δύο δύο γιατι κερδίζεις χρόνο απο το στήσιμο των εργαλείων.
Εχεις δικιο και μένα δεν μου αρέσει το κελεμπέκι οταν είναι φρεσκοκομμένο γιατί ειναι πολύ ανοικτόχρωμο.
Σε μια ηλεκτρική που είχα φτιάξει παλιότερα και την έχω στα media είχα προσθέσει υποκίτρινο χρώμα στο βερνίκι νίτρου και πέτυχα να γινει ελαφρά πιο σκούρο, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση γιατί εκεί που έχει πιο παχύ βερνίκι έχει διαφορά στην απόχρωση.
Ο καλύτερος τρόπος ειναι να πετύχεις τεχνητή γήρανση στην επιφάνεια στο κελεμπέκι σαν να το έχεις αφήσει κάνα δύο χρόνια πού σκουραίνει μόνο του.
Ειχα δει παλιότερα σε κατασκευή jazz hollow body κιθάρας απο κελεμπέκι , πού ειχε φτιάξει κάποιος ενα ειδικό θάλαμο που κρέμαγε τα όργανα και με τη βοήθεια λαμπτήρων φθορισμού με υπεριώδεις ακτίνες πετύχαινε καταπληκτική γήρανση σε μια-δύο βδομάδες ,νομίζω κατι τέτοιο μπορεί να είναι λύση στο ανοικτόχρωμο για το κελεμπέκι.
Καλή συνέχεια

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Μαρτίου 02, 2012, 10:52:58 μμ »
Νάσο οι κιθάρες είναι στη διάθεσή σου όποτε θέλεις να έλθεις να την παίξεις (και βέβαια όποιος άλλος φίλος θέλει). Σε περίπου 10 μέρες θα έχει χορδές και η άλλη. Στείλε μου πμ για τις λεπτομέρειες. 

Νομίζω ότι παρόλο χρησιμοποίησα το ίδιο σχέδιο, σίγουρα θα έχoυν διαφορές λόγω διαφορετικών ξύλων. Ιδιαίτερα λόγω διαφορετικού καπακιού. Η μία έχει ευρωπαϊκό έλατο ενώ η άλλη sitca spruce Αλάσκας. Το περίεργο και ενδιαφέρον είναι ότι αυτή με το ευρωπαϊκό έλατο που είναι έτοιμη, έχει μεγάλο sustain. Υποτίθεται ότι με το παράλληλο καμάρωμα παίρνεις πιό ξερό ήχο. Δεν ξέρω που να το αποδώσω. Αυτή που λουστράρω τώρα με το sitca, λογικά θα έχει πιό πρίμο και ξερό ήχο. Είδομεν!

Πάντως (πέρα από τα προβλήματα διάρκειας στο χρόνο) ένας από τους λόγους που καθιερώθηκε το x-bracing νομίζω ότι ήταν για να αποκτήσουν οι κιθάρες τονική ισορροπία και μεσαίες συχνότητες. Υποτίθεται ότι οι παληές κιθάρες blues και οι ρεμπετοκιθάρες (λόγω παράλληλου καμαρώματος) έχουν ξερά μπάσα και καντίνια. 

Όσον αφορά το χρώμα πράγματι αντιμετωπίζω το πρόβλημα που περιγράφεις. Μάλιστα σήμερα σε μια προσπάθεια να διορθώσω κάποιες ατέλειες έκανα κάποια μπαλώματα στην πλάτη και τώρα σκέφτομαι να την ξανατρίψω και να αρχίσω από την αρχή (πλάτη και πλαϊνά). Θα δω το πρωί με το φως της ημέρας τι έχει γίνει. :'(

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Μαρτίου 03, 2012, 01:25:55 πμ »
Ο λόγος που δέν εχω τελειώσει τη δική μου blues king ειναι οτι τουλάχιστον σε ένα σημειο έχω δει το βερνίκι να έχει φυσσαλίδες απο κάτω πράγμα που σημαίνει μπάλωμα και ξαναβάψιμο τοπικά , γι αυτό σε καταλαβαίνω απόλυτα...
Για τον ήχο τώρα
Εγω τη δική μου την έχω ακούσει με καβαλάρη floatin σαν του μπουζουκιού και είχε κατι μεσαίες που έπαιρναν αυτιά..
Με τον κανονικό καβαλάρη βιδωμένο και όχι κολημένο είχε πιο ισορροπημένο ήχο και εχοντας χρησιμοποιήσει bumbiga πίσω και πλαινά, και καπάκι έλατο sitka Αμερικής , αρκετο sustain , βάθος και αρκετο όγκο στο 8-12ο τάστο πράγμα που οι μεγάλες κιθάρες στερούνται.

Αρα παραταω τις υπόλοιπες, τελειώνω την blues king και βρισκόμαστε και όποιος άλλος θέλει φυσικά για να τις ακούσουμε απο κοντά.
Καλη συνέχεια

babis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #71 στις: Μαρτίου 10, 2012, 12:58:14 μμ »
Φίλε Παναγιώτη θερμά συγχαρητήρια και από μένα για αυτές τις τόσο προσεγμένες κατασκευές.
Είμαι σίγουρος ότι θα είναι αηδόνια οι κιθάρες σου! Περιμένουμε εναγωνίως ήχο και εικόνα!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #72 στις: Μαρτίου 10, 2012, 02:23:35 μμ »
Νά είσαι καλά Μπάμπη σε ευχαριστώ.

Τις επόμενες ημέρες που θα τελειώσει και η άλλη να βρεθούμε να φέρεις και την Απαρτιάν σου, να τις δοκιμάσεις συγκριτικά να μου πεις την άποψή σου.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Μαρτίου 10, 2012, 04:35:23 μμ »
Eξαιρετικη δουλεια συγχαρητηρια

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Μαρτίου 11, 2012, 06:15:24 μμ »
Φιλε ΚαΠα παιρνω το θαρος να ρωτησω κατι μεσα στο θεμα σου, για τις κιθαρες.Σημερα φιλος μου μου εδωσε να κολησω την κιθαρα του .Προκειτε για κιθαρα αγορασμενη απο το Lidl το 2005-6 και φοραει ναυλον χορδες.Η κιθαρα αφου επαιξε για 6 χρονια αρχισε να σηκωνει σιγα σιγα τις χορδες της ψηλα.Ολοι νομισαμε οτι στραβωσε το μπρατσο, αλλα μετα παρατηρωντας ειδαμε οτι εχει ξεκολησει η ενωση μπρατσου σκαφους.Αφου την πηρα και την ξεκουρτισα, εβαλα στην ενωση ενα φαρδυ σκαρπελο να την ανοιξω να δω με ποιο τροπο θα βαλω κολα μεσα στο μορσο , και ανακαλυπτω οτι δεν υπαρχει μορσο παρα δυο μικρες ξυλινες καβιλιες.Τελος παντων εβαλα κολα, εσφυξα, σκουπισα με μουσκεμενο πανι τις κολες, αλλο θελω να ρωτησω.Υπαρχει αυτη η τεχνικη, η ειναι αλλο ενα φτηνο κολπο των συμπαθεστατων Κινεζων για γρηγορη παραγωγη?Μου θυμησε που καποτε πηρα στα χερια μου εναν μπαγλαμα εντελος αχρηστο, ετσι για να του ριξω μια ματια. Ο μπαγλαμας λοιπον φτιαγμενος απο Ελληνα ειχε στην ενωση σκαφους μπρατσου .........ενα βιδοτο στριφονακι , και τιποτε αλλο.Ουτε ενωση με μορσο ουτε τιποτα.Κολα και στριφονι
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 11, 2012, 09:10:14 μμ από ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: