Αποστολέας Θέμα: Λαϊκές κιθάρες  (Αναγνώστηκε 48400 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Λαϊκές κιθάρες
« Απάντηση #90 στις: Μαρτίου 15, 2012, 10:45:40 μμ »
Παναγιώτη,
τι να σου πω φίλε μου!!!
Γεια στα χέρια σου, φτιάχνουν αριστουργήματα!!!

Οι "λαϊκές αδερφούλες" βγήκαν πανέμορφες. ;) :D

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #91 στις: Μαρτίου 15, 2012, 11:42:44 μμ »
Εξαιρετική  δουλειά τα θερμα μου συγχαρητήρια!!
Παναγιώτη πρέπει να βρεθούμε το συντομότερο , θα κλείσουμε πουλμανάκι για ναρθουμε ;)
Έχω ψηφιακό φορητό εγγραφέα, μπορούμε να γράψουμε για όποιον θέλει.
Σου στέλνω pm
Νάσος

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #92 στις: Μαρτίου 18, 2012, 09:44:37 πμ »
Αγαπητοί συνφορουμίτες,
Βρεθήκαμε χθές με τον Παναγιώτη  και εναν άλλο φίλο το Βαγγέλη και είδαμε απο κοντά και παιξαμε με τις δυο λαϊκές του κιθάρες, τι να πώ είναι πολύ ομορφότερες απο τις φωτογραφίες  με καταπληκτικούς συνδιασμούς ξύλων και ακούγονται θαυμάσια,
Οι κιθάρες έχουν διαφορές στον ήχο λόγω διαφορετικών ξύλων πάνω, κάτω αλλα η κάθε μία είχε το χαρακτήρα της, είνοι η έννοια της κιθάρας που εδώ υπάρχει στην πραγματικότητα!!
Γρατσουνίσαμε και λίγο αλλά κανείς δεν ήθελε να γράψουμε γιατι η κάθε είδους διαφορετική δουλεια και ενασχόληση  ¨τρώει ¨ το μουσικό που κρύβουμε μέσα μας,
Στο τέλος ο Βαγγέλης ήθελε να φύγει μαζί με μια απο τις δυό κιθάρες γιατί ερωτεύτηκε τη μελαχροινή ;D
Ευχαριστούμε Παναγιώτη νάσαι καλά να μας γεμίζεις με τέτοια όργανα!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:31:09 πμ »
Καλημέρα σε όλους!

Πρέπει να ευχαριστήσω το Νάσο  που έκανε μια ώρα δρόμο να έλθει χθες στο σπίτι μου και αφιέρωσε όλο το Σαββατόβραδό του μαζί με τον φίλο του το Βαγγέλη που είναι πολύ καλός κιθαρίστας και μένει στη γειτονιά μου.

Κάτσαμε μαζί περίπου 5 (ναι πέντε) ώρες. Τα υπόλοιπα μπορεί κανείς εύκολα να τα συμπαιράνει. Ο Βαγγέλης έπαιξε με όλες τις κιθάρες που υπήρχαν στο σπίτι (τις δικές μου και μια πολύ καλή που έχει κατασκευάσει ο Νάσος και έφερε μαζί του). Ο Βαγγέλης κόλλησε με τη μελαχρινή.

Όπως ήταν αναμενόμενο εμείς με το Νάσο μιλάγαμε για εργαστήρια, κατασκευές, υλικά, ξύλα, εργαλεία, πατέντες κτλ, κτλ. Ε! Που να χωρέσουν όλα αυτά σε πέντε ώρες!!!!!

Ευχαριστώ Νάσο και Βαγγέλη για την καλή παρέα. Εις το επανιδείν!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Μαρτίου 18, 2012, 03:39:25 μμ »
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΠΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ , ΛΑΟΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΥΤΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΟΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ Η ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΥΣΧΗΣΗ Η ΒΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΦΟΥ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΤΡΑΒΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΘΑΡΕΣ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ.....ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!!!!
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #95 στις: Μαρτίου 18, 2012, 03:57:23 μμ »
κωστα σε φθηνες κιθαρες κινεζικες αν βαλεις το χερι σου απο μεσα στο σημειο του καβαλαρη θα πιασεις δυο βιδακια,στην απεξω μερια πανω στον καβαλαρη θα δεις δυο στρογγυλα πλαστικα διακοσμητικα που κρυβουν τα κεφαλια απο τα βιδακια.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Μαρτίου 18, 2012, 05:02:35 μμ »
Ο καβαλαρης κολιεται στο καπάκι , δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω , σε κάποιες εργοστασιακες κατασκευές βάζουν και βίδες οπως είπε και ο Αποστόλης για πιο  σιγουριά και τη κρύβουν κάτω απο φιγούρες δεξιά και αριστερά στα άκρα του καβαλαρη

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Μαρτίου 18, 2012, 06:32:53 μμ »
Όπως είπε και ο Νάσος οι καβαλάρηδες στις ακουστικές κιθάρες απλώς κολλιούνται πάνω στο καπάκι. Ούτως ή άλλως οι σύγχρονες κόλλες (π.χ. titebond) είναι πιό ισχυρές από το ξύλο. Βέβαια ενίοτε οι καβαλάρηδες ξεκολλάνε.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες ακουστικές κιθάρες (όπως και στις συγκεκριμένες δικές μου) οι χορδές δεν καταλήγουν στο πίσω μέρος του καβαλάρη π.χ μέσα από κάποια οριζόντια τρύπα. Αλλά περνούν μέσα από κάθετες τύπες, κάτω από το καπάκι. Για να κρατηθούν στη θέση τους βάζουμε τα μικρά πλαστικά η ξύλινα πυράκια (εξωτερικά φαίνονται ως διακοσμητικά) μέσα στις τρύπες ώστε να σφηνώνεται μεταξύ του άκρου τους (που μπαίνει μέσα στην τρύπα) και του καπακιού, η μπίλια που υπάρχει στην άκρη της κάθε χορδής της κιθάρας (αντί για θηλειά που έχουν τα μπουζούκια). Έτσι ένα μεγάλο μέρος της τάσης εφαρμόζεται από κάτω προς τα πάνω και κατανέμεται στην ευρύτερη περιοχή του καβαλάρη. Για να προστατέψουμε το μαλακό καπάκι από την πίεση αυτής της μπίλιας, ενισχύουμε το καπάκι κάτω από τον καβαλάρη με ένα κομάτι σκληρό ξύλο, συνήθως ένα ρετάλι από το ξύλο της πλάτης ή των πλαϊνών.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 18, 2012, 06:42:56 μμ από ΚαΠα »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Μαρτίου 18, 2012, 08:28:04 μμ »
Σας ευχαριστω ρε παιδια ολους.Ξερετε.... ρωταω γιατι πριν απο δυο χρονια ο μπατζανακης μου αγορασε ενα ουτι απο μαγαζι στην Αθηνα, και αυτη την στιγμη που μιλαμε,απο την πισω μερια, ο καβαλαρης του εχει σηκωθει πανω απο 2 χιλιοστα.Απο εμπρος εχει ....βουτηξει προς τα κατω με αποτελεσμα να σπρωχνει το καπακι και να του εχει κανει γουβα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:51:50 μμ »
Σας ευχαριστω ρε παιδια ολους.Ξερετε.... ρωταω γιατι πριν απο δυο χρονια ο μπατζανακης μου αγορασε ενα ουτι απο μαγαζι στην Αθηνα, και αυτη την στιγμη που μιλαμε,απο την πισω μερια, ο καβαλαρης του εχει σηκωθει πανω απο 2 χιλιοστα.Απο εμπρος εχει ....βουτηξει προς τα κατω με αποτελεσμα να σπρωχνει το καπακι και να του εχει κανει γουβα
Στείλε φωτο άν έχεις!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #100 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:58:58 μμ »
Γεια σας παιδια.....τι ξυλο προτεινεται για καβαλαρη κλασσικης κιθαρας???
Η κιθαρα ειναι καρυδια τα πλαινα και ο πατος,ελατος το καπακι, μαονι το μανικο και ινδικος παλλισανδρος η ταστιερα.Νομιζω πως παει μαζι με την ταστιερα ::) ::) ::)
Περιμενω οποιος ξερει να μου πει μια γνωμη.....Ευχαριστω!!!

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #101 στις: Μαρτίου 18, 2012, 11:42:53 μμ »
Ινδικός παλισανδρος είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί είναι σκληρός ώστε να κρατά τις τάσεις των χορδών αλλά και ελαφρύτερος από άλλα σκληρά ξύλα όπως Έβενος, Μπουμπίγκα κτλ.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #102 στις: Απριλίου 22, 2012, 06:20:39 μμ »
Μετά από ατέλειωτες αναζητήσεις για πατέντες, ιδιοκατασκευές εργαλείων, πατρόν κτλ (αλλά και μεγάλα διαστήματα τεμπελιάς και απραξίας) κατάφερα επιτέλους να τελειώσω τις κιθάρες μου. Σας παρουσιάζω σήμερα την μια από τις δύο στην οποία πέρασα χορδές μόλις πριν από 2 μέρες (μπράτσο μαόνι ονδούρας, σκάφος πουπίνγκα, καπάκι ευρωπαϊκό έλατο, ταστιέρα παλίσσανδρος). Η δεύτερη είναι και αυτή κατασκευαστικά τελειωμένη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά περιμένει να βρω έναν απλό (αλλά και αναστρέψιμο) τρόπο να βάψω το σκάφος που είναι από (πολύ άσπρο) κελεμπέκι, ενώ εγώ θα ήθελα κάτι πιό σκούρο. Πιστεύω στις επόμενες ημέρες να τα καταφέρω να τελειώσω και αυτήν.

Οπως είχα γράψει σε παλαιότερο μήνυμα το σχήμα της κιθάρας και οι θέσεις των καμαριών βασίστηκε σε σχέδιο του Απαρτιάν.

Το λούστρο είναι γομαλάκα περασμένη με μπάλα ενώ προηγουμένως οι πόροι της πουπίνγκας έκλεισαν με ελαφρόπετρα. Δεν έχω περάσει επιπλέον αλλοιφές γυαλίσματος ή οτιδήποτε άλλο. 

Λοιπον, ειχα την τυχη να δω απο κοντα αυτη την πανεμορφη κιθαρα και να γνωρισω απο κοντα εναν υπεροχο ανθρωπο, που δεν ειναι αλλος απο τον φιλο Παναγιωτη. Τι λεγαμε σε ενα αλλο θεμα; Οτι οι φωτογραφιες ωραιοποιουν τις κατασκευες; Φιλοι μου εδω ισχυει το ακριβως αντιθετο...οι φωτογραφιες σιγουρα την αδικουν και προσωπικα ντρεπομουν να την πιασω στα χερια μου! Και ειχα και τον Παναγιωτη, εναν πολυ ανετο, ευχαριστο και μετριοφρων ανθρωπο, να μου λεει : "Να, εδω εκανα ενα λαθακι..."! Παναγιωτη χαρηκα παρα πολυ που σε γνωρισα και ευχομαι να συναντηθουμε ξανα συντομα! Πολλους χαιρετισμους και απο την Φανη  :)

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Απριλίου 22, 2012, 08:05:22 μμ »
Γειά σου Γιάννη και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η Νάουσσα ήταν πάντα φιλόξενη για μένα και έχω περάσει εκεί πολλές αξέχαστες στιγμές  με φίλους από τα παληά. Αλλά είναι πάντα ευχάριστο να ανακαλύπτεις καινούργιους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού τους. Οι 2-3 ώρες που περάσαμε μαζί αποδείχτηκαν μάλλον ελάχιστες για να θίξουμε απλώς τα πολλά θέματα που μας ενώνουν.

Νάσαι καλά εσύ και η Φανή  και εύχομαι να δείτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν όπως τα ονειρεύεστε (με πολλές κιθάρες γύρω τους).

Σίγουρα θα τα ξαναπούμε.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #104 στις: Απριλίου 22, 2012, 09:20:20 μμ »
Οι κιθάρες του Παναγιώτη έγιναν για άλλη μια φορά πρεσβευτές φιλίας!
Παναγιώτη απο  τη τελευταία μας συνάντηση με το Βαγγέλη έχω ένα μικρόκλιπάκι ήχου που δεν μπορώ να το αναρτήσω λόγω όγκου δεδομένων!
Μπορω όμως να στο στείλω ηλεκτρονικά και αν θέλεις το ανεβάζεις κάπου και κάνεις επικόληση εδώ να ακούσουν τα παιδιά τις θαυμάσιες κιθάρες σου  :D
Χρονια Πολλά!

Tags: