Αποστολέας Θέμα: Γνώμη για KIT κατασκευής μπουζουκιού;  (Αναγνώστηκε 15799 φορές)

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
Γνώμη για KIT κατασκευής μπουζουκιού;
« στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 01:59:40 πμ »
Χαιρετώ τη συντροφιά και εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!

Αυτή είναι η πρώτη μου τοποθέτηση! Χάρηκα πολύ που βρήκα ένα χώρο αποκλειστικά για θέματα οργανοποιίας (είμαι μέλος στο "Ρεμπέτικο φόρουμ" από όπου τυχαία βρήκα το λινκ για τη το site αυτό).

Στο θέμα μου λοιπόν: τι γνώμη έχετε για τα έτοιμα ΚΙΤ κατασκευής οργάνων που κυκλοφορούν στη χώρα μας πια (ας πούμε είδα αυτό στον Καρελλά:
http://www.karellas.gr/product.php?id=82)

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση.
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

αποστολης τ

• Hero Member
Απ: Γνώμη για KIT κατασκευής μπουζουκιού;
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 01:39:05 μμ »
διπλοχορδε καλωςηρθες,αν δες εχεις ξανασχοληθη με κατασκευες ξεκινα με ενα κιτ για να δεις τι παιζεται,κιτ εχει και εδω www.sxoinas.gr

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 03:28:42 μμ »
Για καποιο αγνωστο λογο σου εγραψα το πρωι  και σβηστηκε.Ελεγα λοιπον οτι αν δεν εχεις φτιαξει ξανα, καλο θα ειναι να ασχοληθεις με το κιτ ,και ετσι θα καταλαβεις την φιλοσοφια του οργανου απο πρωτο χερι.Οταν με το καλο το παρεις, μετρησε με κουρτιστηρι το καπακι να μας πεις κι εμας σε τι τονο ειναι κουρτισμενο ( ετσι λεει το κιτ...καπακι κουρτισμενο).Καλως ωρισες φιλε
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 10:19:19 μμ »
Φίλε Διπλόχορδε καλωσόρισες στην παρέα μας,και εγώ θετική γνώμη έχω για τα κιτ,σε βοηθάνε να μπεις στην φιλοσοφία της οργανοκατασκευής γενικότερα :)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 11:11:52 μμ »
Φίλε Σωτήρη(; ),
όταν το περασμένο καλοκαίρι έψαχνα για μπουζούκι, πριν ανακαλύψω το χώρο μας, πέρασα και από του Καρελά. Με κέρδισε η ειλικρίνειά του. Ήταν ο μόνος που παραδέχτηκε ότι στα σκάφη με 60 ντούγες, αυτές είναι διαιρεμένες 15.

Είδα από κοντά τα κιτ που έχει στην ιστοσελίδα του. Πράγματι μπορεί και ένας άσχετος όπως εγώ, με λίγη υπομονή να φτιάξει ένα αξιοπρεπές όργανο. Σημειώνω ότι τότε δεν είχα την παραμικρή ιδέα από οργανοποιία και όταν μου το πρότεινε (!!!!) το φοβήθηκα. Τώρα θα ρωτούσα πολλά πράγματα.

Το καλύτερο όμως είναι ότι έχεις μπροστά σου ένα-ένα τα κομμάτια ενός μπουζουκιού και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως οδηγό για να φτιάξεις ένα δικό σου γνωρίζοντας ότι οι διαστάσεις για όλα τα επιμέρους στοιχεία θα είναι ενός κανονικού οργάνου.

Και η τιμή νομίζω δεν είναι απαγορευτική.

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 01:15:52 πμ »
Ευχαριστώ για την υποδοχή και τις απαντήσεις σας! Ξέρετε από ποιότητα τι λένε τα ΚΙΤ αυτά; Εννοώ φυσικά από άποψη ξυλείας και δουλειάς. Καταλαβαίνω ότι μάλλον στα "στολίδια" δεν βάζουν στο πακέτο και τα ακριβότερα υλικά (πχ. όστρακα)... Δηλαδή εντάξει, να κουραστώ, να το φτιάξω, να κουραστώ και υπέρτριπλα σαν ατζαμής που είμαι και που θα μου παίρνει τριπλάσιο και βάλε να κάνω αυτό που ένας πιο έμπειρος θα έκανε συντομότερα... Αλλά να δουλεύω τουλάχιστον με καλά υλικά κατά το δυνατόν, μην πάει ο κόπος μου στο βρόντο...
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 07:27:23 πμ »
Ευχαριστώ για την υποδοχή και τις απαντήσεις σας! Ξέρετε από ποιότητα τι λένε τα ΚΙΤ αυτά; Εννοώ φυσικά από άποψη ξυλείας και δουλειάς. Καταλαβαίνω ότι μάλλον στα "στολίδια" δεν βάζουν στο πακέτο και τα ακριβότερα υλικά (πχ. όστρακα)... Δηλαδή εντάξει, να κουραστώ, να το φτιάξω, να κουραστώ και υπέρτριπλα σαν ατζαμής που είμαι και που θα μου παίρνει τριπλάσιο και βάλε να κάνω αυτό που ένας πιο έμπειρος θα έκανε συντομότερα... Αλλά να δουλεύω τουλάχιστον με καλά υλικά κατά το δυνατόν, μην πάει ο κόπος μου στο βρόντο...

Καλώς ήλθες φίλε διπλόχορδε
Εγώ θα έλεγα μιάς και δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το αντικείμενο και σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιες τεχνικές
γιά πρώτη φορά θα έλεγα να αρχίσει με κάτι ποιό απλό , με κάποιο σκαφτό μπαγλαμαδάκι π.χ. (όπως και οι περισσότεροι εδώ)
για να εξοικειωθείς με το αντικείμενο και να αποκτήσεις κάποιες εμπειρίες.
Το θέμα πάλι είναι ότι θα χρειαστείς κάποια εργαλεία για να κάνεις σωστά την δουλειά σου αλλά από την άλλη το κόστος για ένα μπαγλαμά
είναι μηδαμινό. Εάν πάλι θέλης απλά να φτιάξεις ένα μπουζούκι με κόστος πολύ μικρότερο από ένα της ίδιας ποιότητας έτοιμο, τότε το κιτ είναι
μία καλή  λύση που χρηματικά περιορίζεται στο κόστος του κιτ.   
Εάν όμως θέλης να ασχοληθείς περισσότερο με την οργανοποιία καλό θα είναι να το πάρης από την αρχή.
Βέβαια καταλαβαίνω ότι διαβάζοντας εδώ το φόρουμ σου έχει ανοίξη η όρεξη να φτιάξης ένα όργανο και το κιτ είναι η άμεση λύση
οπότε σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι αποφασίσεις και φυσικά να μας ενημερώσεις για την πρόοδο των εργασιών  ;D

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 02:08:58 μμ »
Καλώς ήλθες φίλε διπλόχορδε
Εγώ θα έλεγα μιάς και δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το αντικείμενο και σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιες τεχνικές
γιά πρώτη φορά θα έλεγα να αρχίσει με κάτι ποιό απλό , με κάποιο σκαφτό μπαγλαμαδάκι π.χ. (όπως και οι περισσότεροι εδώ)
για να εξοικειωθείς με το αντικείμενο και να αποκτήσεις κάποιες εμπειρίες.
Το θέμα πάλι είναι ότι θα χρειαστείς κάποια εργαλεία για να κάνεις σωστά την δουλειά σου αλλά από την άλλη το κόστος για ένα μπαγλαμά
είναι μηδαμινό. Εάν πάλι θέλης απλά να φτιάξεις ένα μπουζούκι με κόστος πολύ μικρότερο από ένα της ίδιας ποιότητας έτοιμο, τότε το κιτ είναι
μία καλή  λύση που χρηματικά περιορίζεται στο κόστος του κιτ.   
Εάν όμως θέλης να ασχοληθείς περισσότερο με την οργανοποιία καλό θα είναι να το πάρης από την αρχή.
Βέβαια καταλαβαίνω ότι διαβάζοντας εδώ το φόρουμ σου έχει ανοίξη η όρεξη να φτιάξης ένα όργανο και το κιτ είναι η άμεση λύση
οπότε σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι αποφασίσεις και φυσικά να μας ενημερώσεις για την πρόοδο των εργασιών  ;D

Δηλαδή προτείνεις να αρχίσω ας πούμε με το ΚΙΤ για σκαφτό μπαγλαμαδάκι; Ή να το αρχίσω από το μηδέν μοναχός μου;
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 02:41:05 μμ »
Εάν είναι να κάνεις ΚΙΤ κάνε το μπουζούκι  ;D
Το συγκεκριμένο ΚΙΤ για μπαγλαμά μου φένεται  λίγο τσιμπιμένο , εάν ασχοληθείς λίγο να μαζέψεις τα υλικά θα σου βγεί στο 1/4 της τιμής , το πολύ στο 1/3 , και μην ξεχνάς όλη δουλειά είναι το σκάψιμο , και στο ΚΙΤ ο μπαγλαμάς θέλη σκάψιμο. Γιατί να το πληρώσεις τόσο ακριβά αφού την δουλειά πάλι εσύ θα την κάνεις?
Και δεν σου λέω αυτός το έχει ακριβά ο άλλος ποιο φτηνά , τα ΚΙΤ τα πληρώνεις κάτι παραπάνω απο απλά υλικά , δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο , ίσα-ίσα έχω ψωνίσει από εκεί.

Ρίξε και μια ματιά εδώ , έχει αναλυτικά την κατασκευή , διάβασε το όλο , πωρώσου και αποφάσισε  ;D ;D

http://luthierschool.blogspot.com/
http://bouzoukimaker.blogspot.com/

spirosgiapros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 01:55:13 πμ »
εάν ασχοληθείς λίγο να μαζέψεις τα υλικά

εδώ είναι όλο το μυστικό ... να μπορείς να ασχοληθείς και να μαζέψεις τα υλικά
εγω προσωπικά που δεν μπορώ αυτη τη στιγμή να μαζέψω τα υλικά σκέφτομαι να ξεκινήσω με αυτά τα δύο

http://www.karellas.gr/product.php?id=299

http://www.karellas.gr/product.php?id=305

τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου μαζεύονται

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 10:23:18 μμ »
Ωραία Sirpanos (Πάνος υποθέτω;)! Ευχαριστώ!

Έλα και τα βρήκα αυτά για το μπαγλαμά... (Νομίζω τα είδα στου Καρελλά και αυτά...)

Τι εργαλεία θα χρειαστώ; Εννοείται εκτός από τα βασικά (ξέρω γω πένσες, κοφτες, κατσαβίδια κλπ. κλπ.)

Εγώ με το μικρό μου μυαλουδάκι και την ελάχιστη εμπειρία φαντάζομαι:

Χειρός:
1. Ράσπα (-ες?)
2. Πριόνι (-ια?)
3. Σκαρπέλο (-α?)
4. Γυαλόχαρτα (ποιά?)
5. Πλάνη
6. Πριονάκι ξυλοκοπτικής
7. --- (Παρακαλώ συνεχίστε)

Ηλεκτρικά;
1. Δράπανο
2. Dremmel (?)
3. Σέγα (?)
4. ... (Παρακαλώ συνεχίστε)

Ευχαριστώ!
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

spirosgiapros

• Full Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:27:41 μμ »
εγω λογω ελειψης ξυλων αλλα και αδυναμιας ευρεσης εκανα την παραγγελια μου πρωι πρωι ... καρελλας μασιφ φλαμουρι του μπαγλαμα και καπακι ... τις παραπανω φωτο δηλαδη

για τα εργαλεια ξεκιναμε με το τι εχεις καταρχην .... δεν πας αυτη τη στιγμη να φτιαξεις συλλογη εργαλειων αλλα να μαζεψεις τα βασικα εργαλεια για να δουλεψεις ... εγω πχ για αρχη το μονο που χρειαζομαι ειναι μεγγενη δραπανο, εργαλεια δραπανου και μερικα γυαλοχαρτα για το σκαψιμο του σκαφους

τωρα για τα υπολοιπα εξαρταται απο το αν εχεις dremel η οχι .... εμενα προσωπικα παρολο που εχω μεγαλη συλλογη απο εργαλεια μονο σε εξειδικευμενες περιπτωσεις θα τα χρησιμοποιησω ... σχεδον για τα παντα θα χρησιμοποιησω dremel

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 12:02:05 πμ »
εγω λογω ελειψης ξυλων αλλα και αδυναμιας ευρεσης εκανα την παραγγελια μου πρωι πρωι ... καρελλας μασιφ φλαμουρι του μπαγλαμα και καπακι ... τις παραπανω φωτο δηλαδη

για τα εργαλεια ξεκιναμε με το τι εχεις καταρχην .... δεν πας αυτη τη στιγμη να φτιαξεις συλλογη εργαλειων αλλα να μαζεψεις τα βασικα εργαλεια για να δουλεψεις ... εγω πχ για αρχη το μονο που χρειαζομαι ειναι μεγγενη δραπανο, εργαλεια δραπανου και μερικα γυαλοχαρτα για το σκαψιμο του σκαφους

τωρα για τα υπολοιπα εξαρταται απο το αν εχεις dremel η οχι .... εμενα προσωπικα παρολο που εχω μεγαλη συλλογη απο εργαλεια μονο σε εξειδικευμενες περιπτωσεις θα τα χρησιμοποιησω ... σχεδον για τα παντα θα χρησιμοποιησω dremel

Η αλήθεια είναι ότι ένα Dremel άκι το χρειάζομαι ούτως ή άλλως και για άλλες δουλειές...

Το σκάψιμο το κάνουμε με σκαρπέλα, με το Dremel, με δράπανο, με τι...;

Αρχίζω να ψήνομαι...
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

spirosgiapros

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 01:16:32 πμ »
εγω ξεκινω με δραπανο ... στην αρχη με αριδια μετα με ποτηροτρύπανα μετά με περιστροφική ρασπα και τελος με γυαλοχαρτα χειρος η περιστροφικα στο dremel

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 07:29:00 πμ »
Συμφωνώ με τον Σπύρο , σίγουρα θές δράπανο , ράσπα , μέγγενη και γυαλόχαρτα για αρχή.
Εγώ χρησιμοποίησα και αυτά τα φρεζοτρύπανα και τις παρακάτω φρέζες για δράπανο.
Τα φρεζοτρύπανα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε σταθερό δράπανο για καλύτερα αποτελέσματα.

Tags: