Με την συμμετοχή μου σε μία αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω μία αρχαιοελληνική λύρα για να χρησιμοποιηθεί στην παράσταση. Καθότι άσχετος με το αντικείμενο απευθύνθηκα στο Στέλιο που έιχε κατασκευάσει μία (βλ.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=4326.0 ).
Να είναι καλά ο Στέλιος, με βομβάρδισε με πολύ υλικό σχετικό τόσο που δεν κατάφερα να το περάσω όλο. Κάποια πράγματα ξεκαθάρισαν κάποια άλλα με μπερδέψανε περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι ακόμα σίγουρος λύρα, κίθαρις, χέλυς, θρακιώτικη, του Απόλλωνα, κοκ. Συν τις άλλοις μιλάμε για ένα όργανο με εξέλιξη στον χρόνο, όχι τυποποιημένο και με πολλές παραλλαγές.
Βασικά πήγα στον Στέλιο και μέτρησα την κατασκευή του καθώς είχε πετάξει τα σχέδια του. Το ηχείο του Στέλιου ήταν τραπεζοειδές. Εγώ διατήρησα τις βασικές διαστάσεις αλλά χρησιμοποίησα σχήμα τις θρακιώτικης με βραχίονες να μοιάζουν με τις λύρες που είχαν κέρατα. Θα διατηρηθεί ο αριθμός των χορδών, τα κλειδιά αλλά οι ηχητικές οπές θα πάνε από την μεριά του καπακιού. Όλα ξεκινάνε με τον σχεδιασμό σε χαρτί και σιγά σιγά θα χτιστεί το όργανο.
Μια ακόμα αλλαγή είναι ο καβαλάρης ο οποίος είναι κολλητός όπως της κιθάρας αλλά στη δικιά μου θα μπει τάκος και κιντός καβαλάρης.