Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : 2025  (Αναγνώστηκε 22923 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : 2025
« Απάντηση #90 στις: Αυγούστου 30, 2025, 12:16:18 μμ »
Βρήκα ένα κορμό ακακίας διαμέτρου περ. 25 εκατοστών και μήκος λίγο πάνω από ένα μέτρο.
Τον έκοψε μάλον ο δήμος γιατί πρέπει να έσπασε με τον αέρα και τον παράτησεστο πεζοδρόμιο.
Έχει χρησιμοποιήσει κανείς ακακία για οργανοποιία; Αξίζει τον κόπο;
Να τον πάρω ή να τον αφήσω για καυσόξυλα;
Πάντως και ο Παπαδάμου και ο Σπουρδαλάκης έχουν φτιάξει μπουζούκια από ακακία.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #91 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2025, 08:54:26 πμ »
Καλημέρα και καλό μήνα.
Αντε να ξαναπιάσουμε τα σκαρπέλα :021:
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #92 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2025, 12:46:49 μμ »
Καλημέρα και καλό μήνα.
Αντε να ξαναπιάσουμε τα σκαρπέλα :021:

αντε καλη σεζον , να μαζευομαστε σιγα-σιγα...

εχω ξεκινησει τα μαζεματα των οργανων που εχω στην κατοχη μου, -οχι κιθαρες κλασικες- και δεν προκειται να δωθουν,
φτιαχνωντας να εχει το καθε ενα την δικη του θηκη, υλικα για την υγρασια, τρια σετ χορδων, κλπ, και κατοπι ξεκουρδιστα ενα τονο κατω , και τακτοποιηση σε μερος με ελεγχομενη υγρασια και σκεπασμενα, για να τα βρουν η επομενη γενια οκ και να μην ειναι χρεπια αλλα ετοιμοπολεμα.

μερικα εχουν τελειωσει, (ενας κιθαρομπαγλαμας , γυαλατζιτζουρας, αναρχικος μυστακας, η ευτερπη η κιθαρις...

ετσι ξεκινησα μετα τις διακοπες την ρομαντικη  , οπου και ειχα παρουσιασει εδω : http://www.luthier.gr/index.php?topic=3847.msg69556#msg69556

εκανα την θηκη με κοντρα πλακε 3αρακι, μεντεσεδακια , κλειστρα μελλισοκομειας (τα εμαθα κι αυτα...  ;D ) και παρειγγειλα απο τεμου, τα βαθη της κινας τα χερουλια και για τις υπολοιπες θηκες, αλλα και ενα πολυ ωραιο λουρακι απο κανβα. επισης παρειγγειλα χορδες τρια σετ λοου τενσιον αγκιλα ναυλον γκατ, μετα απο προτροπη γτου φιλου Ζερβα, γνωστη αυτων των οργανων...
να την δοκιμασω δηλ ''υπο κανονικες'' συνθηκες....

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2025, 09:44:17 μμ »
Και ετσι για να μην καθομαστε καινουργιο προτζεκτ προεκυψε. Βιολι "εξοριστο" ( θα  εξηγησω εν καιρω τι εννοω), κατασκευης γνωστου, εκ Τσεχιας τελει του 1800 ταξιδεψε απο την Κρητη στα χερια μου για να ζωντανεψει και παλι. Αφου επαιξε σε πανυγηρια και γαμους και γιορτες μεχρι τη δεκαετια του 1950 παραδοθηκε στην ληθη και την αφυσικη φθορα. Ο τελευταιος προσφατα που το επιασε στα χερια του για επισκευη το ξεμονταρισε και δεν το εφτιαξε ποτε. Εν τελει κατεληξε στα χερια μου κομματια και σε μια θηκη λουλουδατη, παλια και αυτη αλλα ντυμενη με αυτοκολλητο τραπεζομαντηλο. Η ιστορια του σαν παραμυθι που θα εξηγησει και τον ορο εξοριστο που ανεφερα. Πριν το πιασω για επισκευη θα μελετησω αρκετα μιας και δεν εχω ξανασχοληθει με βιολι. Μολις μου στειλει αναλυτικα και την ωραια ιστορια του ο ιδιοκτητης θα ανοιξω σχετικο θεμα.
Βουρ στα βαθια λοιπον και στα δυσκολα.
ΥΓ
Δωρο μαζι με το βιολι και μια πλατη και ενα γλωσιδι αν τα λεω καλα απο αλλο βιολι.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2025, 10:35:39 μμ »
Για αρχή δες την καταπληκτικοτατη ταινία "το κόκκινο βιολι".
Και όποιος άλλος δεν την έχει δει, να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, βλέποντας την...
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #95 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2025, 04:45:22 μμ »
Στέλιο δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμη ούτε στο cinobo ούτε netflix για να την δω.
Δημήτρης Σ.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #96 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2025, 07:49:30 πμ »
Καλή χρονιά να έχουμε. Εγώ ξεκίνησα μια κιθάρα. Πρώτη φορά δοκιμάζω δίπλα πλαϊνά  και αν και μπακαλιστικος ο τρόπος μου χωρίς τα απαραίτητα καλούπια, βγήκαν πολύ καλα!
Άνοιξα το καλούπι μου, το έκανα ένα μισό ψηλό και έγινε του σφηκτηρα το όργιο.

Θα πρέπει να φτιάξω ένα εξειδικευμένο καλούπι καθώς αν πάνε όλα καλά στο τέλος θα τα καθιερώσω.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 12, 2025, 08:03:04 πμ από songless_bird »

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2025, 12:40:33 πμ »
Και συνεχίζουμε και με την πλάτη.
Είναι arched μασίφ. Φτιαγμένη στα πρότυπα της πλάτης του Παλαιοδημοπουλου . Απλά εγώ επειδή φυλάω τα ρουχα μου, αντί για ένα απλό strip στην ένωση , έβαλα ένα laminate από τρεις στρώσεις. Καμπυλωμενα στην καμπύλη της πλάτης . Κέδρος παντουκ κέδρος.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2025, 07:00:12 πμ »
Πολύ ωραία Δημήτρη,
Στο μπακ Στριπ καλό είναι να μπαίνουν οι στρώσεις με τα νερά κάθετα η μια από την άλλη.
Όταν είναι τρεις όπως εσύ καλό είναι η πρώτη κάθετα, η σάντουιτς παράλληλα με τα νερά της πλάτης και η τρίτη πάλι κάθετα.
Πολλοί βάζουν μόνον δύο αυτή που κολάν στην πλατη κάθετα, και βάζουν από πάνω παράλληλα και με το ίδιο ξύλο της πλάτης.
Έτσι οπτικά βλεπεις από την τρύπα το μπακ Στριπ ίδιο ξύλο κ με παράλληλα νερά, αλλά δεν είναι έτσι...
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2025, 10:20:25 πμ »
Πολύ ωραία Δημήτρη,
Στο μπακ Στριπ καλό είναι να μπαίνουν οι στρώσεις με τα νερά κάθετα η μια από την άλλη.
Όταν είναι τρεις όπως εσύ καλό είναι η πρώτη κάθετα, η σάντουιτς παράλληλα με τα νερά της πλάτης και η τρίτη πάλι κάθετα.
Πολλοί βάζουν μόνον δύο αυτή που κολάν στην πλατη κάθετα, και βάζουν από πάνω παράλληλα και με το ίδιο ξύλο της πλάτης.
Έτσι οπτικά βλεπεις από την τρύπα το μπακ Στριπ ίδιο ξύλο κ με παράλληλα νερά, αλλά δεν είναι έτσι...

Αχ βρε Στέλιο λες να τα έβαζα όλα παράλληλα ; τα νερά του padauk είναι κάθετα. Σαν ένα κόντρα πλακέ. Δεν μου αρέσει πως τριβονται όταν ειναι κάθετα για αυτό έβαλα πάνω κάτω παράλληλα. Έχουν  κολληθεί μεταξύ τους με πολυπυρεθανης όπως και τα διπλά και έχει γίνει βράχος. Μπορεί όντως να έπρεπε ο κέδρος που είναι στην πλάτη να ήταν και αυτός με κάθετα νερά αλλά σκοπός που ήταν να καταπολεμήσω τυχόν τάσεις παράλληλα στο arched και οχι τόσο άνοιγμα της ένωσης από μελλοντική συρρίκνωση των ξύλων. Και με κάθετα τα νερά δεν γίνεται αυτό. Το βλεπω σε παλιες κιθαρες του Παλαιοδημοπουλου που το arched εχει χασει την καμπυλη του . Μπορεί να στο επιβεβαιώσει και ο Γρηγόρης που του έλεγα τις σκέψεις μου πριν το φτιάξω

Το padouk το έκανα κόβοντας ένα πλαϊνό που είχα κάθετα σε κομμάτια. Τα έβαλα πάνω σε μια ταινια διπλής και τα κόλλησα σε λωρίδα.

Ακόμη θυμάμαι την πρώτη παρατήρηση που μου είχες κάνει για τα καμάρια της πρώτης μου κιθαρας και τα νερά τους . Μην νομίζεις ότι δεν ακούω και μαθαίνω

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #100 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2025, 02:30:26 μμ »
Έτοιμη. Τώρα θέλει αγάπη με γυαλόχαρτα. Θα μείνει στο καλούπι μέχρι να ετοιμαστούν τα πλαϊνά και το καπάκι

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #101 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2025, 04:26:20 μμ »
https://www.iefimerida.gr/stories/o-anthropos-poy-eftiahne-biolia-apo-mpaza

Ωραίο άρθρο!
Μητσαρα γκουαρνιερι διαβαζε ;D
εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #102 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2025, 08:48:34 μμ »
Καλησπέρα σας, καλή αρχή ξανά μανά στα μουσικά τα όργανα! κομοδίνα φτιάχνουνε πολλοί όργανο μουσικό όμως ποιός ημπορεί; ωραίο άρθρο Στέλιο!!! άντες να ουμ, να ακονίσουμαι τις λάμες και τα δόντια και να μπουκάρουμαι στα κατώγια, οργανα να φτιάξουμε να καλοπεράσουμε. ισαααααααααααα ββββουυυυυρρρρρρρρρρρρρ. συυυυρμααααααααααα.... μπυρα
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2025, 07:17:30 μμ »
Έτοιμη και η ροζετα μας . Διορθώνω ατέλειες και  την αφήνω για τα τελικά τριψιματα .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #104 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2025, 09:07:02 μμ »
Δημήτρη πολύ όμορφη...

Παιδιά έχει κανένας εικόνα για το ποια είναι η αποθήκη ξυλείας που πήρε φωτιά;
εκτος ισως απο δυο...

Tags: