Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024  (Αναγνώστηκε 2125 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Καλό μήνα σε όλους.
Οι ζέστες πέφτουν. Θα πιάσουμε κανένα εργαλείο να φτιάξουμε κανένα οργανάκι ή δεν;;
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 06, 2024, 11:52:00 πμ από Silvestro »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 16
Καλό μήνα Δημήτρη και συνφορουμίτες!

Πες το κι έγινε http://www.luthier.gr/index.php?topic=4164.msg87159#msg87159

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Καλό μήνα. Ξεκίνησα και εγώ.

Θα γινει η signature ροζετα μου. Με χρωματικές παραλλαγές φυσικά.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Πανέμορφη η ροζέτα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
αντε καλη αρχη παιδια!

στεργιο στα' πα παραδιπλα!

δημητρη, η ροζετα σπεσιαλε, πανεμορφη.
πολυ εξυπνη η ιδεα "παζλ"

ο κεδρος θελει λιγο προσοχη στο "σκουρο" της ροζετας, γιατι μετα το λουστρο θα ναι διπλα-διπλα τα χρωματα.
δοκιμασε αν θες και με πιο σκουρο , το σκουρο τμημα της π.χ. με ινδικο η μαυρη καρυδια, να εχει δηλ. πιο εντονο κοντραστ στο τελειωμα
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
...παντως σας ζηλευω, με τις κατασκευες σας!

εμεις φιλοξενουμε στο ωδειο μας τις γιορτες κιθαρας https://www.facebook.com/giorteskitharas/?locale=el_GR

και εχουμε λιγακι τρεξιμο.
επισης θα αθλοθετησει τη κιθαρα στη μεγαλξη κατηγορια, ο "δικος" μας βασιλης βασιλειαδης!
μπραβο Βασιλη!
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Αν και την έχω δει ήδη την παζλ ροζετα,να,δώσω δημόσια συγχαρητήρια για την ομορφιά της και την πρωτοτυπία της..

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Μετα τα ατυχηματα του καλοκαιριου στο εργαστηριο που ανεφερα  πιο πριν, ξεκινησα τις διαδικασιες αποκαστασης.
Πρωτη εφυγε η ηλεκτρικη κιθαρα που ειχε κατεβει στο εργαστηριο για απλο σεταρισμα και ειχε τις λιγοτερες ζημιες. Κατι μικρογδαρσιματα που δεν ασχοληθηκα καθολου. Σεταρισα ταστα και γυρισε στον γιο μου.
Δευτερο επιασα το μισομπουζουκο που ειχε και την μεγαλυτερη ζημια. Το καπακι σκιστηκε σε 3 μερη και ενα καμαρι επισης. Ξεκολλησα ο καπακι μεχρι τα 2/3 και τα εφτιαξα ενισχυοντας τα. Η αρχικη σκεψη ηταν να ξεκολλησω το καπακι εντελως και να αλλαξω το καμαρι, αλλα ειδα οτι ειναι πολυ λεπτο και ενα δευτερο ξεκολλημα θα του εκανε ζημια. Κολληθηκαν λοιπον και αυτα και τωρα περιμενει στη ακρη να προχωρησει η μετασκευη απο εκει που εμεινε πριν το ατυχημα.
Τελευταιο το μπουζουκι. Ηταν στο εργαστηριο για αλλαγη ταστων.  Απο την πτωση, ειχε γδαρθει το καπακι και το σκαφος και εσπασε και μια γωνιτσα απο το καπλαμα (καπακι) του καραολου. Ειχε ξεκολλησει και σπασει η ξυλινη χορδιερα.
Αφου περαστηκαν νεα ταστα, κολληθηκε η χορδιερα. Κολλησα και ενα μικρο κομματι καπλαμα στο καραολο, στοκαρισα μια ακμη του καραολου που ειχε σπαει. Τριφτηκε ελαφρα το σκαφος με 400αρι και ξαναπεραστηκε γομαλακα. Καποια χτυπηματα στο καπακι ηταν αρκετα βαθια και κανονικα ηθελε πληρη αφαιρεση των λουστρων με τριψιμο του καπακιου για την σωστη αποκατασταση αλλα δεν προχωρησα. Προτιμησα να φαινονται τα σημαδια, οχι πολυ εντονα, και να μην αδυνατισω το καπακι. Μολις στεγνωσουν τα λουστρα θα ξανπερασω χορδες.
υ
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2024, 04:01:52 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 16
...ξεκινησα τις διαδικασιες αποκαστασης...
Έτσι Δημήτρη.
ΚΑΙ η δική μου εμπειρία λέει ότι το σπάζοντας το "απεχθές χάος" σε μικρά κομμάτια και "νικώντας" τα ένα-ένα παίρνεις πάλι τον έλεγχο.
Καλό κουράγιο, είμαστε δίπλα σου κι ας μη φαίνεται με την πρώτη ματιά!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Να είσαι καλά Στέργιο.
Και ένα δέιγμα ήχου από το μπουζούκι στο στρώσιμο μετά την αλλαγή τάστων παίζοντας (όσο μου επιτρέπει η δεξιότητα μου -τρομάρα μου) σε έναν παλαιότερο ορχηστρικό αυτοσχεδιασμό (*) - δεν τολμω να γράψω σύνθεση :021: .

https://www.youtube.com/watch?v=mC0FIopuT_M
ένα ταστο τριζει αλλά θα το δουλέψω λίγο ακόμα πριν το διορθώσω. Ούτως ή άλλως θα κατεβάσω λίγο ακόμα το action μιας και οι χορδές είναι ψηλά οπότε θα ξανακατέβει στο εργαστήριο.
Φαίνονται τα σημάδια στο καπάκι από την πτώση που αποφάσισα να μην τα πειράξω. Όταν ήμουνα πιτσιρίκι και έπεφτα και μάτωνα τα γόνατα μου, η μακαρίτισα μάνα μου έλεγε πως είναι παράσημα τα σημάδια. Έτσι και εγώ άφησα τα ''παράσημα'' στο όργανο ως σεβασμό και μνήμη στην ένδοξη και ηρωική του ιστορία. Και αυτό έπεσε όπως εγώ αλλά σηκώθηκε ξανά. 

(*) είπα μπας και αρχίσω να καταγράφω τα πονήματα που έχω δημιουργήσει κατά καιρούς.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
εγω βαρεθηκα να παραλαμβανω σπασμενα κεφαλια

κατι σαν "κατ" εδω στην υπογα
ατυχηματα καλοκαιρινα
που πατησαν αχινους στην αμμουδερα
εκει που το κυμμα εσκαζε το ξυλο

"ατυχημα εγινε"
ειπε ο εφηβος

μα δε τον πιστεψα.
ουτε το παγωτο που κρατουσε στα χερια του,
λιωμενο, παραδωμενο στη παλαμη του...

εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Παράθεση
εγω βαρεθηκα να παραλαμβανω σπασμενα κεφαλια
Γεια σαν! τι με κοιτάτε φίλοι μου έχω μεγάλο χάλι, να πάρω πέτρα να χτυπώ το κούφιο μου κεφάλι. ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ! να γίνει καμιά παρουσίαση κατασκευής, όπως παρουσίασαν πριν λίγο καιρό μερικά παιδια, δεν είναι ντροπή. μπυρα μπυρα μπυρα
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Για τα δυο οργανα που τελειωνω εφτιαξα χορδιερες ξυλινες. Εφτιαξα τις το συνδυασμο των ξυλων σε σαντουιτς, τα κολλησα, σχεδιασα το σχημα σε χαρτι, το κολλησα στο ξυλο και προχωρησα στην μορφοποιηση. Για το μπουζουκι μαονι, κελεμπεκι, μαυρος καπλμας και γαλλικη μουρια. Μουρια οπως η φιγουρα και το καπακι του καραολου.  Για το μισομπουζουκο γαλλικη μουρια, καπλαμας μαυρος, κελεμπεκι μουαρε, καπλαμας μαυρος, γαλλικη μουρια. Η ιδια μουρια ειχε μπει και στο καπακι του καραολου.
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Κοπηκαν στο πατρον του χαρτιου. Για το μπουζουκι μπηκε και μια λεπτομερεια με τα αρχικα μου και ενα οστρακακι. Για μισομπουζουκο πιο απλη κατασκευη.
Το ξυλινο κομματι κολληθηκε πανω σε απλη χορδιερα. Πρωτα κοπηκε και μικρυνε το καπακι της χορδιερας. Σκαφτηκε στο ξυλο αντιστοιχη υποδοχη. Η κολληση εγινε με εποξικη.Στο μεταλικο κομματι εγιναν και τρυπες ουτως ωστε η κολλα να περασει μεσα απο τις τρυπες και να ομογενοποιηθει κατα τον πολυμερισμο  με την κολλα που εραστηκε απο πανωαπο το μετταλικο σκελος και γεμισε ολο το κενο της υποδοχης. Στην μικρη χορδιερα μπηκε και ενα μικρο βιδακι για ασφαλεια μιας και η επιφανεια κολλησης ειναι πιο μικρη.
Τελος μετα τα σχετικα τριψιματα περαστηκε και ενα χερι σηλερ νιτρου για να λουστραριστουν μαζι με το υπολοιπο οργανο.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
Ωραία Δημήτρη
Αν θες να σε δωκω μαγνήτες ισχυρούς
εκτος ισως απο δυο...

Tags: