έχοντας αυτά υπόψη, πειραματίστηκα με διάφορα ξύλα και η άποψή μου (έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ στην πράξη μετά από δοκιμές τα γραφόμενα του vasvasilis) είναι ότι αν βάζαμε το υλικό της bridgeplate σύμφωνα με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε μια σειρά :
από την ακουστική κιθάρα που είναι στο θέμα (sustain, όγκος, πολλές αρμονικές) ---> προς την λαϊκή (ατάκα, κοφτός ήχος, όχι-και-πολλές-αρμονικές) η σειρά αυτή θα ήταν
παλίσανδρος - έβενος - σφεντάμι - αφρικάνικη καρυδιά - ελληνική καρυδιά - έλατος. Αυτά είναι τα ξύλα που έχω δοκιμάσει εγώ. Μαόνι δεν έχω δοκιμάσει αλλά (διαισθητικά) θα το έβαζα ανάμεσα στις καρυδιές, μάλλον πιο κοντά στην Ελληνική.
Αυτό - χωρίς να έχω και τεράστιο αρχείο- φαίνεται να επιβεβαιώνεται ως προς τη λαϊκή από διάφορες φωτογραφίες που αλίευσα από το διαδίκτυο που φαίνονται "ασπρόξυλα", δεν ξέρω αν είναι έλατα αλλά δεν είναι τίποτα από τα άλλα - εκτός ίσως από σφεντάμι αλλά δεν το πιστεύω, ίσως θυμάται ο Νικόλας αν διαβάζει να μας πει
αριστερά Γομπάκης, δεξιά Κοπελιάδης
και μία επισκευή Απαρτιάν από τον "δικό μας" Νικόλα Fereos
Όσον αφορά το "δέσιμο" με τα καμάρια, προφανώς αφού βάζεις την bridgplate σε επαφή με τα καμάρια δεν μπορείς παρά να την κολλήσεις στα σόκορά της (και για την κλασική ισχύει) αφού αν την αφήσεις ελεύθερη όχι μόνο δεν "δένει το γλυκό" αλλά επιπλέον υποθέτω ότι κινδυνεύεις από μικροσυντονισμούς.
Αν βέβαια δεν εφάπτεται (όπως στις λαϊκές) δεν τίθεται και θέμα κόλλησης.
Τώρα, θα μου πεις γιατί μιλάω για λαϊκές αφού δεν έχουν σχέση ούτε τα υλικά ούτε το σχέδιο ?
ε να, επειδή πειραματίζομαι συνέχεια και επηρεάζομαι κι από ό,τι βλέπω, είδα αυτό
και αυτό
και παρόλο που ο καβαλάρης στις gypsy είναι floating, δοκίμασα το καμάρωμα αυτό με διάφορες παραλλαγές και σε λαϊκές (με δυο μικρά καμαράκια που ενώνουν τα εγκάρσια) και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Σ' αυτές τις περιπτώσεις κολλάω κι εγώ την bridgeplate στα μικρά καμαράκια.
Όσο για την αντοχή από την φθορά των μπαλακίων των χορδών: έχω δει κι εγώ ανατριχιαστικές φωτογραφίες, αλλά διάβαζα σε μια συζήτηση σε ομάδα στο FB ότι είναι υπερεκτιμημένες οι "δυσμενείς συνέπειες" και τείνω να συμφωνήσω. Ο συζητητής εκεί έλεγε ότι αυτό μπορεί να είναι θέμα σε Pins χωρίς σχισμή (π.χ. παλιές Martin) αλλά επειδή σχεδόν όλα τα σύγχρονα pins έχουν σχισμές (slotted), ήδη από τον σχεδιασμό δημιουργείται μια "φωλίτσα" από την ίδια τη σχισμή, όπου θα πάει να κάτσει το μπαλάκι. Θα κάνει λοιπόν - θέλοντας και μη - και μια επιπλέον λακουβίτσα στην bridgeplate, ότι ξύλο και να βάλεις. Από κει και πέρα, στην διάρκεια ζωής μιας κιθάρας θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει περισσότερο η λακουβίτσα, δεδομένου ότι όσες αλλαγές και να κάνεις, αν έχεις τρυπήσει σωστά (στρογγυλή τρύπα χωρίς ξέφτια) και αν κάνεις τις αλλαγές χορδών σωστά (με κόντρα την bridgeplate και όχι την άκρη του pin) το μπαλάκι θα κάτσει στην ίδια θέση. Άλλωστε όταν έχεις σχισμή που προχωράει, ο καλύτερος τρόπος να την σταματήσεις είναι να κάνεις μια τρύπα (στρογγυλή) στην άκρη. Διάβασα ότι έτσι σταματάνε τις σχισμές στις λαμαρίνες των καραβιών μέχρι να τις επισκευάσουν, που είναι ο Γρηγόρης οέο?
Για το μπρουτζάκι δεν έχω άποψη, δεν έχω βάλει (κι ούτε θα βάλω) ποτέ, αλλά τείνω να πιστεύω ότι ναι θα επηρεάζει τον ήχο.
Και για την ιστορία, μιας και τώρα σκαλίζω harp guitars (δεν λέω όμως λεπτομέρειες, είναι νωρίς ακόμα) εδώ δυο φωτογραφίες από τον πατριάρχη Knutsen (Σκανδιναυός μετανάστης στην Αμερική, συνδυάζει δηλαδή Ευρωπαϊκή κληρονομιά με την "εκρηξη" της ακουστικής στην Αμερική) τον οποίο είχα πρωτο-βρει ψάχνοντας τις Χαβάγιες
όπου οι τρύπες ναι ξετρυπάνε την bridgeplate αλλά και το καπάκι, και κάνα καμάρι άμα λάχει

Αυτό προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι οι συνέπειες ίσως να μην είναι και τόσο σοβαρές, οι "ορφανές" τρύπες κρατάνε τις επιπλέον μπάσες, μιλάμε για πολλά κιλά και μεγάλες διαμέτρους.