Αποστολέας Θέμα: κατασκευή ξύλινου ταχύπλοου σκάφους  (Αναγνώστηκε 24053 φορές)

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
Απ: κατασκευή ξύλινου ταχύπλοου σκάφους
« Απάντηση #180 στις: Δεκεμβρίου 22, 2024, 06:33:10 μμ »

Ξεκίνησα την κόλληση απο το πίσω μέρος. Πιάστηκε στην ακριβή θέση και ανοίχτηκαν μικρές τρύπες με τριπάνι 2mm σε αρκετά σημεία. Στη συνέχεια, μπήκε χαρτοταινία για να μη τρέξει κόλλα και απλώθηκε αυτή στα μέρη που θα κολληθεί. Πολύ προσεκτικά είχα μεταφέρει στο μπροστινό μέρος τα σημεία της κόλλησης για να ξέρω που θα μπουν οι βίδες.

Το ιδιο το τρυπάνι μπήκε μεσα στις τρύπες που είχαν ανοιχτεί για να κρατήσει το κόντρα πλακέ στη θέση του και στη συνέχεια βιδώθηκε. Για να έχουν ελάχιστη επαφή οι βίδες με την εποξική ρητίνη έβαλα πλαστικές ροδέλες. Οι βίδες μετά απο λίγες ώρες πρέπει να στρίψουν ελάχιστα για να σπάσει η κόλλα και να μη κολλήσουν έστω και με αυτή τη μικρή επαφή που έχουν με τη ρητίνη.

Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #181 στις: Δεκεμβρίου 22, 2024, 06:38:17 μμ »

Όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία το κόντρα πλακε δεν πήγε μέχρι το τέλος του σκάφους. Στο τέλος, επείδη θα φαινόταν το κόντρα πλακε άσχημο, θα μπει φιλετάκι απο sipo.

Ίδια διαδικασία για το μεσαίο κομμάτι αλλά με δύο ξύλα. Ένα αριστερά και ένα δεξιά.

Επείδη στο μπροστινό μέρος των κεντρικών κόντρα πλακε είναι το κάθισμα αποφάσισα και εδω να βάλω ενα φιλετάκι απο μασίφ ξυλεία.

Εγω και ο Ζοζέφ.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #182 στις: Δεκεμβρίου 22, 2024, 06:48:17 μμ »
Πριν πάω στο μπροστινό μέρος άνοιξα μια τρύπα στο πίσω μέρος του κόντρα πλακέ απο την οποία θα βγαίνει η ντίζα του χειριστηρίου και στη συνέχεια μορφοποίησα εντελώς τα μεσαία κομμάτια απο την εσωτερική μεριά που θα μπουν οι πόρτες του ντουλαπιού

Συνέχεια έχει το μπροστινό κομμάτι. Το βασικό στο μπροστινό μέρος είναι να κοπούν όσο πιο τέλεια γίνεται στην ένωσή τους στο κέντρο. Έγινε και εγώ η ίδια διαδικασία. Εδώ υπάρχει η ιδιομορφία ότι θα πρέπει να μπει πρώτα η δέστρα μπροστά και μετά να μπει υλικό για την άνωση του σκάφους, ωστε να μη με δυσκολέψει μετά, λόγω του περιορισμένου χώρου εργασίας. Στο μπροστινό μέρος του σκάφους τα κόντρα πλακέ έχουν αρκετά μεγάλη καμπύλη. Αποφάσισα να μη βάλω μόνο βίδες αλλά να βάλω αρκετα βάρη ώστε να βοηθήσω το ξύλο να κάτσει πάνω στα ξύλα του σκελετού. Αυτο θα το κάνω με πολλά βαρύδια ψαρέματος, αλτήρες αλλα και σακιά με άμμο.

Δεν εχουν κολληθεί ακομα....

και μια φωτογραφία μπονους.... Μου τη γλυτωσε ο Καραβασίλης. Δε σκεφτηκα εγκαιρως οτι πρεπει να βγαλουμε φωτογραφία και δεν τον προλαβα....

Εγω και ο Ζοζέφ.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #183 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 02:13:55 μμ »
Μπράβο Γιώργαρε!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #184 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 02:40:13 μμ »
Ωραία η δουλειά και εκλεκτή η παρέα.
Βέβαια ο Κώστας με το πριόνι στο χέρι είναι λιγουλάκι φοβιστικός.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #185 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 04:56:53 μμ »
 :13:
Καταπληκτική δουλειά Γιώργο...

Πήγε να πάρει ξυλεία για μπουζούκι Ε;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #186 στις: Δεκεμβρίου 23, 2024, 09:07:08 μμ »
Ωραία η δουλειά και εκλεκτή η παρέα.
Βέβαια ο Κώστας με το πριόνι στο χέρι είναι λιγουλάκι φοβιστικός.
[/quote

Tου ειπα,,,,,τελειωσε το επιτελους αλλιως θα το κοψω φετες.Και με ακουσε
Εφυγα ομως με ενα παραπονο....................δε μου εδωσε μια σακουλα να πεταξω κουτακια κοκακολας χαρτακια απο σοκολατες , και ποτηρια με μισοτελειωμενους καφεδες.Την επομενη........... μπυρα]
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #187 στις: Δεκεμβρίου 25, 2024, 07:43:13 μμ »
Μπράβο ρε μάγκες ωραίες βόλτες κάνετε!
Το σκαρί προχωράει μπράβο Γιώργο!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #188 στις: Ιανουαρίου 03, 2025, 10:44:48 πμ »
παιδια σοβαρα τωρα......μονο οταν το δει απο κοντα καποιος καταλαβαινει ποσο ξενυχτι , ποσο ψαξιμο και ποση δουλεια εχει ριξει ο Γιωργος.Ελπιζω να αξιωθουμε καποτε να μας τραβηξει κανα σκι.Αλλα και χωρις σκι θα ειναι πρωτη μουρη το σκαφος.Εγω ειδα σχεδια οπως θα ειναι ετοιμο και ενθουσιαστηκα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #189 στις: Ιανουαρίου 03, 2025, 12:57:44 μμ »
Καλη χρονια παιδια.
Κωστα ειναι κουκλα το σκαφος και η δουλεια και το ψαξιμο που εχει κανει ο Γιωργος πραγματικα πολυ. Χαλαλι οι κοκα κολλες.
Τωρα για σκι δεν το πολυβλεπω εκτος αν εισαι των εξτριμ σπορ.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #190 στις: Νοεμβρίου 12, 2025, 09:04:32 πμ »
Καλημέρα. Έχω αμελήσει να ανεβάσω την πρόοδο των εργασιών και είναι λίγο δύσκολο τώρα να γράψω αναλυτικά
Θα προσπαθήσω για το καλύτερο

Κολληθηκαν τα υπολοιπα κόντρα πλακε
Αποφάσισα να αφήσω μέσα μερικές βίδες στα σημεια που υπήρχε πολύ πίεση για να μην έχουμε κανένα ατύχημα. Όχι φυσικά να ξεκολλήσει το κόντρα πλακέ από την υπόλοιπη βάρκα καθώς η εποχική ρητίνη είναι πολύ δυνατή. Αυτό που φοβήθηκα είναι μην ξεκολλήσουν τα φύλλα του κόντρα πλακέ μεταξύ τους. Δύσκολο φαντάζομαι αλλά τι βάρος έχουν 5 βίδες; Εννοείται silicon bronze
Γέμισα τα κενά των υπολοίπων βιδων με ρητίνη. Και αυτή η ρητίνη ίσως να παίζει το ρόλο των βιδων καθώς πιάνει και τα δύο κολλημένα μέρη. Στη συνέχεια ετριψα για να γίνει λείο το κόντρα πλακέ και έφαγα λίγο στο κέντρο γιατί έκαναν μια μικρη μύτη εκει για να γινει καμπυλο.

Μια φωτογραφία απο το τελικο κατάστρωμα με το κόντρα πλακε

Έτοιμος ο πάτος εσωτερικά για να μην πατάμε πάνω στη γάστρα

Αγόρασα την ξυλεία για τα εσωτερικά του καταστρώματος. Βρήκα πολύ ανοιχτόχρωμο μαόνι. Και παράλληλα πήρα την κομμένη ξυλεία από το ναυπηγείο. Το εξωτερικό του καταστρώματος θα γίνει από ένα μαδέρι πλάτους 30 εκατοστων ώστε να μην κολληθούν πολλά ξύλα.

Κόπηκαν στο κατάλληλο σχήμα με πάρα πολλές μετρήσεις. Πρέπει να το τοποθέτησα στη θέση του πάνω απο 20 φορές καθώς δεν έχω άλλο ξύλο αν το χαλάσω....
Για να πηγαίνει κάθε φορά στη σωστή θέση έβαζα σε 3-4 σημεία τρυπάνακια που το κράτουν εκεί που πρέπει με το κόντρα πλακέ που είναι από κατω. Η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί στο 95% ας πούμε για να γίνουν οι τελικές κοπές όταν κολληθούν τα μπροστινά ξύλα.

Κολλήθηκε το πρωτο
Για να πιέζει το ξύλο πάνω στο κόντρα πλακέ εξωτερικά έβαλα τα μανταλάκια μου. Εσωτερικά βίδες με ροδέλα που πιέζει το ξύλο κάτω.

Πριν κολληθεί σχεδίασα πάνω στο ξύλο τα σημεία που από κάτω υπάρχουν οι ενισχύσεις για να μπουν τα ανοξείδωτα

Στο πίσω μέρος ακολούθησα την καμπύλη που έχει το deck και στο τέλος θα πάει ευθεία

Εγω και ο Ζοζέφ.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #191 στις: Νοεμβρίου 12, 2025, 09:09:55 πμ »
Στη συνέχεια κολλήθηκαν τα κεντρικά ξύλα στη θέση του ντουλαπιού. Εκτος απο το ντουλάπι ξυλο έπρεπε να κολλήθει και μπροστα και πίσω. Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τη διάταξη

Για να κολληθούν στην ευθεία τα δυο μικρά ξυλα χρησιμοποίησα οδηγούς. Αφού μέτρησα και βρήκα τα κατάλληλα σημεία έβαλα τους οδηγούς αριστερα δεξιά, ώστε να μην μετακινηθούν τα ξυλα. Οταν τα έπιασα με τους σφιχτηρες τους εβγαλα για να μην κολλήσουν με την ρητίνη που ξεχείλησε

Κολλήθηκαν πρωτα τα δυο μικρά κομμάτια μπροστά και πίσω απο το ντουλάπι. Θελω πρωτα να σκεφτω πως ακριβως θα μπουν τα διάφορα ανοξείδωτα για το ντουλάπι. (κλείδωμα κλπ) και στη συνέχει να τα κολλήσω.

Αφου κολλήθηκαν έκανα ένα έλεγχο συμμετρίας του καταστρώματος στα δυο πιο πλατιά σημεία που δημιουργούνται για τα παράλληλα ξύλα που θα μπούν. Το αποτέλεσμα νομίζω είναι κατι παραπάνω απο καλό

το τελικο αποτέλεσμα φαινεται παρακατω.

ξεκίνησε η επεξεργασία των λεπτών ξύλων
Αποφάσισα να βάλω 8 λεπτά ξύλα στο μπροστινό μέρος. Πίσω βγαίνουν 7. Ο υπολογισμός του πλάτους έγινε ως εξης. Θελω το εξωτερικό ξύλο να έχει το ίδιο πλάτος στο τελείωμά του με τα υπόλοιπα για να είναι όμορφο. Αν έχω 8 ξύλα θα έχω 9 κενά που θα γεμίσουν με εποξική ρητίνη πάχουν 5mm. Άρα 43-9Χ0.5 = 38,5

38,5: 8 = 4,81 cm. Το απεναντι κομμάτι που είναι 2 mm πιο λεπτο θα γίνει με ιδιο παχος ξυλα ουσιαστικά. Τα δύο χιλιοστά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα στα 6 εσωτερικά ξύλα.

Πίσω ταιριάζει απόλυτα το πάχος αυτό οπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Αν δεν ταίριαζε είχα αποφασίσει να μειώσω λίγο το πάχος στο εξωτερικό ξυλο.

Κοπηκε η ξυλεια. Τοποθετήθηκαν πανω στο σκάφος για να ταιριάξουν χρωματικα μεταξύ αριστερού δεξιού. Καθε ξυλο κοπηκε σε 3 κομμάτια. Τα δύο πρωτα απο κάθε ένα τοποθετήθηκαν ενα αριστερά και ένα δεξια (bookmatch). Αυτό τελικά δεν είναι και τόσο απαραίτητο γιατί όλα έχουν το ίδιο χρώμα και δεν έχουν ιδιαίτερα νερά. Νομίζω ότι η διαφορά χρώματος του εξωτερικού σκούρου με τα εσωτερικά ειναι πολύ μεγάλη. Ισως να πρεπει να το κάνω λιγάκι πιο σκούρο. Θα το σκεφτώ όταν το δω ολοκληρωμένο και καθαρισμένο.
άνοιξα την τρύπα για το κλείδωμα του ενός φύλλου

Μερικες φωτογραφίες απο τη διαδικασία .

Εγω και ο Ζοζέφ.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #192 στις: Νοεμβρίου 12, 2025, 09:11:15 πμ »
και το τελικο αποτέλεσμα

Επόμενη εργασία το γέμισμα των κενών ανάμεσα στις λεπτές λωρίδες.

Και εδώ αρχίζει ο πονοκέφαλος....

έχουμε τις εξής επιλογές:

1. Γέμισμα με εποχική ρητίνη με χρώμα.

2. Γέμισμα με λωρίδες ξύλου

3. Γέμισμα με πλαστικό στερεό

4. Γέμισμα με ειδικό σφραγίστικο (πχ sicaflex)

5. Γέμισμα με ελαστική εποξικη με χρώμα
(Λύση που βρέθηκε χθες)
οι 4 πρώτες επιλογές έχουν τα προβλήματά τους. Μίλησα με ξύλοναυπηγο που ασχολείται και με ρητίνες και με πολλούς σε αμερικανικά φόρουμ.

1. Η ρητίνη θα είναι άκαμπτη ενώ τα ξύλα εύκαμπτα. Με τις συστολές διαστολές μπορεί να σπάσουν -παραμορφωθουν τα ξύλα. Το θετικό είναι ότι η ρητίνη και το λούστρο δε θα έχουν πρόβλημα πάνω της.

2. Οι λωρίδες ξύλου θα έχουν την ίδια σχεδόν ακαμψία και θα ακολουθούν τις συστολές διαστολές των άλλων ξύλων. Μεγαλύτερη δυσκολία μάλλον γιατί θα πρέπει να τις κόψω και να τις μορφοποίηση στις ενωσεις. Η ρητίνη και το λούστρο και εδώ θα μπουν χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν μαύρες που σκεφτόμουνα. Οι επιλογές μου είναι δύο. Ή το σκούρο μαόνι που θα ταιριάζει μάλλον ωραία εκτός από τα σημεία που εφάπτονται με το σκούρο (πρώτο κενο και περιμετρικά θα πρέπει να γίνει μαυρο) ή μαύρο όλο. Δεν έχω ιδέα ακόμα τι χρώμα πρέπει να βάλω και πως ώστε να μην τρέξει στα διπλανά.

3. Ο ναυπηγός που μίλησα μου είπε ότι έχει βάλει στο παρελθόν teflon σε μια κατασκευή του και δούλεψε καλά. Το τεφλόν είναι πολύ βαρύ όμως και δε κολαει καλά με τη ρητίνη. Θέλει ειδική λέει επεξεργασία για να κολληθεί σωστά. Διάβασα ότι πολύ καλά κολλάει το pvc. Το θετικό είναι ότι είναι ελαστικά και πως θα ακολουθούν συστολές διαστολές. Δε ξέρω πως θα δουλέψει με την ρητίνη από πάνω. Θα πρέπει να κάνω δοκιμες. Μαλλον δεν πρέπει να μπει από πάνω ρητίνη

4. Το ίδιο ακριβώς με το 3 για τα ειδικά σφραγιστικά. Αυτό που προτείνεται είναι να μπει αφού έχω βάλει τη ρητίνη. Θέλει δοκιμή σίγουρα.

5. Λύση που βρήκα χθες. Υπάρχει ειδική ρητίνη που είναι ελαστική. Λέγεται g- flex είναι της west system και είναι φυσικά πανάκριβη. Με αυτή δεν έχω θέματα με τις συστολές διαστολές και μπορώ να βάλω από πάνω της ρητίνη. Και να βάλω φυσικά και χρώμα.
Είναι ο τρόπος που μάλλον θα ακολουθήσω.

Εγω και ο Ζοζέφ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #193 στις: Νοεμβρίου 12, 2025, 03:07:44 μμ »
Γιώργο υπερπαραγωγή το σκάφος και μπράβο για τα κουράγια σου.
Δημήτρης Σ.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #194 στις: Νοεμβρίου 12, 2025, 03:46:42 μμ »
Γεια σου Δημήτρη. Δεν αντέχω άλλο και έχω άλλη τόση δουλειά ακόμα..... :(
Εγω και ο Ζοζέφ.

Tags: