Αποστολέας Θέμα: Αντικατάσταση γέφυρας ηλεκτρικής κιθάρας, tune-o-matic bridge (Gibson type)  (Αναγνώστηκε 3150 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Καλημέρα.
Εδώ και καιρό έχω κατεβάσει στο εργαστήριο την πρώτη ηλεκτρική του γιου (μια epiphone) που την έχει παροπλήσει από τότε που του έφτιαξα 2 άλλες. Ο βασικός λόγος ήτανε ότι φαλτσάριζε στα στα τάστα μετά το 15-17ο τάστο.
Η ταστιέρα είναι σωστή αλλά το πρόβλημα είναι στην γέφυρα η οποία είναι σταθερών αποστάσεων και δεν έχει ρύθμιση με βιδάκια για μικρορύθμιση του intonation. Έτσι αγόρασα μία καινούργια γέφυρα για να εγκαταστήσω την παλιά. Έψαξα και βρήκα κάποιες ρυθμίσεις για την διόρθωση του intonation ούτως ώστε να τοποθετήσω σωστά τη νέα γέφυρα, παρόλο που δεν είμαι 100% σίγουρος ακόμα. Έχουμε κάποια ασφαλή υπόδειξη για τη σωστή θέση της γέφυρας;
Τόσο στο stewmac αλλά και στο https://www.liutaiomottola.com/formulae/compensation.htm
βρίσκω διαφορές.

Ένα άλλο θέμα που έχω είναι το ποια είναι η σωστή θέση για τα βιδάκια της γέφυρας. Πάνε προς τα μέσα (προς τους μαγνήτες) ή προς τα έξω;
Έχω δει διάφορες φωτογραφίες και έτσι και αλλιώς παραθέτω και δυο σχετικές φωτογραφίες. Τελικά πως είναι το σωστό;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
χωρίς να έχω βέβαια κατασκευάσει ποτέ ηλεκτρική, φαντάζομαι ότι
- για το μεν πρώτο οι διαφορές θα είναι μικρές (για ακουστική η διαφορά μεταξύ Μι μπάσας και Μι καντινιού είναι μόνο 3-3,5 χιλ. σε 63 κλίμακα). Αν η διαδρομή των βιδών είναι μεγαλύτερη και αρκεί, θα τις παραλάβουν τελικά οι διαφορετικές θέσεις (με τις μικρές βίδες). Οπότε μάλλον θα αρκούσε ένας αρχικός προσεγγιστικός υπολογισμός (± 3 χιλ.) και μετά με τις μικρορυθμίσεις θα φέρεις τις πλάκες (δεν ξέρω πως λέγονται) εκεί που θέλεις ακούγοντας ή μετρώντας με το κουρδιστήρι.
- για το δεύτερο, και πάλι υποθέτω ότι ανάλογα με τα υπόλοιπα στοιχεία της κιθάρας μπαίνουν με πρόσωπο εκεί από όπου έχεις πρόσβαση να τις ρυθμίσεις μετά την εφαρμογή πιο άνετα.

αυτά υποθέτοντας.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Αυτη ειναι η γεφυρα που εχει πανω και θελω να αλλαξω.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 10, 2021, 05:14:55 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
χωρίς να έχω βέβαια κατασκευάσει ποτέ ηλεκτρική, φαντάζομαι ότι
- για το μεν πρώτο οι διαφορές θα είναι μικρές (για ακουστική η διαφορά μεταξύ Μι μπάσας και Μι καντινιού είναι μόνο 3-3,5 χιλ. σε 63 κλίμακα). Αν η διαδρομή των βιδών είναι μεγαλύτερη και αρκεί, θα τις παραλάβουν τελικά οι διαφορετικές θέσεις (με τις μικρές βίδες). Οπότε μάλλον θα αρκούσε ένας αρχικός προσεγγιστικός υπολογισμός (± 3 χιλ.) και μετά με τις μικρορυθμίσεις θα φέρεις τις πλάκες (δεν ξέρω πως λέγονται) εκεί που θέλεις ακούγοντας ή μετρώντας με το κουρδιστήρι.
- για το δεύτερο, και πάλι υποθέτω ότι ανάλογα με τα υπόλοιπα στοιχεία της κιθάρας μπαίνουν με πρόσωπο εκεί από όπου έχεις πρόσβαση να τις ρυθμίσεις μετά την εφαρμογή πιο άνετα.

αυτά υποθέτοντας.

Μάνο έχω μπερδευτεί είναι η αλήθεια.
Η γέφυρα που φοράει τώρα η κιθάρα, έχει σταθερές αποστάσεις όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Η κλίμακα της είναι 628 χιλ.
Το καντίνι είναι στα 628 και η μπασα στα 63,4.
Σύμφωνα με το σαϊτ που υπολογίζει τη διόρθωση (για action 2 και 2,5 χιλ.) και 10αρες χορδες μου δίνει:
καντίνι στα 630.16 και μπάσο στα 634.96
 Για 9 αρες χορδές:
καντίνι στα 629.9 και μπάσο στα 636.03
Το stewmac για αυτόν τον τύπο γέφυρας χωρίς ένδειξη για είδος χορδής δίνει:
καντίνι στα 629.54 (συν-πλην 0.5 χιλ.) και μπάσο στα 631.4 έως 632.54.

Αρκετά μεγάλες αποκλίσεις που δεν είμαι σίγουρος ότι καλύπτονται με την μικρορύθμιση από τα βιδάκια της γέφυρας.
Η κιθάρα του πιτσιρικά πάντως άρχισε να φαλτσάρει όταν της φορέσαμε 9 αρες χορδές που μου ζήτησε. Με τις πιο χοντρές ή ήταν λιγότερο και δεν γινόταν αντιληπτό με το αυτί ή δεν φαλτσάριζε.

Άβυσσος η ψυχή του ηλεκτρικού κιθαρίστα.
Πονοκεφάλιασα.
Μια χαρά την έχουμε στα μπουζούκια με τους κινητούς καβαλάρηδες.
Δημήτρης Σ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Δημήτρη δεν είναι μεγάλες οι αποκλίσεις σύμφωνα μ' αυτά που γράφεις:
στο καντίνι από 628 min μέχρι 630.16 max, διαφορά 2.16 mm
στο μπάσο από 632 μέχρι 636, διαφορά 4 mm.
Οι βίδες αποκλείεται να μην καλύπτουν 2.0-2.5 mm διαδρομής. Αν έχουν περισσότερη (θα πρέπει να το δεις) ιδανικά min 4 mm, τότε:
βάζοντας την γέφυρα έτσι ώστε το βαγονάκι (τοποθετημένο στο μέσον της διαδρομής της βίδας) στο καντίνι να είναι στο 629 (= μ.ο. 628 και 630) και στο μπάσο στο 634 (μ.ο. 632+636) τότε οι βίδες θα πρέπει να κινήσουν τα βαγονάκια μόλις ένα χιλιοστό (στο καντίνι) ή το πολύ δύο (στο μπάσο) - είτε μπρος είτε πίσω.

Και αφού έχεις εξασφαλίσει τη δυνατότητα ρύθμισης ανά πάσα στιγμή, την τελική θέση θα την ορίσεις με το αυτί ή το κουρδιστήρι ανεξαρτήτως από το τί λένε οι οδηγοί (αφού διαφέρουν).

Αλλά ας πει κανένας σχετικός μη λέω πατάτες.

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
καλημέρα φίλε.. Εμένα η Les Paul που έκανα έχει τις εξής αποστάσεις .. ΜΙ καντινι 628 και ΜΙ μπασα 632 . Θα  έχεις προσέξει πως η γεφυρα δε μπαινει ακριβως παραλληλα με την χορδιερα η τους μαγνήτες.., έχει μια κλίση. Εγω αυτό που έκανα ηταν αφου είχα βαλει την χορδιερα και χορδές, έβαλα τη γεφυρα χωρις να τη βιδωσω στο σωμα, κουρδισα και έψαξα την ακριβή θεση της μετρωντας σε μι μπασα και καντινι , . Μετα σημάδεψα τα σημεια που θα τρυπήσω  και επειτα τρυπησα. Τελος αφου μπηκε , έκανα κάποιες  μιρκρες ρυθμίσεις με τα βαγονακια...  Εκανα ακριβως οτι κανει ο τυπος αυτος στο παρακάτω βιντεο..
https://www.youtube.com/watch?v=36aeJI-H9IY
εσενα ομως απ οτι βλεπω έχει γεφυρα τπυπου   χορδιερα-γεφυρα μαζί..   που δεν μετακινουνται τα βαγονακια..  μπορείς να παρεις νομίζω μια σαν αυτή
https://www.musicaccessories.gr/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%85/%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/bridge-badass-type-wraparound-chrome.html
Αυτή είναι ίδιου τυπου αλλα μετακινουνται τα βαγόνια αν δε κανω λαθος.. Κατι τετοιο  ψαξε..

Aggelos83

• Full Member
Εμένα οι μετρησεις αυτες είναι   με 10αρες χορδες..

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Ευχαριστω πολυ Αγγελε για την απαντηση. Η υπαρχουσα γεφυρα θα αλλαχθει. Εχω ηδη αγορασει την κλασικη με τα βαγονακια σαν αυτες που εχω βαλει στις φωτογραφιες στο πρωτο μυνημα.Θα αφαιρεσω τη γεφυρα, κλεισω τις τρυπες και θα ανοιξω νεες στη σωστη θεση για την νεα γεφυρα. Για αυτο και ψαχνομαι να βρω με οσο μεγαλυτερη ακριβεια την καταλληλη θεση.
Παρεπιμπτοντως, τα βιδακια τελικα προς ποια κατευθυνση πανε;
Δημήτρης Σ.

Aggelos83

• Full Member
Καησπερα..Εγω τα εβαλα ετσι οπως στη φωτογραφια...Δε θυμαμαι γιατι..το εψαξα και γω και κατεληξα σε αυτο..Ρωτα το Νασο η τον Θανο.. Αυτοι νομιζω θα ξερουν

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Δημητρη,

Στην θεωρία οι βίδες κοιτάνε προς το μπράτσο αλλά
στην πραξη δεν εχει σημασία με ποια φορά θα την τοποθετήσεις..
Δες και ενα σχετικο βίντεο

http://youtu.be/32t5-K7b8ME

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Στην τελευταία ηλεκτρική που έφτιαξα του γιού μου είχα βάλει τη γέφυρα με τα κεφάλια από τα βιδάκια προς τα έξω. Ο δάσκαλος του είπε ότι είναι λάθος και τα γύρισα. Ουσιαστική διαφορά δεν είδα παρά μόνο στην ευκολία πρόσβασης για την ρύθμιση.   
Δημήτρης Σ.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Έχω χάσει  επεισόδια τώρα το είδα ;D
Τα βιδάκια όπως στη φωτο χωρίς να έχει σημασία και το ανάποδο
Πιθανότατα να μην θέλεις νέο  τρύπημα μπορεί να πηγαίνουν ακριβώς
Όπως σου είπαν και τα παιδιά παραπάνω ο καβαλάρης μπαίνει «στραβά» δλδ στο Ε καντίνι μπαίνει ακριβώς στο μήκος χορδής σου με το βαγονάκι στο μέσο της ρύθμισης ενώ στο Ε μπάσο 4-5 χιλιοστά ποιό πίσω!
έτσι ώστε οταν ρυθμιστούν να ειναι πάντα μέσα στα όρια
Δεν έχεις άδικο και μένα με αγχώνει κάθε φορά: θα φτάσουν τα βαγονάκια ή θα πέσουν έξω ?
Εδώ επίσης  θέλει λίγο προσοχή αν αντιστρέψεις το καβαλάρη θα σε βοηθήσει να κερδίσεις ή να χάσεις ρύθμιση γιατι τα βαγονάκια έχουν κάποιο πάχος

Αν παρ όλα αυτά έχεις ενδοιασμούς πάρε τηλ ή πέρνα από δω  :)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Μετά από κανα τρίμηνο κατέβηκα στο εργαστήριο να ξεμπερδέψω με την epiphone.
Έβγαλα την γέφυρα και έκλεισα με καβίλιες τις τρύπες μιας και ο καινούργιος καβαλάρης δεν έπεφτε ακριβώς πάνω στις υπάρχουσες τρύπες. Κόλα και καβίλια επομένως, ξύρισμα με το πριόνι και πιο λεπτομερές ξύρισμα με το σκαρπέλο και τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Ξανατρύπησα στις καινούργιες θέσεις (δυο επιπλέον τρύπες πια). Κάλυψα όλη την κιθάρα και άφησα μόνο ότι είχε μείνει από την καβίλια. Έβαψα με spray μαύρο ματ τα υπόλοιπα της καβίλιας (μαύρο ματ είναι το σώμα) και αφού στέγνωσε πέρασα την καινούργια γέφυρα. Περάστηκαν ήδη χορδές, ρυθμίστηκε το intonation και το action όπως λέμε και στο χωριό μου σε άπταιστα ελληνικά.
Μέχρι να στεγνώσουν και τα χρώματα, καθάρισα την ταστιέρα με ξυραφάκι (ιδρώνουν πολύ τα χέρια του μικρού), και την έτριψα με ατσαλόσυρμα (ταστιέρα και τάστα). Την πέρασα και 3 χέρια λεμονέλαιο, σαν καινούργια έγινε. Τα μπαλώματα με τις βαμένες καβίλιες ίσα που φαίνονται.

Ο μικρός την δοκίμασε στον ενισχυτή και έμεινε ευχαριστημένος. Τον άργησα κάτι μήνες βέβαια αλλά ούτως ή αλλως προτιμάει το ταυράκι που του έφτιαξα εγώ και αυτήν την θέλει να υπάρχει ως εναλλακτική και με συναισθηματική αξία - το πρώτο όργανο βλέπεις. Οπότε τέλος καλό όλα καλά.

ΥΓ
Η κιθάρα είναι το πιο φθηνό μοντέλο σε Les Paul που είχε Thomman τότε έκανε γύρω στο κατοστάρικο. Κανοντας τις τρύπες ανακάλυψα πως δεν είναι μασίφ ξύλο (καποιο έιδος καλής ποιότητας νοβοπαν;;;).
Τις έχω αλλάξει κλειδιά (γύρω στα 40 ευρώ), άλλαξα τώρα γέφυρα (κανά 15-αρι από ebay) οπότε σιγά-σιγά φτανουμε την αξία αγοράς. Άμα αλλάξω και μαγνήτες θα αναβαθμιστεί πλήρως.
Πάντως χωρίς να είμαι ηλεκτρικός κιθαρίστας, αξιοπρέπεστατο όργανο είναι.
Δημήτρης Σ.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
 Μιά χαρά την έφτιαξες Δημήτρη!
Το επόμενο βήμα να αλλάξεις το σώμα με μαόνι καλής ποιότητας και μαζί και τους μαγνήτες
Συνήθως βάζουν κεραμικούς που ειναι φούλ στις μεσαίες και τους λείπει η διάυγεια γι αυτό όταν αλλάξεις να θυμηθείς να βάλεις AlNiCo  {celebrate011}