Αποστολέας Θέμα: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή  (Αναγνώστηκε 8320 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 05, 2020, 10:48:45 πμ »
Καλημερα.
Στελιο, οι διαστασεις ειναι ολες σημειωμενες στην τελευταια φωτογραφια του πρωτου μυνηματος. Εκανα ενα αντιγραφο του σχηματος σε χαρτονι και πανω του σημειωσα ολες τις διαστασεις.
Το κιθαρονι ειχε μεταλικες χορδες.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 05, 2020, 03:02:50 μμ »
οκ ευχαριστω
οντως ειναι σπεσιαλε οι διαστασεις, θα τις... κλεψω για το επομενο ρομαντικο προτζεκτ.

δηλ θα ξαναβαλεις μεταλικες;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 05, 2020, 03:26:18 μμ »
Σαν αδαής.. άλλο δεν είναι το ρεμπετοκιθαρο και άλλη η ρομαντική κιθάρα?

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 05, 2020, 04:19:12 μμ »
Γρηγορη η ρομαντικη κιθαρα ειναι ενα ρεμπετοκιθαρο για να παιζεις μονο ρομαντικες κανταδες.
Πλακα κανω.
Θα το εξηγησει καλυτερα ο Στελιος ως πιο ειδικος.
Απο αυτα που εχω ακουσει νομιζω πως η ρομαντικη κιθαρα εχει τα χαρακτηριστικα της κιθαρας που λεμε parlor ή η parlor λαϊκη κιθαρα ειναι η εξελιξη της ρομαντικης. Μικροτερη στο μεγεθος σκαφους κιθαρα σε σχεση με την κλασσικη για ευκολη μεταφορα, μεταλλικες χορδες για μεγαλυτερη ενταση σε ανοιχτούς χώρους. Φεύγει απο την κλασσική βγαίνοντας απο τα δωμάτια. Χάνει σε χρώμα ο ήχος σε σχέση με τις εντέρινες τότε χόρδες, αλλα κερδίζει νομίζω σε σταθερότητα σε μη ελεγχομενα περιβάλλοντα οπως εξωτερικοι χωροι, ταβερνες κ.α.
Καπως έτσι το εχω καταλαβει. Ελπιζω να μην γράφω βλακειες.

Στελιο, βοηθα και ριξε και καμια σφαλιαρα αν λεω παπατζες.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 07, 2020, 12:06:49 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 06, 2020, 11:00:19 μμ »
Η πλατη ειναι ετοιμη. Κολληθηκαν τα καμαρια, τριφτηκε ελαφρα να καθαρισουν οι κολλες και οι χοντροι λεκεδες, περαστηκε και ενα χερι γομαλακα. Με χαρτοταινια μονωθηκαν οπου θα πεσει κολλα.
Κολλησα και ενα ταμπελακι μιας και δεν ειχε τιποτα (κατασκευη αγνωστου).
Την ιδια ωρα κολληθηκαν και οι τελευταιες ενισχυσεις στους τακους στην υπολοιπη κιθαρα. Θα τριφτει και αυτη θα περαστει ενα χερι γομαλακα εσωτερικα και θα κλεισει.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 05:48:26 πμ »
@sakkalisguitar

μια χαρα τα λες! :13:
εκτος ισως απο δυο...

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 07:16:41 πμ »
Ειναι να μην σου βγει το ονομα!!!!!ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ!!!!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 08, 2020, 02:02:17 μμ »
Έτοιμο για κλείσιμο.
Ας πάμε σε λεπτομέρειες για την επισκευή στο καπάκι και τα πλαϊνά.
Τάκος.
Ο τάκος εκτώς από σχισμένος εκτοιμώ πως ήταν πολύ μικρός Τα παχος του ηταν στα 20 χιλιοστα μονο. Αφού κολλήθηκε το σχισμένο κομμάτι, ενισχύθηκε με ενα κομμάτι έλατο πάχους 2 εκατοστών. Στο πλάι του τάκου, πιο πολύ για λόγους ομοιομορφίας τα 2 κομμάτια, υπάρχον και νέο, ντύθηκαν με λίγο λεπτό κελεμπεκάκι. Στο μόρσο που έμπαινε το μπράτσο, παρόλο που ήταν σταθερό, είχε ένα κενό το οποίο γέμισε με κελεμπέκι για να εξαφαλιστεί και η μελλοντική σταθερότητα.
Μπήκε ένα καινούργιο καμάρι στην θέση του σπαμένου που έλειπε.
Για να δέσει το νέο καμάρι με τα πλαϊνά, κολλήθηκαν μικρά τακάκια από φλαμούρι που κολλήσανε στα πλαϊνά και η αποληξη του καμαριού χωνεύθηκε μέσα σε αυτό. Τα σχισίματα στο καπάκι δεξιά και αριστερά από το πλάτος της ταστιέρας ενιαχύθηκαν με λίγο έλατο. Στο ύψος της τρύπας μπήκε κελεμπέκι. Αριστερά δεξιά της τρύπας μπήκαν δυο πιο μικρά καμάρια που ενώνουν το 1ο με το 2ο καμάρι

Κάτω από τον καβαλάρη μπήκε μια μικρή πλάκα κελεμπέκι για προστασία από τα βαρελάκια των χορδών καθώς αρχικά δεν είχε τίποτα. Ένα σχίσιμο ακόμα στο καπάκι κοντά στον μικρό τάκο ενισχύθηκε με λίγο έλατο και μπήκε και μια ενισχυση στην ένωση του καπακιού κοντά στον μικρό τάκο. Ο μικρός κάτω τάκος ενισχύθηκε στο κάθετο σχίσιμο του με ένα λεπτό φύλλο μουριάς (2χιλ.). Δεν τον αντικατέστησα όπως αρχικά σκεφτόμουνα, γιατί στην προσπάθεια μου να τον ξεκολλήσω ειδα πως ήταν πολυ γερα δεμενος και παρά το σχίσιμο συμπαγής..
Τα μικρά σχισίματα των πλαϊνών ενισχύθηκαν εσωτερικά με φύλλο κελεμπέκι.
Τα εσωτερικά παραπέτια  (κερφινγκ για του αγγλομαθείς) μου φάνηκαν αδύναμα και το σχήμα της κιθάρας με πίεση μου άλλαζε. Μιας και για να έρθει στην σωστή θέση το σχήμα και να καλύψει την πλάτη, έκρινα πως έπρεπε να δυναμώσω τα σημεία συγκόλλησης πλαϊνών με πλάτη. Έτσι σε 6 σημεία κρίσιμα σημεία μικρά κομμάτια κέρφινγκ (έλατο) πάνω από το παραπέτι. Επιπλέον, προστον σημείο της τρύπας ενίσχυσα την ακαμψία των πλαϊνών με 2 τακάκια από έλατο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Το παραπέτι που στηρίζεται το καπάκι από την κάτω μεριά ήτανε με ακμή, οπότε έσπασε και η ακμή του, στρογυλέυθηκε.
Με το τελείωμα των επεμβάσεων, αφαιρέθηκαν οι κόλλες που είχαν βγεί έξω από τις κολλήσεις και έγινε ένα χοντρό τρίψιμο και περάστηκε άνα χέρι γομαλάκα.

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 08, 2020, 05:04:44 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 08, 2020, 10:58:44 μμ »
Και τωρα στη μεγκενη για το κλεισιμο της πλατης. Μπηκε κολλα, σφιχτηκε και τωρα υπομονη μια μερα.

Δημήτρης Σ.

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 08, 2020, 11:38:33 μμ »
Μπράβο  Δημήτρη....!!!!!!!!!!! Εύχομαι να αποζημιωθείς απ τον ήχο και το τελικό αποτέλεσμα.  {celebrate004}

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 05:15:14 πμ »
πωωωω ρε φιλε, πολυ δουλεια η μερκελουχτεν..... ;D
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 08:28:44 πμ »
Mητσο εκανες φοβερη και σχολαστικη δουλεια.Δεν γραφουμε ομως με μαρκαδορακι .Εχω [αθει και γι αυτο στο λεω.Τι επαθα? Να ξερασει το χρωμα στην εμπρος πλευρα του καπακιου
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 09:26:41 πμ »
Mητσο εκανες φοβερη και σχολαστικη δουλεια.Δεν γραφουμε ομως με μαρκαδορακι .Εχω [αθει και γι αυτο στο λεω.Τι επαθα? Να ξερασει το χρωμα στην εμπρος πλευρα του καπακιου

Κωστα η αληθεια ειναι πως και γω το φοβομουνα το μαρκαδορακι για το λογο που λες.
Δημήτρης Σ.

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 04:56:08 μμ »
Μπράβο Δημήτρη!
Περιμένω πως και τι να τη δω την κιθαρίτσα να βγαίνει από την εντατική και να κελαηδάει...

Korf

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ανάλογα με την χρήση
  • Περιοχή: Αθήνα
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 05:29:11 μμ »
Ωραία δουλειά Δημήτρη. Ελπίζω και εγώ να παίζει καλά γιατί πραγματικά έριξες πολύ δουλειά.

Μήπως να πάρω αγγαλιά την κιθάρα μου (το 8αρακι) και να έρθω για κανένα ιδιαίτερο όταν με το καλό μας αφήσουν? ::)

Tags: