Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020  (Αναγνώστηκε 13821 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020
« Απάντηση #30 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 01:32:28 μμ »
στο εργαστήριο χτες ήταν λίγο ... Χριστούγεννα, αρμάτωσα την κιθάρα(*) που ήρθε από τον λουστραδόρο και εξοικονόμησα λίγο χρόνο να δουλέψω και σε άλλα.

Η κιθάρα

οι ατέλειες που έλεγα παραπάνω

και μιας και αναφέρθηκε αρκουδοκαπάκι, αυτά - αν τα βλέπετε, είναι λίγο μικρά και η φωτο δεν είναι καλή, αλλά δεν έχω άλλη τώρα - θεωρούνται ατέλειες ?

(*) έχω πει ότι τα ξύλα του σκάφους (δρυς νομίζω) είναι προσφορά του Στέλιου, τον οποίο αναφέρω επιπλέον επειδή η κιθάρα (μαζί με άλλες) θα πάει για τεστ ντράιβ στην Πριγκηπέσσα με τον Δημ. Σφίγγο και ελπίζω να με βοηθήσει (ο Σφίγγος, γιατί εγώ δεν έχω ιδέα από τέτοια) σε κατεύθυνση αγοράς μηχανημάτων για να "μετράω" κι εγώ πια, νομίζω πρέπει να το δοκιμάσω τουλάχιστον σε βασικά πράγματα.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 01:40:47 μμ »
Αν αυτα ειναι τελειες Μανο που να δεις το δικο μου το "ΑΑΑ" τι εχει επανω... Χτες που ετριψα και περασα ενα χερι γομαλακας βγηκαν 4 σημεια , συμμετρικα στις δυο πλευρες, που ειναι στραβα νερα σαν να ζουληχτηκε το καπακι εκει.... ΣΤην αρχη νομιζα οτι στο go bar deck πατησαν πολυ δυνατα το καπακι τα go bars οταν κολλουσα τα καμαρια. Ελα ομως που δεν εχει καμαρια εκει... Το ενα μαλιστα απεκτησε και 3D οψη σαν να εξεχει , αλλα ειναι τελειως επιπεδο οταν το πιανω...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 01:44:46 μμ »
τα "άλλα" είναι "ολίγη από τζουρά" (διαμόρφωση μπράτσου)

και η κιθάρα με ένωση stauffer

αυτή με παιδεύει πάρα πολύ (υποθέτω ότι η δεύτερη θα είναι πιο εύκολη) επειδή ανατρέπει τη σειρά των εργασιών στην οποία είχα συνηθίσει. Για παράδειγμα, η διαμόρφωση του μπράτσου ΜΕΤΑ την διαμόρφωση της ένωσης (έτσι έκανα) σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρεις μπρος και πίσω την κλίση της ένωσης (τα βελάκια στην εικόνα)...

και ναι, στην θεωρία είναι απλό, αλλά βάζοντας οποιοδήποτε εργαλείο (λίμα, γυαλόχαρτο, σκαρπέλο, ροκάνι) για να "πάρεις περασιά" από το "τραπέζιο" της ένωσης χρειάζεται πάααααααρα πολύ προσοχή μην χαλάσεις την ίδια τη γωνία στην ένωση, πράγμα που δεν "σου δίνει χέρι" να δουλέψεις ελεύθερα ...  αν ξανακάνω τέτοια θα το σκεφτώ το πράγμα ξανά από την αρχή μήπως χρησιμοποιήσω το ρούτερ σε όλο το μπράτσο

τέλος πάντων το μπράτσο κάπως μορφοποιήθηκε, έχει δουλειά ακόμα, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να το βάψω (παραδοσιακά είναι μαύρα και ήταν κάτι που είχα κατά νου εξαρχής, αλλά μετά άρχισα να σκέφτομαι να το αφήσω γιατί πέτυχα τις συμμετρίες πολύ καλά) - αλλά φαίνονται πολλές ατέλειες στην ένωση

κι εδώ πως δουλεύει η βίδα σε σχέση με την γωνία της ένωσης, αυτό τελικά πέτυχε 100% (με αναγούλες κι εδώ βέβαια, θα τα αναλύσω όμως στο θέμα που θα ανοίξω)

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:05:42 μμ »
Ακομη δεν εχω βρει τον ευκολο τροπο Μανο για την ενωση σωμα-μπρατσο οταν φτιαχνονται ξεχωριστα . Ειδικα οταν υπαρχει και ανεβασμενη ταστιερα. Εχω καποιες ιδεες για την δημιουργια ενωσης τακουνιου - εσωτερικου τακου πριν μπουν πανω στην κιθαρα , ωστε μετα να μην χρειαζεται ουτε ρουτερ να ανοιγουν μορσους και τενοντες . Αλλα δεν εχω δοκιμασει κατι στην πραξη ακομη.

Αυτη τη στιγμη εκανα το απλο οτι ειχα χαραξει απο πριν τον εσωτερικο τακο και ετσι με ενα πριονακι απλα εκοψα τα πλαινα που εκλειναν την εσοχη. Με το ρουτερ ηταν μια ψυχοφθορα εργασια σε ολοκληρωμενο σωμα...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:05:43 μμ »
Αν αυτα ειναι τελειες Μανο που να δεις το δικο μου το "ΑΑΑ" τι εχει επανω... Χτες που ετριψα και περασα ενα χερι γομαλακας βγηκαν 4 σημεια , συμμετρικα στις δυο πλευρες, που ειναι στραβα νερα σαν να ζουληχτηκε το καπακι εκει.... ΣΤην αρχη νομιζα οτι στο go bar deck πατησαν πολυ δυνατα το καπακι τα go bars οταν κολλουσα τα καμαρια. Ελα ομως που δεν εχει καμαρια εκει... Το ενα μαλιστα απεκτησε και 3D οψη σαν να εξεχει , αλλα ειναι τελειως επιπεδο οταν το πιανω...

ακριβώς το ίδιο (3d) μου έτυχε σ' αυτήν... τα "σημάδια" που βλέπεις στο καπάκι (σαν να το "άρπαξε" το drum sander) σε όλη την κάτω καμπάνα ΔΕΝ είναι σημάδια, αλλά στροφή των νερών μέσα στο ξύλο... κι αυτά "φάνηκαν" μετά το λουστράρισμα κι έπαθα πλάκα όταν την είδα

όμως η συγκεκριμένη παίζει πολύ (- πάρα πολύ θα έλεγα) καλά και σίγουρα δεν το λες ατέλεια ως προς τον ήχο τουλάχιστον... αλλά δεν ξέρω που σταματάει η "ατέλεια" (στρεψοϊνια) και που αρχίζει το "πλεονέκτημα" (που όπως ξέρω θεωρείται το bear claw), για αυτό ρώτησα. Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή ποιό είναι το bear claw σε σχέση με μια "απλή" στρεψοϊνία που απ 'ο,τι διαβάζω θεωρείται "σφάλμα στη δομή του ξυλου".

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:14:55 μμ »
Εχω καποιες ιδεες για την δημιουργια ενωσης τακουνιου - εσωτερικου τακου πριν μπουν πανω στην κιθαρα , ωστε μετα να μην χρειαζεται ουτε ρουτερ να ανοιγουν μορσους και τενοντες .

αυτό βρήκα για την stauffer (όλο το σύστημα φτιαγμένο τέλεια, εξαρχής πριν δεθούν τα πλαϊνά)

αλλά δεν τόλμησα να το κάνω: ένα λαθάκι μισού - ενός χιλιοστού στην γωνία του άξονα συμμετρίας στον τάκο, θα σου βγάλει δύο - τέσσερα χιλιοστά λάθος στον άξονα στον καβαλάρη... για αυτό "τα πέρασα σουβλάκι" όλα με την ντίζα

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:22:23 μμ »
Εμ ειναι και το θεμα οτι θες να ειναι κινητο μερος. Ισως να δοκιμαζες την λυση του smallman με την βιδα απο πανω στην ταστιερα;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #37 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:23:27 μμ »
μανο εχεις δικιο, πρεπει να δειχνει κ λιγο χιουμαν το οργανο αλλιως παμε σε εργοστασιακο.
παντως αν τριφτει φευγει η μαυριλα απο το λεϊζερ ε;

το καπακι μονο εκει βρηκε η αρκουδα να κανει την βολτα της;  :-* πιο κατω δεν; βαλε λιγο μελι βρε να παει κ παρακατω...  ;D

οι κιθαρες ειναι κουκλαρες,  :-* :-* δεν υπαρχουν λογια, και πολυ ενδιαφερων η ενωση, εγω προσωπικα (οχι οτι μπορω να το κανω, ουτε ακριβεια εχω ουτε τον χρονο αλλα τωρα τελευταια κ την ορεξη...)
αλλα θα ηθελα πολυ εστω εγκυκλοπαιδικα να ξερω τα "πως", και ενα θρεντακι ετσι με πολλες φωτο σπεσιαλε αλλα "μανος" , ειναι το κατι αλλο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:34:19 μμ »
παντως αν τριφτει φευγει η μαυριλα απο το λεϊζερ ε;

υποθέτω, δεν έχω δουλέψει ποτέ με τέτοια πράγματα του εξαποδώ  ;D - αλλά σε ροζέτα υπάρχει θέμα, αν είναι να τρίψεις όλα τα σόκορα (και με τι εργαλείο δηλαδή να τα τρίψεις εκεί μέσα) καλύτερα να φτιάξεις εξαρχής

το καπακι μονο εκει βρηκε η αρκουδα να κανει την βολτα της;  :-* πιο κατω δεν; βαλε λιγο μελι βρε να παει κ παρακατω...  ;D

ε, έκανε και παρακάτω, αλλά κι εκεί ψιλοπράματα, αν δεν στα πει κάποιος σχεδόν δεν τα βλέπεις

αλλα θα ηθελα πολυ εστω εγκυκλοπαιδικα να ξερω τα "πως", και ενα θρεντακι ετσι με πολλες φωτο σπεσιαλε αλλα "μανος" , ειναι το κατι αλλο...

ναι αυτό εννοείται, έχει (για μένα) πολύ ενδιαφέρον, αλλά περιμένω να πάρει το δρόμο της (να βγάλει ήχο) πριν ανοίξω το θρεντ, έχω αρκετό υλικό (μέχρι και ακτινογραφίες {celebrate011} :undecided2:

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 02:36:22 μμ »
Ισως να δοκιμαζες την λυση του smallman με την βιδα απο πανω στην ταστιερα;

μελλοντικό project  {celebrate011}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2020, 02:34:37 μμ »
ΝΤΡΙΙΙΙΙΝΝΝΝΝΝ (τηλέφωνο)
- ναι ?
- έλα Μάνο (γιός φίλου που του έδωσα τζουρά να μάθει), κάτι έπαθε ο τζουράς
- δηλαδή τι έπαθε ?
- ξεκόλλησε το τέτοιο... αυτό το... το πωστολένε εκεί που "πιάνουν" οι χορδές
- οι χορδές "πιάνουν" και πάνω και κάτω, τι ξεκόλλησε? πίσω στο μεταλλικό ή πάνω στον καράολα, στο "κεφαλάρι", εκεί που είναι τα κλειδιά εννοείς?
- ναι εκεί στα κλειδιά, δηλαδή όχι ακριβώς στα κλειδιά, πιο κάτω στην κόλληση με το "χέρι"
- (εγώ κατάλαβα στην ένωση του καράολα)... εκεί δύσκολο να ξεκολλήσει, δεν μου έχει τύχει δηλαδή ποτέ... τέλος πάντων από το τηλέφωνο δεν γίνεται, πες στον μπαμπά σου να το φέρει να το δω...
.......
αυτοκίνητο, μαρσάρισμα, φρενάρισμα, έφτασε
.......
- πάρ' το και κάν' το, μ΄έχει πρήξει ο μικρός
- (χαμόγελα)
......
- άουτς (πόνεσα, τέρμα τα χαμόγελα)

πιθανολογώ ότι το πήρε κάποιος παραμάζωμα κι έσκασε στα πλακάκια - ή η γιαγιά δεν το είδε ακουμπισμένο στον καναπέ κι έκατσε πάνω του

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #41 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2020, 04:18:16 μμ »
Αμαν....
Εγω αρχισα να γελαω στις πρωτες σειρες γιατι νομισα οτι εφυγε το κοκκαλακι σε καμια αλλαγη χορδων.

Ρε τη γιαγια....
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2020, 04:19:15 μμ »
Σοκ και δέος Μάνο.
Να μην βλέπουν τα ματάκια μας τέτοια.
Καλά το καραολο το έβαλε ανάποδα ή από την ταραχή μου ρεταρουν τα μάτια μου;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2020, 06:07:47 μμ »

....  ξεκόλλησε το τέτοιο... αυτό το... το πωστολένε   ....

με άλλη σημασία βέβαια το  "σπασμένο "  όπως  αναφέρεται  εδώ

https://www.kalavrytanews.com/2013/01/blog-post_1456.html

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2020, 07:15:27 μμ »
Αφού δεν προσπάθησε να το κολλήσει μόνος του με καμία βενζινοκολλα πάλι καλά . Μου ήρθε έτσι ένας μαθητής . Κολλημένο τακούνι με άγνωστη κόλλα που μύριζε ακόμη, σαν πολυεστερας και μια ξυλοβιδα στην μέση στο τακούνι για να είναι σίγουρος ότι θα πιάσει ....
Κρίμα . Μιας και σε εσάς η ένωση είναι στο μανίκι είναι πιο εύκολο να φτιάξεις νέο αντί να κολλήσεις αυτό ή μπα;

Tags: