Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020  (Αναγνώστηκε 13791 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020
« Απάντηση #105 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2020, 01:35:21 μμ »
Ωστόσο θα διαφωνήσω με τον Σάκη για 0% υγρασία.. Δεν είμαι γνώστης αλλά σε μια συζήτηση με τον Σπουρδαλακη ανέφερε ότι ξυλεία με υγρασία κάτω του 4 η 5 % θρυμματίζεται..Δεν δουλεύετε δλδ..αυτό ειπώθηκε αυτό μεταφέρω..

κι εγώ δεν νομίζω να υπάρχει στη φύση 0% σε ξύλο (εκτός του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου ίσως  ;D)... ο Σάκης μάλλον το είπε για να δώσει έμφαση, δεν νομίζω ότι το εννοούσε, απλώς με την υπερβολή ήθελε να τονίσει ότι είναι στεγνό....

... κάποτε είχα πάει στον Σοφιανό για να συγκρίνω τις μετρήσεις του δικού μου υγρασιόμετρου (φορητό Κινέζικο σε μέγεθος κινητού) με το δικό του (σταθερό, δουλεύει με ρεύμα, καμιά 10αριά κιλά, Ιταλικό, τις ακίδες πρέπει να τις καρφώσεις με σφυρί στο ξύλο). Έβγαλε ένα κομμάτι ξύλο (καλό, παλίσανδρο νομίζω ή κάτι τέτοιο τριανταφυλλένιο) το οποίο είπε ότι ήταν στο μαγαζί από την έναρξη της λειτουργίας και το κρατάνε τιμής ένεκεν (απ' όταν ζούσε ο αρχικός επιχειρηματίας, ο Σοφιανός), καμιά 40-50αριά ετών δηλαδή. Το μέτρησε και είχε 10-11%.
..... το δικό μου έδειχνε ότι να 'ναι, "πότε έτσι - πότε γιουβέτσι" στο ίδιο ξύλο... μετά την "σύγκριση" αυτή δεν το ξανάπιασα...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #106 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2020, 01:39:20 μμ »
- ο μυσταξ να ειναι pencil thin η τσιγκελωτος;

Στέλιο επι τη ευκαιρία (είναι και επίκαιρο) σου βρήκα κι αυτή τη μάσκα, όποτε θες να παίζεις τον τζουρά σου (ΚΑΙ μύσταξ ΚΑΙ ινκόγκνιτο μη σου λένε ότι αλλαξοπίστησες)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #107 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2020, 09:22:54 μμ »
 {celebrate018}
χαχαχαχαχα! μανο δωσε πραγμα στο λαο  ;D
φετο θα φορεθουνε δηλαδις οι μουστακισιες μασκες....  ;D

προοδος εργασιων 1:
συνεχεια σκαψιμο με το ρουτερ  :-X και βαλσιμο παοφερο κοντρα, με χαρτοταινια για προστασια δεξια-αριστερα... καλο βγηκε, ειχα πολλαααα χρονια να σκαψω ετσι διοτι δεν βαζω στα μανικια απο τις κλασικουρες.

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #108 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2020, 09:28:21 μμ »
προοδος εργασιων 2:  ;D

δεν ξερω αν θελει παραπανω τριμαρισμα...
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #109 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2020, 09:51:26 μμ »
Να μου το θυμηθείς Στέλιο. Αυτή η κιθάρα μέχρι και το μουστάκι θα σε βαλει να ξυρισεις.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #111 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 09:18:40 πμ »
καλημέρα και καλή βδομάδα.
Χωρίς να έχω τελειώσει την "με ένωση stauffer", έχω πέσει με τα μούτρα στην επόμενη.

Ερώτηση προς γνώστες (και μη):
θέλω να "πιάσω" αυτήν την "λάμψη" που δίνει η γομαλάκκα στο ζεμπράνο.
Στην δεύτερη φωτογραφία είναι περασμένη με νέφτι, το οποίο έχει νομίζω πολύ κοντινό αποτέλεσμα : δοκιμάζοντας γομαλάκκα σε υπόλοιπα της ροζέτας, μου φαίνεται περίπου το ίδιο. Αντίθετα, το (ελαφρύ) το βερνίκι πολυουρεθάνης που κάνω συνήθως (ο λουστραδόρος δηλαδή) είναι τελείως διαφανές και δεν θα "πιάσει" το αποτέλεσμα αυτό.
Επειδή δεν θέλω να κάνω "πλήρη" γομαλάκκα (δεν έχω την υπομονή παιδιά, και σχωρνάτε με αν πω ιεροσυλία παρακάτω) μπορώ να περάσω ένα - δυο χέρια γομαλάκκα με πινέλο και μπάλα, μετά να βάλω σίλερ και να την πάω πακέτο στον λουστραδόρο (για λούστρο πολυουρεθάνης) ??????

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #112 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 02:34:52 μμ »
Eρώτηση προς γνώστες (και μη):
θέλω να "πιάσω" αυτήν την "λάμψη" που δίνει η γομαλάκκα στο ζεμπράνο.
Καθηγητά, στη θέση σου, πριν περάσω οτιδήποτε από πάνω, θα γυαλοχαρτάριζα πρώτα μέχρι Ρ400 και μετά θα περνούσα ένα οποιοδήποτε προιόν λαδιού (λινέλαιου) -ας πούμε Danish oil ή παρεμφερές, ή ακόμη και λινέλαιο ανακατεμένο με λίγο στεγνωτικό, ή και βερνίκι εμποτισμού.
Η εμπειρία μου λέει πως, δουλεύοντάς το με κάποια επιμονή, ενδεχομένως τρίβοντάς το και με πανάκι μουλιασμένο ελαφρά στο προιόν, αναδεικνύονται η δομή και τα νερά του ξύλου.
Μετά προχωράς όπως νομίζεις, ίσως και χρησιμοποιώντας γομαλάκα με λίγο χρώμα, ας πούμε lemon shellac (ένα δυό χέρια όπως λες...)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #113 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 02:45:45 μμ »
Καθηγητά, στη θέση σου, πριν περάσω οτιδήποτε από πάνω, θα γυαλοχαρτάριζα πρώτα μέχρι Ρ400 και μετά θα περνούσα ένα οποιοδήποτε προιόν λαδιού (λινέλαιου) -ας πούμε Danish oil ή παρεμφερές, ή ακόμη και λινέλαιο ανακατεμένο με λίγο στεγνωτικό, ή και βερνίκι εμποτισμού.
....
Μετά προχωράς όπως νομίζεις, ίσως και χρησιμοποιώντας γομαλάκα με λίγο χρώμα, ας πούμε lemon shellac (ένα δυό χέρια όπως λες...)

δηλαδή με σειρά [λάδι - γομαλάκκα - σίλερ - βερνίκι]
1η ερώτηση (δεν το γνωρίζω) : η γομαλάκκα "πιάνει" πάνω στο λάδι ?
2η έχω λινέλαιο ωμό και liberon oil, μας (μου) κάνουν ? δεν ξέρω τι είναι το danish oil, θα το ψάξω

νωρίτερα το συζητούσαμε με τον ΚαΠα και μου πρότεινε εναλλακτικά να κάνω μόνο τη ροζέττα, που απλουστεύει τα πράγματα....
...
ρωτάω επειδή στην f holes, που την έδωσα πάλι για λούστρα πολυουρεθάνης, τα χρώματα (ζωγραφικής, ακρυλικά υδατοδιαλυτά) τελευταία εμφάνισαν κάτι άσπρα στίγματα και αγχώθηκα.... μικρά προς το παρόν, αλλά αν προχωρήσουν θα έχω πρόβλημα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #114 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 02:56:25 μμ »
δεν ξέρω τι είναι το danish oil, θα το ψάξω

στην αρχή διάβασα ότι είναι αδιάβροχο, εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Danish_oil

μετά, σε πιο "ειδικά" φόρουμ, φαίνεται ότι - ο συνδυασμός - μάλλον συνηθίζεται και επιπλέον χαίρει εκτίμησης

https://www.woodworkforums.com/f9/danish-oil-french-polish-22204
https://forum.ukuleleunderground.com/archive/index.php/t-108363.html

οπότε η επόμενη ερώτηση είναι ... πώς ζητάμε danish oil σε "Χρώματα - Σιδηρικά" ?

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #115 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 03:16:20 μμ »
σε πιο "ειδικά" φόρουμ, φαίνεται ότι - ο συνδυασμός - μάλλον συνηθίζεται και επιπλέον χαίρει εκτίμησης
...
οπότε η επόμενη ερώτηση είναι ... πώς ζητάμε danish oil σε "Χρώματα - Σιδηρικά" ?
Χαίρομαι που η Αμερική έχει ανακαλυφθεί και από άλλους συναδέλφους τω επιτηδεύματι!  {celebrate012}

Λοιπόν, πας στον χρωματο-σιδηρικό και του λες: Ντάνισ όιλ έχεις; Κι αν δεν καταλαβαίνει (τι ΔΕΝ καταλλλαβαίνει;) τότε ζητάς λινέλαιο -αλλά όχι ωμό-, αλλά απ' αυτό που έχει πρόσθετα και στεγνώνει (αυτό το τελευταίο είναι και φθηνότερο από το ντάνις όιλ).
Σημαντικό είναι ν' αφήσεις να στεγνώσει καλά. Και να μην κάνει κρούστα (δηλαδή να ποτίσει μεν, να δουλευτεί και να πάει το λάδι παντού αλλά να μείνει στο τέλος η επιφάνεια "στεγνή".

Edit: Τώρα διάβασα το από πάνω ποστάρισμα
- Η γομαλάκα πιάνει μια χαρά πάνω στο λάδι -αρκεί να έχει στεγνώσει καλά όπως είπαμε
- liberon oil=μας κάνει
- Μια και κάνεις τη ροζέτα νομίζω δε θα βλάψει καθόλου να κάνεις όλο το καπάκι με το λάδι. Θα αναδειχτούν λίγο παραπάνω τα νερά του. Μετά με την έγρωμη γομαλάκα ίσως κάνεις μόνο τη ροζέτα.... Δοκίμασε.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #116 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 03:23:39 μμ »
Δεν είναι πιο απλά τα πράγματα με λίγο lemon shellac?? Δίνει αυτά τα αποτελέσματα..

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #117 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 03:28:32 μμ »
Δεν είναι πιο απλά τα πράγματα με λίγο lemon shellac??
Γρηγόρη, είναι πράγματι, αν μιλάμε μόνο για την απόχρωση. Αλλά το λαδοπροιόν προσθέτει μια μικρούλα έμφαση παραπάνω στα νερά του ξύλου

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #118 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 05:06:54 μμ »
Μανο θες να σου δωσω να δοκιμασεις tru oil ;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #119 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 05:13:02 μμ »
Ντάνισ όιλ έχεις

αμα δεν, παμε για μασαζ οϊλ....  ;D

επισης (γνωμη μου ε; ;D) κανει κ το ομο, με προσμιξη  https://www.karagewrgiou.gr/stegnotiko-ford  στεγνωτικο  (ειναι ενα μαυρο ζουμι)
φυσικα τα ετοιματζιδικα 100% σειφ

μανο ειναι γνωστο το προβλημα "ασπριλας" στα πολυουρεθανης.
αυτη σιγα-σιγα (χωρις να εχω την διαθεση να σε στεναχωρεσω...) απλωνει, λιγο-λιγο και καταλαμβανει μεγαλυτερη περιοχη, (μεχρι να πολυμερισθει σε βαθος) κ συμβαινει διοτι δεν ειχε πολυμεριστει το λουστρο πριν περαστει. μπορει να κανει και μεχρι ενα χρονο να το βγαλει...

συμβαινει κ στις καλυτερες οικογενειες, μια κιθαρα ραμιρεζ πολυ ακριβη που ειχα το παρουσιασε, σε εντονοτατο βαθμο, αλλη μια που εχω στη κατοχη μου (κιθαρα παραλιας...φτηνη...) και επισης εχω δει σε επισκευες, αρκετες εργοστασιακες.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 28, 2020, 05:27:14 μμ από steliosguitar »
εκτος ισως απο δυο...

Tags: