Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30850 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #300 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 08:58:53 μμ »
Μάνο καλησπέρα ,
.......ὥστε μόνο 12 χιλ. , ἔ ; !!!!!
Σέ μένα , στόν καβαλλάρη πού ἔχει πάχος 12 χιλ. , ἡ ἀπόσταση ἀπό τό κέντρο τῆς τρύπας τῆς μπάσσας χορδῆς ἕως τό κόκκαλο εἶναι 17,5 χιλ. , ἐνῶ ἡ ἴδια ἀπόσταση γιά τό καντίνι , εἶναι 20,5 χιλ.
Στόν καβαλλάρη πού ἔχει πάχος 10 χιλ. ,  ἡ ἀπόσταση ἀπό τό κέντρο τῆς τρύπας τῆς μπάσσας χορδῆς ἕως τό κόκκαλο εἶναι 19,5 χιλ. , ἐνῶ ἡ ἴδια ἀπόσταση γιά τό καντίνι , εἶναι 22,5 χιλ.

Μετρῶντας πάλι ἔχοντας σάν γνώμονα τά 12 χιλ. , βλέπω ὅτι μέ παίρνει νά κάνω καινούριες αὐλακιές , ἀλλά δυστυχῶς , ἔχω τρυπήσει τίς δύο ἀκριανές τρῦπες τῶν καβιλιῶν καί τῶν δύο καβαλλάρηδων ἀντικρυστά μέ τά ἀντίστοιχα καπάκια , διότι κατασκεύασα σφικτῆρα αὐτόν μέ τίς δύο βίδες στή μέση καί τίς ἀκριανές μέ τά τακάκια γιά τά φτερά ,  καί ἄν τούς στενέψω σύμφωνα μέ τόν πιό πάνω γνώμονα , θ' ἀποκαλυφθοῦν οἱ τρῦπες στά καπάκια . Μέ παίρνει μόνο ἀντί 12 χιλ. νά μειώσω μόνο 8 χιλ. , ἀλλά τότε ἡ αὐλακιά θά πέση δίπλα στήν ἤδη ὑπάρχουσα , δηλαδή θά γίνη ἀπό μιά αὐλάκιά φάρδους 6 χιλ.

Τό μόνο πού μπορῶ νά κάνω εἶναι , νά βουλώσω μέ ἔβενο τίς τρῦπες ( καί ἀπό πάνω νά βάλω κανένα διακοσμητικό στρόγγυλο σεντεφάκι στήν καθε μιά ) καί ν' ἀνοίξω καινούριες , διαμορφώνοντας καί τήν στρογγυλάδα τῶν καβαλλάρηδων ἀναλόγως . Αὐτό γίνεται . Εἶναι ὅμως ἐπιτρεπτό τό βούλωμα ; Ἄν ναί , νομίζω καταλήξαμε στήν καλύτερη λύση......

.....τελικά , μοῦ φαίνεται , πές ὁ ἕνας , πές ὁ ἄλλος , κάπου καταλήξαμε......πιό καλά δυό μυαλά , παρά ἕνα......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #301 στις: Οκτωβρίου 04, 2022, 07:41:17 πμ »
Φίλοι καλημέρα ,
Τώρα τό πρωϊ πού τό ξανασκέφθηκα , κατέληξα στό συμπέρασμα ὅτι , δεδομένης πλέον τῆς θέσεως τοῦ καβαλλάρη , διότι ἄνοιξα καί τίς τρυπίτσες τοῦ 1 χιλ. στήν αὐλακιά καί στό καπάκι , καί ἐπί πλέον τίς 2 ἀκριανές τῶν καβικλιῶν στό καπάκι , ἄν αὐτές τίς βουλώσω ( μαζί μέ τίς ἄλλες 4 ) , θά πρέπει ν' ἀνοιχτοῦν καινούριες πιό κοντά στήν αὐλακιά . Ὁπότε , θά πρέπει νά φαγωθῆ τό πίσω κυρτό μέρος τοῦ καβαλλάρη , νά γίνη πάλι κυρτό , ἀλλά τόσο ὥστε νά καλύπτη τίς παλιές τρῦπες στό καπάκι .

Στήν φωτογραφία φαίνεται ἡ νέα κυρτή γραμμή μετά τίς παλιές τρῦπες καί οἱ βοῦλες παριστάνουν τίς νέες τρῦπες . Οἰ 2 παράλληλες γραμμές παρακάτω ἤταν γιά τή νέα αὐλακιά , ἀλλά δέν ίσχύουν . Θά διατηρηθῆ ἡ παλιά αὐλακιά .

Τί λέτε γιά ὅλ' αὐτά ; Νά προχωρήσω ἔτσι ;

Καλήμέρα...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #302 στις: Οκτωβρίου 04, 2022, 09:42:52 πμ »
ε, μα δε σε προλαβαίνουμε! Αφού βρήκες τρόπο, όλα καλά.

Εφόσον θα κρατήσεις αυτήν την αυλακιά, κάτι τελευταίο: μου φαίνεται πολύ λίγο το "ψωμί" από την άκρη της μέχρι την άκρη του καβαλάρη στην πλευρά των καντινιών. Το κοκκαλάκι έχει την τάση να στρέφει (να γυρνά η κορυφή του προς την ταστιέρα). Από φωτογραφία δεν μπορώ να είμαι βέβαιος όμως. Αν το νιώθεις καλά, οκ. Αν όχι, βάλε καμιά ενίσχυση, μια φλούδα έβανο κανα δυο χιλιοστά από μπροστά να δυναμώσει λίγο. Ψυχολογικά.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #303 στις: Οκτωβρίου 04, 2022, 10:21:45 πμ »
βάλε καμιά ενίσχυση, μια φλούδα έβανο κανα δυο χιλιοστά από μπροστά να δυναμώσει λίγο. Ψυχολογικά.

Ἔτσι θά κάνω , γιατί πραγματικά σ' ἐκεῖνο τό σημεῖο , τό πάχος τοῦ " ψωμιοῦ " εἶναι μόνο 2,5 χιλ. Στόν ἄλλο καβαλλάρη εἶναι 4 χιλ. καί μοῦ φαίνεται γερό .

Ἄντε , βούρ καί ἀρχινᾶμε !!!!!........

Καλημέρα σ' ὅλους !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #304 στις: Οκτωβρίου 04, 2022, 08:53:08 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Προχώρησα σήμερα ( φωτιά στά μπατζάκια , νά προλάβω τήν ἔκθεση !!!! ) στήν ἐλάφρυνση , περιποίηση , τρίψιμο καί κόλλημα τῶν καβαλλάρηδων . Ἐλάφρυνάν ἀρκετά : 30 καί 34 γραμμάρια , δέν γινόταν λιγώτερο . Παρακάτω τό κόλλημα τοῦ καβαλλάρη τῆς σφενδαμένιας κιθάρας , τῆς δοκιμαστικῆς , τῆς ὁποίας σημειωτέον , τῆς ἔτριψα τό καπάκι πού τό εἶχα βάψει μέ γομαλάκα καί εἶχε γίνει χάλια . Τό πέρασα 3 χέρια βερνίκι νεροῦ ἄχρωμο :

Παρακάτω ἡ καρυδένια κιθάρα μέ τόν καβαλλάρη κολλημένο :

Μπορῶ νά πῶ ὅτι εἶμαι εὐχαριστημένος !!!
Αὔριο , πρῶτα ὁ Θεός , τρίψιμο ταστιέρας καί τάστων , τοποθέτηση κλειδιῶν , ἴσως καί ἁρμάτωμα .

Καληνύχτά !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #305 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 12:42:48 μμ »
Φίλοι καλημέρα ,
Ἐπι τέλους τέλος !!!!!!!
Μέ παίδεψε πολύ τό τρίψιμο τῶν τάστων , ἀφοῦ πρῶτα ἔκανα καί ἐπιπεδοποίηση μέ μακρύ τάκο , τά ἔλειωσα τά τά τάστα......Μᾶλλον φταίει τό ὅτι τά ἔμπηξα χτυπῶντας τα μέ σιδερένιο σφυρί . Στό μέλλον θά φτιάξω αὐτό τό μηχανισμό πού τά μπήγει στήν ταστιέρα μέ πίεση , χωρίς χτύπημα......
Τέλος πάντων , τέλος καλό , ὅλα καλά !!!!
Παρακάτω οἱ κυρίες καμαρώνουν , ἕτοιμες γιά τά καλλιστεῖα........εἶναι στραβοκάνες βέβαια , καί γεμᾶτες κουσούρια , ἀλλά δέν τό ξέρουν......αὔριο μάλιστα θά πᾶνε καί γιά οντισιόν.....βέβαια!!!!!!Γι' αὐτό δέν ἀνεβάζω ἦχο , ἄσε πού δέν ξέρω καί νά παίζω , ἀφοῦ θά ἀκούσετε αὔριο τοὐλάχιστον τή μία ( θά φέρω καί τό μπουζούκι , 2 ὄργανα , νισάφι )........

Καλήν ἀντάμωση αὔριο !!!!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #306 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 01:29:20 μμ »
Ωραίες είναι οι αδερφούλες δίπλα  - δίπλα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #307 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 03:18:13 μμ »
Κ. Λαμπρό είναι κούκλες και οι δύο. Κριμα που δε θα τις δοκιμάσω.
Τραβήξτε βιντεάκια να τις ακούσουμε.   μπυρα

Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #308 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 04:41:30 μμ »
 μπυρα
μπραβο λαμπρο!
η επιμονη κ η υπομονη σου σε ανταμειψαν!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #309 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 05:46:00 μμ »
Κ. Λαμπρό είναι κούκλες και οι δύο. Κριμα που δε θα τις δοκιμάσω.
Τραβήξτε βιντεάκια να τις ακούσουμε.   μπυρα

Καλά , θα ανεβάσω και βιντεάκια..... αλλά εσύ δέν θα έρθης ;  Ούτε αύριο ούτε τήν Κυριακή ; Πού σέ περιμένω πώς και πώς ;.....

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #310 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 06:44:44 μμ »
Φαντάζομαι τη χαρά σου φίλε μου ! Καλή αντάμωση !   :) 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #311 στις: Οκτωβρίου 14, 2022, 07:57:12 μμ »
]

Καλά , θα ανεβάσω και βιντεάκια..... αλλά εσύ δέν θα έρθης ;  Ούτε αύριο ούτε τήν Κυριακή ; Πού σέ περιμένω πώς και πώς ;.....

Δυστυχώς όχι. Σε κάποια επόμενη μάζωξη θα τις δω. Αν και θα είναι άλλοι πιο σοβαροί κιθαρίστες. Θα έρθουν και από το ρεμπέτικο φόρουμ καλοί.
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #312 στις: Οκτωβρίου 20, 2022, 10:31:34 πμ »
Φίλοι καλημέρα ,
Περίμενα τήν ἔκθεση γιά ν' ἀνεβάσω καί δεῖγμα ἤχου . Βέβαια , ὁ ὀργανοπαίχτης εἶναι ἀπ' τούς καλυτέρους πού ἔχω ἀκούσει , ὁ Βασίλης , συγγενής τοῦ Κώστα τοῦ Ζαρκάδα , πού καταδέχτηκε νά παίξη γιά μένα , ἀλλά ὑπῆρχε πολύς θόρυβος στό χῶρο .

Ἐδῶ παίζει μέ τήν σφενδαμένια κιθάρα :

https://www.youtube.com/watch?v=Ns1rpsURzJw

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #313 στις: Οκτωβρίου 20, 2022, 10:38:31 πμ »
λαμπρο δημοσιοοοοο!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #314 στις: Οκτωβρίου 20, 2022, 10:50:32 πμ »
Ὅσοι ἄκουσαν καί ἔπαιξαν αὐτήν τήν κιθάρα , ἀλλά καί τήν ἄλλη τήν καρυδένια , παρετήρησαν ὅτι , ἐκτός τοῦ ὅτι ἔχει χοντρό μανίκι ( ἡ ἀνασφάλεια τοῦ πρωτάρη - πρᾶγμα πού θά διορθώσω μέ τρίψιμο ) ἔχει καί μιάν ἀνισορροπία ὡς πρός τήν ἔνταση πρίμων - μπάσσων , μέ ἔμφαση στά μπάσσα , δηλαδή τά μπάσσα ἀκούγονται δυνατώτερα ἀπό τά καντίνια . Καί εἶναι φυσικό , δεδομένου ὅτι ἔχει πολύ παχύ σκάφος , ἄρα μεγάλο ὄγκο ἀέρα . Γιά τήν σφενδαμένια κιθάρα μοῦ περιέγραψαν τή σχέση αὐτή μέ ποσοστά : Μπάσσα 60% - πρίμα 40% , καί στήν καρυδένια λίγο μεγαλύτερη διαφορά .
Καί πάλι ὅμως ὁ Μάνος ( Τουρπάλης ) , ἔδωσε τή λύση : Θά βάλης , μοῦ λέει , γιά μι καντίνι , ἀντί 11άρα πού ἔχεις τώρα , 12άρα , καί θά δυναμώση ἡ ἔνταση τῆς χορδῆς ὥστε νά ἰσορροπήσουν τά πράγματα .
Ἴσως , μιά πού θά πάρω 2 σέτ ἀπό 12άρες , νἀλλάξω καί τή σι , ἴσως καί τήν σολ , ἄν χρειαστῆ .