Αποστολέας Θέμα: Πρώτος δουγάτος μπαγλαμάς  (Αναγνώστηκε 496 φορές)

rogtek

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 18
Πρώτος δουγάτος μπαγλαμάς
« στις: Φεβρουάριος 25, 2020, 01:45:55 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!
Μετά την κατασκευή του πρώτου (σκαφτού) μπαγλαμά, αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατασκευή ενός δεύτερου αλλά αυτή την φορά δουγάτου.
Έχω διαβάσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ να βρω για την κατασκευή καλουπιού και σκάφους, αλλά λόγω της δυσκολίας θα ήθελα την βοήθειά σας και την γνώμη σας.
1.     Σκέφτομαι να κατασκευάσω ένα μασίφ καλούπι από φλαμούρι. Εκτός από την συμμετρία κ να μην έχει απότομες κλίσεις, θα πρέπει να προσέξω κάτι άλλο στην κατασκευή έτσι ώστε να μην με δυσκολέψει μετά;
2.    Από ότι έχω καταλάβει το πλάτος και σχήμα της κάθε δουγας, υπολογίζεται σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του καλουπιού, μετρώντας από τον άξονα συμμετρίας μέχρι τα πλαϊνά και διαιρώντας με τον αριθμό τον δουγών της κάθε πλευράς μείον το μισό πλάτος της δουγομάνας. Η ερώτηση είναι: σε ποιο σημείο υπολογίζω που θα ξεκινάνε τα πλαινά;
3.    Αντίστοιχα, το μήκος των δουγών ξεκινάει από τον εμπρός τάκο έως ένα σημείο στον πίσω τάκο. Πάλι πως υπολογίζουμε που είναι αυτό το σημείο;
4.    Υπάρχει κάποιος μπούσουλας για το πλάτος της κολάτζας σε διάφορα σημεία του καλουπιού;
5.     Αντίστοιχα, υπάρχει κάποιο ιδανικό μήκος που ενώνεται η κολάτζα με τα πλαινά;
Ευχαριστώ

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.113
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Πρώτος δουγάτος μπαγλαμάς
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 26, 2020, 10:44:12 πμ »
καλημέρα και καλή ευκολία!

1.  να αφήσεις κενό στο πίσω μέρος της όψης ("πάτο" του καλουπιού), εκεί που θα μπει η κολλάντζα, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σφιγκτήρες

2. δες αυτή τη δημοσίευση σε συνδυασμό με το 3.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3642.msg64123#msg64123

3. εδώ όλα μπλέκονται, πάρε καφέ και κάνε υπομονή

αυτό το έχεις δει υποθέτω
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3635.0
μάλλον μιλάς για το σημείο / σημεία "σύγκλισης"
ο καθορισμός του με μαθηματικό τρόπο είναι λίγο πολύπλοκος και πρέπει να έχεις σχέδια και όλην την λογική του καλουπιού (δες εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=100.msg1071#msg1071)

Όμως χοντρικά μπορείς να το υπολογίσεις κι ανάποδα: αν προσέξεις στο πρώτο link (την αναδημοσίευση του κειμένου του Β. Βασιλειάδη) κάπου γράφει ότι " Μέχρι το σημείο Π (από την κορυφή προς τα πλαϊνά εννοεί) θα χρησιμοποιήσουμε 7,5 ή 8,5 ντουγες και το υπόλοιπο τμήμα ΠΖ που αντιστοιχεί σε 5,5 ή 4,5 ντούγες θα το κάνουμε επίπεδο" . Το σημείο Π (δες την εγκάρσια τομή) είναι αυτό που καθορίζει το "που θα ξεκινάνε τα (ίσια) πλαϊνά" που ρωτάς. Μπορείς αυθαίρετα μεν - αλλά κατ' αναλογία με ότι λέει παραπάνω ο Β. Βασιλειάδης - να πεις ότι "μέχρι το σημείο Π θα χρησιμοποιήσουμε 3,5 ή 4,5 ντούγες" (τυχαία τα νούμερα, η λογική είναι ότι η περίμετρος της τομής του μπαγλαμά είναι μικρότερη αλλά το φάρδος των ντουγών δεν θα μειωθεί πολύ) και το υπόλοιπο τμήμα ΠΖ που αντιστοιχεί σε 1,5 ή 2,5 ντούγες θα το κάνουμε επίπεδο".
Αν το πας έτσι, τοτε σε συνδυασμό με αυτό http://www.luthier.gr/index.php?topic=3642.msg64123#msg64123
μπορείς να σχεδιάσεις μια γραμμή στην τομή - πλάγια όψη (την πράσινη στο σχεδιάκι) που θα ξεκινά από την προέκταση του μπροστινού τάκου η οποία περνώντας από το επιλεγμένο ύψος του σημείου Π στην εγκάρσια τομή, θα σου δώσει περίπου το ύψος του σημείου / σημείων σύγκλισης πίσω.

ή ακόμα μπορείς :
α) εντελώς αυθαίρετα να ορίσεις το σημείο σύγκλισης καθώς φτιάχνεις το καλούπι (νομίζω ύψος 4-5 εκ. από τον χορδοκράτη θα είναι καλά, δεν έχω κάνει μπαγλαμά αλλά στους τζουράδες το κάνω ~ 6-7 και στα μπουζούκια ακόμα ψηλότερα)
β) να τραβήξεις ένα "ϊχνος", π.χ. με κλωστή, από το σημείο αυτό μέχρι τον τάκο μπροστά (η κλωστή θα πρέπει να περνάει σε κάποιο ύψος πάνω από το τέλος του τάκου, δες ξανά την πράσινη γραμμή)
γ) να κόψεις μερικά χαρτονάκια - "ντούγες" για να ελέγξεις κάπως το πως πατάνε στο καλούπι

4. από όσο ξέρω, όχι. Αλλά βέβαια το φαρδύ μέρος της κολλάντζας πίσω θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ενώσεις των ντουγών στα σημεία σύγκλισης σε αρκετό φάρδος. Η κολλάντζα, όπως και οι πλαϊνές φαρδιές ντούγες, πρέπει να πατάει σε όλο της το φάρδος σε ίσια - κατά την εγκάρσια τομή - επιφάνεια.

5. αν εννοείς την ένωση των κομματιών (πίσω φαρδύ με τα πλαϊνά) γίνεται περίπου στην περιοχή του καβαλάρη - φαρδύτερου πλάτος του καπακιού, αλλά δεν υπάρχει κανόνας απ' όσο γνωρίζω

..................
Υπάρχουν πάρα - πάρα πολλές δημοσιεύσεις για όλα αυτά, μην περιορίζεσαι σε τίτλους αλλά ψάξε με λέξεις κλειδιά (π.χ. σημείο σύγκλισης) γιατί πάααααρα πολλά σχετικά ζητήματα συζητιούνται εκτός θεματικής, σε άλλα παράλληλα ποστ (π.χ. φωτογραφίες από εργαστήρια)

ελπίζω να μην σε μπέρδεψα, ας απαντήσουν και άλλοι

καλή επιτυχία!
 
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 26, 2020, 10:54:17 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Tags: